Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Απλήρωτοι από τις τράπεζες οι πρώην εργαζόμενοι του MEGA

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (πρώην) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MEGA
Για τους πρώην εργαζόμενους του MEGA, αυτούς που παράνομα απολύθηκαν αντί να απασχοληθούν στην ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ που αγόρασε την επιχείρηση, έρχεται ένα ακόμα μαύρο Πάσχα.
Μετά τις επί έτη μεθοδεύσεις της τότε εργοδοσίας, ήλθαν οι εναντίον των εργαζομένων μεθοδεύσεις των τραπεζών και των ειδικών διαχειριστών που αυτές όρισαν στο MEGA.
Η ειδική διαχειρίστρια του MEGA, που διόρισε ειδικούς διαχειριστές αντ’ αυτής, τους ίδιους ειδικούς διαχειριστές του ΔΟΛ (αλήθεια με ποια διάταξη νόμου το έπραξε;), αντί να θέσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στα προαφαιρούμενα σύμφωνα με τα δε δικασμένα του ΔΟΛ, τους έθεσε εκτός προαφαιρούμενων, με αποτέλεσμα να μένουν για αυτούς ψίχουλα, παρά τα 3,5 έτη απληρωσιάς.
Στην συνέχεια, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή ξεκαθάρισαν το ζήτημα, ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, με ερμηνευτικό νόμο, διατάσσοντας, παράλληλα, την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, καθώς είναι αδιανόητο και πάνω από όλα αντισυνταγματικό, να πληρώνονται όλες οι απαιτήσεις όλων και να εξαιρούνται μόνο οι απαιτήσεις των εργαζομένων.
Παρά το νόμο 4772/2021 οι ειδικοί διαχειριστές συνέχισαν το ίδιο παράνομο τροπάριο και αντί να πληρώσουν τους εργαζόμενους, πλήρωσαν με βάση άκυρο πίνακα, τις τράπεζες … .
Ξανά η κυβέρνηση, τα κόμματα, η Βουλή, μπροστά σε αυτή την παράνομη συμπεριφορά, πέρασαν στις 24 Μαρτίου διάταξη νόμου (ν. 4791/2021), που δεν άφηνε κανένα περιθώριο στις μεθοδεύσεις.
Παρά την υποχρέωση άμεσης πληρωμής των εργαζόμενων, που θεσπίζεται στους νόμους αυτούς, οι εργαζόμενοι παραμένουν παράνομα απλήρωτοι και ετοιμάζονται με τις οικογένειές τους για μαύρο Πάσχα.
Οι (προφορικοί) ισχυρισμοί της ειδικής διαχείρισης, ότι έχουν δοθεί τα χρήματα στις τράπεζες και στο Δημόσιο και ότι πρέπει πρώτα να επιστραφούν, δεν πείθουν πλέον κανένα. Τα χρήματα στις τράπεζες δεν έπρεπε να έχουν δοθεί, αφού οι απαιτήσεις τους έχουν προσβληθεί δικαστικά και εκδόθηκαν οι νέοι νόμοι που καθιστούσαν τους πίνακες άκυρους. Αφού δόθηκαν, όπως δόθηκαν, έπρεπε να έχουν ήδη επιστραφεί για να διανεμηθούν σύμφωνα με το νόμο.
Το Δημόσιο εδώ και 15 ημέρες επικαλείται ότι ψάχνει να βρει τον τρόπο να επιστρέψει τα χρήματα … .
Πολλά είναι τα ερωτηματικά, την ώρα η ειδική διαχείριση και οι τράπεζες φρόντισαν να έχουν εξαφανιστεί τα πολλές δεκάδες εκατομμύρια που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια από την δραστηριότητα του MEGA. Αυτά θα λυθούν στην πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να μπει το μαχαίρι της δικαιοσύνης στο κόκκαλο όσων πρέπει.
Σήμερα, όμως καταγγέλλουμε την παράνομη συνεχιζόμενη μη καταβολή των οφειλόμενων. Μετά από 3,5 χρόνια απληρωσιάς και κοροϊδίας, μας απέλυσαν και δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα.
Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν άμεσα δράση και τις ευθύνες τους.
Καλούμε την δικαιοσύνη σε άμεση θεσμική παρέμβαση.
Καλούμε τα σωματεία μας, να διεκπεραιώσουν και να πραγματώσουν τον θεσμικό τους σκοπό.
Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους ανθρώπους που τους κατέστρεψαν τις ζωές δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αν η Ελλάδα θέλει να αποτελεί σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, κράτος δικαίου και κράτος νόμου, θα πρέπει οι πολιτειακοί φορείς να ενεργοποιηθούν και να τελειώσει άμεσα ο παράνομος εμπαιγμός μας.
Πληρώστε τώρα όσα οφείλετε στους εργαζόμενους !!!.


ΠΟΣΠΕΡΤ: Απεργούμε στις 6 Μάη

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο αντίλαλος  από τις φωνές  των  χιλιάδων  εργατών  που την πρωτομαγιά  του 1893  συγκεντρώθηκαν  μπροστά στο «καλιμάρμαρο στάδιο»  για να διεκδικήσουν  «τον περιορισμόν των εργάσιμων ωρών εις 8 καθ’ εκάστην κατ’ ανώτατον όριον», 128 χρόνια μετά,  φτάνει στα αυτιά μας  σαν  μια προειδοποίηση  για το κακό που έρχεται , σαν  μια προγονική  φωνή  που μας λέει «ξεσηκωθείτε»!

«Ξεσηκωθείτε» μας φωνάζουν  γιατί  ο «οδοστρωτήρας» του Μητσοτάκη, που όπως  έλεγε ο ίδιος, «θα ισοπεδώσει τα εμπόδια στην …επιχειρηματικότητα» , έχει  βάλει μπροστά  και  με οδηγό τον  Χατζηδάκη  είναι έτοιμος να ξεκινήσει  για να σαρώσει τα πάντα.

Στις  6 του Μάη  η ΠΟΣΠΕΡΤ  μαζί με  όλα τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, θα  τιμήσουμε  την εργατική πρωτομαγιά  με 24ωρη απεργία, διαδηλώνοντας  μαζί με τους  εργάτες , τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη κοινωνία , εναντίον  εκείνων  που  εξυφαίνουν  τα  εργατοκτόνα και λαοκτόνα  μέτρα  του  νέου φεουδαλισμού.

Γιατί στις 6 Μάη;

·         Γιατί στις 6 Μάη θα είμαστε όλοι

·         Γιατί στις 6 Μάη  θα διαδηλώσουν αυτοί που ξέρουν να ξεχωρίζουν το Σικάγο από τη Ντίσνεϋλαντ

·         Γιατί στις 6 Μάη δεν  θα υπάρχουν ανάμεσά μας  μεταμφιεσμένοι  πεμπτοφαλαγγίτες  και γιαλατζι συνδικαλιστές  του εργοδοτικού συνδικαλισμού

·         Γιατί στις 6 Μάη   θα  δείξουμε  στην κυβέρνηση πως δεν  ξεπουλάμε  την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας  στο παζάρι  των  «εκλεκτών» και των «αρίστων» που εκπροσωπούν.

·         Γιατί στις 6 Μάη  δεν θα υπάρχουν  ανάποδες  ικετευτικές  παλάμες , αλλά  σφιγμένες γροθιές  που θα διεκδικούν το δίκιο.

·         Γιατί στις 6 Μάη ,μαζί με τους  συναδέλφους μας  θα φωνάξουμε  και πάλι για μια ανεξάρτητη ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία , για ενημέρωση χωρίς λογοκρισία, για  τις απαράδεκτες  διώξεις  συναδέλφων, για  την  υπογραφή  δίκαιης ΣΣΕ, για προσλήψεις , για το δικαίωμα  όλων  όπου κι αν βρίσκονται να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην  δημόσια ραδιοτηλεόραση.

·         Γιατί στις 6 Μάη   έχοντας, όλοι  συναίσθηση  των  περιστάσεων , θα συγκεντρωθούμε  στις 11.00 π.μ  στην Πλατεία  Κλαυθμώνος ,τηρώντας κάθε  απαραίτητο  μέτρο προστασίας  της δημόσιας υγείας.



ΕΤΕΡ: Ποινικό αδίκημα η μή καταβολή του Δώρου Πάσχα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:

  • Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2021 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2021 μέχρι 30-04-2021.
  • Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
  • Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4/2021)Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
  • Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.

Κατόπιν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4/2021) καλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα τα Σωματεία μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια



Ανησυχία για ενδεχόμενο…ιδιωτικοποίησης του ΕΔΟΕΑΠ

 

Κάτι σοβαρό τρέχει με τον ΕΔΟΕΑΠ και τον στόχο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Οι επιστολές της διοίκησης προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο των ΜΜΕ δεν ανήκει στους φορείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φαίνεται πως δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Από τους αρμόδιους της κυβέρνησης τηρείται σιγή και δεν δηλώνεται επίσημα πως ο ΕΔΟΕΑΠ δεν υπόκειται στο δημόσιο λογιστικό γιατί δεν είναι ΝΠΙΔ, όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Κι ενώ αρχικά τα συνδικαλιστικά στελέχη σε ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ, που συνεργάστηκαν το 2016 – 2017 για την αλλαγή του χαρακτήρα του Οργανισμού, θεωρούσαν πως η υπουργική απόφαση Βρούτση ήταν ατυχής, η σιγή από την πλευρά της κυβέρνησης δημιουργεί ανησυχία. Και αυτό γιατί υπάρχει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των επικουρικών Ταμείων, στο οποίο, όπως εκτιμούν κάποιοι, συμπεριλαμβάνεται και ο ΕΔΟΕΑΠ!


Πηγή

Την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη σύλληψη του

 Έξι μήνες από την καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το Ευρωκοινοβούλιο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψη και την έκδοση του.


Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε την άρση ασυλίας του Ι. Λαγού. Η ψηφοφορία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Μετά τη συγκεκριμένη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για τη σύλληψη και την έκδοση του Ιωάννη Λαγού. Όπως σχολιάζει ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δράσουν ακαριαία για να μην επαναληφθεί το φιάσκο Παππά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθεσινά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Ι. Λαγός ετοιμάζεται να μεταβή στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ο Γιάννης Λαγός, εθεάθη στο εξεταστικό κέντρο του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να κάνει τεστ κορονοϊού και να ταξιδέψει. Η Μαρία Ψαρά στο ρεπορτάζ της σημείωσε ότι η Νορβηγία είναι χώρα συμβεβλημένη με τη Europol και πιθανό αίτημα των ελληνικών αρχών θα οδηγήσει στην έκδοσή του, ωστόσο -όπως είπε- δεν αποκλείεται ο Λαγός να έχει εξασφαλίσει εκεί ομάδα υποστήριξης που θα μπορέσει να τον φυγαδεύσει.


Πηγή



«Απόλυτη ατιμωρησία για φρικαλέα εγκλήματα»: Στον διεθνή Τύπο η προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους για παράνομες επαναπροωθήσεις

 «Άρχισαν να χτυπούν ανθρώπους με γκλομπ, ψάχνοντας τον καπετάνιο. Με χτύπησαν στο πρόσωπο και έσπασαν τα γυαλιά μου...Καταλαβαίνω ότι δεν μας θέλουν, αλλά θα μπορούσατε να μας στείλετε πίσω στην Τουρκία χωρίς βία» αναφέρει Σύρος πρόσφυγας σε δημοσίευμα του Guardian. Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους το Νομικό Κέντρο Λέσβου (LCL) καταγγέλλει τις σοκαριστικές, όπως αναφέρει ο Guardian, και παράνομες επαναπροωθήσες προσφύγων στα ελληνικά ύδατα, με τη συμμετοχή του λιμενικού και εν γνώσει της ελληνικής πολιτείας. «Ο εξατομικευμένος χαρακτήρας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκδικάζεται συνήθως δεν αποτυπώνει τον συστηματικό χαρακτήρα των μαζικών απελάσεων. Ωστόσο, στο παρόν συγκείμενο απόλυτης ατιμωρησίας για τα φρικαλέα αυτά εγκλήματα αξίζει να ακολουθήσουμε όλα τα νομικά μέσα που διατίθενται για τους επιζώντες των επαναπροωθήσεων» σημειώνει το LCL.


Με τίτλο «Η Ελλάδα κατηγορείται για “σοκαριστικές” παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα» δημοσίευμα του Guardian, φιλοξενεί μεταξύ άλλων και μαρτυρίες προσφύγων που υπέστησαν την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες της χώρας όσο βρισκόντουσαν παγιδευμένοι στη θάλασσα. «Αγωγή που κατατέθηκε από το εναντίον του ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την Αθήνα για ένα συγκλονιστικό επίπεδο βίας σε εν εξελίξει διυπηρεσιακές επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος μιας παράνομης στρατηγικής επαναπροώθησης για να σταματήσει η άφιξη προσφύγων και μεταναστών» αναφέρει ο Guardian. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο συμβάν ξεχωρίζει λόγω του αναφερόμενου επιπέδου βίας, του μεγέθους και του εύρους της επιχείρησης, στο οποίο συμμετείχαν οκτώ ελληνικά πλοία και δεκάδες άτομα από διαφορετικές υπηρεσίες.

Η εν λόγω αγωγή κατατέθηκε από Νομικό Κέντρο Λέσβου (LCL), για συμβάν που φέρεται να έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου του 2020, και μάλιστα έχει καταγγελθεί και από άλλες οργανώσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 40 παιδιών και μιας εγκύου, που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος. Το εν λόγω σκάφος αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες κατά τη διαδρομή του προς την Ιταλία από το λιμάνι της Μαρμαρίδας στην Τουρκία, λόγω μιας καταιγίδας στα νότια παράλια της Κρήτης, με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να καλέσει σε βοήθεια.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει με Δελτίο Τύπου του το LCL, σε μια επιχείρηση άνευ προηγουμένου, «αντί για διάσωση ή παροχή τροφίμων, νερού ή ασφάλειας, η ομάδα των μεταναστών δέχθηκε αιφνιδιαστική και βίαιη επίθεση, το βράδυ, από μασκοφόρους “κομάντο” με μαύρη στολή χωρίς διακριτικά, που επιχειρούσαν από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής». Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian,  οι εν λόγω επιβάτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μεταφέρθηκαν σε δύο μεγάλα σκάφη ης Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου 10 έως 15 ένοπλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, τους έψαξαν και κατέσχεσαν τα υπάρχοντά τους (τηλέφωνα, διαβατήρια, χρήματα κ.α) «Αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο κατάστρωμα, χωρίς φαγητό, νερό ή οποιαδήποτε συνδρομή, μέχρι τελικά στις 21 Οκτωβρίου να εγκαταλειφθούν σε διάφορες αναξιόπλοες και στερούμενες μηχανής σωσίβιες λέμβους κοντά στην τουρκική ακτή» καταγγέλλει το LCL.

«Ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε αυτήν την περίπτωση είναι η ύπουλη και προφανώς προσχεδιασμένη φύση της συλλογικής απέλασης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του LCL. «Οι ελληνικές αρχές λέγοντας επανειλημμένα ψέματα στους επιβάτες του αλιευτικού σκάφους – οι οποίοι βρίσκονταν σε ευάλωτη και αγωνιώδη κατάσταση, αφού είχαν μόλις επιβιώσει από μία καταιγίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι προμήθειες τους έπεσαν στη θάλασσα- σκόπιμα και επανειλημμένα τους παραπλανούσαν για να πιστέψουν ότι θα διασωθούν και αντίθετα τους επιτέθηκαν και τους επαναπροώθησανσυλλογικά στην Τουρκία» σημειώνει.

«Ήταν σαν να βλέπεις ταινία. Οι άντρες από τα ταχύπλοα πηδούσαν στο σκάφος φωνάζοντας και ουρλιάζοντας, είχαν όλοι όπλα και μαχαίρια και ήταν όλοι ντυμένοι στα μαύρα και φορούσαν μάσκες», δήλωσε στον Guardian ο Μαχμούντ, μάρτυρας από τη Συρία (το όνομα δεν είναι το πραγματικό). «Άρχισαν να χτυπούν ανθρώπους με γκλομπ, ψάχνοντας τον καπετάνιο. Με χτύπησαν στο πρόσωπο και έσπασαν τα γυαλιά μου…Καταλαβαίνω ότι δεν μας θέλουν, αλλά θα μπορούσαν να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία χωρίς βία.  Όταν μας απομάκρυναν από τη βάρκα όλοι νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε».

Συνεχιζόμενη, συστηματική και διαδεδομένη πρακτική των ελληνικών αρχών

Το LCL υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά, αντιθέτως, για συνεχιζόμενη πρακτική των ελληνικών αρχών. «Όπως έχει ήδη επισημανθεί από το LCL και διάφορες άλλες ομάδες παρακολούθησης και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην παρούσα υπόθεση δεν είναι μεμονωμένες αλλά τουναντίον αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συστηματικής και διαδεδομένης πρακτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές τον τελευταίο χρόνο (ιδίως από τον Μάρτιο του 2020), η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παρά τις εκτενείς αποδείξεις, τις εκθέσεις, τις έρευνες και τις καταγγελίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις».

Όπως επισημαίνει ο Guardian, τον Μάρτιο του 2020, σε μια προσπάθεια να πιέσει την ΕΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε στα 4 εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγές της ότι δεν θα επιχειρούσε στο εξής να τους εμποδίσει να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως όριζε η συμφωνία του 2016 μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. «Η Αθήνα αντέδρασε σταματώντας προσωρινά όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου και φέρεται να χρησιμοποιεί ολοένα και πιο βάναυσες τακτικές για να αποτρέψει τους ανθρώπους να ταξιδέψουν από την Τουρκία» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να επαληθευτούν, σύμφωνα με τον Guardian, ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες φερόμενα ως περιστατικά επαναπροώθησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα που προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο έχουν υποστεί αναχαίτιση και ρυμουλκούνται πίσω στα τουρκικά ύδατα. Έπειτα μεταφέρονται είτε στα δικά τους σκάφη, αφού η ελληνική ακτοφυλακή απενεργοποιήσει τους κινητήρες τους, είτε σε υπερπλήρεις σωσίβιες λέμβους. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του Der Spiegel, του Lighthouse Reports και των New York Times, που επικαλείται το ξένο δημοσίευμα, σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν επαναπροωθηθεί, ενώ τουλάχιστον δύο φορές ορισμένοι έχουν εγκαταλειφθεί σε ένα ακατοίκητο τουρκικό νησάκι.

Σύμφωνα με τον Guardian, το αίτημά του για σχολιασμό της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από  Έλληνες αξιωματούχους έμεινε αναπάντητο. Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) κατηγορείται για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν σε μια ελληνική επιχείρηση επαναπροώθησης. Το διεθνές μέσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αρνηθεί στο παρελθόν την εμπλοκή της σε παράνομες δράσεις, ωστόσο σημειώνει ότι οι συλλογικές επαναπροωθήσεις είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου αλλά όχι του ελληνικού.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ πέρυσι ότι η Ισπανία δεν παραβίασε τα δικαιώματα δύο ανδρών που εκδίωξε από τον θύλακα της Μελίγια με το επιχείρημα ότι είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα «ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας», συνιστά ανησυχητικό προηγούμενο, δεδομένου μάλιστα ότι η Frontex κατέθεσε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν μπορεί να αρνηθεί την επεξεργασία ατομικών αιτήσεων ασύλου σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε ομάδες, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στο Αιγαίο.

«Δεν ήθελα καν να πάω στην Ελλάδα. Γνωρίζαμε ότι βλάπτουν τους πρόσφυγες όταν φτάνουν, αλλά ήταν συγκλονιστικό να βιώσουμε την πραγματικότητα, δηλαδή ότι η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια», δήλωσε η Γιάρα από τη Δαμασκό (μη πραγματικό όνομα), η οποία ανέφερε κατά την επικοινωνία της με το ξένο μέσο ότι τραυματίστηκε την ημέρα που έλαβε χώρα το περιστατικό που καταγγέλλεται. «Παρ ‘όλα αυτά, θα συνεχίσω να προσπαθώ. Δεν μπορώ να οικοδομήσω μια ζωή στη Συρία ή την Τουρκία» δήλωσε.

Στον ίδιο τόνο μίλησε και ο Μαχμούντ. «Εκδιώχθηκα από το Κατάρ λόγω της πανδημίας. Θα προτιμούσα να μείνω εκεί», είπε. «Αν υπήρχε ένας νόμιμος τρόπος για να φτάσω στην Ευρώπη, θα το πήγαινα, αλλά δεν υπάρχει. Δεν θέλω να κάνω αυτό το ταξίδι ξανά, αλλά θα το κάνω, γιατί πρέπει να το κάνω» κατέληξε.

«Στο παρόν συγκείμενο απόλυτης ατιμωρησίας για τα φρικαλέα εγκλήματα αξίζει να ακολουθήσουμε όλα τα νομικά μέσα που διατίθενται για τους επιζώντες»

«Ο όρος “pushback” δεν είναι καν ο σωστός όρος. Είναι απόφαση των αρχών να εγκαταλείψουν σκόπιμα τους ανθρώπους στη θάλασσα θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, χωρίς τρόπο να ζητήσουν διάσωση και καμία ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο» δήλωσε η Νατάσσα Νταλιάνη, δικηγόρος του LCL που εκπροσωπεί 11 από τους επιζώντες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Πρόκειται για μια νέα και ενοχλητική τάση που χαρακτηρίζεται από προγραμματισμένη και συστηματική βία, η οποία έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Αιγαίου. Ακόμα και σκάφη αναζήτησης και διάσωσης χρησιμοποιούνται πλέον εναντίον των προσφύγων, κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη εικόνα για  το πού είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ελληνικές αρχές» επεσήμανε.

Η μαρτυρίες των 11 καταγγελόντων και δεκάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που προκύπτουν από εικόνες βάσει γεωγραφικού στίγματος, βίντεο, συντεταγμένες GPS και το μητρώο κλήσεων και μηνυμάτων από τον  εξοπλισμό ραδιεπικοινωνιών του πλοίου και τους επιβάτες, την τηλεφωνική γραμμή συναγερμού και την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή αποτυπώνουν την πλήρη και καταδικαστέα εικόνα των νέων τακτικών, σύμφωνα με το LCL. Πρόκειται για την πέμπτη αγωγή που υποβάλλει ο φορέας στο ΕΔΑΔ τα τελευταία χρόνια για να ισχυριστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Οι χρονικοί ορίζοντες του ΕΔΑΔ υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξεταστούν τέτοιες αιτήσεις, ενώ ο εξατομικευμένος χαρακτήρας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECtHR) συνήθως δεν αποτυπώνει τον συστηματικό χαρακτήρα των μαζικών απελάσεων» σημειώνει το LCL και συμπληρώνει πως «ωστόσο, στο παρόν συγκείμενο απόλυτης ατιμωρησίας για τα φρικαλέα αυτά εγκλήματα αξίζει να ακολουθήσουμε όλα τα νομικά μέσα που διατίθενται για τους επιζώντες των επαναπροωθήσεων. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ουσιαστική δικαιοσύνη για τους επιζώντες των μαζικών απελάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη και να δώσει ένα αποφασιστικό τέλος στο συνοριακό καθεστώς της Ευρώπης- φρούριο, αυτό της αποτροπής με κάθε ανθρώπινο κόστος, και το οποίο έχει ως λογική κατάληξη τη θεαματική βία των επαναπροωθήσεων, όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε».



Ο Δένδιας στην Πενταμερή για το Κυπριακό, Βρετανία και Τουρκία και πάλι ρυθμιστές

 Η Πενταμερής, που επιβεβαιώνει την πλήρη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και την αλλαγή πλεύσης της Κυπριακής κυβέρνησης, αποτελεί άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση από κεκτημένα, και μάλιστα διατηρημένα με κόπο εντός της ΕΕ.


Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ώστε να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από τις 27 έως και την Μεγάλη Πέμπτη, της Σταυρώσεως.

Η πενταμερής, που επιβεβαιώνει την πλήρη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και την αλλαγή πλεύσης της Κυπριακής κυβέρνησης, αποτελεί άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση από κεκτημένα, και μάλιστα διατηρημένα με κόπο εντός της ΕΕ.

Καμμία ελληνική ή κυπριακή κυβέρνηση, από το 1974 και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί να μετάσχει σε αντίστοιχη πενταμερή, και μάλιστα με την επίσημη υποβάθμιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε απλό εκπρόσωπο των Ελληνοκυπρίων. Η απουσία της ΕΕ αλλά και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρνητικά σημάδια και τεράστιες παραχωρήσεις (για να είμαστε ευγενικοί).

Η συγκεκριμένη πενταμερής είναι ενδεικτική των μεγάλων αλλαγών που επιχειρούνται στο status quo της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την προφανή αμερικανική καθοδήγηση, και πρώτο της θύμα είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.  Επαναφέρει το Κυπριακό ζήτημα στα χέρια των αποικιοκρατών Βρετανών και θέτει και πάλι στο προσκήνιο, ως διαμορφούσα δύναμη, την Τουρκία. Βγάζει από την εξίσωση την ΕΕ, που παρουσιάστηκε επί δεκαετίες από όλους ως καθοριστικός παράγοντας (και για την είσοδο της Κύπρου στην οποία αγωνίστηκε σειρά κυβερνήσεων και των δύο ελληνόφωνων κρατών, ακριβώς για να διαφυλαχθεί ο δημοκρατικός και ανεξάρτητος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας). 

Ακόμη, αφαιρεί από τις λαϊκές δυνάμεις το λόγο και αρνείται την προσφυγή σε δημοψήφισμα – ας θυμίσουμε το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αννάν και την λαϊκή θέση, για να γίνουν εμφανείς οι λόγοι. Το γεγονός ότι ο λαός της Κύπρου μπαίνει στη γωνία και αποφασίζουν προστάτες γι’ αυτόν ξαναζωντανεύει την πάντα παρούσα, αν και σε χαμηλούς τόνους, αποικιοκρατία, με τον πιο ηχηρό τρόπο. 

Η επιστροφή στα χέρια των Βρετανών – που αποτελούν μακρύ χέρι των ΗΠΑ – και η αποδοχή από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου όχι μόνο ενός νέου, ουσιαστικού, ρόλου τους αλλά και της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «κοινότητα των Ελληνοκυπρίων» αποτελούν αυτά καθ’ αυτά τεράστια ζητήματα και οπισθοχώρηση από οποιαδήποτε ωφέλιμη για την Κύπρο θέση και φέρνουν, πιο επίκαιρο από ποτέ, το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, Τάσσου Παπαδόπουλου: «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Οι Βρετανοί και το αιώνιο δόγμα τους, Διαίρει και Βασίλευε, άλλωστε, μαζί με τους Αμερικάνους, βρίσκονται πίσω από την τραγωδία της Κύπρου, από την εποχή του αγώνα για Ένωση, που δεν προχώρησε παρά το συνολικό λαϊκό αίτημα (και των τουρκοκυπρίων), αλλά και με το πραξικόπημα και τη διχοτόμηση. 

Σήμερα, εκτός ΕΕ οι ίδιοι – κι αυτό είναι σημαντικό και θα χρειαστεί να το θυμηθούμε και άλλες φορές – επιστρέφουν, μαζί με την Τουρκία της εισβολής και κατοχής, και την Ελλάδα, ως εγγυήτριες δυνάμεις, με την Ελλάδα να κυβερνάται από μιαν κυβέρνηση χωρίς δική της πολιτική, απόλυτο φερέφωνο των ΗΠΑ, και την Τουρκία να κυβερνάται από τον μεγαλοϊδεατισμό και την ακροδεξιά, από τα οποία εξάρτησε την πολιτική επιβίωσή του ο Ερντογάν. 

Ακόμη και αν δεν φέρει κανένα άμεσο αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη πενταμερής δημιουργεί προηγούμενο, καθόλα αρνητικό για την Κύπρο. Η υποβάθμιση της κρατικής οντότητας του νησιού και της νομιμότητας της Κυπριακής κυβέρνησης, που περιορίζεται σε εκφραστή κοινότητας, κι η επιστροφή στα δικαιώματα εγγυητή που είχαν Βρετανοί και Τούρκοι μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου και που καμμία Ελληνική ή Κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μετά την εισβολή, μέχρι σήμερα, είναι δεδομένα που προκύπτουν από την σύγκλιση της και μόνο. Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή αποκτά ακόμη έναν θεμέλιο λίθο. 

Η πενταμερής είναι μια επιστροφή από το παράθυρο στο σχέδιο Αννάν, με παράκαμψη, και κατά ουσία άρνηση, της λαϊκής θέλησης των Κύπριων όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2004. Βάση των συζητήσεων αποτελεί η θέση Γκουτιέρες, δηλαδή το σχέδιο Αννάν με άλλο όνομα. Γίνεται υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει, αν προκύψει, αποτελεί παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού και της συνταγματικής τάξης. 

Με απλά λόγια, με δεδομένο το δημοψήφισμα του 2004 και με νεότερο δεδομένο την άρνηση να τεθεί και η θέση Γκουτιέρες στην λαϊκή κρίση, η κυβέρνηση της Κύπρου, με τη σύμπραξη της Ελληνικής κυβέρνησης, υποτάσσεται στην πολιτική των Αμερικανοβρετανών, προς όφελος της δύναμης Κατοχής, Τουρκίας, και ήδη δημιουργεί προηγούμενο. Και, να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο σημερινός, δεξιός, Πρόεδρος της Κύπρου και αυτό-υποβιβασθείς σε εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας, είχε υπάρξει από τις πιο βροντερές φωνές υπέρ του «Ναι» κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αννάν. 

 

Την άμεση συμφωνία επιθυμούν όλοι οι «προστάτες», και βεβαίως η ΕΕ, που περιμένει να επικυρώσει νίπτουσα της χείρας της. Μια συμφωνία ούτως ή άλλως κακή και παράνομη, που θα αθωώνει για τα εγκλήματα τους και τους Βρετανούς και τους Τούρκους. Ωστόσο, είτε προκύψει συμφωνία είτε όχι, τα θεμέλια της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν υποσκαφθεί από την σημερινή ηγεσία της. 

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς να εξετάζει και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την πενταμερή. Όσα ακούστηκαν για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων αποτελούν το παραμύθι με το οποίο πουλούν στο κοινό την επιστροφή ακριβώς στις εγγυήσεις, τους εγγυητές και το δικαίωμα επέμβασης, που έχουν αμφισβητήσει και αρνηθεί όλες οι Ελληνικές και Κυπριακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Επικροτεί η Ελλάδα την αποχώρηση των Τούρκων από τα κατεχόμενα, αφού τους αναγνωριστεί ότι είχαν δικαίωμα να επέμβουν και να καταλάβουν κυπριακή γη, ενώ όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μιλούν για παράνομη κατοχή, και ζητούν άμεση αποχώρηση άνευ όρων… 

Ας υπενθυμίσουμε εδώ, αν και μάλλον δε χρειάζεται, ότι η Τουρκία σήμερα διατηρεί στρατεύματα στα κατεχόμενα της Κύπρου, στη Συρία, τη Λιβύη, το Κατάρ και τη Σομαλία, έχει πρωταγωνιστικό στρατιωτικό ρόλο στο Αζερμπαϊτζάν, πλήττει διαρκώς τους Κούρδους του βορείου Ιράκ και, όπως έχει γραφεί στο BBC «έχει την εντονότερη στρατιωτική πολιτική και παρουσία στην περιοχή από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

 




Πηγή

Δικαίωση μετά από 108 μέρες για τη Μελέκ Ιπέκ, τη γυναίκα που σκότωσε τον οικείο βασανιστή της

 108 μέρες έμεινε στη φυλακή η κακοποιημένη επί χρόνια από τον σύζυγό της, Μελέκ Ιπέκ, η οποία αφέθηκε επιτέλους ελεύθερη. Η 31χρονη Τουρκάλα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον σύζυγο της στις 7 Ιανουαρίου όταν και κατάφερε να πάρει στα χέρια της την καραμπίνα του την ώρα που εκείνος κινήθηκε απειλητικά εις βάρος της. Οι διωκτικές Αρχές της Τουρκίας έκριναν πως η δολοφονία δεν έγινε στο πλαίσιο της αυτοάμυνας και αποφάσισαν τη φυλάκισή της. Πλέον είναι ελεύθερη, καθώς ο δικαστής απεφάνθη αυτοάμυνα σε μία ιστορική απόφαση για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Τουρκία.


Ελευθερία και δικαίωση για τη Μελέκ Ιπέκ μετά από 3 και πλέον μήνες στη φυλακή. Η Μελέκ φυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν, βρισκόμενη σε αυτοάμυνα, πυροβόλησε και σκότωσε τον βασανιστή και βιαστή σύζυγό της. Η 31χρονη γυναίκα βίωνε την ενδοοικογενειακή βία εδώ και 12 χρόνια, τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της.

Η Μελέκ Ιπέκ εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Αττάλειας, ενώ την ακρόαση παρακολούθησαν και οι συγγενείς του συζύγου-βασανιστή της, Ραμαζάν Ιπέκ, καθώς και πολλά μέλη οργανώσεων που όλο αυτό το διάστημα ζητούσαν την απελευθέρωσή της.

Μόλις ο δικαστής ανακοίνωσε την απελευθέρωσή της λόγω αυτοάμυνας, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα και τους ευχαρίστησε πριν «λυγίσει» εκ νέου όταν αντίκρισε τις δύο κόρες της.

Η ιστορία της Μελέκ

H ιστορία της Μελέκ έχει γραφτεί από πολλά διεθνή μέσα όλες αυτές τις μέρες που ήταν φυλακισμένη. Όπως ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και οι New York Times, η Μελέκ από την αρχή του γάμου της, γινόταν έρμαιο του βίαιου Ραμαζάν, ο οποίος την έδενε, τη βασάνιζε, τη βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την υπέβαλλε σε σαδιστικές δοκιμασίες, συχνά μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους. Μετά από ένα ακόμη πολύωρο μαρτυρικό βασανιστήριο, έχοντας ικετέψει τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μη τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού αναγκάστηκε να μείνει για για ένα ολόκληρο βράδυ γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της, μα πρωτίστως τα δύο της παιδιά.

«Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε», είχε περιγράψει η ίδια. Η 31χρονη είχε τηλεφωνήσει η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου τη βρήκαν χτυπημένη και με χέρια δεμένα.

Παρά το γεγονός ότι η Μελέκ Ιπέκ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, έμεινε στη φυλακή για πάνω από 3 μήνες, με οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, αλλά και απλών χρηστών των social media να ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της, από τη στιγμή που η γυναίκα αναγκάστηκε να αμυνθεί σε ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης, καλώντας τους δικαστές να της αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν την επισκέφθηκε στη φυλακή και τη ρώτησε πώς είναι, εκείνη του απάντησε: «Τουλάχιστον εδώ δεν θα με δείρει κάποιος απόψε». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο κόρες της Μελέκ, ηλικίας 6 και 8 ετών, διαμένουν προσωρινά με τη γιαγιά τους, ενώ η μία φέρεται να είπε: «Ο πατέρας μου δεν θα έρθει ποτέ ξανά, σωστά; Δεν θα με κακοποιεί κανείς πια».

Η Μελέκ όταν την είχαν συλλάβει οι αρχές - Bulent Tatogullari/DHA
Η Μελέκ όταν την είχαν συλλάβει οι αρχές – Bulent Tatogullari/DHA

Η κατάθεση της Μελέκ Ιπέκ στην αστυνομία

«Κατά τις 10:30, την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά, ετοιμαζόμασταν να πάμε για ύπνο. Μπήκε στο δωμάτιο με την καραμπίνα η οποία είναι καταχωρημένη στο όνομά μου και συνήθως κρέμεται στον τοίχο του σαλονιού. Μου είπε «πρόκειται να σε σκοτώσω».

«Πες την τελευταία σου προσευχή», μου είπε και με σημάδεψε με το τουφέκι. Τον παρακαλούσα να μην μας σκοτώσει, να πάψει πια. Όταν συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο να πυροβολήσει στ’ αλήθεια, πήγα μπροστά από τα παιδιά μου. Οι δύο κόρες μου έκλαιγαν αγκαλιασμένες.

Έσπρωξα το τουφέκι από τα χέρια του, στόχος μου ήταν να διώξω τα παιδιά μου από το δωμάτιο. Εν τω μεταξύ, αυτός πυροβόλησε κιόλας, η σφαίρα ευτυχώς βγήκε έξω από το παράθυρο. Ο άντρας μου μού έδειξε ξανά το τουφέκι και τον παρακάλεσα να μην πυροβολήσει ξανά. Αυτή τη φορά κατεύθυνε με το τουφέκι προς τα παιδιά μας. Με απείλησε ότι πρώτα θα με κάνει να δω τις κόρες μου νεκρές κι ύστερα θα σκότωνε κι εμένα.

Φοβόμουν πολύ, έτρεμα. Με χτύπησε στο κεφάλι και στο πρόσωπο με τη λαβή του όπλου. Με έσυρε από τα μαλλιά στο άλλο δωμάτιο και με χτύπησε με τα πόδια του και τα χέρια του κι εκεί, καθώς ήμουν πεσμένη κάτω. Πήρε το τηλέφωνο από την τσέπη μου και συνέχιζε να με βαράει στο πρόσωπο.

Μου είπε να κάνω ησυχία, αλλά εγώ ούρλιαζα μέχρι που με έσφιξε τόσο πολύ στον λαιμό που υποθέτω ότι έχασα τις αισθήσεις μου. Κατάλαβα πως με είχε βιάσει ενώ ήμουν αναίσθητη. Ο άντρας μου έκανε μπάνιο και καθάριζε τους τοίχους από ίχνη αίματος σαν να μην είχε συμβεί τίποτα απολύτως. Ύστερα, άρχισε πάλι τις απειλές, αυτή τη φορά με ένα μαχαίρι με ακουμπούσε κάτω από το στήθος μου, μια κάτω από τον αριστερό μαστό, μια κάτω από τον δεξιό. Μου είπε ότι αν με τρυπήσει σε αυτό το σημείο θα μου τρυπήσει την καρδιά, αλλά αν με χτυπήσει λίγο πιο χαμηλά θα υποφέρω περισσότερο.

Διέταξε τα παιδιά να μην φύγουν από το δωμάτιο. Δεν μπορούσα να δω τα κορίτσια ή να ακούσω τις φωνές τους. Μου έλυσε τα χέρια και μου είπε να κάνω μπάνιο. Άφησε την πόρτα ανοιχτή για να με παρακολουθεί. Έκανα μπάνιο, τυλίχτηκα με την πετσέτα και πήγα στο υπνοδωμάτιο. Ένιωσα ανακουφισμένη, γιατί πίστεψα ότι είχε βαρεθεί και ότι δεν θα με σκότωνε αυτή τη φορά. Όμως έβγαλε πάλι τις χειροπέδες. Προσπάθησα να αντισταθώ, όμως δεν τα κατάφερα. Με έπιασε και μου έβαλε ξανά τις χειροπέδες πολύ σφιχτά με τα χέρια πίσω. Ήθελε να ξαπλώσω και να κοιμηθώ γυμνή.

Μου είπε ότι θα με σκοτώσει το πρωί που έχει φως, όχι μες στο σκοτάδι της νύχτας. Μπορούσα να μυρίσω τον εμετό της κόρης μου από το δίπλα δωμάτιο και να ακούσω τα κλάματά τους. Ο πατέρας τους τους φώναζε να σταματήσουν για να μην τις σκοτώσει.

Του ζήτησα να αφαιρέσει τις χειροπέδες, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να μου τις βάλει με τα χέρια μπροστά. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, γιατί φοβόμουν και κρύωνα. Το πρωί αυτός έφυγε για την πρωινή προσευχή και μου είπε να τον περιμένω γιατί όταν γύριζε θα τελείωνε την δουλειά που είχε αρχίσει. Η καραμπίνα βρισκόταν ακουμπισμένη στον τοίχο. Με δυσκολία σύρθηκα και την πήρα. Κατάφερα να το κρατήσω στα χέρια μου και τον περίμενα να γυρίσει με σκοπό να τον φοβίσω και να τον κάνω να σταματήσει. Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε. Πρώτα, σκέφτηκα ότι μόλις είχα σκοτωθεί μόνη μου. Ύστερα, τον είδα νεκρό, πεσμένο κάτω, να αιμορραγεί.

Πήρα αμέσως τηλέφωνο για να ενημερώσω την αστυνομία ότι είχα μόλις πυροβολήσει τον άντρα μου. Η πόρτα χτύπησε, οι αστυνομικοί και το ασθενοφόρο ήρθε. Ο αστυνομικός έβγαλε τις χειροπέδες μου και ντύθηκα. Έχω μετανιώσει που αφαίρεσα μια ζωή, αλλά αν δεν το έκανα θα είχαν χαθεί τρεις: η δική μου και, κυρίως, των δύο μου παιδιών».

Η ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία

Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία σοκάρουν. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των τουρκικών συλλόγων αρωγής γυναικών, από τις αρχές του 2020 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 312 γυναίκες, αν και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιθέτως, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι κατά τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν κατά 27%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 2018, 440 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους ίδιους τους τους συζύγους.

Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες (κυριολεκτικά, αφού η Τουρκία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία σχετικά με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία) οι κακοποιητές χαίρουν ατιμωρησίας.

Και την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, με χιλιάδες γυναίκες να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά της απόφασης αυτής.