Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΠΟΣΠΕΡΤ: Συνεχίζεται το πογκρόμ στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ

 

Η  δημιουργία ενός  μικρού «επιτελικού κράτους»  εντός της ΕΡΤ «καθ΄ομοίωσιν» εκείνου  που εδρεύει στο Μ.Μαξίμου,είναι εμμονική  ιδέα στο μυαλό  της  διοίκησης. Με αυτό το σκεπτικό  και  οι τωρινές «εκκαθαριστικές» τους «επιχειρήσεις»  που αυτή τη φορά  είχαν ως στόχο τους προϊστάμενους  των περιφερειακών  σταθμών.

Χωρίς καμία  αντικειμενική  αιτία, χωρίς πρόσκληση  ενδιαφέροντος στο προσωπικό  για  αυτές  τις θέσεις , χωρίς  κανένα πρόσχημα, με αναξιοκρατία, συνεχίζοντας  τα  ρουσφέτια,  με τον γνωστό  αλαζονικό τρόπο  του « είμαι αφεντικό και κάνω ότι θέλω» , εξαπέλυσαν  ένα πογκρόμ   εναντίον  συναδέλφων που  είχαν κριθεί  διαχρονικά  ως  άξιοι και ικανοί  προϊστάμενοι  των αντίστοιχων  περιφερειακών σταθμών  της ΕΡΤ. Στη θέση τους και με διαδικασίες φυσικά  του τύπου «απ΄ευθείας ανάθεση»  (είπαμε  καθ΄ομοίωσιν του επιτελικού κράτους) τοποθετήθηκαν  με κριτήριο τίς γνωστές  «αξιοκρατικές» προδιαγραφές που εφαρμόζονται  ήδη,  16 νέοι προϊστάμενοι, εκ των οποίων οι 8  απο την   «ελεύθερη αγορά»  των …αρίστων και άλλοι 8 από την «εσωτερική» προσφορά  των  …προθύμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  εκδικητικής  συμπεριφοράς η περίπτωση του περιφερειακού σταθμού  Μυτιλήνης. Όλοι γνωρίζουν από τις καταγγελίες μας,  την ωμή  λογοκριτική  παρέμβαση  της διοίκησης  στην  εξαιρετική  δουλειά  των εκεί συναδέλφων μας  για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες

Μπορεί πριν λίγες ημέρες  ο κ. Ζούλας  να δήλωνε  σε εφημερίδα  ότι  το όνειρό του όταν έφευγε  από το Μαξίμου κατηφορίζοντας  στην Αγία  Παρασκευή ήταν «να κουνηθεί το μεγάλο καράβι (ΕΡΤ) και να βρει έναν προορισμό», και ο  κ. Γαμπρίτσος  σαν πιο μεγάλος (μεγαλύτερος από το μέσο ηλικιακό όρο  του «γερασμένου»  -όπως ο ίδιος λέει – προσωπικού ) να μιλούσε  για  ταγκό, όμως  με αυτά  τα μυαλά και αυτό το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο διαχείρισης, περιφρόνησης και απαξίωσης  του προσωπικού  της ΕΡΤ, το «καράβι»   πηγαίνει  προς τα βράχια , την ώρα που και οι δυό τους  χορεύουν ανέμελα  με τη κυβέρνηση  και όσους  διαπλέκονται με αυτήν.

Κ. Γαμπρίτσο, κ. Ζούλα και κύριοι του  επιτελικού κράτους  πάρτε το χαμπάρι

Αγωνιστήκαμε  και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για  μια ΕΡΤ ανοικτή στην κοινωνία κι όχι  για  μια  δημόσια ραδιοτηλεόραση  ανοικτή μόνο στα συμφέροντα  της διαπλοκής και σε εκείνους  που θέλουν την   κοινωνία  παραδομένη  στην κατάθλιψη, στην ανασφάλεια, στην πανδημία , στην φτώχεια και στην εκμετάλλευση.




Η γενοκτονία των Αρμενίων

 Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Η Αρμενική ελίτ της πόλης Χαρπούτ οδηγείται στη φυλακή, πριν ξεκινήσει η πορεία θανάτου, τον Μάιο του 1915. Πηγή: Ημερολόγιο Τζάκομπσεν, Χαρπούτ 1907-1919

Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν έλειπαν μαζικοί εκρωσισμοί), αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ).

Με την ανάδυση των εθνικισμών, ο Σουλτάνος τούς υποπτευόταν για αποσχιστικές τάσεις, ενώ και οι Ρώσοι, που εποφθαλμιούσαν εδάφη του «μεγάλου ασθενούς», υπέθαλπαν τις όποιες φιλοδοξίες τους. Έτσι, ο Αβδούλ Χαμίτ Β' δεν δίστασε να προβεί σε άγριους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων της επικράτειάς του, με αποκορύφωμα τις σφαγές στο Σασούν (1894), τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας 1895-1896, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους.

Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Αντί για τον σεβασμό των συνθηκών και την πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί, το νέο καθεστώς προέβη σε νέους διωγμούς των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή της Κιλικίας.

Η συστηματική, όμως, εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Απαγχονισμοί Αρμενίων στο Χαλέπι το 1915
Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939.

Η Αρμενική Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, συμμάχων των Οθωμανών στον Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι όμως επέβαλαν καθεστώς λογοκρισίας στην πατρίδα τους. Ο μόνος πολιτικός που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λίμπκνεχτ, μετέπειτα ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στις 11 Ιανουαρίου 1916. Η ιστορική έρευνα έχει φέρει στο φως ντοκουμέντα ότι οι Γερμανοί ενθάρρυναν τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων, επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους.

Μόλις το 2015 η Γερμανία υπαναχώρησε από τη σταθερή μέχρι τώρα άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για την εξόντωση των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών.«Η σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια υπήρξε γενοκτονία, το κλασικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, μαζικής καταστροφής και απέλασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, κατά την διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης που έγινε σε ναό του Βερολίνου στις 23 Απριλίου.

Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000. Η δήλωση συγγνώμης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν προς τα εγγόνια των θυμάτων στις 23 Απριλίου του 2014, ίσως να είναι το προμήνυμα αλλαγής της στάσης της Άγκυρας.

Μέχρι το 2015, 25 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία) και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ,το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur). Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).

Βιομηχανία αγωγών από τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σύρου

 Aκόμη μία αγωγή, τη δεύτερη κατά σειρά, και τέταρτο εξώδικο, απέστειλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σύρου, ο Όμιλος ONEX, εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος.


γράφει ο Δημήτρης Κούλαλης, για το «Κοσμοδρόμιο»

Ακόμη μία αγωγή, τη δεύτερη κατά σειρά, και τέταρτο εξώδικο, απέστειλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σύρου, ο Όμιλος ONEX, εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και μελών του. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του ΠΠΠΣ, οι αξιώσεις του Ομίλου εναντίον του σωματείου ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ έως σήμερα, ενώ πρόσφατες πληροφορίες μας λένε πως η ΟΝΕΧ απέστειλε και 3η αγωγή στο ΠΠΠΣ, διεκδικώντας ακόμη €1.000.000 για όσα λέχθηκαν από πλευράς του προέδρου του Παρατηρητηρίου, κ. Ζολώτα σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του.

Με την νέα αυτή αγωγή, εφόσον οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν και επίσημα, οι αξιώσεις του ομίλου ανέρχονται πλέον σε τρία εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει φτάσει σε μας η αντίδραση του Παρατηρητήριου.

«Είναι πραγματικά άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ότι ο όμιλος της ONEX υποστηρίζει πως η ραδιοφωνική συνέντευξη του μέλους μας καθώς και οι δημοσιεύσεις μας ήταν ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες του με ακυρώσεις συμβολαίων», σημειώνει το Παρατηρητήριο στην ανακοίνωσή του, ενώ σε άλλο σημείο της γίνεται λόγος για «το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που ζουν και βλέπουν τις αρχές να μην αντιδρούν στα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα σε κοινή θέα, αλλά και στη δίωξη πολιτών με εξοντωτικά ποσά».

Το «Κοσμοδρόμιο» επικοινώνησε με την πλευρά της ΟΝΕΧ, ζητώντας σχόλιο σχετικά με όσα περί καλλιέργειας κλίματος  «τρομοκρατίας και εκβιασμού πολιτών» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο. Η εταιρεία μας παρέπεμψε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στις 13 Απριλίου 2021, ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Πάνος Ξενοκώστας, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ίδιος στις 15 Μαρτίου 2021.

Εδώ, στο youtube του «Κοσμοδρομίου» παραθέτουμε το αρχείο της συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπως το παραλάβαμε από την ΟΝΕΧ, και εδώ βρίσκεται έτερη συνέντευξη του επικεφαλής της επιχείρησης.

Πάντως, για το ζήτημα, που έχει σχολιαστεί πολλαπλώς, έχουν λάβει θέση κι άλλοι.

Σε σχόλιό της της 2ας Μαρτίου, έπειτα από την πρώτη αγωγή κατά του ΠΠΠΣ, η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου Ερμούπολης ,υπογράμμιζε ότι «δεν γίνεται να μείνει κάποιος σιωπηλός μπροστά στο κλίμα τρομοκράτησης, φίμωσης και ποινικοποίησης όχι μόνο κάθε φωνής αμφισβήτησης αλλά και του δημόσιου λόγου γενικότερα». Τέτοιες πρακτικές, τόνιζαν οι συντάκτες του σχολίου, «συμβάλουν στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και εντείνουν το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο νησί μας και τις καταδικάζουμε απερίφραστα».

Θέση επί του θέματος πήρε και ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του στο «Κουτί της Πανδώρας», ο κύριος Ζαμπετάκης μίλησε ευθέως για την εφαρμογή της στρατηγικής SLAPP εναντίον των μελών του ΠΠΠΣ. Όπως εξηγούσε: «Το ακρωνύμιο SLAPP μάς έρχεται από την αγγλική γλώσσα και σημαίνει πρακτικά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά. Το SLAPP είναι τα αρχικά των λέξεων Strategic Lawsuit Against Public Participation, σε ελεύθερη μετάφραση παραπέμπουν σε ποινικές στρατηγικές για να αποθαρρύνουν την ενασχόληση με τα κοινά». «Ο σκοπός του SLAPP», συνέχιζε στην ανάλυσή του, «είναι απλός: να “κόψουν τον βήχα” και εν τέλει να λογοκρίνουν φωνές που ασκούν δημόσια κριτική. Τα θύματα υπόκεινται σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα μέχρι που αργά ή γρήγορα αποθαρρύνονται, αποκαρδιώνονται και… σωπαίνουν».

Τα πράγματα από την αρχή

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της οργάνωσης Αegean Rebreath, Γιώργου Σαρελάκου στην «Καθημερινή»: «Τον  Σεπτέμβριο του 2019 ταξιδέψαμε στη Σύρο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ AnimaSyros, στο οποίο παρουσιάστηκε μια ταινία animation που δημιουργήσαμε με θέμα τα μικροπλαστικά στη θάλασσα. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε συμβολικά μια δράση καθαρισμού βυθού στο Καρνάγιο και πήραμε δείγματα ιζήματος από την επιφάνεια του πυθμένα». Σημειώνεται ότι η Aegean Rebreath συνεργάζεται βάσει μνημονίου με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την υλοποίηση διευρυμένων δράσεων.

Το εν λόγω δείγμα απεστάλη προς ανάλυση στα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με τα αποτελέσματα των αναλύσεων να δείχνουν τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων αρκετά υψηλότερες από εκείνα που, σύμφωνα με την Aegean Rebreath, αναφέρει τόσο η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία, όσο και ο Ν. 3983/2011. Βάσει αυτών των δεδομένων, ξεκίνησε η συζήτηση περί της αναγκαιότητας συστηματικής καταγραφής του πραγματικού μεγέθους της ρύπανσης και των ρυπαντών.

Από την πλευρά της, η ONEX απάντησε διαμέσου του Προέδρου του Ομίλου, κ. Ξενοκώστα ότι δεν μπορεί να αποτελεί «βάση για τις επιθέσεις», η αξιοποίηση ενός εγγράφου «με μετρήσεις που έκανε μία ΜΚΟ (σ.σ. Aegean Rebreath)» και βάσει του οποίου, «είπαν ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα». Και αυτό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα: «Από αυτό το έγγραφο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το δείγμα πάρθηκε από το λιμάνι της Σύρου. Δεν λέω ότι δεν πάρθηκε, λέω ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι πάρθηκε ενώ μιλάει για την περιοχή Καρνάγιο και όχι για το Νεώριο».

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως, «για να γίνει μία μελέτη και να αποφανθεί κάποιος αν υπάρχει κάτι, αυτή είναι μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Μιλάμε για 3-5 χρόνια ελέγχων και μελετών, αν μιλάμε για το λιμάνι, μιλάμε για ένα κόστος εκατομμυρίων ευρώ και μιλάμε για πρωτόκολλα και διαδικασίες που αν ακολουθήσει κάποιος, θα πρέπει μετά να μπορέσει να αποδείξει από πού πήρε το δείγμα, πώς το πήρε, αν το πήρε στο σωστό βάθος για να μπορεί την άλλη μέρα, να ξέρει τί πραγματικά υπάρχει, συγκρινόμενο όχι με τον μέσο όρο του φλοιού της γης, αλλά με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής ή της χώρας».

Σε όσα είπε ο κ. Ξενοκώστας απάντησε η Aegean Rebreath, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Τα αποτελέσματα της μέτρησης μετάλλων σε δείγμα του πυθμένα για το νησί της Σύρου παραδόθηκαν μέσω email στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Από την πρώτη στιγμή, τόσο δημοσίως όσο και σε δια ζώσης συναντήσεις εκπροσώπου του οργανισμού μας με τοπικούς φορείς, κατέστη σαφές ότι παραδώσαμε τα αποτελέσματα μίας μέτρησης που έγινε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του νησιού. Τοποθετήσεις τρίτων περί του ότι ο οργανισμός μας δήθεν παρέδωσε σχετική μελέτη δεν αληθεύουν και δεν αποδεικνύονται. Εξ αρχής είχε γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο οργανισμός μας παρέδωσε πρωτογενή δεδομένα προς αξιοποίηση και περαιτέρω διερεύνηση από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές»

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX αναρωτήθηκε «πώς και ποιοι με αυτό το έγγραφο έχουν φτάσει να οδηγούν ακόμη και κάποιους βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή, ή να κινητοποιούν ολόκληρο σύστημα»;

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε και τις εγκωμιαστικές αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρέσβυ των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε κοινό τους άρθρο στην Καθημερινή αλλά και δημοσιεύματα που έφεραν τον κο Ξενοκώστα ως προσωπικό φίλο του Αμερικανού πρέσβυ και συνομιλητή και της προηγούμενης κυβέρνησης Σύριζα.

Η ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρεται ο κ. Ξενοκώστας, είναι αυτή που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, τον Φεβρουάριο του 2020.



Σε απάντηση της ερώτησης του κ. Αρσένη, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΠΕΝ) αναγνώρισε την αναγκαιότητα διεξοδικής έρευνας.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2020, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έλαβε συγκεκριμένη πρόταση από το ΕΛΚΕΘΕ για την πραγματοποίηση μιας ευρείας μελέτης για βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης, την οποία κοινοποίησε προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αρμόδια κατά τον νόμο για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων στα παράκτια ύδατα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επανήλθε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, καθώς εκκρεμούσε αναπάντητη γραπτή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τις 6/8/20 αλλά και ενημέρωση για την δέσμευση που είχε λάβει από τον υφυπουργό κ. Οικονόμου στις 21/2/20 για ανάθεση έρευνας στο ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με το ενδεχόμενο ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.



Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της συζήτησης στη Βουλή,  ο κ. Αρσένης έκανε λόγο για την δημιουργία περισσότερων ερωτηματικών που προέκυψαν από τις απαντήσεις του κ. Χατζηδάκη, ενώ προηγουμένως είχαν δοθεί από την πλευρά του βουλευτή ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες αμμοβολής από τα ναυπηγεία Σύρου.


«Οι εργασίες αυτές, αν και λαμβάνουν χώρα εντός του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού, γίνονται χωρίς να χρησιμοποιούνται μέσα που να εμποδίζουν τη διασπορά της σκόνης των αποβλήτων των ψηγματοβολών, των υγρών αποβλήτων και της νέφωσης των υδροβολών, καθώς και των σταγονιδίων των χρωμάτων κατά τις βαφές, στην πόλη και στα νερά του λιμανιού», υπογραμμίζει σε έγγραφο του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος τον περασμένο Δεκέμβριο το Παρατηρητήριο, αναφερόμενο, όπως τονίζεται στο κείμενο, στις «ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες ψηγματοβολών υδροβολών και χρωματισμών πλοίων, σε τεράστια κλίμακα» που πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Σύρου «ανοικτά στην ατμόσφαιρα».

Λίγες γραμμές παρακάτω, το Παρατηρητήριο αναφέρει πως  «ειδικά για τα αερομεταφερόμενα σωματίδια των αποβλήτων των ψηγματοβολών και των σταγονιδίων των χρωμάτων και των υφαλοχρωμάτων, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, δεν υπάρχει μηχανισμός αποτροπής της διασποράς τους στις κατοικημένες περιοχές και της εισχώρησής τους στον ανθρώπινο οργανισμό (μέσω πολλαπλών οδών), με προφανείς καταστρεπτικές επιπτώσεις».

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσαν τον περασμένο Ιανουάριο και 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο «φωτογραφήθηκε ως κύρια αιτία της ρύπανσης οι δραστηριότητες από τις γειτνιάζουσες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και, ειδικότερα, η χρήση ψηγματοβολών, υδροβολών και χρωματισμών πλοίων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σχολίασε ότι ««στο λιμάνι της Σύρου υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες, οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις». Άγνωστο ακόμη σε ποιες δραστηριότητες ακριβώς αναφερόταν.

Στην ίδια συζήτηση πάντως, αίσθηση προκάλεσε τόσο η θέση του Υφυπουργού, όσο και η στάση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τους οποίους δεν υφίσταται θεσμοθετημένο όριο βαρέων μετάλλων επί των θαλασσίων ιζημάτων στον βυθό.

Αναρωτιέται, λογικά, κανείς, άρα οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας μπορεί να θεωρήσει ότι έχει το δικαίωμα να ρυπαίνει «ελεύθερα»;

Μάλλον, όχι. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων στον βυθό,  που οφείλεται σε ρυπογόνες δραστηριότητες, καθώς βάσει του Π.Δ. 55/98: «Απαγορεύεται η απόρριψη στις ακτές, στα λιμάνια και στα ελληνικά χωρικά ύδατα πετρελαίου, πετρελαιοειδών μιγμάτων, επιβλαβών ουσιών ή μιγμάτων αυτών και πάσης φύσεως αποβλήτων λυμάτων και απορριμμάτων από τα οποία μπορεί να προκληθεί ρύπανση της θάλασσας και των ακτών».

Πάντως, τόσο ο Κρίτων Αρσένης, όσο και οι υπογράφοντες βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκαν κριτική από μέλη, αλλά και σύσσωμο το Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου.

Ο μεν βουλευτής του ΜέΡΑ25 αποτέλεσε πρόσωπο αναφοράς σε ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου, κ. Αντώνη Χατζαντώνη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.  Ενώ, σε ό, τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά ήταν το Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου που εξέδωσε ανακοίνωση- απάντηση, μάλιστα σε αιχμηρό ύφος, προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Συρμαλένιο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία κατάθεσης της ερώτησης. Στο Σωματείο απάντησε ο κ. Συρμαλένιος, τονίζοντας ότι η επένδυση έγινε επί κυβέρνησης Σύριζα («ξεχνάτε ποια κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως και προχώρησε όλη τη διαδικασία για να αναλάβει το ναυπηγείο η νέα του ιδιοκτησία;») και ακολούθησε και νέα τοποθέτηση του Σωματείου στην οποία συνεχίστηκαν οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης («Αυτοί που αγκαλιάσατε, εξυβρίζουν όλους τους Συριανούς πολίτες του νησιού και έφτιαξαν έναν σύλλογο που με πρόφαση της προστασία του περιβάλλοντος, μοναδικό σκοπό έχουν, το κλείσιμο του Ναυπηγείου»).

Στην πρώτη ανακοίνωση του Σωματείου τονίζονταν, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για έναν σύλλογο- σ.σ. το ΠΠΠΣ- που «αποτελείται από 170 ανθρώπους εκ των οποίων οι 120 είναι Μη Συριανοί και τους ενοχλούν τα πάντα στο νησί», ο οποίος  «δεν έκανε δεκτές 2 ½  χιλιάδες αιτήσεις εγγραφής Συριανών πολιτών και λειτουργεί αυθαίρετα».

Σε σχετική απάντηση που εξέδωσε το ΠΠΠΣ στις 9/3/2021 προς την Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ορθή επανάληψη της 24/3/2021),  εκτός του ότι ζητούνταν η γνωστοποίηση των διατάξεων που όριζαν την Περιφέρεια ως «εποπτεύουσα αρχή των σωματείων που επιδιώκουν σκοπούς συναφείς με την προστασία του περιβάλλοντος», γινόταν λόγος για «κίνηση μαζικής συλλογής υπογραφών» που «οργανώθηκε από τους διοικούντες το εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου, επειδή αισθάνθηκαν ότι θα απειληθεί το ναυπηγείο αν ο υπό σύσταση τότε σύλλογος (…) κινηθεί, όπως διαφαίνονταν, διεκδικώντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία της επιχείρησης». «Αυτό βέβαια», σύμφωνα με την απάντηση του Παρατηρητηρίου, «αποτελούσε οξύμωρο διότι οι εμπνευστές της ήταν οι ίδιοι που υποστήριζαν ότι το ναυπηγείο λειτουργούσε «περιβαλλοντικά εναρμονισμένο» ». Στο ίδιο κείμενο απαντώνται οι λόγοι για τους οποίους το ΠΠΠΣ δεν έκανε δεκτή την «Αίτηση- εγγραφής- Δήλωση» του Αντωνίου Χατζαντώνη, προέδρου του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου καθώς και των υπολοίπων αιτούντων (συνολικά 2019), με την οποία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, καλούνταν στην εγγραφή απάντων των αιτούντων ως μέλη του υπό ίδρυση – τότε- περιβαλλοντικού συλλόγου. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η έμμεση μομφή από πλευράς του Παρατηρητηρίου ότι μεταξύ των υπογραφών που συνελέγησαν «υπήρχαν αρκετές που η ομοιότητά τους δημιουργούσε ισχυρή υποψία πλαστογραφίας» (σελ. 5- σημείο Η ). 

Δύο μέρες αργότερα, σε Δελτίο Τύπου, το Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου ανέφερε πως το Παρατηρητήριο «συνεχίζει την συνήθη τακτική του να προσπαθεί με ψεύτικες κατηγορίες να διαστρεβλώνει την αλήθεια». Στο ίδιο ΔΤ, το Σωματείο ζητούσε από το ΠΠΠΣ να ενημερώσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του τους Συριανούς πολίτες για τις ώρες και τις ημέρες που ο Σύλλογος θα μπορεί να δεχθεί τον μεγάλο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αριθμό πολιτών που «αυτοβούλως και ελεύθεροι» θα μπορούν να εγγράφονται στο ΠΠΠΣ. Εδώ σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πηγές του ΠΠΠΣ,  τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν δημοσίευαν τα δελτία τύπου του Παρατηρητηρίου όπου δίνονταν οι σχετικές επεξηγήσεις αλλά μόνο τις θέσεις του εργοστασιακού σωματείου. Έτσι, τεχνηέντως, επισημαίνουν στο «Κ» οι ίδιες πηγές,  παρουσιάζονταν η εικόνα μιας διαμάχης που είχε μόνο έναν ομιλητή και η θέση του Παρατηρητηρίου δεν δημοσιοποιούνταν.

Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι θέση για το θέμα της ρύπανσης πήραν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο Αντώνης Γάκης, διδάκτωρ περιβάλλοντος, υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τον Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του 2019 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε σχετική ερώτηση στα πλαίσια συνέντευξής του στο «Αigaio News», χαρακτήρισε «περίεργη» τη στάση του κ. Αρσένη, ενώ τον κατηγόρησε ότι «διχάζει  και  διαίρει  την κοινωνία της Σύρου χωρίς  την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα  και χωρίς  επίσημη – αναγνωρισμένη μελέτη κάποιου κρατικού ή πιστοποιημένου φορέα που να έχει δημοσιευθεί επίσημα ή σε κάποιο άλλο  επιστημονικό συνέδριο ή μέσο».

Για να λάβει απάντηση από τον κ. Αρσένη, ο οποίος σε δελτίου Τύπου του αναφέρει ότι «μετά και τις δηλώσεις του κ. Γάκη (…) προκύπτει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα», διερωτώμενος παράλληλα: «Ποια είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Είναι υπέρ της διερεύνησης ή της συγκάλυψης της ρύπανσης;».   Επιπρόσθετα, ο βουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι κατόπιν της ερώτησης της 25ης Σεπτεμβρίου 2020,  «ο κύριος Χατζηδάκης ανέφερε ότι συντάχθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ πρόταση για τη μελέτη ρυπαντικού φορτίου και για την εκτίμηση πιθανών πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Η πρόταση αυτή –είπε χαρακτηριστικά- ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχει προτείνει το υπουργείο δηλαδή να γίνει συνολική μελέτη με συλλογή δειγμάτων από όλη την έκταση του λιμένα». Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με την πλευρά του βουλευτή, «για το αρμόδιο Υπουργείο το πρόβλημα με τους αυξημένους ρύπους υπάρχει και είναι ‘τεκμηριωμένο’».

Σε επικοινωνία μας με τη Στυλιανή Νομικού, γραμματέα του Παρατηρητηρίου, μας επεσήμανε ότι: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σαφές ότι η δραστηριότητα του Παρατηρητηρίου δεν εξαντλείται στο θέμα της ύπαρξης ή όχι βαρέων μετάλλων, όπως τεχνηέντως παρουσιάζεται. Ίσως η υπόθεση να προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, όμως κάποια στιγμή θα γίνει αυτή η πολυσυζητημένη μελέτη κι αν τα αποτελέσματα αυτής δείξουν ότι υπάρχει ανάγκη απορρύπανσης, κι αυτό ακόμα θα γίνει. Είναι επίσης προφανές, ότι αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση, αυτή θα έχει προκύψει μέσω μακροχρόνιας συσσώρευσης από διάφορες δραστηριότητες. Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά πιστεύουμε και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, είναι το σήμερα. Μας ενδιαφέρει σήμερα να μην υπάρχει ενεργή ρυπαντική δραστηριότητα που απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μας ενδιαφέρει να είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές και τηρούνται οι περιβαλλοντικοί νόμοι».

Πάντως, για τα θέματα της ρύπανσης στη Σύρο έχουν κινητοποιηθεί, συνεργαζόμενοι με το Παρατηρητήριο, και άλλοι φορείς του νησιού το τελευταίο διάστημα, ζητώντας στοιχεία για την πιστοποίηση της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους το Παρατηρητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης αναφέρουν:

«Οι παραπάνω σύλλογοι θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Σύρου και όχι μόνο, ότι διαισθανόμενοι την ανάγκη της διασαφήνισης των ισχυουσών περιβαλλοντικών όρων, του βαθμού τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και της επάρκειας της εποπτείας από τη μεριά της πολιτείας και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να αποστείλουμε σχετικά διερευνητικά αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

Σκοπός των αιτημάτων αυτών είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές παραβάσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στο νησί μας και ότι οι επιθεωρήσεις από την πολιτεία είναι επαρκείς και δεν αφήνουν περιθώρια συστηματικών παραβάσεων. Με αυτές τις διαβεβαιώσεις και την συγκέντρωση των σχετικών αποδείξεων θα καθησυχάσουν οι κάτοικοι της Σύρου των οποίων η ανησυχία είναι πρόδηλη και αιτιολογημένη, για όσους ισχυρισμούς έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Όταν λάβουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων θα προβούμε σε σχετική ενημέρωση για τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και την επάρκεια τους.

Τα Διοικητικά Συμβούλια»

Είναι προφανές ότι το ζήτημα της ρύπανσης απασχολεί έντονα ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. «Ευχής έργον, να δοθούν σύντομα απαντήσεις», είναι το πάγιο αίτημα όσων ήρθαμε σε επαφή για το θέμα, που μας υπογράμμιζαν παράλληλα την αναγκαιότητα επίσπευσης της υλοποίησης της πρότασης του ΕΛΚΕΘΕ προς τις Αρχές.-

Αναδημοσίευση από το «Κοσμοδρόμιο», με την άδεια των συντακτών

Πηγή