Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ζητάει διάλογο η ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΤΗΣΕΕ για υπογραφή ΣΣΕ

 

Η ΕΣΗΕΑ απαντά  στη διάταξη για τις θέσεις εργασίας στους αδειούχους τηλεοπτικούς σταθμούς προσκαλώντας σε διάλογο τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για τη ΣΣΕ. Η συνδικαλιστική Ένωση του δημοσιογραφικού κλάδου αποδέχθηκε τη μείωση του υποχρεωτικού αριθμού εργαζομένων κατά 60, ανά αδειούχο κανάλι, χωρίς καμιά κινητοποίηση. Μετά την παρουσίαση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ στη Βουλή την προπερασμένη Τρίτη δόθηκε κυριολεκτικά μάχη από την παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» για να μη γίνει στάση εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας ή 24ωρη απεργία για τις θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα της ΝΔ οδηγεί σε πλήρη ενσωμάτωση της ΕΣΗΕΑ στο κυβερνητικό μπλοκ, με την ανοχή της σύμμαχης στο προεδρείο παράταξης της «Συσπείρωσης», η οποία έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έγγραφο για συνομιλίες επί της συλλογικής σύμβασης εργασίας εστάλη στην ΕΙΤΗΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας είχε αποδεχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο να γίνουν συζητήσεις για τη σύμβαση, αν συμφωνούσαν οι συνδικαλιστές στη μείωση του προσωπικού που θέσπιζε ο νόμος.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη εβδομάδα, η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», με επιχείρημα πως κερδήθηκαν λιγότερες απολύσεις προσωπικού από όσες προβλέπονταν στο αρχικό νομοσχέδιο Πέτσα, αρνήθηκε κάθε πρόταση για κινητοποίηση. Η πρόταση για 24ωρη απεργία, ως έκφραση της διαφωνίας του κλάδου, ψηφίστηκε μόνο από τις παρατάξεις «Δημοσιογραφική Συνεργασία» του ΠΑΜΕ, «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» και «Συσπείρωση». Η «ΚΕΔ» δεν μετείχε στη συνεδρίαση, αλλά είχε στείλει πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η «Νέα ΕΣΗΕΑ», που επίσης πρόσκειται στη ΝΔ, δεν ψήφισε την απεργία γιατί δεν ξεκινούσε αμέσως…

Πηγή: typologies.gr

Αλλαγές στα ΑΕΙ: Σε ΦΕΚ ο νέος νόμος

 













 Σε ΦΕΚ ο νέος νόμος με τις αλλαγές στα ΑΕΙ - Όλα τα άρθρα που περιλαμβάνει

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο νόμος «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Ο νόμος που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις 166 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής ΛύσηςΚατά ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμμα του Κοινοβουλίου, με 132 ψήφους.

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του, όπως και οι τροπολογίες.

 Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας φέρνει νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Ο νόμος 4777/2021 περιλαμβάνει 58 άρθρα και 5 μέρη.

Πιο αναλυτικά:

- Στο Μέρος Α περιλαμβάνονται άρθρα που καθορίζουν την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το διπλό Μηχανογραφικό κλπ.

Στο Μέρος Β καθορίζονται θέματα που αφορούν την «Προστασία Ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμιση Ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», με την πολιτική ασφάλειας και προστασίας των ΑΕΙ, τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), την αποκαλούμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς και το Πειθαρχικό Δίκαιο με τις κυρώσεις σε φοιτητές..

- Το Μέρος Γ αφορά τις Ποινικές Διατάξεις.

Το Μέρος Δ αφορά τις Λοιπές Διατάξεις.

- Τέλος, στο Μέρος Ε περιλαμβάνονται οι Μεταβατικές Διατάξεις.

Πηγή: alfavita.gr


Ισπανία: Μεγάλες διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του ράπερ Pablo Hasel




Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ισπανίας για να υποστηρίξουν τον φυλακισμένο ράπερ, Pablo Hasel, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για προτροπή σε τρομοκρατία και ρητορικής μίσους.

Υπήρξαν μάλιστα και συγκρούσεις στη Βαρκελώνη καθώς η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ο Πάμπλο Χασέλ μεταφέρθηκε στη φυλακή την Τρίτη, αμέσως μετά τη σύλληψή του, που έγινε σε πανεπιστήμιο της Καταλονίας στο οποίο είχε αναζητήσει... καταφύγιο.

Αντιμετωπίζει εννέα μήνες φυλάκιση για tweets και στίχους που θεωρείται ότι «εκθειάζουν» την τρομοκρατία και συκοφαντούν την μοναρχία και κρατικούς θεσμούς.

Η υπόθεση του Χασέλ έχει ξαναρχίσει μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου στην Ισπανία.

Σημειώθηκαν διαδηλώσεις επίσης και σε άλλες πόλεις στην περιοχή της Καταλονίας και στην ανατολική πόλη της Βαλένθια την Τρίτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ποινής του Χασέλ.

Στη Βαρκελώνη, περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κρατώντας πανό που  "Ελευθερώστε τον Πάμπλο". Περιστατικά βίας αναφέρθηκαν αργότερα καθώς διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πέταξαν αντικείμενα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην πόλη της Χιρόνα οπού συμμετείχαν 5.000 άτομα, ενώ εκατοντάδες ακόμη συγκεντρώθηκαν στη Λέριδα (Lleida στα Καταλανικά), στην πόλη όπου ο ράπερ συνελήφθη νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Άλλοι 2.000 άνθρωποι ζήτησαν την απελευθέρωση του Χασέλ στην πόλη του Segrià, σύμφωνα με τα καταλανικά ΜΜΕ.

Δεκαπέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και 33 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 17 αστυνομικών. Το κτήριο του δικαστηρίου στο Vic κοντά στη Βαρκελώνη δέχθηκε επίθεση και το αστυνομικό τμήμα υπέστη ζημιές.

    Πηγή: reporter.gr