Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Μουσική Παρασκευή - Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή ~ Στὴ φωτιά


Ο Αλέξανδρος Παναγή ( Ελληνικά : Αλέξανδρος Παναγή , επίσης γνωστός ως Άλεξ Παναγή , γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1970), είναι Ελληνοκύπριος τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός, προπονητής φωνητικών και ενορχηστρωτής φωνητικών. Είναι περισσότερο γνωστός για την εκπροσώπηση της Κύπρου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1995 και το 2000 .

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση

Ο Παναγή μεγάλωσε σε μια οικογένεια μουσικών και καλλιτεχνών και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα υπό την καθοδήγηση του πατέρα του Παναγιώτη Παναγή (ιδρυτή της πρώτης συμφωνικής ορχήστρας στην Κύπρο) και της μητέρας του Klairy Panayi (καταξιωμένη Κύπρια πιανίστρια). Σε ηλικία 18 ετών είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της χώρας του, προχωρώντας για να σπουδάσει μουσική στο Berklee College of Musical στη BOSTONARA της Μασαχουσέτης, με χορηγία της υποτροφίας Fulbright (BMus, Honors). Κατά τη διάρκεια της πενταετούς παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί με καλλιτέχνες όπως οι Gary Burton , Peter Erskine , The Manhattan Transfer , The New York Voices και Billy Joel . Έκανε επίσης περιοδεία στις ΗΠΑ ως μέλος του The Vocal Summit – ενός φωνητικού συγκροτήματος χωρίς αυτοσχεδιασμό a capella – κερδίζοντας το "Outstanding Musicianship Award" από τη Διεθνή Ένωση Εκπαιδευτικών Τζαζ (IAJE).

Eurovision 1995

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

Η συμμετοχή του Παναγή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision περιλαμβάνει:

  • Τα δεύτερα φωνητικά για το κυπριακό λήμμα του 1989 " Απόψτε ως Βρεθούμε ";
  • Ερμηνεύοντας το τραγούδι "Πίστεβο" στον τελικό του Εθνικού Κύπρου το 1990. (3η θέση)
  • Δεύτερα φωνητικά για την Έλενα Πατρόκλου στο κυπριακό λήμμα του 1991 " SOS ".
  • Ερμηνεύοντας το τραγούδι "Για Σένα Τραγούδο" στον τελικό του Εθνικού Κυπριακού 1993 (3η θέση).
  • σολίστ και συνθέτης για το κυπριακό λήμμα του 1995 " Στη Φωτιά ".
  • ερμηνεύοντας το ντουέτο «Φτερούγισμα» με τη Μάρλεν Αγγελίδου στον τελικό της Εθνικής Κύπρου το 1998 (2η θέση).
  • ερμηνευτής του 2000 της κυπριακής συμμετοχής " Νόμιζα " ως μέλος του φωνητικού ντουέτου Voice (μαζί με τη Χριστίνα Αργύρη ).
  • φωνητικός σκηνοθέτης και δεύτερος τραγουδιστής για το τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου " My Number One " που κέρδισε τον διαγωνισμό του 2005 .
  • σκηνοθέτης για το 2006 το λήμμα της Μάλτας " I do " σε εκτέλεση Fabrizio Faniello.
  • φωνητική προπονήτρια για το ελληνικό λήμμα του 2006 "Everything" από την Άννα Βίσση ;
  • Ερμηνεύοντας το τραγούδι "There Is Love" στον Εθνικό Τελικό της Κύπρου το 2009.
  • Διευθυντής φωνής και δευτερεύων τραγουδιστής για τον Σάκη Ρουβά στο ελληνικό λήμμα του 2009 " This Is Our Night "
  • Παραγωγός του τραγουδιού "Χαμογέλα" από το γκρουπ "Τριμιτώνιο" στον Εθνικό Τελικό Ελλάδας το 2011.
  • φωνητικός σκηνοθέτης και δευτερεύων τραγουδιστής για το λήμμα της Λευκορωσίας του 2012 "We Are The Heroes";
  • φωνητικός διευθυντής για το λήμμα του Αζερμπαϊτζάν "Hold Me" και το Λευκορωσικό "Solayoh" το 2013.
  • φωνητικός διευθυντής για το ρωσικό λήμμα "Shine" και το λήμμα της Λευκορωσίας "Cheesecake" το 2014.
  • συνθέτης, Άγγλος στιχουργός, παραγωγός για την συμμετοχή της Κύπρου « Η πιο όμορφη μέρα » στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Junior Eurovision 2014 ;
  • φωνητικός διευθυντής για το λήμμα της Λευκορωσίας "Time" του 2015.
  • φωνητικός διευθυντής για το 2016 Ρώσος εκπρόσωπος Sergey Lazarev.
  • φωνητικός διευθυντής για το 2017 την ελληνική εκπρόσωπο Demy και τον εκπρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν το 2017 Dihaj.
  • φωνητικός διευθυντής για το 2018 ο εκπρόσωπος της Λευκορωσίας Alekseev, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν το 2018 Aisel και οι εκπρόσωποι της Μολδαβίας το 2018 Doredos.
  • φωνητικός διευθυντής για το 2019 Ρώσος εκπρόσωπος Sergey Lazarev.


Κοινωνική συνεισφορά

Ο Panayi είναι επίσης γνωστός στην Κύπρο για τον ενεργό του ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι μόνιμος εθελοντής του Αντικαρκινικού Συλλόγου Κύπρου με πολλά από τα έσοδα των παραγωγών του να πηγαίνουν στο ταμείο του και έχει παίξει στα επίσημα τηλεοπτικά σποτ του 2012 και του 2013. Η εμπειρία του με την κατάσταση της μητέρας του τον έχει κάνει επίσης έναν έντονο εκπρόσωπο για την ευαισθητοποίηση για το Αλτσχάιμερ . Σε αυτή την εμπειρία βασίστηκε το μιούζικαλ του Di-Mentia .


                          Περισσότερα εδώ

Το τραγούδι...

Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο-κλιπ, που θύμιζε χορό αρχαίου δράματος (σκηνοθεσία: Κορίνα Αβρααμίδου). Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίσημο πρόγραμμα της γιουροβραδιάς είχε απίστευτα τυπογραφικά λάθη στην κυπριακή συμμετοχή με αποκορύφωμα το «κι όμως δεν νίστεψα… (αντί για «πίστεψα)»». Στη σκηνή μαζί του ήταν η Χριστίνα Αργύρη (αρμόνιο-CYP 2000, φωνητικά CYP 2002), η Νάσια Τραχωνίτου (φωνητικά CYP 1989, 1991), η Κατερίνα Ανδρέου-Χριστοφίδου (κρουστά), ο Κωνσταντίνος Φιλίππου ή Φίλιππος Κωνσταντίνος (τύμπανα και μετέπειτα μέλος των ΟΝΕ-CYP 2002) και ο DJ Δημήτρης Χωριανόπουλος (ντραμς-φωνητικά CYP 2007). Τα κοστούμια υπέγραφε η Γκίκα Ιωαννίδου και τις χορογραφίες η Αριάννα Οικονόμου. Πολύχρωμη η εμφάνισή τους, με την κόκκινο-κοραλί σακάκι του Άλεξ να ξεχωρίζει, όπως και το τεράστιο πανί, κάτω από το οποίο πέρασε. Στην ελληνική μετάδοση δεν ακούστηκε μέρος της εισαγωγής, διότι η Δάφνη Μπόκοτα ξέχασε να ανεβάσει τον ήχο στην κονσόλα. Το Στη φωτιά (εντελώς άλλο τραγούδι στην επιλογή και άλλο την τελική βραδιά, χάρη στην ενορχήστρωση του Γιώργου Θεοφάνους) ήθελαν να είναι ένα πάντρεμα Ανατολής και Δύσης. Την ιταλική βερσιόν, Fiamma, έγραψε η Silvia M. Klemm. Η αγγλική έχει τον τίτλο Plunge into fire.

Ο εθνικός τελικός

Την επιλογή της 14ης Μαρτίου, στο νυχτερινό κέντρο Μόντε Καπούτο, λίγο έξω από τη Λεμεσό, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μουαΐμη και Κορίννας Αβρααμίδου, όπου ψήφισε 20μελής επιτροπή, παρουσίασαν η Ευρυδίκη και ο Γιώργος Θεοφάνους. Ένα σκάνδαλο δημιουργήθηκε όταν ο Άριστος Μοσχοβάκης αποσύρθηκε, διότι το ΡΙΚ αρνήθηκε να δώσει από πριν τα ονόματα των κριτών και επιπλέον ότι επέστρεψε στη μυστική ψηφοφορία. Το τραγούδι του Μια βροχή, σε στίχους Ροδούλας Παπαλαμπριανού είχε ως ερμηνεύτρια τη Μπέσσυ Αργυράκη (GRE 1977). Το τραγούδι δεν αντικαταστάθηκε, έτσι ο τελικός έγινε με επτά αντί για οκτώ τραγούδια. Τα ΜΜΕ επίσης αντέδρασαν, διότι προτιμούσαν τον Μιχάλη Χατζηγιάννη (2ος και 3ος), ο οποίος ήταν ακόμα μαθητής, ωστόσο είχε μόλις κερδίσει στον προβεβλημένο διαγωνισμό της Λαϊκής Τράπεζας.

Ένα ανέλπιστο 12άρι ήρθε από την Ουγγαρία. Η Ελλάδα πάντως, παρά τον επικό στίχο: «Είμαι ο Έλληνας που πολεμά», που περιγράφει την ιστορική πορεία των Ελλήνων μέσα από πολέμους, δυστυχίες και φωτιές, του έδωσε μόλις 8 βαθμούς, στερώντας του δύο θέσεις. Έτσι κατετάγη ένατο…

 

Μερικές δηλώσεις

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή “Eurovision flashback”, το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό είναι ότι επρόκειτο για την πρώτη του συμμετοχή στη Γιουροβίζιον ως συνθέτης, στιχουργός κι ερμηνευτής: “Είχα μια καταπληκτική ομάδα. Μαζευόμασταν πίσω από τη σκηνή, κάναμε ένα κύκλο και ενώναμε τις ενέργειές μας. Μετά χοροπηδάγαμε πάνω-κάτω σαν τρελοί και βγαίναμε στη σκηνή”. Αξέχαστη στιγμή ήταν το βραβείο της Έλενας Παπαρίζου στο Κίεβο. Είχε τη φωνητική επιμέλεια και έκανε φωνητικά. Είναι το όνειρο κάθε καλλιτέχνη να είναι στο green room και να κερδίζει το τραγούδι στο οποίο συμμετέχει.


Πηγή


Πάμε να τον ακούσουμε...



Ξεκινῶ μὲ κραυγὴ τὴν πορεία 
Καὶ τὸ χέρι μου ἁπλώνω στὴ φωτιά 
Τῶν σοφῶν προφητεία 
Ἔλεγε θὰ μὲ τρυπήσουν καρφιά 

Μὲ τὴ γκρίζα μου στολὴ μαθητεύω 
Καὶ τὸν Ἅγιο τὸ Θεὸ ἀγαπῶ 
Τὴν ἀλήθεια νοθεύω 
Καὶ σταθερὰ προχωρῶ 

Κι ὅμως δὲν πίστεψα 
Ὅρους ἀντέστρεψα 
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ 
Εἶπαν πὼς χάθηκα 
Δρόμους μου χάραξαν 
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα 
Ἔζησα στὴ φωτιά 

Ἡ φωτιὰ στὴν ψυχή μου ποὺ καίει 
Πάντα κίνδυνος ὑπάρχει νὰ σβηστεῖ 
Ἀπ’ τῆς πίκρας τὸ μέλι 
Ποὺ χύνεται σὰν τὴ βροχή 

Κι ὅμως προχώρησα 
Λόγια δὲ χώνεψα 
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ προσπερνᾶ 
Εἶπαν νὰ μὴν ρωτῶ 
Λόγους νὰ μὴ ζητῶ 
Ἔζησα μόνος μου στὴ φωτιά 

Κι ὅμως δὲν πίστεψα 
Ὅρους ἀντέστρεψα 
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ 
Εἶπαν πὼς χάθηκα 
Δρόμους μου χάραξαν 
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα 
Ἔζησα στὴ φωτιά 

Δὲ σταματῶ, λόγους θὰ βρῶ 

Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ 
Εἶπαν πὼς χάθηκα 
Δρόμους μου χάραξαν 
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα 
Ἔζησα στὴ φωτιά














   Πηγή

Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ο Αλεξανδρεύς



Θανοῦσα θείων ἡ δυὰς Μακαρίων,
Ζωῆς μετέσχε τῆς μακαριωτάτης.
Γῆν μακάρων λάχον ἐννεακαιδεκάτῃ Μακάριοι.

Λειτουργικά κείμενα

Γιώργος Χατζηνάσιος

 Έλληνας μουσικοσυνθέτης και σολίστ του πιάνου, με μεγάλες επιτυχίες τη δεκαετία του ‘70. Έχει γράψει από ποπ και λαϊκά τραγούδια μέχρι κινηματογραφική και λόγια μουσική.


Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι Έλληνας μουσικοσυνθέτης και σολίστ του πιάνου, με μεγάλες επιτυχίες τη δεκαετία του ‘70. Κινείται με άνεση ανάμεσα στα διάφορα είδη του ελληνικού τραγουδιού (ελαφρά και λαϊκά αισθηματικά τραγούδια, ποπ και ροκ), ενώ έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, καθώς και σε λόγιες φόρμες (όπερα, καντάτα).

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Γιος του σαξοφωνίστα Αγάπιου Χατζηνάσιου, ο οποίος τον μύησε από μικρό στα δυτικά ακούσματα, άρχισε μαθήματα πιάνου στα οκτώ του χρόνια στο Μακεδονικό και ακολούθως στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Στην απονομή του «χρυσού» δίσκου «Η Μαρινέλλα του σήμερα… Σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου»
Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο και στο Παρίσι (θεωρητικά, αρμονία, αντίστιξη και φούγκα). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τις ορχήστρες του Γιώργου Μουζάκη και του Κώστα Καπνίση.

Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Κατά τη δεκαετία αυτή έγραψε και τα περισσότερα γνωστά τραγούδια του: «Κρίμα το μπόι σου», «Ήταν μια φορά κι ένα καιρό», «Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό», «Τι θέλεις να κάνω», «Τι να πούμε τι», «Πού θα πάει πού», «Με λένε Γιώργο», «Συγγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ», «Όλα μας τα πλούτη», «Μάθημα σολφέζ», «Τα γαλάζια σου γράμματα», «Ξενύχτησα στην πόρτα σου», «Να παίζει το τρανζίστορ», «Έχεις λίγα χρόνια», «Ο ανθρωπάκος», «Ζω», «Θα σ’ αγαπώ», «Μια παρέα είμαστε», «Η αγάπη χάθηκε», «Πέφτει βροχή, «Η ενδεκάτη εντολή», «Σ’ όποιον αρέσουμε», «Γι' αυτό σου λέω πάμε», «Νοκ Άουτ».

Το 1977 το τραγούδι του «Μάθημα Σολφέζ», σε στίχους Σέβης Τηλιακού, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Με ερμηνευτές τον Πασχάλη, τη Μαριάννα Τόλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και την Μπέσυ Αργυράκη κατέλαβε την 5η θέση.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Δήμητρα Γαλάνη
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Δήμητρα Γαλάνη
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς στιχουργούς, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Σέβη Τηλιακού.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, η Νάνα Μούσχουρη, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Γιάννης Πάριος και ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Έχει γράψει μουσική για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες («Το αγκίστρι», «Ένα γελαστό απόγευμα», «Γλυκιά συμμορία», «Νοκ άουτ», «Πρωινή περίπολος», «Πάμπτωχοι Α.Ε» κ.ά.), για το θέατρο και την τηλεόραση («Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Ακριβή μου Σοφία», «Τμήμα Ηθών», «Ταύρος με Τοξότη», «Άγγιγμα ψυχής» κ.ά.).

Έργα του λόγιας μουσικής, όπως η όπερα «Ελ Γκρέκο» και η βυζαντινή τριλογία «Το Χρονικό της Αλώσεως», έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος θεωρεί έργο ζωής του τη καντάτα «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο», με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό.


Πηγή

Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας

 Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη...

Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828)

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.

Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.Τον Μάρτιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος του πρόσφερε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Την αποδέχθηκε στις 12 Απριλίου, αφού πρώτα έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε, και αμέσως άρχισε την οργάνωση του σχεδίου για την έναρξη της Επανάστασης από την Πελοπόννησο.

Όμως, με την ενθάρρυνση του Ιωάννη Καποδίστρια πείσθηκε ότι έπρεπε να επισπεύσει την προπαρασκευή της και τον Ιούνιο του 1820 εγκαταστάθηκε στη Οδησσό. Πέρασε τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και δύο μέρες αργότερα ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, όπου απαγορευόταν η παραμονή του τουρκικού στρατού.

Με επιστολή του στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο υπέβαλε την παραίτησή του από το ρωσικό στρατό και αναγγέλλοντας την Ελληνική Επανάσταση ζήτησε την αρωγή του. Αμέσως μετά επιδόθηκε στη δημιουργία στρατού και συγκρότησε τον Ιερό Λόχο.

Στις 7 Ιουνίου 1821 ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε στη μάχη του Δραγατσανίου και υποχώρησε προς τα αυστριακά σύνορα. Παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827. Η κλονισμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να βοηθήσει το επαναστατημένο έθνος. Πέθανε στη Βιέννη δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, στις 19 Ιανουαρίου του 1828.


   
         Πηγή