Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Φόβος & απόγνωση στο Αφγανιστάν – Έρευνες των Ταλιμπάν από πόρτα σε πόρτα

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις που θα τους μεταφέρει εκτός συνόρων. Ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν, κάτοικοι στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε αρκετές πόλεις διαδήλωσαν εναντίον των Ταλιμπάν ανεμίζοντας την αφγανική σημαία, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες. Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες σε σπίτια, καθώς έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον όσων συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με έγγραφο που ενημερώνει τον ΟΗΕ για την υπόθεση.

Συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle έπεσε νεκρός από σφαίρες Ταλιμπάν στο δυτικό Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.  Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση. Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν την τελευταία στιγμή να τραπούν σε φυγή.

Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στην κοιλάδα Παντσίρ με τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος  Αμρουλάχ Σάλεχ, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης στους Ταλιμπάν, εκφράζοντας  την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια της χώρας.

Αρκετοί άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά των Ταλιμπάν ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν.

Στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάνττουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και περισσότεροι σήμερα. Δεκάδες τραυματίστηκαν, από πυρά των Ταλιμπάν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία της ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία.Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια. 

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους ιμάμηδες της χώρας να προτρέψουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, ενδεικτικό της απελπισίας που επικρατεί είναι ότι μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους αμερικανούς στρατιώτες για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα, σε βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση διπλωματικών αντιπροσωπειών και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών. Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού από τις 14 Αυγούστου, ανέφερε  αξιωματικός του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά αεροσκάφη για την απομάκρυνση 5.000 έως 9.000 ανθρώπων ημερησίως και πως ο στρατός είναι έτοιμος να αυξήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων εκκένωσης, την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ζήτησαν από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν που θα εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωσή της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν. Το Πεντάγωνο όμως δηλώνει ότι οι δυνάμεις εκεί δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντενσε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο ABC δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα και πως θα χρειαστεί οικονομική και διπλωματική πίεση – όχι στρατιωτική ισχύς- προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο  Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών το χάος ήταν αναπόφευκτο, ενώ τόνισε ότι δεν κανείς δεν γνώριζε πως οι Ταλιμπάν θα καταλάμβαναν τόσο γρήγορα το Αφγανιστάν. Δεν απέκλεισε την περίπτωση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και πέραν τις 31 Αυγούστου, ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την ΕΕ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να συσπειρωθεί γύρω από ένα μεταναστευτικό σχέδιο, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλεσε την κατάσταση στο Αφγανιστάν «καταστροφική» για τους πολίτες της χώρας και τη Δύση.

Ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα κονδύλια χρηματοδότησης προς το Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα τρόφιμα προειδοποιεί αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς παγώνει η διεθνής βοήθεια προς της χώρα, ενώ οι τιμές στα βασικά είδη έχουν ήδη εκτοξευτεί.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα  με «καρότσια γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί  να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας  για την ασφάλεια του.





ΗΠΑ: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 20 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βόρεια Καρολίνα

 Σύνταξη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 αγνοούνται σήμερα στις πλημμύρες, που πλήττουν τη Βόρεια Καρολίνα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

«Περισσότεροι από 200 άνθρωποι ξεκίνησαν επιχειρήσεις έρευνας ψάχνοντας κάθε σπίτι κατά μήκος του ποταμού Πίτζεον», επιβεβαίωσε σήμερα, σε ένα τουίτ, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Χέιγουντ.

Η κομητεία επλήγη χθες από πλημμύρες μετά την υπερχείλιση του ποταμού Πίτζεον, έπειτα από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Φρεντ.

Στο ύψιστο σημείο του, η στάθμη του ποταμού έφθασε στα 6 μέτρα, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας.

Έως και 30 εκατοστά βροχής έπεσαν μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αυτές τις πλημμύρες, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές».

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους διασώστες να έρθουν να βοηθήσουν σύντομα τις πληγείσες περιοχές, για να σώσουν ζωές, να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, να απομακρύνουν τα συντρίμμια?», δήλωσε ο κυβερνήτης Ρέι Κούπερ, σε ένα δελτίο τύπου χθες.

«Ψάξαμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα κτίρια αναζητώντας επιζώντες», εξήγησε χθες ο σερίφης της κομητείας Χέιγουντ Γκρεγκ Κρίστοφερ, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WYFF4.

Ο Νέιθαν Γιάμπροου, ένας κάτοικος που μίλησε στο ίδιο κανάλι, περιέγραψε πως το νερό ξεπέρασε τα 2 μέτρα στον κήπο του σπιτιού του, κοντά στο χωριό Κρούζο, το οποίο σάρωσαν οι πλημμύρες.

«Αυτό συνέβη σε λιγότερο από 45 λεπτά», είπε σχετικά με την άνοδο της στάθμης των υδάτων.




Πηγή


Αστυνομία παντού, πυροσβεστική πουθενά

 Δεν είναι να απορεί κανείς που η χώρα και πάλι βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε μια γνωστή κατάσταση, τις φωτιές. Τα πύρινα μέτωπα επί εβδομάδες καίνε ανεξέλεγκτα τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Κάτοικοι καταγγέλλουν την έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Εικόνες με μηχανές της ΔΙΑΣ να οργώνουν τα καμένα έκαναν τον γύρο των τηλεοράσεων, ενώ κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός πυρόσβεσης δεν υπάρχει. Οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία, αν και συχνά αντιφατικά από διάφορα κυβερνητικά χείλη, επιβεβαιώνουν το οξύμωρο του πράγματος.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Θα ήταν τραγελαφικό αν δεν ήταν επικίνδυνο. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε χιλιάδες εκτάσεις να γίνονται στάχτη και το οξυγόνο να λιγοστεύει. Κάθε καλοκαίρι συζητάμε για το ίδιο θέμα. Το πρόβλημα των πυρκαγιών στη χώρα είναι διαχρονικό και ακόμη κανένας σωστός και ουσιαστικός αντιπυρικός σχεδιασμός δεν έχει γίνει. Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική. Εικόνες με μηχανές της ΔΙΑΣ να οργώνουν τα καμένα έκαναν τον γύρο των τηλεοράσεων, όσο κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων. Οξύμωρο, όσο να πεις.

Θα ήταν τραγελαφικό αν δεν ήταν επικίνδυνο. Αστυνομικοί τρέχουν να συλλάβουν τις φωτιές. Είναι επικίνδυνο. Είναι τραγικά επικίνδυνο. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καμία κατάρτιση και εκπαίδευση για τέτοιες περιστάσεις. Ίσα ίσα θα έλεγε κανείς πως κρίνονται ακόμα πιο ανεκπαίδευτοι και από απλούς πολίτες που τουλάχιστον γνωρίζουν την περιοχή τους. Τούτη η κυβέρνηση έκανε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι κύριο μέλημα της στη διαχείριση των πυρκαγιών ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή (τους ένοιαζε να κάνουν και μικροκομματικά παιχνιδάκια με την καταστροφή στο Μάτι –όπως βλέπετε-), αφήνοντας στο έλεος τους σπίτια, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Ένα από τα προεκλογικά αφηγήματα της, ήταν το μέλημα για την ασφάλεια των πολιτών. Διαχρονικά, όλα τα κόμματα χρησιμοποιούσαν την καραμέλα της ασφάλειας για να κερδίσουν ψήφους, αλλά αυτή η κυβέρνηση το έκανε πολύ περισσότερο. Γρήγορα καταλάβαμε ότι η «ασφάλεια» που υποσχόταν δεν αφορούσε σε προστασία από το οργανωμένο έγκλημα, και τα μεγάλα κυκλώματα. Δεν αφορούσε στην προστασία από φυσικές καταστροφές. Δεν αφορούσε με λίγα λόγια στην ουσιαστική ασφάλεια του απλού πολίτη. Ήταν προεκλογική υπόσχεση που εκπληρώθηκε με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Την κάπως υπερβολική ενίσχυση της αστυνομίας.

Εξοπλισμούς κόστους 31 εκατομμυρίων παρέλαβε η ΕΛΑΣ το 2020, προκειμένου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αρχηγείου της αστυνομίας να «αναβαθμίζεται αισθητά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα» και να «βελτιώνεται το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται στους πολίτες, στον τομέα της ασφάλειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού, που αντιστοιχεί σε 18.450.445 ευρώ, αφορά στον τακτικό προϋπολογισμό ήτοι κρατικούς πόρους, ενώ 5.091.045 προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή (1.453) νέων οχημάτων, ενώ παρελήφθησαν επιπλέον (45) οχήματα. Επιπλέον, το εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση και «την προμήθεια μεγάλου αριθμού ατομικών εφοδίων (κράνη, μποτάκια και στολές μοτοσικλετιστών, επαναφορτιζόμενοι φακοί, χειροπέδες με θήκη, άρβυλα με υψηλή θωράκιση, κράνη μεγάλης ανθεκτικότητας κ.λπ.), καθώς και λοιπό τεχνικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές μετά των παρελκομένων τους, αλκοολόμετρα, κ.λπ.) Σχεδόν 800 μηχανάκια (778 οχήματα)  παραλήφθηκαν από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε παραλαβές 100 μηχανών  από το ελεύθερο εμπόριο, τα οποία κατανέμονται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στους εξοπλισμούς πάνω από 30 εκατομμυρίων της αστυνομίας για το 2020, προστέθηκαν ακόμα 23 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Το νέο πακέτο χρημάτων, μεταξύ άλλων, αφορούσε και στην αγορά θωρακισμένων οχημάτων «σαν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον Έβρο» αλλά και αναβάθμιση των επιχειρησιακών λεωφορείων. Ακόμα, ανακοινώθηκε η παραλαβή 53 επιπλέον οχημάτων τον Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για «φορτηγά οχήματα υπηρεσιακού και ελεύθερου χρωματισμού». Οχήματα, τα οποία αποκτήθηκαν με σύμβαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Χωρίς σταματημό οι εξοπλισμοί το 2021, με 34 νέα οχήματα να προστίθενται αυτή τη φορά (Αύγουστος) στον αστυνομικό στόλο εν μέσω πύρινης λαίλαπας τον Αύγουστο και ελλείψει πυροσβεστικών οχημάτων. Η αστυνομία μάλιστα είχε ενισχυθεί και με ποσό ύψους 1.598.374,00 εκατ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου, για την «κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων επιχειρησιακών αναγκών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού», ενώ και οι ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό παραμένουν πολλές.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στις φωτιές – Ελλιπής πυροσβεστική παρουσία

Με πάνω από 900 αστυνομικούς συμμετείχε η ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν Τετάρτη 3 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Λακωνία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των αρχών. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι στην Αττική 842 αστυνομικοί και 335 οχήματα, ανταποκρίθηκαν σε 259 κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε 303 απεγκλωβισμούς ατόμων. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της πυροσβεστικής αναφέρει ότι στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Πιο αναλυτικά, διατέθηκαν:

– Στην Αττική, 842 αστυνομικοί και 335 οχήματα.

– Στην Εύβοια, 44 αστυνομικοί και 20 οχήματα.

– Στη Μεσσηνία, 22 αστυνομικοί και 8 οχήματα.

– Στη Λακωνία, 15 αστυνομικοί και 6 οχήματα.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος οι δυνάμεις αναφέρονταν ως εξής:

  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, περισσότεροι από 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 Α/Φ.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, περισσότεροι από 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 Ε/Π.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, περισσότεροι από 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ.

Η χώρα απέτυχε στη διαχείριση των πυρκαγιών, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, με τα πύρινα μέτωπα να εξελίσσονται ανεξέλεγκτα (σε συνθήκη άπνοιας). Επί μέρες οι φλόγες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμα τους και η χώρα δέχτηκε τη βοήθεια δυνάμεων άλλων χωρών.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργω, Ακης Σκέρτσος, έδωσε στοιχεία σχετικά με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διαθέτει 74 διαθέσιμα εναέρια μέσα, τα οποία βέβαια είναι ζήτημα αν επιχειρούν όλες αυτές τις ημέρες που μαίνεται η φωτιά σε εκατοντάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα. Ο κ. Σκέρτσος παρέθεσε στοιχεία για τις δαπάνες της Πολιτικής Προστασίας αναφέροντας πως το 2021 οι πυροσβέστες –μόνιμοι και εποχικοί- είναι  14.736. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δύο μέρες μετά μείωσε αρκετά τον αριθμό:

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διέψευσε και τους δύο, υποστηρίζοντας οτι στα Βίλια πετούν 29 εναέρια μέσα.

Μόλις 1.700.000 εκατ. ευρώ για έργα αντιπυρικής θωράκισης

17.700.000 ζήτησαν τα δασαρχεία για αντιπυρικά έργα. 1.700.000 πιστώθηκαν στα δασαρχεία από τη κυβέρνηση. Τρύπα 4.000 πυροσβεστών, γερασμένος στόλος και ηλικιωμένο ανθρώπινο δυναμικό «καίει» την αντιπυρική προστασία της χώρας. Από τα 3.500 οχήματα που διαθέτει το Σώμα μόλις το 10%-15% είναι καινούργιο και μέχρι 10 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνά τα 45 έτη.

Την ίδια ώρα χωρίς να έχουν προχωρήσει στους απαραίτητους καθαρισμούς εκτάσεων από ξερά κλαδιά στα δάση ξεκίνησε άλλη μία αντιπυρική περίοδος στη χώρα λόγω καθυστέρησης της χρηματοδότησης, όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο Νικήτας Φραγκισκάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Αδύναμο κρίκο στη αντιπυρική προστασία αποτελεί και η συνεχής αποψίλωση της  Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Από τα 1.200 μέλη της Ένωσης δεν έχουν μείνει ούτε 500, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους δασοπόνους, κατά τον κ. Φραγκισκάκη.

Χαμένες ζωές, οξυγόνο, εκτάσεις

Στα πύρινα μέτωπα του Αυγούστου, δύο εθελοντές πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες. Θλιβερός είναι ο πρώτος απολογισμός των εκτάσεων που έχουν καεί, την χρονική περίοδο 1 έως 4 Αυγούστου, καθώς ξεπερνά το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα με το Beyond EO Center του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2020 η καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια και 9.405 εκτάρια το 2019. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την ομάδα σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (01/08/2021), Αττική (03/08/2021), Εύβοια (03/08/2021) και Ανατολική Μάνη (03/08/2021) ανέρχεται σε περίπου 60.000 στρέμματα. Αν υπολογιστούν και οι μεγάλες πυρκαγιές της περιόδου Μάιος – Ιούλιος 2021 (Αίγιο, Σάμος, Στύρα Ευβοίας, Κεφαλονιά και Σχίνος Κορινθίας), η καμένη έκταση ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα. Με τις πρόσφατες φωτιές σε Βίλια που είναι σε εξέλιξη, ο απολογισμός της καταστροφής είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η χώρα και πάλι βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε μια γνωστή κατάσταση, τις φωτιές. Τα πύρινα μέτωπα επί εβδομάδες καίνε ανεξέλεγκτα τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, με τους κατοίκους, τους εθελοντές και τους λίγους πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη και να παλεύουν κυριολεκτικά με τις φλόγες. Κάτοικοι καταγγέλλουν την έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Το «Μητσοτάκη γαμιέσαι» που ακούγεται κατά κόρον από πολίτες σε ζωντανές συνδέσεις τηλεοπτικών σταθμών σίγουρα από άποψη επιχειρημάτων είναι κενολογικό. Είναι η αυθόρμητη αντίδραση πολιτών που παλεύουν μόνοι τους να σώσουν τις περιουσίες τους, βλέποντας την πλήρη απουσία κρατικής μέριμνας για την κατάσταση. Αντί να στεκόμαστε στο δέντρο, θαρρώ είναι προτιμότερο να κοιτάζουμε το δάσος. Αντί να στεκόμαστε στο πολιτικαλ κορεκτνες, θαρρώ είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στο πρόβλημα και τον τρόπο επίλυσης του. Αντί να στεκόμαστε στο «Μητσοτάκη γαμιέσαι» είναι προτιμότερο να δούμε πώς κατέληξαν σε αυτή την απόγνωση αυτοί οι άνθρωποι. Άνθρωποι που μέσα στις φλόγες βλέπουν περιπολικά κι όχι πυροσβεστικά.




Πηγή

Τρίκαλα: Διαμαρτύρονται για παραβιάσεις στα βοσκοτόπια οι κτηνοτρόφοι του δήμου Μετεώρων

 Σύνταξη: Ελπίδα Κουτσογιάννη

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι, κυρίως των ορεινών περιοχών των Τρικάλων, εξαιτίας των παραβιάσεων βόσκησης ζώων, τα οποία ανήκουν σε κτηνοτρόφους όμορων περιοχών.

Το πρόβλημα κυρίως αφορά στους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών του δήμου Μετεώρων. Εδώ και πολλά χρόνια κτηνοτρόφοι όμορφων νομών αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, κυρίως μεγάλα ζώα όπως αγελάδες, προφανώς εξαιτίας της έλλειψης βοσκοτόπων στις δικές τους περιοχές, να βοσκούν ανεξέλεγκτα στις ορεινές περιοχές των Μετεώρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Μετεώρων και πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων, Δημήτρης Κώττης, από το 2017 σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις στα βοσκοτόπια, είτε στο Μαλακάσι (το τελευταίο ορεινό χωριό του δήμου Μετεώρων) είτε στον Λογγά και αλλού.

 

Το πρόβλημα συνίσταται στην απουσία αντίδρασης από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, στην οποία έχει μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα. Εξ αυτού του γεγονότος οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και ο δήμος Μετεώρων έχουν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, (Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας), ζητώντας, αφενός να επιληφθούν του θέματος και αφετέρου να επισπεύσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών του δήμου Μετεώρων, που είναι ο δεύτερος σε έκταση δήμος στη χώρα, κυρίως των περιοχών στις οποίες οι παραβιάσεις είναι σχεδόν καθημερινές, εμφανίζονται αγανακτισμένοι δηλώνοντας αδυναμία να κατανοήσουν τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στο θέμα, ενώ κάνουν έκκληση δια του προέδρου των κτηνοτροφικών συλλόγων, Δημήτρη Κώττη, στους συναδέλφους τους όμορφων περιοχών να μην προχωρούν σε παραβιάσεις στη βόσκηση των ζώων τους, πολλώ δε μάλλον σε μία περίοδο που η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Επικαλούνται επίσης τον σχετικό νόμο (4351/2015) και απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα.



Πηγή

Προειδοποιήσεις από την Επιτροπή για την μετάλλαξη Δέλτα: Έχει επικρατήσει παντού, απειλεί τους ανεμβολίαστους

 Κρούοντας για ακόμα μια φορά τον κώδωνα οτυ κινδύνου για τους ανεμβολίαστους κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα επισημαίνοντας ότι έχει επικρατήσει παντού απειλώντας τους ανεμβολίαστους. «Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη» επισήμανε ακόμα.


Επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα» είπε, επισημαίνοντας ότι η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.

Ως προς το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εμφανίζει συνεχή αύξηση. «Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Πίεση στο ΕΣΥ

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε ακόμα ότι «η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη» και αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη».

«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί»

Από πλευράς του, έκκληση στους υγειονομικούς έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους» είπε ακόμα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.



Πηγή


Ανεξέλεγκτο για τέταρτη μέρα το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, δραματικές εκκλήσεις για επιπλέον εναέρια μέσα

 

Για τέταρτη πλέον μέρα ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς. Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Έκκληση για εναέρια μέσα

Μιλώντας στο OPEN, o αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κώστας Φυλακτός, είπε ότι η φωτιά κατεβαίνει προς την περιοχή των Μεγάρων και απεύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα. «Δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο είδα πριν μισή ώρα» είπε προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καθόλου αέρα. Άπνοια έχουμε». «Μας έχουν αφήσει έρμαια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας» ανέφερε χθες μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια

«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναλύεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο meteo.gr, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη».

«Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία» καταλήγει.





Πηγή

Σταθερά ανοδική η πορεία των διασωληνώσεων, αυξάνεται η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία

 Υπό νέα πίεση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ασταμάτητα ανοδική είναι η πορεία των διασωληνώσεων καθημερινά. Κατά το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 286 από 282 χθες, ενώ καταγράφηκαν 20 νέες απώλειες εξαιτίας του ιού. Μετά τη διενέργεια 102.298 τεστ (PCR: 15.175, RAPID: 87.123) εντοπίστηκαν 3.273 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Την ώρα που τα νοσοκομεία εκπέμπουν εκ νέου συναγερμό, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των νοσοκομείων της Κρήτης όπου η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αγγίζουν σχεδόν το 100%, σταθερά αυξάνονται οι διασωληνώσεις.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 286 απ’ ότι 282 χθες. Το 61,2% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ τo 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, οι απώλειες που καταγράφηκαν μόνο τις τελευταίες 24ωρες είναι 20, με τον αριθμό των απωλειών στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στις 13.298.

Τέλος, κατά το τελευταίο 24ωρο, διαπιστώθηκαν 3.273 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά τη διενέργεια 102.298 τεστ (PCR: 15.175, RAPID: 87.123), με τη θετικότητα επί αυτών να ανέρχεται στο 3,2%.



Πηγή

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας – 19 Αυγούστου

 Σύνταξη: Βλάσης Κομνηνός

Μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, καταγραφής και αποτύπωσης εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, με εφαρμογή στις τέχνες, τις επιστήμες, τα οπτικοακουστικά μέσα και την επικοινωνία, η τέχνη της φωτογραφίας έχει αναπτύξει μία ξεχωριστή παγκόσμια γλώσσα. Η 19η Αυγούστου καθιερώθηκε το 2010 ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας με στόχο να παροτρυνθούν φωτογράφοι διεθνώς, ώστε να μοιραστούν μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία του κόσμου τους, να επικοινωνήσουν δηλαδή μέσω της τέχνης της φωτογραφίας. Αφορμή για την επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας υπήρξε η εφεύρεση της νταγκεροτυπίας (daguerreotype), μια φωτογραφική διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε από τους Γάλλους Louis Daguerre και Joseph Nicephore Niepce το 1837. Στις 9 Ιανουαρίου 1839 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών δημοσίευσε επίσημα τη διαδικασία της νταγκεροτυπίας και στις 19 Αυγούστου του ίδιου έτους η Γαλλική κυβέρνηση αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρουσίασε την εφεύρεση ως ένα δώρο στον κόσμο, ελεύθερο δικαιωμάτων. Η νταγκεροτυπία ήταν η εξέλιξη της ηλιογραφίας και πρόδρομος της φωτογραφικής εμφάνισης όπως αυτή εξελίχθηκε και καθιερώθηκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, με ορόσημο την αντικατάσταση της φωτογραφικής πλάκας με το φιλμ από τον George Eastman το 1884. Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φωτογραφίας ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

(video)


Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς Παρασκήνιο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημογεροντάκη και παραγωγής 1981 ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία και παρουσιάζει μερικούς από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους οι οποίοι μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη φωτογραφία, τη θεματολογία τους, τη σχέση της τέχνης με την τεχνική, αλλά και την σημασία που έχει η φωτογραφία για τους ίδιους. Παρακολουθούμε πλάνα σε σκοτεινό θάλαμο και τη διαδικασία εμφάνισης φωτογραφιών από τον φωτογράφο Στέφανο Πάσχο. Ο φωτογράφος, Θανάσης Τσαγκρής, ετοιμάζει τον φωτογραφικό εξοπλισμό του και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη φωτογραφία και τα θέματα που τον ενδιαφέρουν λόγω των εμπειριών που τον καθόρισαν ως άνθρωπο. Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας περιγράφει πώς ξεκίνησε να ασχολείται και τις διαφορετικές μηχανές που χρησιμοποίησε, μιλάει για τη σημασία της τέχνης της φωτογραφίας ως πανανθρώπινη γλώσσα. Η φωτογράφος Νίκη Τυπάλδου, δοκιμάζει να τραβήξει φωτογραφίες με θέμα ηλικιωμένους άνδρες σε καφενείο και στη συνέχεια μιλάει για την φωτογραφία ως μέσο έκφρασης, για την έννοια της εικόνας και τα θέματα που επιλέγει η ίδια. Ο φωτογράφος Γιώργος Δεπόλλας μέσα σε θάλαμο εμφάνισης μιλάει για τη θεματική μιας σειράς φωτογραφιών του για τον άνθρωπο μέσα στο περιβάλλον του και ειδικά για την κατηγορία των μη προνομιούχων ανθρώπων σε στιγμές περισυλλογής. Επίσης μιλάει για τη μαγεία της φωτογραφίας ως δυνατότητα να επιλέξει ο φωτογράφος την κατάλληλη στιγμή και να σταματήσει το χρόνο. Ακολουθούν πλάνα από έκθεση φωτογραφίας και η εκπομπή κλείνει με πλάνα από φωτογράφιση του φωτογράφου Στέφανου Πάσχου με το μοντέλο, Μάρτζη Δρακοπούλου.  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μεσολαβούν πλάνα με λεπτομέρειες από το έργο του κάθε φωτογράφου.

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 11 Φεβρουαρίου 1981

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημογεροντάκης

Ρεπορτάζ: Σπύρος Βέργος

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr


Πηγή

Τραυματισμένα πουλιά στη Λήμνο πεθαίνουν αβοήθητα «επειδή η μόνη εταιρεία που κάνει δρομολόγια προς Λαύριο αρνείται να τα μεταφέρει ασυνόδευτα»

 Σύμφωνα καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες στο Αιγαίο μεταφέρουν τραυματισμένα άγρια πουλιά, που ΔΕΝ έχουν ιδιοκτήτη και που ιδιοκτήτης τους είναι η ελληνική πολιτεία, κι έτσι λαμβάνουν περίθαλψη και επιστρέφουν στα νησιά τους υγιή, η μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί τη Λήμνο έχει αφήσει ήδη πολλά τραυματισμένα πουλιά να πεθάνουν αβοήθητα στο νησί.


Σε μια σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος ΑΝΙΜΑ αναδεικνύοντας το ζήτημα προστασίας των πουλιών που διαμένουν στη Λήμνο και χρήζουν βοήθεια.

Όπως επισημαίνει στην καταγγελία της η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που εξυπηρετεί το νησί αρνείται να μεταφέρει τραυματισμένα άγρια πουλιά ασυνόδευτα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν ασυνόδευτα. «Τα πουλιά πεθαίνουν στη Λήμνο-επειδή η μοναδική εταιρεία που κάνει δρομολόγια προς Λαύριο αρνείται να τα μεταφέρει ασυνόδευτα. Ενώ όλες οι άλλες εταιρείες στο Αιγαίο μεταφέρουν τραυματισμένα άγρια πουλιά, που ΔΕΝ έχουν ιδιοκτήτη και που ιδιοκτήτης τους είναι η ελληνική πολιτεία, κι έτσι λαμβάνουν περίθαλψη και επιστρέφουν στα νησιά τους υγιή, η εταιρεία που εξυπηρετεί τη Λήμνο έχει αφήσει ήδη πολλά τραυματισμένα πουλιά να πεθάνουν αβοήθητα στο νησί» επισημαίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία ακόμη και στις εκκλήσεις του τοπικού δασαρχείου παραμένει ανένδοτη. «Ακόμη κι αν οι συνεργάτες μας εκεί προτείνουν να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι το πλοίο ουδεμίαν ευθύνην φέρει κλπ» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς, δεν μπορεί ένας πολίτης να κάνει ένα aller retour ταξίδι για να φέρει το ζώο κι άλλο ένα για να το επιστρέψει όταν γίνει καλά».

«Χρειάζεται απλώς ένας καπετάνιος πατριώτης να ερμηνεύσει σωστά τη νομοθεσία, που αφορά οικόσιτα ζώα, και να δεχτεί να μεταφέρει το ζώο στο μικρό χαρτόκουτό του, να πληρωθεί και το κόστος μεταφοράς του σαν δέμα. Και τέτοιος καπετάνιος δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα» επισημαίνει και καταλήγει:

«Ήδη έχουν πεθάνει γεράκια αβοήθητα σε χέρια εθελοντών, και μια πετροτριλίδα με σπασμένα πόδια περιμένει ακόμη κάποιον να δείξει ευαισθησία….

Κάνουμε έκκληση, αν κάποιος προτίθεται άμεσα να ταξιδέψει από Λήμνο προς τα εδώ, να επικοινωνήσει μαζί μας.

Κι ακόμη ποιο ηχηρή έκκληση στην εταιρεία, να αλλάξει τη στάση της προς όφελος της ελληνικής φύσης».






Πηγή

«Δυνάμεις αποτροπής» στον Έβρο, απέναντι στους κατατρεγμένους του Αφγανιστάν

 Διατρανώνοντας ότι βρίσκονται «σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου» της χώρας και με την επίσκεψη αύριο των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση ξεκινά να κάνει πράξη την στάση «αποτροπής» απέναντι στο ζήτημα.


Με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον η κυβέρνηση διαφημίζει ότι θα «υποδεχθεί» πιθανές ροές προσφύγων από το Αφγανιστάν με δυνάμεις καταστολής στις πύλες εισόδου της χώρας. «Βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ι. Οικονόμου, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω την επιλογή τους να θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής για την ελληνική επικράτεια και κυρίως για τα νησιά. Βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος το έχει καθαρό στο μυαλό του. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις 2015».

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η αυριανή επίσκεψη μονάδων και φυλάκιων στη ζώνη ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού από τους υπουργούς Εθνικής ‘Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα, θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη πληροφορίες ανέφεραν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά. Παράλληλα, ανέφεραν πως θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων με ενιαίο τρόπο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Πηγή

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο στη Σουηδία – Ένας τραυματίας

 Σύνταξη: Νάσος Μπράτσος

Ένας εργαζόμενος τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την διάρκεια επίθεσης σε λύκειο στην νότια Σουηδία και ένας 15χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για «απόπειρα δολοφονίας», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα Skanska Dagbladet ότι ο δράστης, που φορούσε κάτι που έμοιαζε με αλεξίσφαιρο γιλέκο, κράνος και μία μάσκα με νεκροκεφαλή την ώρα της επίθεσης, κρατούσε μαχαίρι. Το περιστατικό συνέβη σε σχολικό κτίριο του Έσλοβ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Μάλμο. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτά τα στοιχεία.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν αν ο δράστης της επίθεσης είναι μαθητής του σχολείου και δεν έχουν πληροφορίες για το κίνητρο της πράξης.

Το θύμα είναι ένας 45χρονος εργαζόμενος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε.

Οι μαθητές παρέμειναν κλεισμένοι στις τάξεις τους κατά την διάρκεια του περιστατικού για να μεταφερθούν στην συνέχεια σε παρακείμενο κτίριο.

Οι επιθέσεις σε σχολεία είναι σχετικά σπάνιες στην Σουηδία.

Τον Οκτώβριο 2015, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα σε σχολείο του Τρολάταν, στην δυτική Σουηδία. Ο 21χρονος δράστης είχε ως στόχο μαθητές ξένης καταγωγής. Σκοτώθηκε από τα αστυνομικά πυρά.



Πηγή

Τρεις ισχυροί σεισμοί μεταξύ Τήλου – Νισύρου

 Σύνταξη: Μαριέττα Γαβριλιώτη

Τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τήλου και Νισύρου και έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές στα δύο νησιά.

 

Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 14.06 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νισύρου και ένταση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησε στις 14.26, ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου, ενώ στις 14.36 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλη μια δόνηση εντάσεως 3,6 βαθμών, με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Νισύρου.



Πηγή