Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Έκτακτη Μουσική Δευτέρα - Σοφία Βόσσου ~ Η Άνοιξη


Λίγα λόγια για τη Σοφία Βόσσου

Η Σοφία Βόσσου (5 Δεκεμβρίου 1961) είναι Ελληνίδα τραγουδίστριασυνθέτηςηθοποιός, στιχουργός, καθηγήτρια μουσικήςραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός.

Σοφία Βόσσου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σοφία Βόσσου (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΣοφία Παπαευαγγελίου
Γέννηση5 Δεκεμβρίου 1961 (60 ετών)
ΠάτραΕλλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1979
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεοφάνης Μανού
ΤέκναΕρασμία Μάνου
ΑδέλφιαΔήμητρα Παπαευαγγελίου, Ελένη Παπαευαγγελίου

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1961 στην Καλαμάτα, ενώ από το 1972 ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει μουσικήπιάνο και θεωρητικά. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1979 παίζοντας πιάνο αρχικά και τραγουδώντας στη συνέχεια, σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας (Μουσικό καφενείο - ΣΟΥΣΟΥΡΟ - Σ. Βόσσου - Γ. Ζουγανέλης - Ν. Μητσοβολέας κλπ). Παράλληλα εμφανιζόταν και σε διάφορες συναυλίες, κυρίως στο πλευρό του Χρήστου Λεοντή, με τον οποίο έκανε και την πρώτη της δισκογραφία.

Ευρύτερα γνωστή έγινε το 1984, όταν κέρδισε την πρώτη θέση στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας τη Χαμένη ισορροπία (δική της σύνθεση και στίχοι). Την επόμενη χρονιά γνώρισε τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με τον οποίο πραγματοποίησε σημαντικό κομμάτι της δισκογραφίας της. Μαζί συμμετείχαν το 1991 στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι Άνοιξη.

Στην καριέρα της έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες (Μάνος ΛοΐζοςΔήμος ΜούτσηςΝότης ΜαυρουδήςΣταύρος ΞαρχάκοςΜίμης ΠλέσσαςΓιώργος ΚατσαρόςΜάριος ΤόκαςΑντώνης Μιτζέλος κλπ.) αλλά και τραγουδιστές (ΜαρινέλλαΓρηγόρης ΜπιθικώτσηςΤόλης ΒοσκόπουλοςΒασίλης ΠαπακωνσταντίνουΜανώλης ΛιδάκηςΜαίρη Λίντα κλπ.), ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια απέχει από τη δισκογραφία (τελευταίος της δίσκος το Σαν αλήτισσα το 2002), αντίθετα έχει συχνές εμφανίσεις σαν παρουσιάστρια σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει υπάρξει και πετυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός.Τη χρονιά 2007-2008 έκανε συχνές εμφανίσεις στην εκπομπή του Αντρέα Μικρούτσικου Αυτός μας έλειπε. Το 1993 έκανε κι ένα πέρασμα από το θέατρο, πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο μιούζικαλ Η ζωή του Τσέχωφ.

Η επιστροφή της στη δισκογραφία έγινε τον Ιούλιο του 2010 με ένα καλοκαιρινό τραγούδι σε συνεργασία με το συγκρότημα "Μπλαζέ" (Blasé) με τίτλο "Εσύ".


Περισσότερα εδώ


Η Άνοιξη...


Flag of Greece.svg "Η Άνοιξη"

Συμμετοχή της Eurovision 1991
Χώρα
Ελλάδα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Στιχουργός
Μαέστρος
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
13η
Βαθ. τελικού
36
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Χωρίς Σκοπό" (1990)   
"Όλου του Κόσμου η Ελπίδα" (1992) ►

"Η Άνοιξη", ήταν η ελληνική συμμετοχή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1991, που ερμήνευσε στα Ελληνικά η Σοφία Βόσσου.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε τέταρτο τη βραδιά (μετά τη Μάλτα με τους Georgina & Paul Giordimaina με το "Could It Be" και πριν την Ελβετία με τη Sandra Simó με το "Canzone per te"). Για την ερμηνεία της, η Βόσσου έδωσε σε αναδρομή μια από τις πιο επαγγελματικές και φωνητικές ερμηνείες της νύχτας. Ωστόσο, η παράσταση της ορχήστρας επηρέασε αρνητικά την απόδοση του τραγουδιού, με το σαξοφωνίστα να μην ερμηνεύει σωστά περίπου το ήμισυ από τις νότες του σόλο του. Στο τέλος της ψηφοφορίας, συγκέντρωσε 36 βαθμούς, κατατάσσοντας τη 13η ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Παρά το γεγονός αυτό, θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια στη Eurovision.

Το τραγούδι είναι μια ροκ όπερα/δυναμική μπαλάντα με στοιχεία τζαζ, με την Βόσσου να λέει στον εραστή της ότι αν είναι μαζί θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη.

Ακολούθησε ως Έλληνας εκπρόσωπος στο Διαγωνισμό του 1992 η Κλεοπάτρα με το "Όλου του Κόσμου η Ελπίδα".


Πηγή


Ακολουθούν δύο εκδοχές του τραγουδιού...









Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς
Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Αν στους ανέμους είμαστε ανοιχτοί
αν σ' ό, τι ζούμε είμαστε πιστοί
αν του έρωτά μας δένει η κλωστή
τα δυο κορμιά μας κήποι κρεμαστοί
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικάάάαα

Project AERODYNAMIC: Η ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας από τη CIA

 Ο αποχαρακτηρισμός το 2016 περισσότερων από 3.800 εγγράφων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών παρέχει λεπτομερείς αποδείξεις ότι από το 1948 η CIA διεξάγει επιχειρήσεις για τη ναζιστικοποίησή της Ουκρανίας μέσω των οπαδών του Ουκρανού φασίστα Στεπάν Μπαντέρα.


του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Τα μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα της CIA ήρθαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός πως οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Δύσης στρατολόγησαν τους πρώην συνεργάτες των Ναζί κατά των Ψυχρό Πόλεμο. Ήδη το 2009, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε εντολή στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων να επανεξετάσει τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία πληροφοριών που αφορούσαν τις δραστηριότητες των Ναζί και της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης, τα οποία δεν επεξεργάστηκαν εγκαίρως για την τελική έκθεση της Διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας για τα Εγκλήματα Πολέμου των Ναζί και τα Αρχεία της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης (IWG) το 2007. Η έκθεση αναφέρει την στρατολόγηση των Ουκρανών φασιστών από το 1948 στο πρόγραμμα της CIA με κωδική ονομασία CARTEL, το οποίο το 1951 μετονομάστηκε σε AERODYNAMIC. Σκοπός του Project AERODYNAMIC αναφέρεται πως είναι «να παρέχει την εκμετάλλευση και επέκταση της αντισοβιετικής ουκρανικής αντίστασης για σκοπούς ψυχρού και θερμού πολέμου. Ομάδες όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Απελευθέρωσης της Ουκρανίας (UHVR) και ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός του (OUN), η Εξωτερική Αντιπροσωπεία του Ουκρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Απελευθέρωσης (ZPUHVR) στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες οργανώσεις όπως το OUN/Β θα αξιοποιηθούν».

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Ρ. Μαρπλς στο βιβλίο του «ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟI: Η δημιουργία εθνικής ιστορίας στη σύγχρονη Ουκρανία», ο OUN ιδρύθηκε το 1929 στα εδάφη της Ουκρανίας που συμπεριλήφθηκαν στην Πολωνία ως αποτέλεσμα των Συνθηκών Ειρήνης του Παρισιού που ακολούθησαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συχνά συνδέεται με την ιδεολογία του ιταλικού φασισμού. Οι ηγέτες του OUN Αντρίι Ατανάσοβιτς Μέλνικ και Στεπάν Μπαντέρα στρατολογήθηκαν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών Abwehr της Ναζιστικής Γερμανίας για κατασκοπεία, αντικατασκοπεία και σαμποτάζ. Στόχος τους ήταν να διεξάγουν δραστηριότητες εκτροπής μετά την επίθεση της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Μετά τη διάσπαση της οργάνωσης και με την έναρξη της ναζιστικής επιχείρησης Μπαρμπαρόσα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ο ΟUN/B υπό την ηγεσία του Μπαντέρα, κήρυξε ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος στις 30 Ιουνίου 1941 στο κατεχόμενο Λβιβ, ενώ η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της Ναζιστικής Γερμανίας, δεσμευόμενος  πίστη στον Αδόλφο Χίτλερ. Η επιλογή αυτή έφερε ρήξη ανάμεσα στις ναζιστικές δυνάμεις με το συγκεκριμένο σώμα δοσιλόγων.

Ως στόχοι του Project AERODYNAMIC αναφέρονται: «α) η εκπαίδευση, ενημέρωση και αποστολή πρακτόρων, β) η διατήρηση της επικοινωνίας με τους αποσταλμένους πράκτορες και με το Ουκρανικό Κίνημα Αντίστασης, γ) η καθιέρωση ενός προγράμματος στελεχών που θα παρέχει μια συνεχή πηγή προσλήψεων με υψηλά προσόντα, δ) η φάση εκπαίδευσης πρακτόρων από τη Γερμανία σε εγχώριες επιχειρήσεις, ε) η παροχή υποστήριξης μέσω επιχειρήσεων εναέριας ρίψης που θα που θα επιτρέψει στην αντίσταση να επεκτείνει την οργάνωσή της και τις δυνατότητές της για μυστικές δραστηριότητες, στ) να φέρει από την Ουκρανία έγγραφα και ορισμένα βασικά στελέχη της αντίστασης». Παρασχέθηκε εξοπλισμός και στρατιωτικοί σύμβουλοι για οργάνωση της υπερ-εθνικιστικής  αντίστασης κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πράκτορες της CIA έλαβαν εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία από το τμήμα Εξωτερικών Πληροφοριών Πολιτικής και Ψυχολογίας (FI-PP) του Στρατού των ΗΠΑ.

O Μίκολα Λέμπεντ, πρώην συνεργάτης του Μπαντέρα και υπεύθυνος για τη γενοκτονία των Πολωνών στη Βολυνία και την Ανατολική Γαλικία, μετακόμισε το 1949 στη Νέα Υόρκη και απέκτησε καθεστώς μόνιμου κατοίκου, στη συνέχεια την αμερικανική υπηκοότητα. Όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία της CIA, η οργάνωση Prolog Research Corporation του Λέμπεντ χρηματοδοτήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο πλαίσιο του Project AERODYNAMIC. Το εγκληματικό παρελθόν του Λέμπεντ ελάχιστα φαίνεται να απασχόλησε τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες αρκέστηκαν στην επικήρυξη του Ουκρανού φασίστα από τη Γκεστάπο την περίοδο των τριβών του OUN/B με τις δυνάμεις κατοχής. Η ομάδα του εξέδωσε το ουκρανικό εθνικιστικό περιοδικό «Prolog», το οποίο αναφέρεται από τη CIA ως «μη κερδοσκοπική, φοροαπαλλαγμένη εταιρεία κάλυψης για τις δραστηριότητες του Aνωτάτου Συμβουλίου Απελευθέρωσης της Ουκρανίας», χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα της νομικής οντότητας που βρισκόταν από πίσω. Το απόρρητο έγγραφο αναφέρει ότι τα κεφάλαια για την Prolog πέρασαν στο γραφείο της Νέας Υόρκης «μέσω του Ντένβερ και του Λος Άντζελες και παρέχονται αποδείξεις στην Prolog που δείχνουν την προέλευση των κεφαλαίων για να αποτραπεί η αμφισβήτηση από τις φορολογικές αρχές της Νέας Υόρκης».

Το δεύτερο γραφείο της Prolog, το οποίο βρισκόταν στο Μόναχο, χρηματοδοτείτο από διαφορετικό λογαριασμό από αυτό της Νέας Υόρκης μέσω συνεργαζόμενης τράπεζας, η οποία επίσης παραμένει διαβαθμισμένη. Οι πράκτορες της CIA που ήταν υπεύθυνοι για την AERODYNAMIC στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο είχαν την κωδική ονομασία πράκτορες AECASSOWA. Οι πράκτορες της AECASSOWARY συμμετείχαν και διηύθυναν άλλες ομάδες της AERODYNAMIC που διείσδυσαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων της Βιέννης το 1959. Την ίδια χρονιά, λόγω του μεγάλου ουκρανικού πληθυσμού του Καναδά, η υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το AERODYNAMIC με την κωδική ονομασία «REDSKIN». Το 1967, η CIA συνένωσε τις δραστηριότητες της Prolog του Μονάχου και το γραφείο του εθνικιστικού περιοδικού «Suchasnist» στο Μόναχο, ενώ υποστήριξε επίσης το «Ukrainische Gesellschaft fur Auslandstudien». Το 1969, η AERODYNAMIC άρχισε να προωθεί την υπόθεση των Τατάρων της Κριμαίας. Τα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι το AERODYNAMIC συνέχισε να λειτουργεί μέσω της διοίκησης του Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι το 1970.

Όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η Συνεργασία ασφαλείας των ΗΠΑ με την Ουκρανία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε θέματα ασφάλειας και μη. Μόνο το 2021 δεσμεύσαμε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τη στήριξη της δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας και πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια. Από την αρχή του 2022, έχουμε δεσμεύσει 54 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και επιπλέον 350 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια για την ασφάλεια τον τελευταίο χρόνο σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκπαίδευση και εξοπλισμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα, να εξασφαλίσει τα σύνορά της και να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ».

Αυτό περιλαμβάνει «350 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετης βοήθειας για την ασφάλεια που ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου για την αντιμετώπιση των τεθωρακισμένων, αερομεταφερόμενων και άλλων απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία, 721 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στρατιωτικής Χρηματοδότησης Εξωτερικού (FMF) και 1,35 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Άμυνας για την παροχή βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία, 20 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια IMET μεταξύ 2014 και 2021 για την υποστήριξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης, όπλα και εξοπλισμός αξίας 610 εκατ. δολαρίων που μεταφέρθηκαν από τα αποθέματα του DoD στην Ουκρανία στο πλαίσιο της προεδρικής εξουσιοδότησης για την απομάκρυνση, 86 εκατ. δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία για τη μη διάδοση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποναρκοθέτηση και συναφή προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων άνω των 17 εκατ. δολαρίων για το απόσπασμα θαλάσσιας συνοριοφυλακής της Κρατικής Συνοριοφυλακής και άνω των 48 εκατ. δολαρίων σε βοήθεια για την καταστροφή συμβατικών όπλων (CWD), καθώς και πάνω από 168 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και την ασφάλεια των συνόρων.

Αυτά είναι μόνο η κορυφή των κονδυλίων που τα πολεμοκάπηλα γεράκια της Ουάσινγκτον έχουν κλέψει από τους φτωχούς της χώρας τους για να τροφοδοτήσουν τους Ουκρανούς φασίστες. Το Project AERODYNAMIC φανερώνει ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ολόκληρο παγόβουνο.


Πηγή