Τρίτη 1 Ιουνίου 2021
ΣΩΠΑ; "Ο κόβιντ ξεκίνησε από εργαστήριο της Ουχάν - Πρώτα κόλλησαν οι..."
Ως «απειλή για ένα κράτος δικαίου» κρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών τις επιλογές του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης
Με ομόφωνο ψήφισμα - κόλαφος για την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών παίρνει θέση για την πολιτική του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου».
Η Ένωση, την περασμένη Παρασκευή (28 Μαΐου 2021) συγκλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς.
«Η Ένωσή μας εκπροσωπήθηκε στην EAJ από την Α’ Αντιπρόεδρο κ. Αικατερίνη Ντόκα και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κ. Γεώργιο Κασίμη. Παραθέσαμε αναλυτικά συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν βάσιμα τους ισχυρισμούς μας», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι Δικαστές θεωρούν απειλή για την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της.
Το Ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ήταν ομόφωνο και με αυτό καλείται πλέον ο Πρωθυπουργός της Χώρας, στον οποίο κοινοποιιήθηκε το Ψήφισμα, να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε «να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της Χώρας».
Το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών είναι το ακόλουθο:
«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγο καιρό η χώρα μας είχε δεχθεί ξανά κριτική από το εξωτερικό για τις επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο ΟΗΕ με έκθεση του κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτούσε την αναθεώρηση του νομοσχεδίου υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που η κυβέρνηση ψήφισε πριν λίγες βδομα΄δες. Όπως διαπιστώνεται και από τον διεθνή οργανισμό με το νομοσχέδιο – που πλέον αποτελεί νόνο του κράτους – οι γυναίκες και τα παιδιά εκτίθενται στην βία του κακοποιητή. Παρότι στην έκθεση του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχει ξεκάθαρο κάλεσμα στον κ. Τσιάρα να την κοινοποιήσει στο κοινοβούλιο, η έκθεση έγινε γνωστή μόνο όταν την δημοσίευσε μετά από 48 ώρες ο ίδιος ο ΟΗΕ.
Πυρά εξαπέλυσε η Β. Θάνου για τον πτωχευτικό κώδικα: Ούτε μνημονιακή κυβέρνηση δεν κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας
Έντονες ανησυχίες εξέφρασε η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που μπαίνει από 1η Ιουνίου σε ισχύ, τονίζοντας καμία μνημονιακή κυβέρνηση δε σκέφτηκε να καταργήσει την προστασία πρώτης κατοικίας και να δώσει το δικαίωμα στον δανειστή να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση πλειστηριασμού. «Μέχρι τώρα πτώχευε μόνο έμπορος και για πρώτη φορά θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα, χάνοντας το σύνολο μάλιστα των περιουσιακών τους στοιχείων» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι ανησυχίες εντείνονται από σήμερα οπότε πλέον καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειστής δικαιούται να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας ή εάν θεωρεί ότι το εκπλειστηρίασμα δεν ικανοποιεί την απαίτησή του, δικαιούται να κηρυχθεί σε πτώχευση ο οφειλέτης» τόνισε χαρακτηριστικά η ανώτατη δικαστικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός – η πρώτη γυναίκα μάλιστα πρωθυπουργός της Ελλάδας – Βασιλική Θάνου.
Μιλώντας στο OPEN αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που μπαίνει σε ισχύ από σήμερα 1 Ιουνίου, η πρώην πρωθυπουργός τόνισε δύο βασικά θολά σημεία. «Καμία μνημονιακή κυβέρνηση δε σκέφτηκε να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσπίστηκε το 2010 με τον νόμο Κατσέλη. Τώρα σε μία δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και κυρίως οι μεσαίοι και μικρομεσαίοι, δε μπορεί κανείς να διανοηθεί γιατί επιβάλλεται η παύση της προστασίας» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά μετά από εκατονταετίες, θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα. «Μέχρι τώρα πτώχευε μόνο έμπορος γιατί αναλάμβανε το επιχειρηματικό ρίσκο. Για πρώτη φορά θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα: ο υπάλληλος, ο εργάτης, ο συνταξιούχος. Αν δεν μπορούν να ικανοποιούν τους δανειστές τoυς, μπορούν εκείνοι να ζητήσουν να κηρυχθεί σε πτώχευση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων κι όχι μόνο τα υποθηκευμένα».
Οι οφειλέτες -όπως κυβερνητικά αναφέρεται- έχουν την επιλογή του «προπτωχευτικού» σταδίου, μέσα στο οποίο πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (και να δώσουν όλοι την ξεχωριστή έγκριση τους), για το αν μπορούν να ρυθμίσει τελικά τα χρέη του ο οφειλέτης σε 240 δόσεις. Κατά τα άλλα, εφαρμόζεται ο Πτωχευτικός Κώδικας και υπάρχει μόνο η δυνατότητα το φυσικό πρόσωπο να γίνει ενοικιαστής της οικίας του, χάνοντας ωστόσο την ιδιοκτησία. Έπειτα από 12 χρόνια θα μπορεί να αγοράσει ξανά την οικία του, στην τιμή που θα ορίσει ο διαχειριστής. Η κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις προτάσσει την επιδότηση ενοικίου, η οποία ωστόσο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 210 ευρώ.
«Θα συνεχίσεις να χρωστάς ενώ έχεις χάσει τα πάντα»
Το νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τέλος στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας -αντιμετωπίζοντας τον κάθε οφειλέτη ως επιχείρηση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και συγκεκριμένα με 158 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 140 να ψηφίζουν κατά. Στην Ολομέλεια της Κυριακής και σε υψηλούς τόνους, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση της φτώχειας» και υπογράμμισε ότι όταν επανεκλεγούν θα καταργήσουν το νομοσχέδιο και «θα πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε πως η πρόταση του γύρισε μπούμερανγκ κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
«Για πρώτη φορά στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, προκύπτει η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου. Δηλαδή ένας ιδιώτης, ένας εργαζόμενος, ένας έμπορος θα πτωχεύει κανονικά, όπως πτωχεύει μία επιχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, μαζί και η πρώτη κατοικία. Και όχι μόνο θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια θα είσαι σε μία διαδικασία στην οποία θα συνεχίζεις να χρωστάς ακόμα κι αν έχεις χάσει τα πάντα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ThePressProject.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είχε υπογραμμίσει ότι «ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, είναι το Άλφα και το Ωμέγα των θεμελίων μιας κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πολυνομοσχέδιο του πέμπτου μνημονίου και δίνει στους ολιγάρχες και στις τράπεζες τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία πολιτών, ενώ η επικεφάλης του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με τον νόμο, έκανε λόγο για «λαϊκίστικες παγίδες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα που προωθεί. Τόνισε ότι ανάμεσα σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, οι μισθωτοί θα μετατραπούν σε δούλους των τραπεζών καθώς «για τρία χρόνια, θα δουλεύει κάποιος πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του, μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα όλο τον υπόλοιπο μισθό του». Ανέφερε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να ισχυροποιήσει τη μεγάλη ιδιοκτησία και τις τράπεζες «βγάζοντας στο σφυρί» την περιουσία των εργαζομένων, ενώ στάθηκε και στο ότι δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πετούν στον δρόμο εργαζόμενους χωρίς να τους δίνουν αποζημίωση.
«Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό το σύστημα υγείας» το αφήγημα Μητσοτάκη για την παράδοση του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα
Σκέψεις «μεταρρυθμίσεων» στο σύστημα υγείας με κατεύθυνση την ενδυνάμωση της ιδιωτικής υγείας γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ανάγκη «εξορθολογισμού» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας. Κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Μετά την εκτενή αναφορά του στην ιδιωτική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε να ευχαριστήσει το προσωπικού του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας».
Σκέψεις για μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα πιο «δυναμική» είσοδο του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια υγεία εκδήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».
«Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας τα εύσημα στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυσή του με έκτακτο προσωπικό, σημείωσε ότι μέρος του μόνο θα μονιμοποιηθεί. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας» είπε συγκεκριμένα.
«Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υποστήριξε κυνικά ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας έβαλε «πλάτη» για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για χρόνιες παθογένειες που αναδείχθηκαν από την πανδημία, με ειδική αναφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ενώ παραδέχτηκε ότι «τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία». «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου» τόνισε, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά». Έτσι, μίλησε για τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.
Για το τέλος άφησε το «ευχαριστώ» για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας», κάτι που φάνηκε – όπως είπε – από το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες. Κι αυτό, παραδέχθηκε, «είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Την άρση του lockdown βλέπει ως αιτία η κυβέρνηση για την έξαρση της εγκληματικότητας
Τα εγκλήματα της νύχτας γνωρίζουν έξαρση «γιατί όσο είχαμε περιοριστικά μέτρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνουν». σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη. Παράλληλα, απάντησε με αγανάκτηση στην κριτική της αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο ίδιο μίξερ χωριστά ζητήματα για να αποπροσανατολίσει. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έψεγε την κυβέρνηση για υπερβολική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του lockdown και τώρα ψέγει την κυβέρνηση για το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, οπότε ας αποφασίσει τι θέλει».
Την παρεμπόδιση της αστυνομίας, λόγω του ανοίγματος της κυκλοφορίας, να αντιμετωπίζει το έγκλημα πλέον εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε πρωινή εκπομπή του OPEN. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τα περιστατικά άγριων εκτελέσεων και γιατί συμβαίνουν αυτά, η Αρ. Πελώνη ανέφερε πως «Ενδεχομένως να βλέπουμε και περισσότερα γιατί όσο είχαμε περιοριστικά μέτρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνουν» και τόνισε πως η Ελλάδα είναι και παραμένει μία ασφαλής χώρα. «Δεν είναι καινούριο πρόβλημα, είναι ξεχωριστή περίπτωση, δεν έχει να κάνει με τις γειτονιές» είπε επιπλέον.
Στη συνέχεια, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όταν ο δημοσιογράφος της ανέφερε πως η αντιπολίτευση λέει «από τη μία έχουμε τις εκτελέσεις και την ανεξέλεγκτη δράση των μαφιόζων και από την άλλη η κυβέρνηση απαντά με αστυνομία στα πανεπιστήμια», η Αρ. Πελώνη ξέσπασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο ίδιο μίξερ χωριστά ζητήματα για να αποπροσανατολίσει. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έψεγε την κυβέρνηση για υπερβολική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του lockdown, από τη μία έλεγε να μην υπάρχει αστυνομία, και τώρα ψέγει την κυβέρνηση για μη αστυνόμευση στις γειτονιές ή για το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, οπότε ας αποφασίσει τι θέλει».
Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία η Αρ. Πελώνη τόνισε «Ο νόμος που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί» και προσέθεσε πως οι αστυνομικοί «θα εκπαιδευτούν. Η πρόθεση είναι να στελεχώσουν όπου υπάρχει ανάγκη, γιατί δεν είναι οριζόντιο το πρόβλημα. Πάντα σε συνεργασία με τα ίδια τα ιδρύματα».
Σε ερώτηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως: «δεν είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε εμβολιασμό παιδιών. Προτεραιότητα έχουν οι ενήλικες» και, τέλος, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, δήλωσε: «να μη φοβάται ο κόσμος για τις πρώτες κατοικίες».
«Πώς είναι δυνατόν τα αποτελέσματα στην ασφάλεια να είναι ανύπαρκτα παρά τις αθρόες προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ»
Για τραγική και δραματική κατάσταση στο εσωτερικό της αστυνομίας, παρά τις αθρόες προσλήψεις προσωπικού, κάνει λόγο η Δημοκρατική Ενωτική Παράταξη Αστυνομικών, καταγγέλλοντας επίσης ότι υπερβολικά πολλοί συνάδερφοί τους «απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα όπως η φύλαξη ακίνητων στόχων στο Κολωνάκι και παντός είδους "ευπαθών" στόχων».
Σε μία ανακοίνωση – καταπέλτη εναντίον του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών καλεί «συναδέλφους και συμπολίτες να αναλογιστούν πώς είναι δυνατόν σε έναν οργανισμό που έγιναν αθρόες προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι του να εργάζονται υπό καθεστώς βαρβαρότητας και τα αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας να είναι ανύπαρκτα;»
Στην ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί καταγγέλλουν «τις άθλιες συνθήκες εργασίας για το ελάχιστο αστυνομικό προσωπικό των υπηρεσιών αυτών πρώτης γραμμής αλλά και το καταφανές έλλειμμα αστυνόμευσης στις γειτονιές της Αθήνας απόρροια της διάλυσης αυτών των Υπηρεσιών».
Όπως υποστηρίζουν, «οι προειδοποιήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα επαληθεύτηκαν απόλυτα, όπως διαπιστώσαμε μετά απο ένα πρώτο κύκλο επισκέψεων στα εγκαταλελειμμένα από φυσική και πολιτική ηγεσία Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της Αθήνας την 28/5/2021 από πολυμελή αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών, με αφετηρία τα τμήματα Αγίου Δημητρίου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης».
Προσθέτουν πως:
«Δε βρίσκουμε λόγια για να αποτυπώσουμε την κραυγή αγωνίας και την απόγνωση που μας μετέφεραν οι στα πρόθυρα κατάρρευσης συνάδελφοι μας που υπηρετούν εκεί, , γι΄ αυτό θα μεταφέρουμε αυτούσια μερικά μόνο από τα λόγια τους: «Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε όλοι συστηματικά είκοσι μέρες σερί χωρίς ρεπό», «Μας ξυπνάνε 3 ώρες μετά το βραδινό για μεταγωγή, γιατί δεν υπάρχει κανένας να την πάει!», «Νιώθουμε κακοποιημένοι και εγκαταλελειμμένοι, δουλεύουμε τρία βραδινά σερί για να βγουν οι βάρδιες», «Τα τμήματα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανελαστικές γραφειοκρατικές ανάγκες», «Αισθάνομαι ότι με έχουν ξεζουμίσει, κάνω τα καθήκοντα που θα έπρεπε να κάνουν πέντε άτομα γραμματεία, γραφείο αστυνόμευσης, αρχειοθέτης και αξιωματικός υπηρεσίας», «Είμαι στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης από την υπερεργασία, δεν πληρούνται ούτε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα!».
Στις επισκέψεις μας διαπιστώσαμε πραγματική εικόνα ερήμωσης. Με παρούσα δύναμη που μετά βίας αγγίζει διψήφιο αριθμό σε όλες τις υπηρεσίες, και τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις συνεχώς αυξανόμενες, η ψυχολογική και σωματική κατάρρευση του προσωπικού είναι ήδη γεγονός, ενώ η πιθανότητα λουκέτου εν΄ όψει και των θερινών αδειών, είναι δεδομένη εφόσον δεν αλλάξει κάτι ριζικά»
Στη συνέχεια καταγγέλλουν εξαντλητικά ωράρια για πολλούς συναδέρφους τους, ενώ εξηγώντας τους λόγους που οι προσλήψεις δεν έχουν φέρει ουσιαστική ενίσχυση, αναφέρουν:
«Τα Τμήματα Ασφαλείας που αποτελούν το κλειδί για την πάταξη και την πρόληψη των σοβαρών εγκλημάτων στις γειτονιές της Αθήνας γνωρίζουν και αυτά την απαξίωση , αδυνατώντας να εκπληρώσουν με επάρκεια την αποστολή τους.
Οι συνάδελφοι μας εργάζονται στα Τμήματα ασφάλειας λιγοστοί και αυτοί, χωρίς να κάνουν περιπολίες στις γειτονίες, με τα ναρκωτικά και τις σπείρες να κάνουν πάρτι καθώς απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα όπως η φύλαξη ακίνητων στόχων στο Κολωνάκι και παντός είδους “ευπαθών” στόχων. Πάνω από την μισή δύναμη των 20 ΤΑ της Αθήνας απασχολείται με σκοπιές στο κέντρο της Πόλης. Με προσωπικό μειωμένο κατά 60% σε Τμήματα Ασφάλειας όπως Βύρωνα, Ακρόπολη και Ομόνοιας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Εάν οι αποδράσεις γίνουν συνήθεια, υπεύθυνοι πρώτα και πάνω από όλα θα είναι όσοι από τα γραφεία τους διατάσσουν να γίνονται μεταγωγές με ελάχιστο προσωπικό παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις.
Με τέτοια κατάσταση θα ήταν φαιδρό να σχολιάσουμε έστω την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, γι αυτήν όμως καθόλου δεν ευθύνεται το εναπομείναν προσωπικό ή οι διοικητές των υπηρεσιών.
Καλούμε συναδέλφους και συμπολίτες να αναλογιστούν πώς είναι δυνατόν σε έναν οργανισμό που έγιναν αθρόες προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι του να εργάζονται υπό καθεστώς βαρβαρότητας και τα αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας να είναι ανύπαρκτα;»
«Τα λόγια και οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά ως φαίνεται ωστε να αναταχθεί αυτή η ζοφερή κατάσταση» καταλήγει η Δ.Ε.Κ.Α.
Συζητούν για τον εμβολιασμό παιδιών, έχοντας αφήσει εκτεθειμένους τους άνω των 60
Στις μεγάλες χώρες της ΕΕ έχει εμβολιαστεί σχεδόν 100%, εδώ υπολειπόμαστε 35%-40% στις μεγάλες ηλικίες και την «πληρώνουν» οι νεώτεροι σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας σήμερα στο OPEN και αναδεικνύοντας το ζήτημα των εμβολιασμών της ηλικιακής ομάδας 60 άνω, την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να το έχει ξεχάσει.
Όπως ανέφερε, «στην Ισπανία και σε άλλες μεγάλες χώρες έχουν πετύχει ποσοστά κοντά στο 100% στις μεγάλες ηλικίες, στην χώρα μας υπολείπονται κατά 35%-40%. Πιθανόν έχει να κάνει λίγο με το γραφειοκρατικό και απρόσωπο του συστήματος, που είναι άψογο μεν, αλλά αποκτά ανθρώπινη μορφή μόνο όταν διαβεί κανείς το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου. Μέχρι τότε είναι πολύ τεχνοκρατικό. Πέραν αυτού, ενδεχομένως υπάρχει και μία αποφυγή. Αν υπάρχει, είναι μία πολύ κακή θεώρηση των πραγμάτων, ειδικά από τους άνω των 60 που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους τους άλλους, αυτούς που ακόμη και τώρα κάνουν θυσίες. Οι καλλιτέχνες π.χ. που δεν παίζουν και ταλαιπωρούνται είναι σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Πρέπει λοιπόν και αυτή η ηλικιακή ομάδα (σ.τ.σ. οι μεγάλες ηλικίες) να προσέλθει, να πετύχουμε υψηλά ποσοστά, για να προχωρήσουμε ως κοινωνία και οικονομία, αλλά και για να τεθούν υπό διαφορετικό πρίσμα τα ερωτήματα για τους μικρότερους».
«Αν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν και έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν σε ΜΕΘ, που “δίνουν” τις μερικές δεκάδες που χάνουμε καθημερινά, αν είχαν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς, τότε και η η εικόνα της πανδημίας θα αλλάξει βοηθώντας την οικονομία της χώρας, αλλά και τα ερωτήματα που τίθενται για εμβολιασμό στις νεαρότερες ηλικίες θα τεθούν υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα», επανέλαβε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Από βδομάδα οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό
Η κυβέρνηση, πάντως, ακόμα δεν έχει έτοιμο το σχέδιο εμβολιασμών κατ’ οίκον, όπως παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μετέθεσε τις σχετικές ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα υπό την πίεση σχετικής ερώτησης.
Ανοίγει η κουβέντα για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων
Υπό εξέταση φαίνεται να είναι από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι το θέμα του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με mRNA εμβόλια των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών στη χώρα μας, όπως αναδείχθηκε και από τη χθεσινή ενημέρωση.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπης Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έδωσε το πράσινο φως. Παραμένει ανοιχτό θέμα για την Επιτροπή, διευκρίνισε, χωρίς να αποκλείει όμως το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός –εφόσον αποφασιστεί– να αφορά παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι όλα τα παιδιά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η κ. Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξαν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ενηλίκων.
Φως στην «σκοτεινή» διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ Καλογρίτσα από την ΤτΕ – Ξεθωριάζει η προανακριτική επιτροπή
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά του Νίκου Παππά και του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, έπειτα από την προσκόμιση απαντητικής επιστολής της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γιάννη Στουρνάρα, που αποτυπώνει τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που πήρε ο Χρήστος Καλογρίτσας από τους Λιβανέζους της CCC, διαπιστώνοντας πως το ποσό διατέθηκε τελικά στις κατασκευαστικές δραστηριότητες του εργολάβου. Προς ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς ακρόαση για τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που αναμένεται να καταθέσει τις θέσεις του με υπόμνημα, δίχως κλήση του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Κώστα Βαξεβάνη, σε αντίθεση με προηγούμενες διακηρύξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μία σύντομη πλην αναλυτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται πως γράφει ένα από τα τελευταία επεισόδια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα σε βάρος του Νίκου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς όπως αποκαλύπτεται, από τους ελέγχους της ΤτΕ προκύπτει πως τα χρήματα που έλαβε ο εργολάβος από τους Λιβανέζους Χούρι κατέληξαν στην εταιρεία «Τοξότης», ανεξαρτήτως εάν το έργο για το οποίο φέρονται να είχαν συμφωνήσει δεν προχώρησε.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας περιγράφει τις διαδρομές του ποσού των 3 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας ως προκαταβολή για κατασκευαστικό έργο στο Ντουμπάι, διαπιστώνοντας αρχικά πως αυτό πράγματι κατευθύνθηκε στην έτερη εταιρεία της οικογένειας, του υιού Ιωάννη Καλογρίτσα με αντικείμενο την τηλεόραση, η οποία διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια στον σχετικό διαγωνισμό. Η μεταβίβαση φέρεται να έγινε με πώληση μετοχών από τον υιό Καλογρίτσα, ενώ όταν η διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας δεν προχώρησε, ο υιός μπήκε εκ νέου στην εταιρεία «Τοξότης», όπου κατευθύνθηκε και όλο το ποσό, μέχρι που δαπανήθηκε ολόκληρο.
Το γεγονός πως το έργο που φέρεται να ανέλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας από τους Λιβανέζους δεν προχώρησε, προβάλλεται σήμερα από τον συστημικό Τύπο και πηγές της κυβέρνησης ως επιχείρημα για «εικονική συναλλαγή». Ωστόσο, κατά την έκθεση της ΤτΕ (Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών)) και τον διευθυντή της, Γιώργο Πάσχο που την υπογράφει, η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ στηρίχθηκε σε «νομότυπα δικαιολογητικά», καθώς και πως «τα δικαιολογητικά αυτά αφορούσαν εταιρικές πράξεις και συναλλαγές που έλαβαν χώρα με τον ¨χαρακτήρα του κατεπείγοντος¨ ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση της εγγυητικής επιστολής εντός των πιεστικών προθεσμιών».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΤτΕ:
1. Η Τοξότης άντλησε κεφάλαια προοριζόμενα για εκτέλεση συμβατικής υποχρέωσης της έναντι τρίτου στο εξωτερικό.
2. Τα διέθεσε για να εξαγοράσει μερίδια του μετόχου Ι. Β. Καλογρίτσα.
3. Ο Ι. Β. Καλογρίτσας διευκολύνθηκε έτσι ώστε να αναπτύξει νέα διαφορετική δραστηριότητα.
4. Λόγω μη ευόδωσης της δραστηριότητας αυτής, ο Ι. Β. Καλογρίτσας επέστρεψε τα κεφάλαια, εισερχόμενος εκ νέου μέτοχος στον οικογενειακό όμιλο.
5. Τα κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν πλέον στην παραγωγική δραστηριότητα της Τοξότης σχεδόν στο σύνολό τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου δημοσιεύει αποσπασματικά μέρη της έκθεσης που έχει διαρρεύσει, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως το πόρισμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ν. Παππά πως το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ είχε ελεγχθεί από την ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μη έλεγχος της διαδρομής του ποσού.
Αντιθέτως, όπως φαίνεται στα παραπάνω συμπεράσματα τα οποία δεν δημοσιεύονται στα εν λόγω δημοσιεύματα, η ΤτΕ προχωρά και σε πέντε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δίχως να αφήνει σκιές στην πορεία του ποσού. Παράλληλα, τα ίδια δημοσιεύματα θέτουν ερωτήματα κατά της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παρότι στην έκθεση αναφέρεται πως «η εν λόγω αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρήζουν ποινικής διερεύνησης», γεγονός που αποκαλύπτει πως έγινε έλεγχος που δεν διαπίστωσε κάποιο λόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Διαβάστε αναλυτικά την επίμαχη έκθεση, όπως δημοσιεύτηκε από το Documento:
Διαβάστε τη σύνοψη της έκθεσης της ΤτΕ:
Στην σημερινή αντίδρασή του, τόσο ως προς την έκθεση όσο και ως προς την πιθανή κλήση του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων», κάνοντας λόγο για φιάσκο και ανακοινώνοντας πως στο τέλος της εβδομάδας θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του.
«Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής» καταλήγει ο Ν. Παππάς.
Από τις κυβερνητικές διαρροές της Τρίτης, φαίνεται πως η προανακριτική επιτροπή βαίνει προς το τέλος των εργασιών της, καθώς φέρεται να αποφασίστηκε πως δεν θα κληθούν άλλοι μάρτυρες, όπως ο εφοπλιστής, εκδότης και ποδοσφαιρικός παράγοντας Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο τελευταίος βρισκόταν εξ αρχής στο στόχαστρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με μομφές για την κατάληξη του επίμαχου ποσού των 3 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα Documento, ισχυρισμός που όπως φαίνεται να αποκαλύπτεται δεν ευσταθεί. Κατά τις ίδιες διαρροές, αναμένεται μόνο να καταθέσει ο Ν. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε πως θα το κάνει διά υπομνήματος.
«Οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με μία πυκνή ανακοίνωση αντέδρασε στις σημερινές εξελίξεις και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για ταφόπλακα στις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επικαλούμενος σημεία της έκθεσης που αποδομούν τις «κατηγορίες» της προανακριτικής επιτροπής.
Αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να αναφέρει:
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών.
Επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών.
Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα.
Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία.
Όπως αναφέρεται, «η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης». Στα βασικότερα σημεία της η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι:
• Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».
• «Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».
• Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους. Συνοπτικά, έγινε ενδελεχής έλεγχος τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για την κατάληξή τους. Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία και η μεθόδευση ως τραγωδία για τους εμπνευστές της. ——– Παρατίθενται, αναλυτικά, βασικά σημεία της έκθεσης:
• «8. Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Συναφώς προσκομίσθηκαν στοιχεία διενέργειας μείωσης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της. Συναφώς, διενεργήθηκε έλεγχος στην κίνηση των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν και ευρύς δειγματοληπτικός έλεγχος συναλλαγών» (σελ. 3)
• «12. Στις 19.1.2017, κατόπιν επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και της συνεπακόλουθης αποδέσμευσης, το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ μεταφέρθηκε αρχικά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με αιτιολογία Μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου και εν συνεχεία κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της» (σελ. 6) • «13.ii Στις 24.1.2017 μέρος 1.200.024 ευρώ του υπό διερεύνηση ποσού μεταφέρθηκε από τον υπ’ αρ. ..………… λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Ε.Τ.Ε.) και ακολούθως σχεδόν στο σύνολο του μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» επίσης τηρουμένου στην Ε.Τ.Ε. Το υπολειπόμενο ποσό (1.923.000 ευρώ περίπου) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 στον τηρούμενο στην ATTICA Bank λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» Σημειώνεται ότι υπήρξαν και ορισμένες μικρής αξίας συναλλαγές χρέωσης, όπως πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών εξόδων της «εταιρείας» και πληρωμές προς τρίτους, συνολικού ύψους 67 χιλ ευρώ» (σελ. 7) • «14. i. Στις 24.01.2017 από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ (υπ’ αριθ. ……………) τηρούμενου στην ATTICA BANK, μεταφέρθηκαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1.200.024 ευρώ στον τηρούμενο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με IBAN: GR ………………………………., μέσω ( οχτώ συναλλαγών ποσού 150.003 ευρώ η καθεμία το υπόλοιπο του οποίου διαμορφώθηκε σε 1.999.937 ευρώ. Από εκεί στο διάστημα από 26.01.2017 έως 29.03.2017 ποσό συνολικού ύψους 1.136.900 ευρώ μεταφέρθηκε στον τηρούμενο στην Ε.Τ.Ε. λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………….. μέσω είκοσι μίας (21) συναλλαγών ύψους από 1.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Επίσης ποσό 45.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΥΟ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) κα. Από την επισκόπηση του λογαριασμού όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………………, προκύπτει ότι τα ως άνω κεφάλαια, €1.136.900 συνολικά, σε συνδυασμό με άλλες πιστώσεις στον λογαριασμό, συνολικής αξίας €483χιλ. περίπου, προερχόμενες από δανειακά και ίδια κεφάλαια, αναλώθηκαν σταδιακά στο διάστημα από 26.01.2017 μέχρι την 05.04.2017, οπότε και το υπόλοιπο του λογαριασμού ανήλθε σε €4,38. Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αρ. …………… της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των εν λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/ εξόφλησης επιταγών (1.511 συναλλαγές χρεώσεων), κυρίως μικρής αξίας (μέση αξία συναλλαγών €1.080, από €0,1 έως €52.000 εκάστη). Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.)». (σελ. 8 –σελ. 9)
• «ii Συναλλαγές πληρωμών/μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας €1,55εκ. (241 συναλλαγές αξίας από €11 έως €140.000) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.α). Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικής αξίας €571χιλ. (43 συναλλαγές αξίας από €16 έως €185χιλ.) που αφορούν σε εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές-ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΥΟ. Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας €51χιλ. (6 συναλλαγές από €630 έως €24χιλ.)» (σελ. 9-10)
• «15.Οι Τράπεζες ATTΙCΑ ΒΑΝΚ και Ε.Τ.Ε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το νομοκανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ν.4557/2018 και Απόφαση Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 281/5/17.3.2009), σύμφωνα με το οποίο οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους και να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή σημαντικές συναλλαγές τους, ζητώντας, κατά περίπτωση, πρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να τεκμηριώσουν ότι οι συναλλαγές τους είναι συμβατές με το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των πελατών τους, προέβησαν σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του άρθρου 47 του ν.4557/2018, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν.4557 /2018, για συναλλαγές σχετιζόμενες με το υπό διερεύνηση ποσό των €3εκ. Ειδικότερα, η ΑΤΤΙCΑ ΒΑΝΚ υπέβαλε αναφορά ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής προς την Αρχή στις 03.10.2016 και συμπληρωματική αυτής στις 24.02.2017, ενώ η Ε.Τ.Ε υπέβαλε μία αναφορά στις 07.03.2017 για συναλλαγές που την αφορούσαν» (σελ. 10)
• «16.Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη διενεργηθεί οι συναλλαγές που σχετίζονταν με το εισερχόμενο έμβασμα των €3εκ. και την έκδοση της Ε/Ε (29.08.2016), ενημέρωσε αρμοδίως την Δ.Ε.Ε.Ε σε σχετική με το θέμα επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας η Δ.Ε.Ε.Ε, στο πλαίσιο των εποπτικών καθηκόντων της, επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους, ώστε σε περίπτωση που μετά την αξιολόγησή τους από την Τράπεζα υφίστανται ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας, να προβεί στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή, κατά τα προβλεπόμενα στο κεφ. 8 της Απόφασης ΕΤΠΘ281/2009 πράγμα το οποίο έγινε στις 3.10.2016» (σελ.10-11
Εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει «ηθική παρενόχληση» από τα κυβερνητικά ΜΜΕ
Την στοχοποίησή του από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Τα Νέα» καταγγέλλει με ένα αναλυτικό του άρθρο στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηλεία, ασκώντας κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης. «Ενεργώντας όλοι από κοινού και εκ συμφώνου επιτέθηκαν εναντίον μου ως εάν να είχαν λάβει το πρόσταγμα από έναν αόρατο αφέ(ν)τη: “φάτε τον!”. Όλοι ελαύνονται από την επιθυμία του προσωπικού μου στιγματισμού και πολιτικού μου διασυρμού, χωρίς να κατανοώ για ποιο λόγο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός.
Τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό τα συστρατευμένα με την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης «ανακαλύπτει» σήμερα ακόμα και ένας βουλευτής της, και μάλιστα ένα από τα ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με θητεία υπουργού σε γαλάζιες κυβερνήσεις και με έργο που φτάνει μέχρι και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο λόγος για τον Κώστα Τζαβάρα, που προ ημερών ανακοίνωσε πως δεν θα κατεβεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα πανεπιστημιακά τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα. «Και λέω εγώ τώρα, με τί λογική μία τέτοια διαδικασία αλλαγής του status των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν ολοκληρώνεται κανονικά, αλλά με παρεμβάσεις διάφορων παραγόντων έχουμε ως αποτέλεσμα αυτή την απόφαση, η οποία είναι διαβλητή από άποψη διαφάνειας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Τζαβάρας, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο».
Υπερασπίζομαι ότι το πτυχίο που παίρνει κάποιος από ένα Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχει και ανάλογο μορφωτικό αποτύπωμα. Τι να το κάνω ένα πτυχίο από το Χάρβαρντ με κοινωνικές ή οικονομικές σπουδές, όταν το αντίστοιχο μορφωτικό επίπεδο είναι μηδέν» ανέφερε ακόμα, αρκούντως αιχμηρά προς τα κυβερνητικά στελέχη.
Την συνέχεια, αλλά και την υποδοχή που του επιφύλαξαν φιλοκυβερνητικές πένες και μέσα ενημέρωσης περιέγραψε ο ίδιος, με ένα μακροσκελές άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», δείχνοντας συγκεκριμένους αρθρογράφους της «Καθημερινής» και των «Νέων», και κατηγορώντας τους πως «επιχειρούν να με διαβάλουν ως αναξιόπιστο και ανεπαρκή πολιτικό, εμφανίζοντάς με ως αμετανόητο τοπικιστή και αθεράπευτο λαϊκιστή».
«Δυστυχώς, κανένας από τους “διώκτες” μου δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τη βασιμότητα των αντιρρήσεών μου και να τις αντικρούσει με λογικά και πραγματικά επιχειρήματα. Ενεργώντας όλοι από κοινού και εκ συμφώνου επιτέθηκαν εναντίον μου ως εάν να είχαν λάβει το πρόσταγμα από έναν αόρατο αφέ(ν)τη: “φάτε τον!”. Όλοι ελαύνονται από την επιθυμία του προσωπικού μου στιγματισμού και πολιτικού μου διασυρμού, χωρίς να κατανοώ για ποιο λόγο» αναφέρει ο εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε πόνημα με τίτλο «Χαμαίζηλοι ή εθελόδουλοι», και σε παρένθεση «Η διά του Τύπου ηθική παρενόχληση. Η περίπτωση του Σ. Κασιμάτη».
«Δεν αξίζει να ασχοληθώ με τις συκοφαντίες που εξέμεσε εναντίον μου ο κ. Χίος. Όσοι γνωρίζουν την ποιότητα της δικηγορίας που έχω ασκήσει επί σαράντα συναπτά έτη αντιλαμβάνονται το γιατί» αναφέρει σε άλλο σημείο ο βουλευτής, καταλήγοντας ωστόσο στον Στ. Κασιμάτη, «σε αυτή την εξαιρετική περίπτωση καλλιεπούς κονδυλοφόρου, οφείλω να απευθυνθώ προσωπικά, μιας και επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην ταπεινότητά μου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ποτέ λάβει απάντηση. Συνειδητά είχα επιλέξει να τον αγνοώ. Σήμερα όμως θα του απαντήσω κατά πρόσωπο και όπως του αξίζει», απευθυνόμενος πλέον στον αρθρογράφο σε προσωπικό τόνο.
«Οι “παραδόσεις” που καθημερινά εκτελείς από το διανοητικό και γλωσσικό σου παντοπωλείο (μπακάλικο), είτε με προσωπική σου πρωτοβουλία, είτε κατόπιν παραγγελίας άλλων, δεν με αγγίζουν γιατί μας χωρίζει ηθική, πνευματική και πολιτική άβυσσος» αναφέρει ακολούθως ο Κ. Τζαβάρας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «κατ’ εξοχήν δημοσιογράφο που επιδίδεται συστηματικά σε πράξης “ηθικής παρενόχλησης”», πως είναι «δεξιοτέχνης μάστορας στη χρήση τεχνικών προσωπικής αποσταθεροποίησης των “θυμάτων” σου (υπονοούμενα, πικρόχολοι υπαινιγμοί, ψέματα, ταπεινώσεις)», «να μειώνεις τους άλλους προκειμένου να αποκτήσεις ισχυρή αυτοεκτίμηση, κατ’ επέκταση, εξουσία, γιατί διψάς για θαυμασμό και επιδοκιμασία», αλλά και πως στα κείμενά του εκδηλώνει «μία προσωποληπτική και σαρκοβόρα διάθεση απέναντι σε όποιον αναφέρεσαι».
«Επειδή δεν έχω άλλα αποθέματα ανωτερότητας για να εξακολουθώ να μεταμφιέζω την αηδία μου σε κοσμιότητα (αστική ευγένεια, όπως λένε κάποιοι), σταματώ εδώ. Και, όπως έλεγε κάποτε πάλι ο Γ. Σεφέρης, επιστρέφω στη σιωπή μου και παρακαλώ να μην αναγκαστώ να μιλήσω για αυτά τα θέματα ξανά» καταλήγει ο βουλευτής.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Κ. Τζαβάρα:
Χαμαίζηλοι ή εθελόδουλοι; (Η δια του τύπου τελούμενη ηθική παρενόχληση. Η περίπτωση του κ. Σ. Κασιμάτη)
«Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες» έγραφε κάποτε ο Γ. Σεφέρης. Παραδόξως όμως στη σημερινή Ελλάδα δεν βουλιάζουν – όπως θα έπρεπε – αλλά επιπλέουν και μεσουρανούν όσοι δημοσίως κακοποιούν συστηματικά και αστόχαστα τα συμβολικά μεγέθη, που στηρίζουν ως ακρογωνιαίοι λίθοι την ύπαρξη και λειτουργία κάθε νεωτερικής κοινωνίας: την ελευθερία του λόγου, την ανεκτικότητα, τον σεβασμό και την ευθύνη για τον άλλον άνθρωπο.
Ειδικά στο χώρο του Τύπου έχει καταστεί καθημερινό άθλημα από μια μερίδα δημοσιογράφων η προσωπική προσβολή και η ηθική εξόντωση όσων διαφωνούν και ασκούν κριτική στις κατεστημένες αντιλήψεις που κυριαρχούν στα διάφορα πεδία της κοινωνικής ζωής. Αντί να εγγυώνται και να διασφαλίζουν μέσω του θεσμικού τους ρόλου την αντικειμενική και επί ίσοις όροις μετάδοση και προβολή όλων των απόψεων στη δημόσια σφαίρα, με τον προσήκοντα σεβασμό στην ανθρώπινη αξία (άρθρο 15 Συντάγματος), εντούτοις, είτε γιατί έχουν χαμηλή εκτίμηση στο λειτούργημά τους, είτε γιατί είναι υπάλληλοι συμφερόντων, συμβάλλουν ώστε η πολιτική σκηνή του τόπου να έχει μετατραπεί σε μια ταραχώδη και απέραντη αρένα.
Η πιο χαρακτηριστική μορφή εκδήλωσης της συμπεριφοράς αυτής στο εκάστοτε «θύμα» που επιλέγεται από τους ίδιους ή παραγγέλλεται από άλλους, είναι πλέον γνωστή ως «ηθική παρενόχληση» ή «διαστροφική βία» (Marie-France Hirigoyen, Ηθική παρενόχληση). Πρόκειται για μια προσπάθεια προσωπικής αποσταθεροποίησης και ψυχικής, ηθικής, πολιτικής ή επαγγελματικής εξόντωσης που γίνεται με λόγια, με υπονοούμενα, με ψέματα, με πικρόχολους υπαινιγμούς, με ταπεινωτικά σχόλια, με κακόβουλες φήμες κ.α., χωρίς τη χρήση φυσικής βίας.
Τις τελευταίες ημέρες, με παρόμοιες προθέσεις, έχουν συστρατευθεί (αν δεν έχουν επιστρατευτεί) εναντίον μου μια σειρά διαπρεπείς δημοσιογράφοι, που κυρίως εργάζονται στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Τα Νέα» και επιχειρούν να με διαβάλλουν ως αναξιόπιστο και ανεπαρκή πολιτικό, εμφανίζοντάς με ως αμετανόητο τοπικιστή και αθεράπευτο λαϊκιστή. Μου προσάπτουν ότι ανεπίτρεπτα τόλμησα να διαφωνήσω με τις παράλογες, αδιαφανείς και αντικανονικές διαδικασίες μέσω των οποίων το Πανεπιστήμιο Πατρών (μόνο εκ των 23 της χώρας) ακαίρως αποφάσισε την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν εκτός της πόλης των Πατρών. Η απόφαση αυτή, που αρχικά αφορούσε 6 Τμήματα (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας), κατέληξε, μετά από παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων, να αφορά μόνο το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, που λειτουργούν από εικοσαετίας ως ΤΕΙ. Το μεν πρώτο με αντικείμενο πολιτισμικές επιστήμες λόγω της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, το δε δεύτερο με αντικείμενο τη γεωπονία λόγω της εγγύτητας με τον ηλειακό κάμπο, τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασπορά 430 Τμημάτων των 23 Πανεπιστημίων της χώρας σε 55 πόλεις (δηλαδή σε όλους τους νομούς) έχει καταστεί προ πολλού ιστορική πραγματικότητα, γιατί η Πολιτεία επέλεξε επί πενήντα χρόνια το δημοκρατικό μοντέλο εξακτίνωσης των Πανεπιστημίων (ώστε να συνδέεται η επιστήμη με την ανοιχτή κοινωνία) και όχι το μοντέλο των περιμαντρωμένων Πανεπιστημίων-ολοκληρωτικών θεσμών (βλ. σχετικά Ervin Goffman).
Δυστυχώς, κανένας από τους «διώκτες» μου δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τη βασιμότητα των αντιρρήσεών μου και να τις αντικρούσει με λογικά και πραγματικά επιχειρήματα. Ενεργώντας όλοι από κοινού και εκ συμφώνου επιτέθηκαν εναντίον μου ως εάν να είχαν λάβει το πρόσταγμα από έναν αόρατο αφέ(ν)τη: «φάτε τον!». Όλοι ελαύνονται από την επιθυμία του προσωπικού μου στιγματισμού και πολιτικού μου διασυρμού, χωρίς να κατανοώ για ποιο λόγο.
Σε όλους αυτούς απευθύνω και μέσα από τις γραμμές αυτές τα εξής ερωτήματα:
Η σύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη είναι ορθολογικό να γίνεται προτού διαμορφωθεί το τοπίο που αυτός θα αποτυπώσει; Δηλαδή πριν από τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, με βάση τα οποία η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα καθορίσει ποια πανεπιστημιακά τμήματα είναι βιώσιμα και ποια πρέπει να κλείσουν, μεταρρύθμιση με την οποία είμαι απολύτως σύμφωνος;
Εάν παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει πριν από τις προσεχείς εισαγωγικές εξετάσεις το τοπίο, δεν είναι ορθολογικό να στηριχθεί στα αποτελέσματα των εισαγωγικώς εξετάσεων του 2020, με βάση τα οποία σε 186 Πανεπιστημιακά Τμήματα των 23 Πανεπιστημίων της χώρας (ήτοι στο 43% επί του συνόλου), εισήχθησαν φοιτητές με βαθμό μικρότερο του 10;
Γιατί δεν επιλέγεται ως ενιαίο και γενικής εφαρμογής κριτήριο για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη η διαγραφή από το «μηχανογραφικό δελτίο» όχι μόνο δύο αλλά όλων των 186 Τμημάτων, εφόσον ο πραγματικός σκοπός του εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων που δέχονται φοιτητές με βάση κάτω του 10 που προφανώς δεν διαθέτουν τα ακαδημαϊκά εχέγγυα για να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους;
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το κλείσιμο της Μουσειολογίας του Πύργου προηγούνται άλλα 87 Τμήματα που έχουν δεχθεί φοιτητές με χαμηλότερη βάση από αυτό.Δεν αποτελεί άνιση μεταχείριση και για αυτό μεγίστη αδικία μια τόσο κραυγαλέα επιλεκτική διαγραφή από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας του νομού Ηλείας, χωρίς να «πειραχτεί» κανένα από τα Τμήματα που λειτουργούν σε όλους τους άλλους νομούς της χώρας;
Άραγε είναι «τοπικιστής» και «λαϊκιστής» όποιος υποστηρίζει ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας τη διατήρηση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας ή πολιτισμού στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτής της παρθενικής μήτρας ενός οικουμενικού πολιτισμού «που δεν άλλαξε, δε μολεύτηκε και δε θα πεθάνει ποτέ» (Τάκης Δόξας); Και είναι άραγε προοδευτικός κοσμοπολίτης όποιος ιδρύει Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο;Η κορύφωση όμως του παραλογισμού που εκδηλώθηκε σε σχέση με το ζήτημα αυτό σημειώνεται με την προχθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του «προοδευτικού» Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία απαιτεί από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση τής ζήτησης δύο Τμημάτων που λειτουργούν στην Πάτρα, της Γεωλογίας και της Επιστήμης Αντοχής των Υλικών, που το 2020 δέχθηκαν φοιτητές με βάση το 6 και δεν έχουν ακόμα κλείσει. Αναγνωρίζει δηλαδή το «προοδευτικό» αυτό Πανεπιστήμιο ότι η Πολιτεία και όχι το Πανεπιστήμιο, έχει την αρμοδιότητα να παίρνει μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης των υπό κατάργηση Τμημάτων, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα. Γιατί άραγε αυτό να μην ισχύσει και για τα Τμήματα του νόμου Ηλείας;
Το πρόβλημα δεν αφορά πόσα σουβλάκια θα πουληθούν στις τοπικές αγορές, όπως διατυμπανίζουν οι «διώκτες» μου, αλλά ποιος επιτέλους και πώς θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, που ήδη έχουν αρχίσει να καίγονται.
Είμαι όμως υποχρεωμένος, παρ’ όλο που δε θα ήθελα να κάνω ονομαστική αναφορά στους προσωπικούς «διώκτες» μου, να ξεχωρίσω την περίπτωση δύο εξ αυτών, που υπερέβησαν σε κακόβουλα και ταπεινωτικά σχόλια εναντίον μου κάθε όριο ανοχής και να ασχοληθώ ειδικότερα με την περίπτωση του ενός. Πρόκειται για τους δύο επιφανείς στεφάνους της δημοσιογραφίας: τον κ. Στέφανο Χίο και τον κ. Στέφανο Κασιμάτη. Και οι δύο ρίχνοντας βρώμικα βέλη στην ηθική, πολιτική και επαγγελματική μου υπόσταση … «με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά: Εθνική Ελλάδας γειά σου».
Δεν αξίζει να ασχοληθώ με τις συκοφαντίες που εξέμεσε εναντίον μου ο κ. Χίος. Όσοι γνωρίζουν την ποιότητα της δικηγορίας που έχω ασκήσει επί σαράντα συναπτά έτη αντιλαμβάνονται το γιατί.
Στον Στέφανο όμως τον Κασιμάτη, σε αυτή την εξαιρετική περίπτωση καλλιεπούς κονδυλοφόρου, οφείλω να απευθυνθώ προσωπικά, μιας και επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην ταπεινότητά μου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ποτέ λάβει απάντηση. Συνειδητά είχα επιλέξει να τον αγνοώ. Σήμερα όμως θα του απαντήσω κατά πρόσωπο και όπως του αξίζει.
Άκου κυρ Στέφανε,
Οι «παραδόσεις» που καθημερινά εκτελείς από το διανοητικό και γλωσσικό σου παντοπωλείο (μπακάλικο), είτε με προσωπική σου πρωτοβουλία, είτε κατόπιν παραγγελίας άλλων, δεν με αγγίζουν γιατί μας χωρίζει ηθική, πνευματική και πολιτική άβυσσος:
Πρώτον γιατί είσαι ο κατ’ εξοχήν δημοσιογράφος που επιδίδεται συστηματικά σε πράξεις «ηθικής παρενόχλησης». Είσαι δεξιοτέχνης μάστορας στη χρήση τεχνικών προσωπικής αποσταθεροποίησης των «θυμάτων» σου (υπονοούμενα, πικρόχολοι υπαινιγμοί, ψέματα, ταπεινώσεις). Όπως προδίδουν τα κείμενά σου, ελαύνεσαι καθημερινά από την επιθυμία
να μειώνεις τους άλλους, προκειμένου να αποκτήσεις ισχυρή αυτοεκτίμηση, κατ’ επέκταση, εξουσία, γιατί διψάς για θαυμασμό και επιδοκιμασία (βλ. Marie-France, οπ.π., σελ 14).
Δεύτερον γιατί σε όλα σου τα κείμενα εκδηλώνεις μια προσωποληπτική και σαρκοβόρα διάθεση απέναντι σε όποιον αναφέρεσαι. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η προσωποληψία (είτε με αρνητικό είτε με θετικό πρόσημο) αποτελεί το ψυχικό υπόβαθρο κάθε φασισμού. Πολλώ δε μάλλον ενός ρατσισμού που επ’ εσχάτων αρχίζει να απειλεί με νεομουσολινική γόμωση τη χώρα. Κακώς λοιπόν, και αυθαίρετα με ενέταξες στο #metoo με την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κανονικά και επάξια όφειλες να με εντάξεις στο #metoo που εγκαινίασες με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Τον πολιτικό που σε μια κρίσιμη για την υγεία του στιγμή δέχθηκε από εσένα την πιο άθλια, την πιο χυδαία και την πιο απάνθρωπη ηθική παρενόχληση. Μόνο για την πράξη σου αυτή θα έπρεπε να έχεις αποσυρθεί από τη δημόσια σφαίρα και να παραμένεις κρυμμένος στα βάθη εκείνα του εαυτού σου, από όπου κάθε μέρα ξεκινάνε οι ορμές του θανάτου, που σε έχουν καταδικάσει, μέσα από το γράψιμο, να συναντάς αυτό που σου λείπει στην υπόλοιπη ζωή σου (Ζ. Λακάν: Ο άνθρωπος είναι ό,τι του λείπει). Είναι βέβαιο ότι στην προσεχή επίθεσή σου εναντίον μου θα απαιτήσεις να με ρίξουν στον Καιάδα γιατί όπως ίσως σε έχουν ενημερώσει έχω πρόβλημα μειωμένης όρασης (κάτι τέτοιο έχει ήδη υπαινιχθεί για εμένα ο συνάδελφός σου, κ. Θεοδωρόπουλος, στην «Καθημερινή» που με συνδέει με τη «σπηλιά του Κύκλωπα»).
Τρίτον γιατί ακόμα και από το πεπρωμένο που ορίζουν για τους ανθρώπους τα ονόματά τους, εμείς οι δύο είμαστε καταδικασμένοι να μην έχουμε ποτέ ειλικρινή επικοινωνία και συνάφεια. Εσύ ως Κασίμ-ατης, είσαι καταδικασμένος να «ξύνεσαι» αιωνίως αυτοκαταστροφικά (τουρκικό kassima=φαγούρα, κνησμός + Άτη). Εκτός και αν βέβαια προτιμάς τη δεύτερη εκδοχή που υποστηρίζουν κάποιοι για την προέλευση του ονόματός σου («κάττυμα»), που είναι η μοίρα του «δέρματος για σόλες», εκδοχή που εγώ τουλάχιστον δεν αποδέχομαι για εσένα. Απεναντίας το Τζαβάρας στα αρβανίτικα σημαίνει «θεριό, παλικάρι». Να γιατί δεν πρόκειται να καμφθώ από οποιαδήποτε κακοήθη, υποβολιμαία και ταπεινωτική επίθεση για τις απόψεις και τη γνώμη μου. Να γιατί δεν θέλησα μέχρι σήμερα να αναζητήσω την προστασία κάποιου από τους «ολιγάρχες» της οικονομικής ή πολιτικής ζωής, με τους οποίους ενδεχομένως εσύ να συναγελάζεσαι.
Είναι βέβαιο, ότι αν είχα την εύνοια κάποιου εξ αυτών και θα με σεβόσουν και θα με επαινούσες καθημερινά.
Τέταρτον γιατί με υποχρεώνεις να αναφερθώ στη σχέση που συνδέει αυτόν που υπογράφει με ψευδώνυμο με την ευθύνη. Ευθύνη σημαίνει να δρα κάποιος και να υπογράφει με το αληθινό του όνομα. Η διατήρηση – έστω και παράλληλα με το αληθινό όνομα – του ψευδώνυμου «Πανδώρα» προφανώς επιβεβαιώνει αυτά που ο Ζακ Ντερριντά έχει γράψει για τις περιπτώσεις ψευδωνυμίας, μετωνυμίας κλπ: κάποιος γράφει «πιο αποτελεσματικά, πιο αυθεντικά, με το μυστικό όνομα με το οποίο καλεί τον εαυτό του, με αυτό που δίνει στον εαυτό του […]» παρά με το αληθινό του όνομα. Να γιατί διαλέγεις να κρύβεσαι πίσω από ψευδώνυμα. Έχεις μια προβληματική σχέση με την ευθύνη σου απέναντι στα «θύματά» σου.
Πέμπτον γιατί ως προς την έννοια της θυσίας-παραίτησης, που μου προσάπτεις ειρωνικά, αξίζει να αντιληφθείς – αν υπάρχει το σχετικό περιθώριο εντός σου – ότι δεν αποτελεί για εμένα «μια στιγμή τρέλας που σκίζει την κυκλική ενότητα του διαλεκτικού χρόνου» (J. Caputo), αλλά μία συνειδητή απόφαση παραίτησης από ένα δικαίωμα του οποίου έχω αποκλειστικά την εξουσία διάθεσης. Η ορθότητα μάλιστα της απόφασή μου αυτής καθημερινά ενισχύεται όταν με οδύνη διαπιστώνω πόσο μεγάλη είναι η επιρροή που ασκούν στην πολιτική ζωή του τόπου άνθρωποι με τα δικά σου χαρακτηριστικά.
Τέλος, αξίζει να ξαναδιαβάσεις το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» του Κ. Π. Καβάφη. Όχι τόσο για να αλλάξεις γνώμη ως προς τον τρόπο που πιστεύεις ότι τελειώνει η πολιτική μου πορεία (αυτό μου είναι εντελώς αδιάφορο) αλλά μήπως και κατανοήσεις (πράγμα που θα σε ωφελήσει) ότι σε αυτό το ποίημα δεν είναι ο Αντώνιος που εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια συνοδευόμενος από ένα θίασο σατύρων και τσιρκολάνων, όπως υποστηρίζεις, αλλά αντίθετα είναι ο θεός Διόνυσος που εγκαταλείπει τον Αντώνιο. Ο θίασος που «σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτα» περνάει από τους δρόμους της Αλεξάνδρειας και εξέρχεται από την πύλη την κατέναντι των στρατευμάτων του Οκταβιανού, είναι «σημείον» (σημάδι) αυτής της εγκατάλειψης, για αυτό και ο Καβάφης τον θίασο αυτό τον χαρακτηρίζει «αόρατο» και «μυστικό» (βλ. σχετικά Πλούταρχο, Βίος του Αντωνίου, απ’ όπου και η φράση «απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»).
Επειδή δεν έχω άλλα αποθέματα ανωτερότητας για να εξακολουθώ να μεταμφιέζω την αηδία μου σε κοσμιότητα (αστική ευγένεια, όπως λένε κάποιοι), σταματώ εδώ. Και, όπως έλεγε κάποτε πάλι ο Γ. Σεφέρης, επιστρέφω στη σιωπή μου και παρακαλώ να μην αναγκαστώ να μιλήσω για αυτά τα θέματα ξανά.