Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Δεν υπάρχει κανένας «που δεν έχει δεχθεί την προσήκουσα νοσηλεία» και «αχρείαστο κόστος» η επίταξη ιδιωτικού τομέα για τον Βορίδη

 Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει γονατίσει με τους γιατρούς να βρίσκονται πέρα από τα όρια τους και δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, περιμένοντας να αδειάσει ΜΕΘ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζει τη γενική επίταξη ιδιωτικών κλινικών «εμμονή με περίεργα ιδεολογικο-πολιτικά κίνητρα» και στη παραγωγή «αχρείαστου κόστους». Ως προς την κριτική για καθυστέρηση στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ο υπουργός αναρωτήθηκε «υπάρχει κάποιος που δεν έχει δεχθεί την προσήκουσα νοσηλεία; Υπήρξε κάποιου είδους καθυστέρηση;» απαντώντας μόνος του ότι «η απάντηση είναι αρνητική».


Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε κάθετος απέναντι στη γενική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ενώ δε δίστασε απαντώντας στην κριτική ότι άργησε να εμπλακούν έστω και με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες ότι δεν υπάρχει κάποιος «που δεν έχει δεχθεί την προσήκουσα νοσηλεία».

«Τι νόημα έχει να συζητάμε για επίταξη (σ.σ. των ιδιωτικών κλινικών) αφού καταλήγει να είναι ένα είδος εμμονής» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που έχουμε συμπράξει με τις ιδιωτικές κλινικές, τη στιγμή που ιδιωτικές κλινικές έρχονται και στηρίζουν το έργο του ΕΣΥ στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή η εμμονή με την επίταξη μόνο περίεργα ιδεολογικο-πολιτικά κίνητρα μπορεί να έχει. Δεν έχει χαρακτήρα λειτουργικό».

Όταν ο δημοσιογράφος του είπε ότι η κριτική έγινε επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχε εμπλακεί νωρίτερα ο ιδιωτικός τομέας ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Το να μπει νωρίτερα ή αργότερα έχει να κάνει ουσιαστικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων. Με τα περιστατικά νοσηλείας. Αυτό μας καθοδηγεί στο ποιος μπαίνει κάθε φορά και σε ποια φάση. Άρα υπάρχει εδώ το ερώτημα: υπάρχει κάποιος που δεν έχει δεχθεί την προσήκουσα νοσηλεία; Υπήρξε κάποιου είδους καθυστέρηση; Η απάντηση είναι αρνητική».

«Εκτός αν κάποιος εννοεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η συνεργασία, η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι χωρίς κόστος, τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει αυτή η ένταση (!)» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο γίνεται; Καθημερινά παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και ακριβώς επειδή υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργοποιούνται διάφορες φάσεις του σχεδίου αυτού ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων και των αριθμό των νοσηλειών. Αυτό καθοδηγεί κάθε φορά τα μέτρα και τα ενεργοποιεί με έναν τρόπο που και δεν αφήνει κανέναν χωρίς νοσηλεία αλλά και δεν παράγει ένα αχρείαστο κόστος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα από τον υπουργό στο ίδιο κανάλι είχε βρεθεί ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας, δίνοντας σαφώς μια διαφορετική εικόνα του ΕΣΥ από αυτή που φαίνεται να έχει ο κ. Βορίδης.

«Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε 200 απλές κλίνες για Covid και ήταν όλες γεμάτες. 30 με 40 περιστατικά έπρεπε να διακομιστούν γρήγορα σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε 58 ΜΕΘ που δεν φτάνουν για τους ασθενείς του Ευαγγελισμού, αναγκαστήκαν οι συνάδερφοι να νοσηλεύουν διασωληνωμένους σε απλές κλίνες. Και υπάρχει και η λίστα του ΕΚΑΒ των 125 διασωληνωμένων που αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Να σας πω ένα στατιστικό στοιχείο:Ένας ασθενής που χρειάζεται ΜΕΘ και μπαίνει σε ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%. Ένας ασθενής που δεν μπαίνει σε ΜΕΘ ενώ χρειάζεται, έχει θνητότητα 46%. Γι αυτό λέμε εδώ και μήνες για την περιβόητη επίταξη. Στην Αττική υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι όλες γεμάτες, έχουν μηχανήματα έχουν εξαιρετικούς συναδέρφους. Δεν είναι το θέμα η επιστράτευση 200 γιατρών. Γιατί οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2 και 3 χιλιάδες. Θα μπορούσαν με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να τους προσλάβουν. Λύση υπάρχει με τους συναδέρφους που είναι υποψήφιοι για μόνιμη θέση».

«Κάνω έκκληση για κλίνες. Λέμε επίταξη αλλά με όρους δημοσίου. Δεν γίνεται να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου ή να είναι διασωληνωμένος και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια και να ζητάει ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύσει σε κρεβάτι ΜΕΘ» είπε.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου