Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Η κλιματική απάτη - 1ο μέρος




Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει τρυπώσει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα.  Η τελευταία εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αυστραλία, κέρδισε την υποστήριξη της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων με την υπόσχεση ότι θα σταματούσε την κλιματική αλλαγή.


Στα σχολεία ντοκιμαντερ προβάλλονται με τη κλιματική αλλαγή όπως  παλιότερα με τα ποσοστά CFC και την τρύπα του Όζοντος ( αλήθεια τι έγινε με αυτό το θέμα ;). Αρρώστιες μεταδίδονται ευκολότερα μέσω της κλιματικής αλλαγής ( βέβαια) ενω ο πρόεδρος Ομπαμα - ο άνθρωπος που τα drones του σε 90% των περιπτώσεων σκοτώνουν αθώους πολίτες - , όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής .

 

Όλα ξεκίνησαν με έναν άλλον υποψήφιο πρόεδρο , πλέον νομπελίστα , τον κ. Al Gore όπου σε σε μια αμφιλεγόμενη παραγωγή της Paramount Classics με στημένες γιγαντοοθόνες και δραματικές αφηγήσεις παραθέτει την παγκόσμια θέρμανση εξαιτίας του ανθρώπου σαν μία απλουστεμένη θεωρία. Είναι όντως έτσι;

 

Το να προβλέψεις τον καιρό σε μια περιοχή ακόμα και για λίγες μέρες αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα στην επιστήμη. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ο καιρός αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα , μη γραμμικό το οποίο μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό.

 

Πόσες φορές η Ε.Μ.Υ. ανακοινώνει έκτακτα καιρικά φαινόμενα και την άλλη μέρα έχει ηλιοφάνεια. Ο γενικευμένος όρος κλιματική αλλαγή ο οποίος πλέον δημιουργεί άκρως αρνητικούς συνειρμούς  είναι παραπλανητικός. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ανθρωπογενή φαινόμενο , αλλά αποτελεί το κανόνα εδώ στη Γη αφού απο τα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ο πλανήτης το κλίμα αλλάζει συνεχώς τα τελευταια 2.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

Έτσι επινοήθηκε ο όρος ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Ναι ο άνθρωπος επηρεάζει το περιβάλλον της γης κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Ακόμα και τα μυρμήγκια και οι τερμίτες με το οξύ που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καταφέρνουν και συμβάλουν στο τροπικό κλίμαστα δάση του Αμαζονίου  και στη δημιουργία όξινης βροχής(link εδώ )

 

Έτσι λοιπόν , μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να  υποστηρίξει  πως ο άνθρωπος με τόσες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στο φυσικό περιβάλλον δεν επηρεάζει το  μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής. Τι γίνεται όμως με το παγκόσμιο κλίμα ; Είναι το διοξείδιο του άνθρακα οδηγός της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής ή απλά έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό εως ασήμαντο παράγοντα;

 

 

Γεγονότα γύρω απο το CO2

 

 

Το CO2 έχει εντυπωθεί πλέον στη συλλογική συνείδηση ως ένα "κακό" αέριο. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.


Κατ αρχήν όλοι οι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι απο Διοξειδιο του άνθρακα , εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα απο τα  θεμελιώδη στοιχεία της ζωής. Όλοι οι άνθρωποι σε κάθε εκπνοή τους αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. Το CΟ2 υπάρχει και εκπέμπεται απο δεκάδες λειτουργίες και μηχανισμούς της φύσης


Τα ηφαίστεια παράγουν περισσότερο CO2 κάθε χρόνο απο όλα τα εργοστάσια μαζί . Ακόμα περισσότερο προέρχεται απο τα ζώα , τη βλάστηση και τα βακτήρια που παράγουν περίπου 150 γιγατόνους CO2 ετησίως.


Η μεγαλύτερη πηγή όμως μακράν είναι οι ωκεανοί καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης CO2 . Η ανθρωπογενής παραγωγή CO2 είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι σε σχέση με το CO2 που παράγεται απο τους μηχανισμούς του πλανήτη. 
Ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου και ποιά η θέση του CO2 σε αυτά ;

 

Το CO2 κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 5% στο συνολικό ποσοστό των αέριων του θερμοκηπίου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Το ποσοστό μάλιστα του C02 σε σχέση με τη συνολική ποσότητα αερίων στην ατμόσφαιρα είναι 0.054%

 

Έτσι λοιπόν έχουμε τους ωκεανούς όπου η διαδικασία της εξάτμισης του νερού μας δίνει το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου , τους υδρατμούς, το ποσοστό τους κυμαίνεται ,οποιαδήποτε εποχή του χρόνου , απο 36% μέχρι 72% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου , αν συμπεριληφθούν και τα σύννεφα αγγίζει το 90%.

 

Το CO2 είναι το κατά μακράν τρίτο αέριο. Αν αφαιρούταν η ανθρώπινη παραγωγή διοξειδίου θα είχαμε λιγότερο 3% του συνολικού CO2, άρα συνολικά ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για λιγότερο απο 1% του πιθανού δυναμικού όλων των αεριών θερμοκηπίου. 

 

Πηγή: The Warming of the Global Oceans - Are Manmade Greenhouse Gases Important or Impotent? (Bob Tisdale, Climate Observations. September 16, 2012)

Πηγή: The Resilient Earth (Book. Doug L. Hoffman & Allen Simmons, 2008)

Πηγή: http://www.co2science.org/about/position/globalwarming.php

 

Αδυναμία πρόβλεψης ακόμα και του τοπικού καιρού

 

 

Οι μηχανισμοί που διέπουν το παγκόσμιο κλίμα αποτελούν ακόμα ένα ανεξιχνίαστο πεδίο, Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα της Γης.

 

Όπως είπαμε το κλίμα του πλανήτη είναι ένα μη γραμμικό  σύστημα επομένως η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μελλοντικών κλίματικών καταστάσεων δεν είναι δυνατή.  Οι προβλέψεις που μπορούν να γίνουν αφορούν μόνο   στατιστικές πιθανότητες  πιθανών μελλοντικών κλιματικών συνθηκών.  Το σύστημα του γήινου κλίματος είναι ιδιαίτερα μη γραμμικό και οι εξισώσεις του κατατάσσονται στα χαοτικά μαθηματικά.Αυτό σημαίνει πως ακόμα και πλέον μικρός η ασήμαντος παράγοντας εαν εξαληφθει απο το κλιματολογικό μοντέλο, τα αποτελέσματα θα είναι πέρα για πέρα λάθος.

 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μη γραμμικότητας του παγκόσμιου κλίματος είναι πως οι αλλαγές είναι συχνά προσωρινές και απότομες, παρά αργές και βαθμιαίες.




Αν πάμε πίσω στον χρόνο στην τελευταία περίοδο παγετώνων και τον χρόνο που τέλειωσε, περίπου πριν 14.000 ή 15.000 χρόνια, πέρασαν 2.000 με 3.000 χρόνια για να ζεσταθεί κατά 5 βαθμούς η Γη, και δεν έγινε ομαλά σαν τις καμπύλες που φτιάχνουν τα διάφορα [κλιματολογικά] μοντέλα, έγινε ανώμαλα, ανέβηκε η θερμοκρασία περίπου στην σημερινή, και μετά κατακρημνίσθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της περιόδου των παγετώνων, για 1.000 χρόνια πριν αρχίσει να ανεβαίνει τους 5 βαθμούς που ανέβηκε. Η Γη δεν αλλάζει θερμοκρασία προβλέψιμα, για να συμμορφωθεί με μοντέλα, αλλάζει με ανεξιχνίαστους ακόμα τρόπους


Απο : Advancing our understanding about the climate system




 


Η πρόβλεψη του καιρού για μια συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και για λίγες μέρες εκ των προτέρων, είναι ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα στην επιστήμη. Μια βάση για αυτές τις προβλέψεις είναι ότι ο καθημερινός καιρός αλλάζει αργά, τόσο ο αυριανός καιρός θα είναι παρόμοιος με το σημερινό καιρό και ούτω καθεξής (αλλά με τη λιγότερη βεβαιότητα ο περαιτέρω συνεχιζόμαστε, επειδή ο καιρός είναι από μαθηματική άποψη χαοτικός). Επίσης, που ο καιρός τείνει να επαναλάβει εποχιακά, για κάθε περιοχή, που αλλάζει με τα έτη, μερικές φορές απότομα. IPCC - IPCC Third Assessment Report (TAR) 2001 - 14.2.2 Predictability in a Chaotic System 

 

 

Κατόπιν υπάρχει ο κύκλος της δραστηριότητας ο ίδιος ήλιου, περίπου 11 ετών, αλλά όχι πολύ σταθερός στο μήκος ή την ένταση. Μερικά από τα αποτελέσματα της ηλιακής δραστηριότητας στη γήινη ατμόσφαιρα τώρα ακριβώς αρχίζουν να μελετώνται. Οι αναδημιουργίες των παρελθοντικών κλιμάτων αποκαλύπτουν έναν στενό συσχετισμό μεταξύ της ηλιακών δραστηριότητας και των θερμοκρασιών στη γη.

 

H σχέση κλίματος και ηλιακής δραστηριότητας συν την ωκεάνια μεταφορά θερμότητας είναι αρκετά πιο ισχυρή από τη σχέση κλίματος και άύξησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ατμόσφαιρας

 

Οκτώ ερευνητές από την Κίνα (1), τη Φινλανδία (1), τη Ρωσία (4) και την Ελβετία (2) πραγματοποίησαν μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για τη σχέση του ήλιου και των ηλιακών ανέμων και του κλίματος τη γης , απο : Solar Forcing of Multiple Climatic Parameters (Sherwood, Keith and Craig Idso. CO2 Science. June 4, 2008)



Ηλιακή δραστηρίοτητα και κηλίδες


Η ηλιακή δραστηριότητα καθορίζει τη ζωή στο πλανήτη ωστόσο η δραστηρίοτητα του δε κυμαίνεται σε σταθερά πλαίσια με αποτέλεσμα διάφορες κλιματολογικές διακυμάνσεις. Η πιο πρόσφατη είναι η μίνι περίοδος παγετώνων του 17ου αίωνα ή αλλιως γνωστή ώς :«The Maunder minimum» : Τα παρελθοντικά  αρχεία των ηλιακών κηλίδων υποδεικνύουν ότι ο ήλιος πέρασε  από μια περίοδο αδράνειας προς το τέλος του 17ου αιώνα. Ελάχιστες ηλιακές κηλίδες παρατηρήθηκαν στον ήλιο στο διάστημα μεατξύ 1645 και 1715 , περίοδος που ανήκει στη λεγόμενη μικρή Παγετώνια Περίοδο . Για να καταλάβουμε για τι μέγεθος μιλάμε , οι ηλιακές κηλίδες ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος και το γίγαντα του ηλιακού συστήματος, το Δία!


Αν και οι παρατηρήσεις δεν ήταν τόσο εκτενείς όσο στα τελευταία έτη, ο ήλιος στην πραγματικότητα παρατηρούταν τακτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αυτή η έλλειψη ηλιακών κηλίδων είναι καλά τεκμηριωμένη. Αυτή η περίοδος ηλιακής αδράνειας Αντιστοιχεί επίσης σε μια κλιματολογική περίοδο αποκαλούμενη η «μικρή εποχή των παγετώνων» όταν ποταμοί που ήταν κανονικά χωρίς πάγο άρχισαν να παγώνουν . Έτσι τα κανάλια της Βρετανίας και της Ολλανδίας μετατράπηκαν σε παγοδρόμια και φιλοξενούσαν όλο το χρόνο τα χειμερινά σπορ της εποχής. Αρκετά βόρεια λιμάνια στην Ευρώπη έκλεισαν για χρόνια καθώς υπήρχαν παντού παγόβουνα. Συχνές χιονοθύελλες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους σε μεσογειακά λιμάνια









Αναλύοντας τα στοιχεία όσον αφορά την ηλιακή δραστηριότητα, ο Αμερικάνος αστροφυσικός John Eddy σημείωσε το 1976 έναν συσχετισμό μεταξύ των περιόδων σημαντικής αλλαγής στον αριθμό των κηλίδων στην προηγούμενη χιλιετία και των μεγάλων αλλαγών στο κλίμα της γης, αλλαγές επηρέασαν βαθιά τη ζωή των λαών και των κρατών, και ξεκίνησαν αρκετές οικονομικές και δημογραφικές κρίσεις.


Αργότερα, ο γεωφυσικός Eugene Borisenkov της Αγία Πετρούπολης παρουσίασε (1988) ότι σε κάθε μία από τις 18 ισχυρές μειώσεις της ηλιακής δραστηριότητας , ελάχιστα που έχουν εμφανιστεί για κάθε 200 έτη τα τελευταία 7.500 χρόνια , έχουν υπάρξει περίοδοι βαθιάς πτώσης της θερμοκρασίας, ενώ στις περιόδους υψηλής συχνότητας ηλιακών κηλίδων, υπήρξαν περίοδοι παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Τέτοιες αλλαγές στο κλίμα της γης θα μπορούσαν να προκληθούν μόνο από  σημαντικές αλλαγές στον ήλιο, καθώς δεν υπήρξε απολύτως καμία βιομηχανική επίδραση στη φύση σε εκείνα τα χρόνια



Ο ηλιακός κύκλος


Τα τελευταία χρόνια,  μια ανορθόδοξη ιδέα έχει κερδίσει έδαφος στο χώρο της αστρονομίας. Έρχεται σε αντίθεση με τις καθεστηκυίες απόψεις και τους ειδικούς κλιματολόγους


Ο ήλιος, εξηγεί η Lika Guhathakurta της έδρας της NASA στο Washington DC, «είναι ένα μεταβλητό αστέρι».


« Ο ηλιακός κύκλος δεν είναι ακριβώς  11 έτη», λέει η Guhathakurtha. «Ο κύκλος κυμαίνεται στο μήκος από 9 έως 12 έτη. Μερικοί κύκλοι είναι έντονοι, με πολλές ηλιακές κηλίδες και ηλιακές εκλάμψεις άλλοι είναι ήπιοι, με σχετικά μικρή ηλιακή δραστηριότητα.


Στο 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της μίνι εποχής παγετώνων - «Maunder Μinimum»-, ο κύκλος σταμάτησε για περίπου 70 έτη και κανένας δε μπορεί να εξηγήσει το λόγο


Βλέπουμε λοιπόν πως η απρόβλεπτη συμπεριφορά του ήλιου αποτελεί αρκετά μεγαλύτερο κίνδυνο από οτιδήποτε άλλο καθώς υπάρχει άμεση συσχέτιση με την ατμόσφαιρα. Ο ήλιος όμως δυστυχώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλά στη πολιτική ατζέντα όσο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή...


Βέβαια αυτό δεν είναι και τόσο αληθές καθώς αμα εξαλείψουμε για λίγο τη μνήμη χρυσόψαρου που μας διακατέχει και ξεφυλλίσουμε εφημερίδες της δεκαετίας του 80 θα δούμε πως η θεωρία μια νέα εποχή παγετώνων που απειλεί το πλανήτη ήταν η καθολική πρόβλεψη των κλιματολόγων.


Νομίζετε λοιπόν πως οι κλιματολόγοι συμφωνούν στις προβλέψεις τους; Φυσικα και όχι!

 

Το παγκόσμιο λίμα επηρεάζεται απο πολλαπλούς παράγοντες και ένας απο τους κύριους είναι η ηλιακή δραστηριότητα.Οι έρευνες κάνουν λόγο για μείωση της ηλιακής δραστηριότητας κατά 60% στη δεκαετία του 2030, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη. Δεν είναι απίθανο, δε, να οδηγήσει σε φαινόμενα που θα θυμίσουν πολύ όλα όσα έγιναν 300 χρόνια πριν στην Ευρώπη.

 

Υπάρχουν στοιχεία ότι ο ήλιος είχε παρόμοιες περιόδους αδράνειας και στο πιο απόμακρο παρελθόν. Η σύνδεση μεταξύ της ηλιακής δραστηριότητας και του επίγειου κλίματος είναι ένας τομέας έρευνας που εξελίσσεται.»








Αυτή είναι μία μίνι ιστορία του κλίματος τα τελευταία 15.000 χρόνια. Xωρίς ανθρωπογενής ρύπους , καμμένα δάση , υπερθερμανση του πλανήτη απο τον άνθρωπο θα έπρεπε να επικρατεί μία σχετική ισορροπία στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σωστά ; Λάθος! και το παραπάνω γράφημα επιβεβαιώνει το κανόνα που αναφέραμε : Οι αλλαγές είναι απότομες και προσωρινές , όχι αργές και βαθμιαίες. 


Η πρόβλεψη του κλίματος είναι απο τα πιο δύσκολα πράγματα. Κι αυτός είναι ο χάρτης των αλλαγών τα τελευταία 15.000 χρόνια. Τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια έχουν καταγραφεί πέντε μαζικοί αφανισμοί καθώς καταστροφές ρήμαξαν τη βιόσφαιρα του πλανήτη. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εικασίες. Ποιος μπορεί να προβλέψει ένα τόσο πολυσύνθετο φαινόμενο ;


Πηγή: brainchange.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου