Τετάρτη 7 Απριλίου 2021
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με τους γιατρούς στους δρόμους να ζητούν την αυτονόητη στήριξη
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τους υγειονομικούς στους δρόμους να ζητούν την αυτονόητη στήριξη και προστασία από το κράτος και την κυβέρνηση να έχει αφήσει τα νοσοκομεία στις τύχες τους. Καλέσματα υγειονομικών σε όλη την Ελλάδα η ημέρα να «γιορταστεί» με μαζικές κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία. «Παρά τις πολλές κινητοποιήσεις μας, έναν χρόνο μετά έχουμε ακριβώς τα ίδια αιτήματα. Αυτό που ζητάμε με λίγα λόγια είναι ο σεβασμός στις αντοχές των εργαζόμενων και ο σεβασμός στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης υγείας και ζωής» δηλώνει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φέτος βρίσκει τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα να οργανώνουν κινητοποιήσεις και να διεκδικούν την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εδώ και μήνες λειτουργεί πέρα από τα όρια του με κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και ευρύτερα στους πολίτες.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 4.00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική που δε διστάζει να βάλει ακόμα και την ίδια τη ζωή στη ζυγαριά του “κόστους –οφέλους”. Δεν αποδεχόμαστε τη βαρβαρότητα σαν “φυσικό φαινόμενο”, σαν αναπόδραστη εξέλιξη. Δε θεωρούμε φυσιολογικό να πεθαίνουν άνθρωποι με φορητό αναπνευστήρα επειδή η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν εξασφάλισε τον αναγκαίο αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί» υπογραμμίζει στο κάλεσμά της για τις σημερινές κινητοποιήσεις η ΟΕΝΓΕ.
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας και εξασφάλιση εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΟΕΔΗΝ η ένταξη στα ΒΑΕ, χαρακτηρισμό θανάτου νοσηλευτή από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, μονιμοποίηση εκτάκτων, ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους ως Δώρο Πάσχα.
Στη Θεσσαλονίκη από νωρίς οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους έξω από τα νοσοκομεία. «Παρά τις πολλές κινητοποιήσεις μας, έναν χρόνο μετά έχουμε ακριβώς τα ίδια αιτήματα. Αυτό που ζητάμε με λίγα λόγια είναι ο σεβασμός στις αντοχές των εργαζόμενων και ο σεβασμός στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης υγείας και ζωής» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, μιλώντας στην Πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος/ Καμία Μόνη».
Οι Κοινοί Θνητοί ενώνουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους στην Υγείας
Πηγή: thepressproject.gr
Πρόστιμα γράφονται και σβήνονται, και στο βάθος, άνοιγμα των πολυκαταστημάτων
Πρωτοφανείς καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της επιχείρησης ανοίγματος της αγοράς από την κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα επιβλήθηκε πρόστιμο 8.000 ευρώ στο κατάστημα Notos για παράνομο άνοιγμα, το οποίο υπερασπίστηκε κουνώντας το δάχτυλο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την Τρίτη το πρόστιμο ακυρώθηκε και την Τετάρτη το ίδιο υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για να υποστηρίξει την απόφαση της ακύρωσής του. Την ίδια ώρα ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο, ανακοινώνεται πως ανοίγουν και τα πολυκαταστήματα, που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν.
«Τη Δευτέρα πρόστιμο και νουθεσίες Άδωνι, την Τρίτη ακύρωση προστίμου και εγκύκλιος ΥΠΑΝ». Κάπως έτσι περιγράφεται η περίπτωση του προστίμου που επιβλήθηκε σε πολυκατάστημα του κέντρου της Αθήνας στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο στην πορεία όχι μόνο ακυρώθηκε, αλλά άνοιξε τον δρόμο στο άνοιγμα και των υπόλοιπων πολυκαταστημάτων.
Αρχικά, την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλλε συνολικό πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ στο πολυκατάστημα Notos, καθώς αυτό άνοιξε κανονικά, παρότι η κοινή υπουργική απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις αρχές της εβδομάδας εξαιρούσε τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.
Μάλιστα, αποκαλύπτοντας προφανώς τις πιέσεις που ασκήθηκαν έπειτα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στα κοινωνικά του δίκτυα πως «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Απορώ πώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες για να πάμε μπροστά», παραθέτοντας σύνδεσμο από την είδηση της επιβολής του προστίμου στο εν λόγω πολυκατάστημα.
Την Τρίτη ωστόσο, ήρθε το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του και ακύρωσε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο πολυκατάστημα, με μία νέα εγκύκλιο η οποία όχι μόνο «αθωώνει» το άνοιγμα της Δευτέρας, αλλά ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία και άλλων αντίστοιχων πολυκαταστημάτων.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η περίπτωση του πολυκαταστήματος Notos Com διαφοροποιείται από την αναστολή λειτουργίας πολυκαταστημάτων, επειδή λειτουργεί υπό ένα ΑΦΜ, παρότι πρόκειται για πολυχώρο. Έτσι, διαγράφεται το πρόστιμο των 8.000 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η δυνατότητα σε «υποκαταστήματα εντός πολυκαταστήματος» να λειτουργήσουν κανονικά, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Πέμπτη.
Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης:
Θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 20651/3-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση Β’ 1308».
Προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού, διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).
Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.
Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).
Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.
Πηγή: thepressproject.gr
Πλεονασματική η ΕΡΤ στο εννιάμηνο του 2020
Πλεόνασμα 44.571.750 ευρώ παρουσίασε στο εννιάμηνο του 2020 η ΕΡΤ ΑΕ. Τα έσοδα ανήλθαν σε 142.247.554 ευρώ, έναντι στόχου 148.695.000 ευρώ, και τα έξοδα σε 93.223.621 ευρώ, έναντι στόχου 104.123.250 ευρώ. Ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού, όπως έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν για έσοδα 199.500.000 ευρώ και έξοδα 170.500.000 ευρώ.