Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία δηλώνουν οι γιατροί της χώρας

Γιατροί από τα νοσοκομεία της Ελλάδας μίλησαν στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη για το ΕΣΥ, τις ΜΕΘ και την πανδημία, σημειώνοντας τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας.

Ο Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας δήλωσε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι προειδοποιήσεις των γιατρών αγνοήθηκαν, με την κυβέρνηση να έχει τη πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κατάρρευση. Προσέθεσε πως όσοι υλοποιούν την απόφαση κλεισίματος των χειρουργίων είναι ύποπτοι χρηματισμού από ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, οι οποίοι εκβίασαν το δημόσιο σαν «μαυραγορίτες».

«Κ. Πρωθυπουργέ δεν είμαστε ζητιάνοι και δεν θέλουμε βοηθήματα της πλάκας» δήλωσε, προσθέτοντας πως διεκδικούς τα νόμιμα δεδουλευμένα τους, όπως και τον 13ο και 14ο μισθό που κόπηκε από τα μνημόνια.

Ο Μιχάλης Ρίζος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ και εντατικολόγος μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης στην σημερινή πολιτική ηγεσία, που οδηγεί το λαό και τους εργαζόμενους στην υγεία να επιβάλλουν τα μέτρα που η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει, καταγγέλλοντας πως το ΕΣΥ είναι πιο αποδυναμωμένο και πιο αποχρηματοδοτημένο από πέρυσι, ενώ η υπόλοιπη νοσηρότητα δεν μπορεί πλέον να περιμένει.

Κατήγγειλε πως το ράπιντ τεστ δεν μπορεί να γίνεται μέσο τιμωρίας των ανεμβολίαστων, καθώς είναι εργαλείο επιτήρησης που αφορά και τους εμβολιασμένους.

Ο Παναγιώτης Παντέλης νοσηλευτής ψυχικής υγείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μέλος Ε.Ε. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρθηκε στο πλήγμα που επέφερε στην τοπική κοινωνία η περσινή μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου, ενώ πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Κατήγγελε ακόμα την έλλειωη σχεδιασμού από το καλοκαίρι για το κύμα που φαινόταν να έρχεται.

Ο Βασίλειος Τσάπας Επιμελητής Αˊ, Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της ένωσης νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δήλωσε ότι στην εφημερία του μόνο από το νοσοκομείο του 70 άνθρωποι έφυγαν από τα επείγοντα λόγω αναμονής, καθώς άνοιξε 6η Covid κλινική, ενώ 125 μη διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, 16 ύποπτα περιστατικά Covid, 25 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 18 διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους στους οποίους απλά έχει μπει κάποιος εξοπλισμός ΜΕΘ.

Ο Δημήτρης Ζιαζιάς πρόεδρος ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας περιέγραψε τη κατάσταση στο νοσοκομείο του, σημειώνοντας πως η μια γιατρός παραιτήθηκε και έφυγε για Κύπρο, άλλη έπαθε έμφραγμα και οι υπόλοιποι εντατικολόγοι αναγκάστηκαν να κάνουν πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα, στις οποίες πλέον συμμετέχουν μέσω κλήρου γιατροί από την Παθολογική ειδικευόμενοι μαιευτητικής γυναικολογίας και άλλες ειδικότητες.

Ο Λάμπρος Καραγεώργος Καρδιολόγος διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έκανε λόγο για δήθεν κλίνες ΜΕΘ χωρίς το κατάλληλο προσωπικό ως μέσο για να προσποιείται η κυβέρνηση ότι εμφανίζει λευκές μπλούζες στους ασθενείς και τους συνοδούς τους. «Ο χθεσινός άσχετος με τα υγειονομικά, αποφάσισε ότι μπορεί κανείς με εκπαίδευσης 6 μηνών από οποιαδήποτε ειδικότητα να διακομίζει βαρύτατα περιστατικά που μπορεί να βγάλουν δεκάδες προβλήματα» προσέθεσε, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση. Κάλεσε ακόμα σε ανάγκη δράσης της διεθνούς κοινότητας για τον εμβολιασμό του λεγομένου 3ου κόσμου,




Πηγή

Κανένα lockdown και καμία αναβολή απαραίτητων χειρουργείων υπόσχεται ο Πλεύρης

«Δεν θα πάρουμε μέτρα για εμβολιασμένους, αν χρειαστεί μόνο για ανεμβολίαστους. Δε συζητάμε τεστ ανεμβολίαστων σε είδη πρώτης ανάγκης», είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι δεν θα αναβληθεί κανένα απαραίτητο χειρουργείο εξαιτίας της πίεσης στο ΕΣΥ.

Δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για  rapid test στους ανεμβολίαστους για σούπερ μάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.   «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε. «Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη». «Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης. 

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι 10% εμβολιασμένοι. «Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.

Χειρουργεία

Με αφορμή εξάλλου το έγγραφο που έστειλε στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν  και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος,

«Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε λοκντάουν και υπήρξε απαγόρευση, τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν -εάν κρίνουν- να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα» αποσαφήνισε.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δε θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές» σχολίασε.

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 12.000 έχουμε βάλει προσωπικό γιατροί και νοσηλευτές, έχουμε πάρει 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα εξυπηρετούνται COVID περιστατικά αλλά στέλνουμε και non COVID χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Ουσιαστικά έχει γίνει ενιαίο σύστημα υγείας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Όλες οι κλίνες κενές του ιδιωτικού τομέα ΜΕΘ είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ, έχουμε πάρει κλίνες. Στην Αθήνα έχουμε ήδη σχεδιάσει ποιες κλίνες θα πάρουμε από συγκεκριμένα νοσοκομεία όταν τα χρειαστούμε, ιδιώτες μπήκαν στο σύστημα και με επιστράτευση. Για να βάλεις ιδιωτική δομή να κάνει εφημερία θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην εφημερία που δεν την γνωρίζουν ως ειδικότητα».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.300 ΜΕΘ κλίνες οι οποίες είναι μοιρασμένες, το ΕΣΥ λειτούργει σε 2 ταχύτητες μια ταχύτητα τα non COVID και μια τα COVID αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ έχει την πίεση που είχε ούτος ή άλλως καθώς η οικονομία και η κοινωνία είναι ανοιχτή έχει επιπλέον και το COVID. Aατό σημαίνει ότι όταν ένα νοσοκομείο έχει συμπληρωμένες κλίνες πρέπει να διαθέσει παραπάνω κλίνες είτε από COVID για non COVID περιστατικά  ή το αντίθετο προχωράει κάνει αναλόγως τον προγραμματισμό του είναι μια δυναμική διαδικασία. Το ΕΣΥ της Γερμανίας δεν πιέζεται που έχει 40.000 ΜΕΘ; Όλα τα συστήματα της Ευρώπης είναι φτιαγμένα για κάποιες αντοχές εμείς έχουμε υπερδιπλάσιες κλίνες και δυστυχώς ένα κομμάτι των συμπολιτών μας αφορά αυτούς γιατί οι βαριές νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ και σε απλές κλίνες με βαριά περιστατικά είναι κατά βάση από το 27% των συνανθρώπων μας που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λογικό να υπάρχει πίεση που διαχειριζόμαστε».

Ερωτηθείς για τυχόν απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη ανηλίκων 5 με 11 ετών, παρέπεμψε σε απόφαση του EMA και μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Πηγή

Οικονόμου: Δεν θα κλείσει η οικονομία – Οι έλεγχοι στις εκκλησίες έχουν μια ιδιαιτερότητα

«Πρέπει να επιμείνουμε για να μείνει η αγορά ανοιχτή. Έχουμε δεσμευθεί ότι η χώρα να μην ξανακλείσει και δεν θα ξανακλείσει. Παρακολουθούμε την πίεση στο ΕΣΥ και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες συνεχούς ενίσχυσής του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει να επιμείνουμε για να μείνει η αγορά ανοιχτή. Έχουμε δεσμευθεί ότι η χώρα να μην ξανακλείσει και δεν θα ξανακλείσει. Παρακολουθούμε την πίεση στο ΕΣΥ και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες συνεχούς ενίσχυσής του» συμπλήρωσε.

Δήλωσε πως η επίταξη των ιδιωτών γιατρών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ συμπληρώνοντας πως «σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα είναι στη διάθεση του δημόσιου τομέα οτιδήποτε χρειάζεται, δεν έχει παρατηρηθεί άρνηση του ιδιωτικού τομέα».

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ανέφερε πως «είπαμε ότι μετά τους υγειονομικους όπου ήταν απόλυτη ανάγκη να γίνει η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει να προσθέσει περισσότερα γι’ αυτό και καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ουσία γιατί θεωρήθηκε και εκεί και εδώ ότι έχει ζητήματα και σε ό,τι αφορά τις συνέπειες και σε ό,τι θα σου προσέφερε».

«Οι χώροι της εκκλησίας έχουν μια ιδιαιτερότητα. Μετά την έκκληση της Ιεράς Συνόδου η κυβέρνηση νομοθέτησε το μέτρο για rapid test στους μη εμβολιασμένους. Εκεί η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της και η πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της. Προφανώς και θα υπάρχουν έλεγχοι όπως γίνεται δειγματοληπτικά όπου έχουν επιβληθεί μέτρα. Ο έλεγχος θα γίνεται έξω από τους ναούς δειγματοληπτικά τη δουλειά της και η Εκκλησία θα φροντίσει να τιμήσει την οδηγία αυτή», κατέληξε. Σημείωσε ωστόσο πως οι εκκλησίες έχουν μια ιδιαιτερότητα και για το λόγο αυτό οι έλεγχοι θα γίνονται έξω από τους ναούς.


Πηγή