Κλείνει η Αγία Σοφία για εργασίες συντήρησης


Το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, αποφάσισε η κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λειτουργεί ως τζαμί από το 2020, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία.

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, από τη μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε μετά από 86 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που την μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί.

Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο.


       Πηγή

ΔΕΘ: Αυτή είναι η νέα πράσινη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ που μόλις προαναγγέλθηκε, vid


Αφορά τις περιουσίες όλων των Ελλήνων!

Αναφορά για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων έκανε προ ολίγου ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόκειται για μία νέα υποχρεωτικότητα που έρχεται με πρόσχημα το αφήγημα της…κλιματικής κρίσης:

«Ο προϋπολογισμός είναι πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να μας απασχολήσει αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ως κράτος να αποζημιώνουμε όλες τις καταστροφές, καθώς επίσης και η ευθύνη των φυσικών προσώπων.

Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στην Ελλάδα. Θα περάσουμε από πολλά στάδια για να φτάσουμε εκεί. Θα δούμε πως θα βοηθήσει το κράτος, θα περάσει μία διαδικασία. Αλλά όσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται, τόσο θα μειώνονται τα ασφάλιστρα. Έχουμε για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι επιχειρήσεις μένουν ανασφάλιστες. Πώς αισθάνεται ο επιχειρηματίας που έχει ασφαλίσει την επιχείρησή του όταν βλέπει ότι το κράτος αποζημιώνει και εκείνον που δεν έχει ασφαλιστεί.

Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση».

φωτο:eurokinissi


                  Πηγή