Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Καθαρά Δευτέρα: Τι σημαίνει, γιατί την γιορτάζουμε, τι κάνουμε κλπ.~ 3ο μέρος

 Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;



Αν και όπως είπαμε την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή (ή Τεσσαρακοστή) και η μεγάλη νηστεία του Πάσχα, το μενού της ημέρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι.

Σαρακοστιανά με λαγάνα, χαλβά, ελιές. Πρώτη και καλύτερη η λαγάνα, η οποία είναι ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς χωρίς προζύμι ή μαγιά. Μάλιστα έχει χαρακτηριστικό πλατύ σχήμα για να ψήνεται εύκολα.

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας υπάρχει φυσικά ο αγαπημένος (και υγιεινότατος) σουσαμένιος Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, λαχανικά κάθε λογής και τουρσιά (πίκλες) όλων των ειδών.

Οι μερακλήδες συνήθως το ρίχνουν στα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ), αλλά και τα όστρακα (μύδια, στρείδια κλπ), ενώ οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν το εθνικό μας φαγητό, δηλαδή μια νοστιμότατη φασολάδα.

Καλή Σαρακοστή!


Πηγές: 

el.wikipedia.org
in.gr
emvolos.gr
newsbomb.gr
ieidiseis.gr
coolweb.gr
taxidromos24.com
bistro-gustro.gr
orthodoxia.online







Με συγχωρείτε για τα προβλήματα. Δεν ξέρω γιατί εμφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου