Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Πειραματισμοί με τα μέτρα στην κρισιμότερη καμπή της πανδημίας, με τα νοσοκομεία σε απόλυτη ασφυξία

 Την ώρα που τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ασφυξίας με ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι και τον αριθμό των διασωληνωμένων καθημερινά να έχει νέο «υψηλό» η κυβέρνηση επιμένει σε σπασμωδικές κινήσεις τις οποίες υπερασπίζεται με τα self-test. Στην άλλη όχθη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το self-test «είναι εργαλείο και όχι υπερόπλο» και ότι αυτή η στρατηγική «προϋποθέτει να έχεις ισχυρό σύστημα Υγείας και ειδικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης».


Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση πιέζει τους ειδικούς για εισήγηση ανοίγματος όσο το δυνατόν αμεσότερα στη χειρότερη καμπή της πανδημίας και με τα νοσοκομεία να λειτουργούν εδώ και καιρό πέρα από τα όρια τους. Καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται και ορίζει το νέο υψηλό ενώ ανοδική τάση έχουν και οι καθημερινές απώλειες. Συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αναμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι με τους γιατρούς να αναγκάζονται να κάνουν διαλογή ασθενών.

«Διαρκές έγκλημα η διαλογή ασθενών»

«Γιατί να φθάνουμε στο σημείο να επιλέγονται  ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι η προετοιμασία που έχουν κάνει; Ό,τι και να λένε η Αττική έχει μόνο 385 κλίνες ΜΕΘ και δεν τολμάνε να επιτάξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Γιος θανόντα από κορονοϊό στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, σε επικοινωνία του με την Ομοσπονδία, κατήγγειλε ότι οι γιατροί του έλεγαν να βρει ο ίδιος ΜΕΘ για τον πατέρα του. Την πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και μετά οχτώ ημέρες του είπαν ότι είναι 51ος. Καθημερινά έπεφτε θέση στη σειρά προτεραιότητας αντί να ανεβαίνει» αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, μια 82χρονη ασθενής στο νοσοκομείο «Παπαμακάριστος», έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν επί 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για την εισαγωγή σε ΜΕΘ. «Υπάρχουν δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά και άλλα κριτήρια», επισημαίνει.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ:

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΝΙΚΑΙΑ: 16 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΕΡΥΘΡΟΣ: Άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

ΕΛΠΙΣ: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

ΛΑΙΚΟ: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΤΖΑΝΕΙΟ: 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής.

Υφυπουργός Υγείας σε γραμμή Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ

Θυμίζοντας την προ έξι ημερών δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δε χρειαζόμαστε νέες ΜΕΘ γιατί οι ασθενείς περιμένουν μόνο «24 ή λίγο περισσότερες ώρες», η υφυπουργός Υγείας σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ βρίσκονται στην αναμονή για ένα με δυο 24ωρα.

Μάλιστα, κατέληξε να λέει ότι το πρόβλημα με την πολύ μεγάλη αναμονή για ΜΕΘ ήταν και πριν την πανδημία αλλά «σήμερα που μιλάμε αυτό αντιμετωπίζεται».

Τα self-test ως στρατηγική με τους επιστήμονες να εκπέμπουν SOS

«Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή στρατηγικής. Χρειάζεται ισχυρό σύστημα Υγείας, που δεν το φροντίσαμε. Οποιοδήποτε τεστ είναι πράξη, είναι διάγνωση. Ποιος θα κάνει διαχείριση του κρούσματος» σημείωσε αναφορικά με τα self test ο διευθ. ΜΕΘ του Παπανικολάου. «Αφήνουμε το κρούσμα ελεύθερο και προσπαθούμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα για να μην έρθει σε επαφή μαζί του, ενώ έπρεπε να είναι το αντίθετο. Αν περιορίσουμε το κρούσμα, μπορούμε να απελευθερώσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αλλά αυτή η στρατηγική προϋποθέτει να έχεις ισχυρό σύστημα Υγείας και ειδικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης» πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι «αν κάποιος δεν το κάνει και σωστά, μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό, να νομίζει ότι είναι αρνητικός ενώ δεν είναι και να κυκλοφορεί ελεύθερα. Ποιος θα αξιολογήσει το αρνητικό τεστ; Αυτή η στρατηγική θέλει κάποιο χρονο. Είναι η επόμενη μέρα».

Στο ίδιο πλαίσιο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη ιχνηλάτηση των θετικών τεστ και προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο για να αναλάβει την ενημέρωση των επαφών προσθέτοντας ότι η διενέργεια self test είναι μια καλή κατεύθυνση αλλά και πάλι δεν αρκεία. Όπως σημείωσε, για αρκετούς πολίτες δεν είναι εύκολη η παραμονή στο σπίτι για λόγους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς. Δηλαδή, για ανθρώπους συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων το να παραμένουν σπίτι τους απομονωμένοι είναι δύσκολο
καθώς είτε χρειάζεται το μεροκάματο είτε δεν υπάρχει δωμάτιο για να μπορεί να απομονωθεί.

Παράλληλα, εξήγησε ότι χρειάζεται καλύτερη καθοδήγηση για τους ασθενείς που μένουν σπίτι, αφού αρκετοί -καθώς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν- οδηγούνται στο νοσοκομείο. Όμως, θα έπρεπε αντί να συμβαίνει αυτό να υπάρχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον ειδικό. ώστε να δίνει τις σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις να μετράει για κατ’ οίκον παρακολούθηση.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε προβληματισμένος αναφορικά με τη στάση υπεραισιοδοξίας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση για τα self test. «Έχω την αίσθηση ότι τους δίνουμε μια διάσταση την οποία δε θα έχουν» υπογράμμισε και τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σωστά και να γίνεται σωστή καταγραφή έπειτα του αποτελέσματος. «Είναι εργαλείο, δεν είναι υπερόπλο» είπε ο ίδιος.


Πηγή: thepressproject.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου