Κυριακή 18 Απριλίου 2021
Από την Ευρώπη ως την Αυστραλία διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα
Kύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα στέλνουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό διαδηλώνοντας ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Δεκαοχτώ συλλογικότητες από την Ευρώπη ως την Αυστραλία, διαδήλωσαν ενάντια στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με Μ.Ε.Θ. Οι καταγγελίες αστυνομικής βίας πληθαίνουν με περιστατικά απαγωγής πολιτών, βασανισμούς, τρομοκράτηση, παρακολουθήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», καταλήγοντας: «Ως μετανάστες-τριες δε μπορούμε να ανεχτούμε την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βίας».
Από το Λονδίνο ως το Σίδνεϋ κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα στέλνουν πολλοί Έλληνες μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό, διαδηλώνοντας ενάντια στην αστυνομική βία. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκαν οι αυθαιρεσίες, από πλευράς της αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και στο πλαίσιο της ταμπέλας «γίνονται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία», δεκάδες αστυνομικοί χτυπούν άγρια και τραμπουκίζουν πολίτες σε δρόμους και πλατείες, πρόσφυγες σε δομές, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ακόμα και πολίτες σε πολυκατοικίες.
Στη λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στον αυταρχισμό στην Ελλάδα, προχώρησαν οι Έλληνες και κάτοικοι του εξωτερικού διοργανώνοντας διήμερο δράσεων από τη Γερμανία και το Βέλγιο μέχρι τη Νορβηγία και το Σίδνεϋ. Δεκαοχτώ συλλογικότητες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την εντεινόμενη πολιτική αυθαιρεσία, την αστυνομική βία και καταστολή στην Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με Μ.Ε.Θ. Ακόμα και σήμερα δεν επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές τη στιγμή που πολλοί ασθενείς πεθαίνουν λόγω ελλείψεων σε Μ.Ε.Θ. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με αλλεπάλληλα lockdown, ενώ οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε εργασιακούς χώρους και Μ.Μ.Μ. χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, πολιτική με έκδηλο ταξικό χαρακτήρα. Οι καταγγελίες αστυνομικής βίας πληθαίνουν με περιστατικά απαγωγής πολιτών, βασανισμούς, τρομοκράτηση, παρακολουθήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών σε προπαγανδιστικά πλαίσια, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και όχι μόνο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι συλλογικότητες.
Παράλληλα, σημειώνουν πως «η κυβέρνηση επένδυσε από την πρώτη στιγμή στην επικοινωνιακή της εικόνα διοχετεύοντας τεράστια ποσά σε συγκεκριμένα συστημικά Μ.Μ.Ε. αλλά και σε στρατηγικούς συμμάχους της όπως η εκκλησία. Οποιαδήποτε κριτική απέναντι στην κυβέρνηση εκφράζεται μόνο μέσω των social media» και επισημαίνουν πως ως μετανάστες-τριες δε μπορούν να ανεχτούν την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βίας. Καταδικάζουμε τις όποιες πολιτικές που οδηγούν το λαό στη φτώχεια την ώρα που οι ελίτ πλουτίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό που προσπαθεί να επιβιώσει και να αντισταθεί στις κυβερνητικές πολιτικές. Δηλώνουμε την παρουσία, στήριξη και αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται ακόμη σθεναρά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος μας εφεξής, ο συντονισμός και η συμμετοχή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πανευρωπαικών και διεθνών δράσεων στην ίδια κατεύθυνση».
Με απώλειες σχεδόν 5 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων το πρώτο δίμηνο του 2021
Με απώλειες τζίρου που προσεγγίζουν τουλάχιστον τα 5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, και τα σχεδόν δύο από αυτά μόνο τον Φεβρουάριο κινούνται οι συνολικά οι επιχειρήσεις στη χώρα μας σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την ώρα που ο τομέας της Τέχνης και του Πολιτισμού εμφανίζεται αποδεκατισμένος, με απώλειες που φτάνουν έως και το 95%, ενώ σε αναστολή βρίσκονται τον Μάρτιο περί τις 220.000 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, με πρώτους τους τομείς της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας τον Φεβρουάριο, οι απώλειες τζίρου τον δεύτερο μήνα του έτους σε σχέση με το περσινό εκτιμώνται σε 1,82 δισ. ευρώ, ενώ αθροίζοντας και τις απώλειες του Ιανουαρίου, το πρώτο δίμηνο του 2021 καταγράφονται απώλειες τζίρου 4,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, το πραγματικό εύρος απωλειών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση. Επίσης, οι απώλειες Φεβρουαρίου αναμένονται και αυτές μεγαλύτερες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας στην επικράτεια, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται οι κλάδοι του εμπορίου και της εστίασης.
Καταστροφική είναι η εικόνα που καταγράφεται στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού, καθώς τη μεγαλύτερη μείωση (62%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία», ενώ από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή, οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις» καταγράφουν απώλειες του 95,2%.
Στην αντίπερα όχθη, επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» σχεδόν δεν καταγράφουν καμία απώλεια (0,1%), ενώ κέρδη του 6,9% καταγράφουν επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης».
Το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού ανήλθε σε 219.283 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης (89,9%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (84,4%). Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο:
Αναθυμιάσεις ενός άταφου σαπισμένου πτώματος (Για τα υπαίθρια πάρτυ και το lock-down)
Η κατάληξη της πρότασης του Γκράμσι για την κρίση («το παλιό πεθαίνει, το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί») έχει μεταφραστεί από τα Ιταλικά με τη γνωστή μας φράση για την «εποχή των τεράτων». Είναι μια μάλλον δημιουργική μετάφραση. Στο ιταλικό πρωτότυπο ο επαναστάτης από τη Σαρδηνία μιλάει για «νοσηρά φαινόμενα», «fenomeni morbosi», που εμφανίζονται στο μεσοβασίλειο της κρίσης. Αυτή ακριβώς η περιγραφή απεικονίζει την κατάσταση με το άταφο, πλην όμως νεκρό, lock-down της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία.
– γράφει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣΑ
Ας είμαστε ειλικρινείς: απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον δεν υπάρχει. Τα νυχτερινά πάρτυ σε ανοιχτούς χώρους όλης της Αθήνας είναι η απόδειξη (όχι ότι χρειαζόταν…) ότι μετά τη Νέα Σμύρνη η κυβέρνηση απέσυρε την αστυνομία από τους ελέγχους στις πλατείες. Μάταια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν: η Αστυνομία – μας λέει η κυβέρνηση και μας το λέει στα μούτρα μας – δεν είναι ένας μηχανισμός εξασφάλισης των αναγκών της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στον νόμο. Η Αστυνομία είναι ένα πολιτικό σώμα καταστολής. Παίρνει πολιτικές εντολές από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και κατά βάση δέρνει. Αν θέλετε μηχανισμό που να εξασφαλίζει την ώρα κοινής ησυχίας, ψάξτε αλλού, πάντως όχι στην αστυνομία. Ας το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για ανάγκες αυξημένης χρηματοδότησης της αστυνόμευσης.
Αντί λοιπόν να βγει η κυβέρνηση και να πει καθαρά ότι το lock-down έχει τελειώσει, εξακολουθεί να κρατάει εν ισχύ έναν νόμο που κουρελιάζεται κάθε βράδυ από χιλιάδες πολίτες του. Για να σώσει ο Μητσοτάκης το κύρος του, για να μην τσαλακωθεί το πρόσωπο του Χρυσοχοϊδη και του Χαρδαλιά, εξακολουθούν τα sms και η νυχτερινή απαγόρευση, παγιώνοντας την πεποίθηση στους πολίτες αυτής της χώρας ότι οι νόμοι είναι για το θεαθήναι.
Τι πρέπει να γίνει: Ας καταργήσει τώρα η κυβέρνηση το sms και τη νυχτερινή απαγόρευση. Ας πάρει εκείνα τα στοχευμένα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι πλέον πασίγνωστα, αντί να ετοιμάζει ανέμελα το καλωσόρισμα του τουριστικού κύματος. Τα τελευταία στοιχεία (βλ. για παράδειγμα την τελευταία μελέτη στο Lancet) επιβεβαιώνουν αυτό που από ένα σημείο και πέρα ξέραμε, ότι δηλαδή ο ιός μεταδίδεται κατά βάση αερογενώς, όχι από επιφάνειες (τζάμπα τα δις για τα μαντηλάκια και τα αντισηπτικά) και όχι τόσο από σταγονίδια σάλιου. Αυτό σημαίνει ότι η βασική πηγή διάδοσης ειναι οι κλειστοί χώροι και τα βασικά όπλα κατά του ιού είναι η αποφυγή συνωστισμού στους κλειστούς χώρους, ο καλός εξαερισμός, οι μάσκες, κλπ. Πέραν φυσικά από την αυτονόητη ανάγκη ενός καλού δημόσιου συστήματος υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τα νοσοκομεία, με πολύ προσωπικό και πόρους.
Τι δεν πρέπει να γίνει: Ας μην αφήσουμε τις εικόνες των πάρτυ στις πλατείες να νεκραναστήσουν την μακαρίτισσα «ατομική ευθύνη» και να ξεσηκώσουν κραυγές για το «πού είναι το κράτος;». Αυτό που βλέπουν από τα παράθυρά τους οι κάτοικοι της Κυψέλης που δεν μπορούν να κοιμηθούν δεν είναι το «λίγο», αλλά το «πολύ κράτος»: το κράτος της εξάμηνης καραντίνας, της ανορθολογικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, της καταστολής της επιθυμίας για ζωή που καταλήγει στη μετατροπή δημόσιων χώρων σε υπαίθρια κλαμπ. Ας μην δημιουργήσουμε τις συνθήκες για νέες αστυνομικές επιχειρήσεις που θα γεννήσουν μια νέα κατασταλτική όξυνση: τα βέλη πρέπει να στοχεύουν την κυβέρνηση και την αποτυχημένη πολιτική της.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που η διαχείρισή της δημιουργεί ταυτόχρονα θλιβερές εικόνες από καθημερινές εκατόμβες νεκρών και από υπαίθρια πάρτυ χαρμανιασμένων νεολαίων (ας σεβαστούν επιτέλους τη νοημοσύνη μας και ας μην μας πούνε ότι είναι αντιεξουσιαστές). Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μην μετατρέψει τις αναθυμιάσεις της πολιτικής της σε νέο γύρο κανιβαλισμού της μιας ηλικιακής γενιάς κατά της άλλης. Αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί.