Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
Από το Πάσχα στο χωριό για τους πολίτες, στο Πάσχα στο μπαλκόνι κατέληξε η κυβέρνηση
Την ώρα που η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε πλήρες άνοιγμα του τουρισμού με τους ειδικούς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, πριν ακόμα οι επιστήμονες εισηγηθούν τις θέσεις τους για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, έδωσε το στίγμα για τι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. «Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η κ. Πελώνη, παρά το γεγονός ότι 3 σχόλια πριν λίγες ημέρες το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό χωρίς μάλιστα καραντίνα για τους ταξιδιώτες από ΕΕ και πέντε ακόμη χώρες, τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».
Προανήγγειλε ελέγχου στις μετακινήσεις (και) την εορταστική περίοδο ενώ όσον αφορά την Ανάσταση είπε πως θα γίνει στις 9 το βράδυ. Για το εορταστικό τραπέζι προέτρεψε να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες δραστηριότητες, η εκπρόσωπος τονισε πως στόχος είναι να ανοίγουν με ασφάλεια, ενώ πιο συγκεκριμένα για την εστίαση ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι ήδη σε σχετικές συζητήσεις και προσανατολίζεται σε άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα self test αναμένεται να παίξουν και εδώ σημαντικό ρόλο.
Πάντως, μιλώντας λίγο μετά από τον κ. Πελώνη στον ΑΝΤ1 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθ. Εξαδάκτυλος, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις αναφορικά με όσα είπε η εκπρόσωπος για τον επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων στο εορταστικό τραπέζι. Ο Αθ. Εξαδάκτυλος είπε χαρακτηριστικά «η κυρία Πελώνη εκφράζει την κυβέρνηση η οποία αποφασίσει», επισημαίνοντας ότι ακόμα η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει επί αυτού του θέματος.
«Η Δικτατορία όπως δεν την έζησα»: Έξι νέες και νέοι συζητούν για τη Χούντα σήμερα
Το βίντεο της συζήτησης:
Το ηχητικό αρχείο (podcast) της συζήτησης:
Συμμετέχουν οι:
Ζωή Καραμανωλάκη, 20 ετών, φοιτήτρια Φιλολογίας
Αναστασία Κυριτσοπούλου, 23 ετών, φοιτήτρια Μουσικολογίας
Μαριάννα Παπαπέτρου, 18 ετών, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου
Ανθή Ροζή, 28 ετών, αρχιτέκτονας
Ορέστης Σεφέρογλου, 31 ετών, φωτορεπόρτερ
Συντονισμός: Βύρων Θεοδωρόπουλος, 38 ετών, κωμικός.
Κάμερα, μοντάζ: Ορφέας Τατάκης, 18 ετών, μαθητής Γ΄ Λυκείου
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα γαι τη Δικτατορία ’67 – ’74 από το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς:
Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967
Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο.
Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.
Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα - θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.
Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.
Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.Πρέπει, όμως, να συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμασταν 17 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο. Ο στρατός ήταν πανίσχυρος, με παράδοση επεμβάσεων τον 20ο αιώνα, οι Αμερικανοί θεωρούσαν φέουδό τους την Ελλάδα, το δεξιό παρακράτος ήταν ισχυρό (Δολοφονία Λαμπράκη) και το Παλάτι ήταν ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας, «που δεν βασίλευε, αλλά κυβερνούσε». Οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτά τα 17 χρόνια (Πλαστήρας, Παπάγος, Καραμανλής και Παπανδρέου), ασχολήθηκαν κυρίως με την ανοικοδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, παρά με το «βάθεμα και το πλάτεμα» των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη των μνημών του Εμφυλίου.
Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.
Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»
Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό - μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Στη Βουλή τα συνεχή κρούσματα λογοκρισίας στην ΕΡΤ και τα κοινωνικά δίκτυα
Εξηγήσεις για τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα κρούσματα λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα ζητούν από την κυβέρνηση με ερώτησή τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την δημόσια καταγγελία της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα για το κόψιμο της εκπομπής της για τη λογοκρισία, αλλά και την ερώτηση Πλεύρη-Μαρκόπουλου που στοχοποίησε τον Σπύρο Γραμμένο και το τραγούδι του «Κουκουλοφόρος», επειδή ακούστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ. Στο ίδιο κάδρο η απόκρυψη του βίντεο Μητσοτάκη από το κορονογλέντι στην Ικαρία, τα αυξανόμενα κρούσματα λογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα του τελευταίου διαστήματος, αλλά και η απαξίωση των μέσων ενημέρωσης από τους πολίτες.
Ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Πάνου Σκουρλέτη, με αφορμή το τελευταίο κρούσμα λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση, με το κόψιμο της εκπομπής της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα, η οποία κατά τραγική ειρωνεία ερευνούσε ακριβώς αυτά τα αυξανόμενα κρούσματα λογοκρισίας που ταλανίζουν την ελευθερία του Τύπου και της Έκφρασης το τελευταίο διάστημα.
«Η ανάγκη αυτή προκύπτει κατ’ αρχάς μετά τη δημόσια καταγγελία της Δημοσιογράφου κας Μάχης Νικολάρα, για “κόψιμο” με “άνωθεν εντολή και συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα μάλιστα που ήταν στο μοντάζ, ρεπορτάζ που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στην ενημερωτική εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” την Δευτέρα 12 Απριλίου”, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, της οποίας το θέμα είναι “Λογοκρισία στην ΕΡΤ Α.Ε. και έλεγχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης”» αναφέρουν εισαγωγικά οι βουλευτές.
Στην ΕΡΤ λογόκριναν ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στα social media – και όχι μόνο
Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται και σε άλλα περιστατικά που καταγγέλλει η δημοσιογράφος, όπως ότι «στο προηγούμενο επεισόδιο της εκπομπής κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία, ενώ δεν έχουν προβληθεί δύο επεισόδια του ERTreport (βραβευμένη εκπομπή έρευνας που κόπηκε συνολικά) με αντικείμενο το προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση». Στην Ερώτηση επισημαίνεται επίσης, ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έρχονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία «έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τον αποκλεισμό από την πλατφόρμα του FACEBOOK, λόγω αναρτήσεων πολιτικού περιεχομένου, χρηστών που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δημοσιογράφοι, καθώς και ζήτημα διαρροής προσωπικών δεδομένων».
Οι υπουργοί ερωτώνται:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να ασκηθεί έλεγχος διαφάνειας στην ΕΡΤ Α.Ε μετά τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα για το «κόψιμο» της εκπομπής, που αφορούσε ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο της εκπομπής και με ποια αιτιολογία απαγορεύτηκε η προβολή της;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου, η πολυφωνία και η ανεξαρτησία στην κρατική τηλεόραση;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την προβολή του επίμαχου ρεπορτάζ για το φλέγον ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και τα φαινόμενα λογοκρισίας, που απασχολεί μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης (σε διεθνές επίπεδο), η οποία επιζητεί ενημέρωση στα θέματα αυτά;
4. Ποια η θέση της Ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργών στα φαινόμενα λογοκρισίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και ποιες οι θέσεις στα επίσημα όργανα της ΕΕ που έχουν αναλάβει τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες;
5. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί διαχείρισης περιεχομένου στις ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα και πως εξασφαλίζεται η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών κατά την εν λόγω διαχείριση;
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
1. Τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
2. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.ΘΕΜΑ: «Λογοκρισία στην ΕΡΤ Α.Ε. και έλεγχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης».
Μετά τη δημόσια καταγγελία (μέσω ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στην πλατφόρμα FACEBOOK) της Δημοσιογράφου κας Μάχης Νικολάρα προκύπτει κατ’ αρχάς επιτακτική ανάγκη για έλεγχο της διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς επίσης και για τους μηχανισμούς ελέγχου των αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι «κόπηκε» με άνωθεν εντολή και συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα μάλιστα που ήταν στο μοντάζ, ρεπορτάζ που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στην ενημερωτική εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» την Δευτέρα 12 Απριλίου. Το ρεπορτάζ αφορά το πλέον επίκαιρο θέμα διαχείρισης περιεχομένου (content moderation) στα ΜΚΔ και με ποιους τρόπους η διαχείριση αυτή φτάνει σε φαινόμενα λογοκρισίας ή φίμωσης απόψεων, στο οποίο μιλούν η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Πουλής, ο υπεύθυνος για τα ΜΚΔ της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση Βασίλης Μπίμπας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης Νίκος Σμυρναίος, ο ερευνητής Χάρης Παπαευαγγέλου και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του «Get the Trolls Out». Επιπρόσθετα, στην επίμαχη ανάρτηση γίνεται γνωστό ότι στο προηγούμενο επεισόδιο της εκπομπής κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία, ενώ δεν έχουν προβληθεί δύο επεισόδια του ERTreport (βραβευμένη εκπομπή έρευνας που κόπηκε συνολικά) με αντικείμενο το προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση.
Περαιτέρω, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τον αποκλεισμό από την πλατφόρμα του FACEBOOK, λόγω αναρτήσεων πολιτικού περιεχομένου, χρηστών που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δημοσιογράφοι, καθώς και ζήτημα διαρροής προσωπικών δεδομένων.
Επειδή σκοπός της ΕΡΤ είναι η παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, με στόχο την ενημέρωση, τη μόρφωση και την ψυχαγωγία των Ελλήνων πολιτών, τη διασφάλιση της πολυφωνίας, καθώς και την ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης.
Επειδή, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΡΤ Α.Ε. 2020-2024, οι αξίες που τη διαπνέουν περιλαμβάνουν ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην παροχή ολοκληρωμένης, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες διασφαλίζοντας την πολυφωνία, στηρίζοντας τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, ήθος και αξιοπιστία στις διοικητικές δομές και τους ανθρώπινους πόρους, το δε όραμα της Διοίκησης είναι να μετατραπεί η ΕΡΤ από ουραγός σε σημαντικό παίκτη στα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, στοχεύοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού που την χρηματοδοτεί.
Επειδή μετά τις οδηγίες που είδαν το φως της δημοσιότητας να μην προβάλλονται εικόνες από τη γνωστή παρουσία του Πρωθυπουργού σε τραπέζι στην Ικαρία αλλά και το πρόσφατο περιστατικό και τις διαρροές για κλήση σε απολογία της αρχισυντάκτριας της εκπομπής «ΦΛΕΡΤ» μετά την κατάθεση ερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τραγούδι που ακούστηκε στην εκπομπή, δεν μπορούμε πια να μιλάμε για μεμονωμένα και περιστασιακά γεγονότα.Επειδή, σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την τηλεόραση (γενικώς) για την ενημέρωσή τους είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ προτιμάται, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, η ενημέρωση από μηχανές αναζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που τελούν υπό τον έλεγχο Google και Facebook), προτίμηση που εκτινάχθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.
Επειδή η εμφάνιση τεχνολογικών μονοπωλίων (ή ολιγοπωλίων) έχει άμεση επίδραση και συνδέεται ουσιωδώς με την πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την ελευθερία του λόγου στο δημόσιο διάλογο.
Επειδή η επιστημονική συζήτηση σε διεθνές επίπεδο θίγει σημαντικά ζητήματα, όπως α) σχέσεις εξάρτησης μεταξύ των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών και των κυβερνήσεων κρατών, με τις πρώτες να σπεύδουν να συμμορφωθούν σε μέτρα και υποδείξεις περιοριστικά της ελευθερίας της έκφρασης των χρηστών προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στις αγορές και την κερδοφόρα διαφημιστική αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, β) συνεργασία με κυβερνήσεις, προωθώντας δεδομένα πολιτών με τον μανδύα συχνά της διευκόλυνσης εντοπισμού υποθέσεων τρομοκρατίας, εγκληματικότητας κλπ, γ) εκτεταμένη χρήση αλγορίθμων μέσω των οποίων διαμορφώνεται το καταναλωτικό και πολιτικό προφίλ των χρηστών προκειμένου να αξιοποιηθεί για διαφήμιση αλλά και επηρεασμό της πολιτικής συμπεριφοράς.
Επειδή και σε επίπεδο ΕΕ έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες (Digital Services Act, Digital Markets Act), με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη να ορίσει η ίδια τους κανόνες και όχι οι ψηφιακές εταιρείες (όπως συμβαίνει μέχρι τώρα) και επομένως η θεωρία περί «ιδιωτικού χώρου και ιδιωτικής εταιρείας» και η επιλογή της αυτορρύθμισης, ως εύκολη απάντηση στα φαινόμενα λογοκρισίας προφανώς δεν έχει πια θέση στη δημόσια συζήτηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να ασκηθεί έλεγχος διαφάνειας στην ΕΡΤ Α.Ε μετά τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα για το «κόψιμο» της εκπομπής, που αφορούσε ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο της εκπομπής και με ποια αιτιολογία απαγορεύτηκε η προβολή της;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου, η πολυφωνία και η ανεξαρτησία στην κρατική τηλεόραση;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την προβολή του επίμαχου ρεπορτάζ για το φλέγον ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και τα φαινόμενα λογοκρισίας, που απασχολεί μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης (σε διεθνές επίπεδο), η οποία επιζητεί ενημέρωση στα θέματα αυτά;
4. Ποια η θέση της Ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργών στα φαινόμενα λογοκρισίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και ποιες οι θέσεις στα επίσημα όργανα της ΕΕ που έχουν αναλάβει τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες;
5. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί διαχείρισης περιεχομένου στις ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα και πως εξασφαλίζεται η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών κατά την εν λόγω διαχείριση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφανταρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπιρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος