Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Μουσική Παρασκευή - Θέμης Αδαμαντίδης ~ Σαρανταπέντε κοπελιές

 Από σήμερα, οι Παρασκευές αλλάζουν...
















                                                    Θέμης Αδαμαντίδης (παλιά φωτογραφία) - Πηγή: soundsgreektome.gr


Βιογραφία του τραγουδιστή

Ο Θέμης Αδαμαντίδης (Καισαριανή Αττικής28 Σεπτεμβρίου 1957) (πραγματικό όνομα: Θεμιστοκλης Αδαμαντιδης) είναι Έλληνας τραγουδιστής του λαϊκού και ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου.

Γεννήθηκε στην Καισαριανή, αλλά πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του το 1964, για να επιστρέψει το 1972. Τον ίδιο χρόνο και πριν καλά καλά κλείσει τα 15 του χρόνια, ο Θέμης άρχισε να εμφανίζεται σε μαγαζιά της Πλάκας, με πρώτο σταθμό το κέντρο «Οι ρεμπέτες», όπου εμφανιζόταν πλάι σε γνωστούς ρεμπέτες, όπως η Άννα Χρυσάφη και ο Σπύρος Ξανθόπουλος. Αργότερα βρέθηκε στο κέντρο «Μινόρε» στην περιοχή του Καρέα, όπου ερμήνευε αποκλειστικά τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Μετανάστευσε για τρία χρόνια στη Σουηδία (1977-1980), όπου τραγουδούσε για την ομογένεια σε ελληνικό κέντρο διασκέδασης. Ευρισκόμενος για διακοπές στην Ελλάδα πήρε μέρος -αφού τον είχε κρυφά δηλώσει η γιαγιά του- στην εκπομπή ανάδειξης νέων ταλέντων «Να η Ευκαιρία» της ΕΡΤ, όπου τραγούδησε το «Θα με θυμηθείς» (στιχουργός Πυθαγόρας, συνθέτης Γιάννης Σπανός) και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ακολούθησαν σύντομα προτάσεις για δισκογραφικό συμβόλαιο (από Columbia, Lyra και Minos), κάτι που τον οδήγησε σε οριστική επιστροφή στην πατρίδα και υπογραφή συμβολαίου με την Columbia. Πολύ σύντομα ξαναεμφανίστηκε στο "Να η Ευκαιρία", ως τραγουδιστής πλέον, με το τραγούδι "Ατέλειωτη αγάπη", επενδύοντας ένα μουσικό διάλειμμα του διαγωνιστικού μέρους.
Επαγγελματικά η πρώτη εμφάνιση μετά τον επαναπατρισμό του ήταν στο «μικρό Διογένη» στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Σταμάτη Κόκοτα. Παράλληλα κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά (1980) από την Columbia και το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Αγάπησέ με», που έτυχε αμέσως θετικής υποδοχής, φτάνοντας τις 300.000 πωλήσεις.

Έχοντας στα πρώτα του βήματα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τραγούδια του Καζαντζίδη, για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερο θαυμασμό, επεδίωξε να τον γνωρίσει από κοντά. Αυτό συνέβη τελικά μετά από μια τυχαία συνάντηση και ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής είδε με ιδιαίτερη συμπάθεια τον ταλαντούχο νεαρό, ώστε αποφάσισε να τον βοηθήσει στην καριέρα του. Μάλιστα το 1986 έγινε και κουμπάρος στο γάμο του. Από το γάμο αυτό ο Αδαμαντίδης απέκτησε δύο γιους, τον Μάρκο (1987) και τον Αντώνη (1993). Από το 1998 ο Αδαμαντίδης βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του, χωρίς[3] να έχουν προχωρήσει σε διαζύγιο. Ο Αδαμαντίδης έχει αποκτήσει με δύο μετέπειτα συντρόφους του άλλους δύο γιους, τον Θεμιστοκλή (2009) και τον Θέμη-Γιώργο (2011).

Ο Θέμης Αδαμαντίδης τραγούδησε μαζί με παλιούς ρεμπέτες, αλλά και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Σπύρος Καλφόπουλος, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Άννα Χρυσάφη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως ο Μάριος Τόκας και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Με τραγούδια αφιερωμένα στην αξιοσύνη, αλλά και στον έρωτα και με καλόγουστες εμφανίσεις, έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και μια λαϊκή φωνή σήμα κατατεθέν των 80's.

Ένα από τα πολύ γνωστά τραγούδια του είναι το «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» του 1982. Το τραγούδι «Μα πού να πάω» του 1999 επανέφερε τον Αδαμαντίδη στο προσκήνιο, ενώ ακολούθησε μια σειρά από άλλες επιτυχίες, όπως τα ζεϊμπέκικα «Η Βομβαρδισμένη πολιτεία», «Είναι φονιάς ο χωρισμός», «Χάρτινα όνειρα», «Χαρταετός» κ.ά.


Eurovision:

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον Διαγωνιμό του 1982, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Θέμης Αδαμαντίδης θα τραγουδούσε το τραγούδι «Σαρανταπέντε κοπελιές», το οποίο είχε ήδη κυκλοφορήσει. Ήταν ένα γνωστό ελληνικό λαϊκό τραγούδι που είχε διασκευαστεί για τον διαγωνισμό, εντούτοις παραβίαζε τους κανόνες, δεδομένου ότι όλα τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα όσον αφορά την σύνθεση των τραγουδιών και των οργάνων και δεν μπορεί να είναι διασκευές. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, ενώ της επιτράπηκε να επιστρέψει το επόμενο έτος. Αν είχε επιτραπεί στον Αδαμαντίδη να συμμετάσχει, θα εμφανιζόταν δεύτερος στο Χάρογκεϊτ.


Πηγή: Βικιπαίδεια


Ακολουθεί το τραγούδι ''Σαρανταπέντε Κοπελιές'':

Σαρανταπέντε κοπελιές και εξήντα γοργονίτσες
ανοίξανε τις αγκαλιές γοργόνες και μανίτσες

Και μου την πήραν την καρδιά
ψηλά και την πετάγαν
και στου πελάγου την ποδιά γλεντούσαν
και γελάγαν

Και μου τη φέρανε μισή
με κύμα πελαγίσιο
γι’ αυτό αν μ’ αγαπάς εσύ
δεν θα σε αγαπήσω

Σαρανταπέντε κοπελιές και εξήντα γοργονίτσες

Σαρανταπέντε κοπελιές και εξήντα γοργονίτσες
εσκαρφαλώσαν στις μηλιές και βγάλαν τις φουστίτσες

Και μου την πήραν την καρδιά
που εγώ είχα για τα σένα
κι από τα τόσα μου φιλιά
δεν μ’ άφησαν ούτ’ ένα

Τώρα μονάχος κι ορφανός
σου λέω γύρνα πίσω
και μάρτυράς μου ο ουρανός
θα σε ξαναγαπήσω

Σαρανταπέντε κοπελιές και εξήντα γοργονίτσες

Σαρανταπέντε κοπελιές και εξήντα γοργονίτσες
ανοίξανε τις αγκαλιές γοργόνες και μανίτσες

Και σε βίντεο (από το κανάλι giorgoStar στο Youtube):





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου