Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Π.Ο.Υ: Αυτοκαταστροφική η άνιση διανομή εμβολίων

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται σε πλούσιες χώρες και του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται μέσω της πρωτοβουλίας COVAX σε φτωχές χώρεςκατάσταση που γίνεται όλο και πιο τραγικήπροειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να εργάζεται μέρα και νύχτα για να βρει λύσεις που αφορούν την αύξηση της παραγωγής και της δίκαιης διανομής εμβολίων.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η άνιση διανομή εμβολίων δεν προκαλεί απλώς ηθική οργή αλλά είναι επίσης οικονομικά και επιδημιολογικά αυτοκαταστροφική καθώς ορισμένες χώρες αγωνίζονται να εμβολιάσουν ολόκληρους τους πληθυσμούς τους, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεν μια βραχυπρόθεσμη αίσθηση ασφάλειας, αλλά είναι μια λανθασμένη αίσθηση. «Όσο περισσότερο θα συνεχίζεται η μετάδοση, τόσο περισσότερες παραλλαγές θα υπάρχουν. Και όσο περισσότερες παραλλαγές εμφανίζονται, τόσο πιθανότερο είναι να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, το εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει περαιτέρω» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Επιπλέον τον Ιανουάριο, όπως υπογράμμισε, ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, εκτός εάν λαμβάνονταν επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής εμβολίων, ωστόσο είναι συγκλονιστικό πόσο λίγα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Αυτό αποδίδεται σύμφωνα με τον ίδιο, στο ότι οι χώρες που εμβολιάζουν τώρα νεότερους, υγιείς ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο νόσησης το κάνουν με το κόστος της ζωής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων και άλλων ομάδων κινδύνου σε άλλες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες, με τις χώρες αυτές να διερωτώνται εάν οι πλούσιες χώρες τηρούν πραγματικά αυτά που λένε όταν μιλούν για αλληλεγγύη.

Συνάντηση για ενίσχυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας

Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση περισσότερων από 800 εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας του ιού SARS-CoV-2 παγκοσμίως, για τη βελτίωση της παρακολούθησης της εξέλιξής του. «Η γνώση πότε, πώς και πού εξελίσσεται ο ιός είναι ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Αλλά είναι περιορισμένης χρησιμότητας εάν οι χώρες δεν συνεργάζονται για την καταστολή της μετάδοσης παντού ταυτόχρονα. Εάν οι χώρες δεν μοιράζονται εμβόλια για τους σωστούς λόγους, τους ζητάμε να το κάνουν για ίδιο συμφέρον» είπε ο Δρ. Τένδρος.

Νέα μελέτη της AstaZeneca επιβεβαιώνει αποτελεσματικότητα 79%

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη εμβολίων, ο Π.Ο.Υ. επισήμανε πως είχε επαφές με την AstraZeneca που είναι η μόνη εταιρεία μέχρι στιγμής που έχει δεσμευτεί να μην επωφεληθεί από το εμβόλιο COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ είναι και ο μόνος κατασκευαστής εμβολίων που έχει συμβάλει σημαντικά στην ισότητα των εμβολίων, με την αδειοδότηση της τεχνολογίας του σε πολλές άλλες εταιρείες, στην Κορέα και την Ινδία οι οποίες παράγουν περισσότερο από το 90% των εμβολίων που έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα μέσω του COVAX και υπο αυτήν έννοια χρειάζονται περισσότεροι κατασκευαστές.

Την Παρασκευή, εξάλλου, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδηλώνουν συνολική αύξηση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.

Τη Δευτέρα η AstraZeneca ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την δοκιμή του εμβολίου σε περισσότερα από 32 χιλιάδες άτομα στη Χιλή, το Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών COVID-19 και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ασφάλειας. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου