Οι πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους του κόσμου για τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά -και η αστυνομία απάντησε με καταστολή

 Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο που οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με περιοριστικά μέτρα λόγω Covid, χθες με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ξανά σε όλο τον κόσμο. Από την Τουρκία μέχρι το Βερολίνο και από εκεί μέχρι την Αυστρία. Σε πολλές χώρες επιτέθηκε βάναυσα σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες, ενώ μόνο από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 230 συλλήψεις. «Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε» το κεντρικό σύνθημα στο Παρίσι.


H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Από τότε έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες πορείες την ημέρα της Πρωτομαγιάς από εργαζόμενους ανά τον κόσμο με τις διεκδικήσεις να αλλάζουν ανά τον χρόνο αλλά στην ουσία να μένουν ίδιες.

Αντίστοιχα, χθες παρά το περιοριστικά μέτρα χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του κόσμου. Μαζικές διαδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή.

Εκατοντάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Σοβαρά επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις στιγμάτισαν τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να παρεμβαίνει στις πορείες που παραδοσιακά γίνονται από συνδικάτα και άλλα εργατικά σωματεία τη συγκεκριμένη μέρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και βάσει όσων κατήγγειλε η Ένωση Δικηγόρων Κωνσταντινούπολης, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 230 και πλέον ατόμων, τα οποία είτε κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της πόλης είτε έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομεία τραυματισμένα.

«Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε»

Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις των πολιτών στη Γαλλία. Συνολικά διοργανώθηκαν 300 πορείες σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ, Λιλ, Τουλούζης και άλλες πόλεις.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέλη των εργατικών ενώσεων και Συνδικάτων διαδήλωσαν μαζί με τα «Κίτρινα Γιλέκα», που είχε προκαλέσει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από τρία χρόνια, αλλά και από εργαζόμενους στους τομείς που δέχθηκαν σκληρό πλήγμα από τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως, ο τομέας του Πολιτισμού.

Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μάσκες προστασίας, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Τα μερίσματα και όχι οι παροχές ανεργίας είναι τα εισοδήματα των τεμπέληδων» και «Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε».

Στο Παρίσι επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Τουλάχιστον 34 άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαράν.

Όπως αναφέρει το euronews, στην Ισπανία χιλιάδες έδωσαν το «παρών» απαντώντας στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων. Από τους διαδηλωτές ζητήθηκε να σεβαστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την προστασία των μισθών και των συντάξεων.

Αντίστοιχα, στη Μόσχα εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν για να αφήσουν λίγα λουλούδια στην «αιώνια φλόγα», στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο μνημείο του Καρλ Μαρξ.

Η συλλογικότητα «Μένουμε Ενεργοί» συγκέντρωσε φωτογραφίες από την 1η Μάη στους δρόμους του κόσμου. Όπως επισημαίνει η φετινή Πρωτομαγιά «δεν βρίσκει τον κόσμο φοβισμένο όπως η περσινή Πρωτομαγιά. Ο φόβος υπάρχει ακόμα και είναι λογικό να υπάρχει αλλά η οργή τον υπερνικά».



«Η εκδικητική πορνογραφία είναι σεξιστική βία – Να πέσει τώρα το chatpic»

 «Θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου δε χρειάζεται να “προσέχουμε”. Όπου θα μπορούμε να μοιραζόμαστε ελεύθερα τη σεξουαλικότητα μας, όσο και με όποια άτομα εμείς επιλέγουμε. Δημιουργούμε χώρους αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης ώστε όταν μια γυναίκα νιώθει πως θέλει να μοιραστεί την ιστορία της, να μπορεί να το κάνει με ασφάλεια. Απαιτούμε να πέσει μια για πάντα κάθε ιστοσελίδα που μετατρέπει εν αγνοία μας τη σεξουαλική μας ζωή σε χυδαίο αλισβερίσι» αναφέρει η Ομάδα Γυναικών Ροσινάντε ανοίγοντας ξανά το ζήτημα της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) και της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, που βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο επίκεντρο.


Σημειώνεται πως την Πέμπτη η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε δημοσιοποίησε την καταγγελία της Σοφίας, ενός ακόμη θύματος της εκδικητικής πορνογραφίας. Η ίδια αναφέρει πως στον φάκελο της πλατφόρμας που έχουν αναρτηθεί δικές της φωτογραφίες, υπάρχουν φωτογραφίες τουλάχιστον 2 ακόμα κοριτσιών που κατοικούν στην περιοχή της, όπως επίσης και προσωπικά της στοιχεία, μέσω των οποίων ορισμένα άτομα έχουν επικοινωνήσει μαζί της με απειλητικά μηνύματα. Η ίδια σημειώνει πως έχει κινηθεί δικαστικά προς το άτομο που διακίνησε τις φωτογραφίες τις, αλλά και προς το ίδιο το chatpic.org. «Μέσα από αυτή μου τη μαρτυρία, θέλω να ζητήσω από άλλες κοπέλες ή αγόρια που έχουν στείλει φωτογραφίες στον Ωρίωνα και τις ανέβασε στο site αυτό να επικοινωνήσουν μαζί μου.

Ονομάζομαι Σοφία Αποστολίδη και είμαι 26 χρονών. Πριν από 2 χρόνια έστειλα προσωπικές μου φωτογραφίες στον Ωρίωνα Χαλκίδη. Την Κυριακή 04/04/2021 ειδοποιήθηκα από έναν γνωστό μου, ο οποίος με αναγώρισε διότι φαινόταν ξεκάθαρα το πρόσωπό μου, ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ανέβηκαν στο παγκόσμιο site εκδικητικής πορνογραφίας: «chatpic.org». Αμέσως μόλις με ειδοποίησε μπήκα στο εν λόγω site και βρήκα τον φάκελο με τις φωτογραφίες μου. Στον ίδιο φάκελο ήταν αναρτημένες και φωτογραφίες τουλάχιστον άλλων δύο κοριτσιών, με τις οποίες μένουμε στην ίδια περιοχή και μάλιστα πηγαίναμε και στο ίδιο σχολείο. Αμέσως μετά, ήρθα σε επικοινωνία με τον Ωρίωνα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ανέβασε ο ίδιος τις φωτογραφίες, αλλά παραδέχτηκε ότι τις μοιράστηκε με κάποιον φίλο του. Ζήτησα το όνομα του ατόμου που ο ίδιος πιστεύει ότι τις ανέβασε, αλλά αρνήθηκε να μου το δώσει και μετά με διέγραψε από όλα τα social media.

Ήρθα σε επαφή με δικηγόρο για να μάθω πώς μπορώ να κινηθώ νομικά και μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μήνυση και αγωγή κατά του Ωρίωνα και μήνυση κατά του site. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχω δεχτεί απειλητικά μηνύματα με βωμολοχίες από ψεύτικα προφίλ ατόμων που χρησιμοποιούν το chatpic, τα οποία εκτός από τις φωτογραφίες βρήκαν και άλλα προσωπικά μου στοιχεία, όπως το όνομά μου, το σχολείο που πήγαινα και την περιοχή που μένω. Αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε αυτό το site, καθώς οι χρήστες που ανεβάζουν το παράνομο υλικό ενηλίκων και ανήλικων ατόμων, στοχοποιούν τα θύματά τους αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής τους, με σκοπό να τα διασύρουν και να τα εκθέσουν.

Με αφορμή αυτό που συμβαίνει σε εμένα, αποφάσισα να βρω περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο site και να κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει γνωστό, έτσι ώστε να προειδοποιηθούν και να προστατευθούν άλλα άτομα. Στην αναζήτησή μου βρήκα ένα ψήφισμα που τρέχει στο διαδίκτυο (http://chng.it/ZLHXKMqjrp), το οποίο έχει σαν στόχο τις 35.000 υπογραφές ώστε να ασκηθεί πίεση για να πέσει το site, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Μέσα από αυτή μου τη μαρτυρία, θέλω να ζητήσω από άλλες κοπέλες ή αγόρια που έχουν στείλει φωτογραφίες στον Ωρίωνα και τις ανέβασε στο site αυτό να επικοινωνήσουν μαζί μου. Επίσης, θέλω να παροτρύνω κι άλλα άτομα που ίσως τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, να μοιραστούν με όποιο τρόπο νιώθουν ασφαλή την εμπειρία τους. Η κάθε μαρτυρία κατά του chatpic είναι σημαντική και θα συνεισφέρει στο να ρίξουμε το site.

«Πέραν του αισθήματος της ενοχής, δεν είναι σπάνιο για ένα άτομο που υφίσταται την βία της εκδικητικής πορνογραφίας να βιώνει συναισθήματα όπως αυτό της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της απώλειας εμπιστοσύνης προς τους ερωτικούς συντρόφους. Πολλές φορές καταλήγουν να φοβούνται και για τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς συχνά σε αυτά τα σάιτ μαζί με το προσωπικό υλικό μοιράζονται και πληροφορίες γυναικών, ονόματα, περιοχές και διευθύνσεις» επισημαίνει η συλλογικότητα Ροσινάντε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της:

Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2020 άνοιξε μαζικά από το φεμινιστικό και λοατκι κίνημα το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας με συγκεκριμένο αίτημα να πέσει το chatpic.org. Το chatpic είναι σάιτ παγκόσμιας εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα διακίνησης προσωπικού υλικού κυρίως γυναικών, αλλά και λοατκι+ ατόμων, ακόμα και ανηλίκων, χωρίς τη παραμικρή συγκατάθεση τους και με τη δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας για τους χρήστες. Συχνά οι φωτογραφίες γίνονται ακόμα και αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των χρηστών, μέσω της ανταλλαγής κωδικών για ιδιωτικούς φακέλους.

Το χάσταγκ #cancelchatpicorg εμφανίστηκε έντονα στα σόσιαλ μίντια, υπήρξε πληθώρα καταγγελιών από θύματα εκδικητικής πορνογραφίας, ενώ χάκερ ακτιβιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν λογισμικό που ανέβαζε συνεχώς εικόνες από γάτες με σκοπό να γεμίζει το σάιτ με άσχετο υλικό, ωστέ να χάνονται οι παραβιαστικές φωτογραφίες. Λόγω των καταγγελιών και της έντονης κατακραυγής επιτεύχθηκε μια πρώτη νίκη, με την ιστοσελίδα να καθίσταται μη προσβάσιμη, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο σάιτ μέσω αλλαγής ηλεκτρονικής τοποθεσίας.

5 μήνες μετά, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας που δημοσιεύσαμε σχετικά με τη διακίνηση φωτογραφιών που είχε μοιραστεί με πρόσωπο του κοινωνικού της κύκλου, μαθαίνουμε πως το chatpic είναι ξανά κανονικά προσβάσιμο για χρήστες στην Ελλάδα.

Θεωρούμε λοιπόν σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους η εκδικητική πορνογραφία αποτελεί μορφή σεξιστικής βίας και γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη καταγγελίας των ιστοσελίδων που την ενθαρρύνουν και την αναπαράγουν. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό από την κοινωνία πως η οποιαδήποτε διακίνηση προσωπικού φωτογραφικού ή βιντεοσκοπημένου υλικού, είτε αυτή είναι σε ιστοσελίδες δημόσιας πρόσβασης είτε ιδιωτικά, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που απεικονίζεται, αποτελεί παραβίαση της σεξουαλικής του ζωής, ενώ ταυτόχρονα αυτό υπόκειται σε διασυρμό, στοχοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το chatpic, και κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτού του είδους, στην ουσία διευκολύνει και συμβάλλει στη διαιώνιση ενός φαινομένου που δυστυχώς υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και πιθανώς πολλές από εμάς να έχουμε πέσει θύματά του, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που μοιραζόμαστε κάποια προσωπική φωτογραφία ή βίντεο υπάρχει μια φωνή – εξωτερική και εσωτερική – που μας θυμίζει να «προσέχουμε» γιατί δεν γνωρίζουμε σε ποιανού τα χέρια μπορεί καταλήξει. Το έχουμε δει τόσες φορές να συμβαίνει, που  τίποτα δε μας εγγυάται πως δε θα συμβεί και σε εμάς.

Όμως, όπως κάθε φωνή που μας «συμβουλεύει» να προσέχουμε απέναντι στη σεξιστική βία, έτσι κι αυτή είναι στραμμένη προς λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί είναι αρκετά πιθανό, σε περίπτωση που βιώσουμε τη συγκεκριμένη μορφή βίας, η φωνή αυτή να μετατραπεί σε ενοχοποίηση και ντροπή, με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις ιστορίες μας. Τα θύματα συχνά είτε νιώθουν υπεύθυνα που δεν «πρόσεξαν» αρκετά, είτε φοβούνται πως η κοινωνία, το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και οι αρχές αν φτάσουν σε σημείο καταγγελίας, θα τις θεωρήσουν υπεύθυνες για αυτό που τους συνέβη.

Πέραν του αισθήματος της ενοχής, δεν είναι σπάνιο για ένα άτομο που υφίσταται την βία της εκδικητικής πορνογραφίας να βιώνει συναισθήματα όπως αυτό της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της απώλειας εμπιστοσύνης προς τους ερωτικούς συντρόφους. Πολλές φορές καταλήγουν να φοβούνται και για τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς συχνά σε αυτά τα σάιτ μαζί με το προσωπικό υλικό μοιράζονται και πληροφορίες γυναικών, ονόματα, περιοχές και διευθύνσεις.

Εμείς θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου δε χρειάζεται να «προσέχουμε». Όπου θα μπορούμε να μοιραζόμαστε ελεύθερα τη σεξουαλικότητα μας, όσο και με όποια άτομα εμείς επιλέγουμε. Δημιουργούμε χώρους αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης ώστε όταν μια γυναίκα νιώθει πως θέλει να μοιραστεί την ιστορία της, να μπορεί να το κάνει με ασφάλεια. Απαιτούμε να πέσει μια για πάντα κάθε ιστοσελίδα που μετατρέπει εν αγνοία μας τη σεξουαλική μας ζωή σε χυδαίο αλισβερίσι.

Ενισχύουμε την καμπάνια συλλογής υπογραφών που έχει σαν στόχο τις 35.000 υπογραφές ώστε να ασκηθεί πίεση για να πέσει το σάιτ http://chng.it/ZLHXKMqjrp


Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ο ΕΟΔΥ «γιορτάζει» και δε θα ανακοινώσει τα ημερήσια κρούσματα

 Την ώρα που ο αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών καθημερινά εδώ και βδομάδες βρίσκεται στα ύψη ο ΕΟΔΥ με μια σύντομη ανακοίνωση ενημερώνει ότι σήμερα δεν θα αναρτήσει έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.


Απ’ ότι φαίνεται ο ΕΟΔΥ «γιορτάζει» σήμερα, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, και με μια σύντομη ανακοίνωση ενημερώνει ότι δεν θα ανακοινώσει τα σημερινά δεδομένα.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται μονάχα: «Σας ενημερώνουμε πως σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, δεν θα αναρτηθεί έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάχα οι χθεσινές απώλειες στη χώρα μας λόγω Covid ήταν 72, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ήταν αυξημένος στους 811.

Αυξάνουν οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι – Μαγική εικόνα η αποτύπωση της διασποράς



Πηγή