Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Υποσχέσεις για νέο μηχανισμό αναπλήρωσης αδιάθετων εμβολίων και αύξηση των εμβολιαστικών κεντρων

 Στην υπερεκτίμηση των αλλεργιών, που «δεν πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά για τον εμβολιασμό» αναφέρθηκε επισταμένως η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Ανακοίνωσαν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 65-69 στο τέλος της εβδομάδας, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις, με την ένταξη των εκπαιδευτικών στον μηχανισμό. Τέλος, υποστήριξαν πως 565.000 άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των εμβολίων ξεκίνησε τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Τις τελευταίες ημέρες τα επιστημονικά κέντρα όλης της Ευρώπης ασχολούνται με την διερεύνηση μιας κλινικής οντότητας η οποία έχει τον σπάνιο συνδυασμό να εκδηλώνεται με θρομβώσεις, θρομβοπενία και ελαττωμένα αιμοπετάλια και μάλιστα μπορεί να συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), συνεχίζοντας παράλληλα την ενδελεχή του έρευνα, έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς τα οφέλη του υπερτερούν από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας, σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου. Η ίδια ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί 28 αντίστοιχα περιστατικά σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Ως πιθανά ύποπτα συμπτώματα ανέφερε το έντονο θωρακικό και κοιλιακό άλγος και την κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο απέκλεισε το ιστορικό θρομβώσεων ως αντένδειξη εμβολιασμού. «Ελπίζουμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας» κατέληξε.

Στον «υπερβολικό φόβο» των πολιτών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για το θέμα των αλλεργιών στάθηκε επίσης η Μ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. «Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι εάν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί για την ανάταξή του ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε νοσοκομείο» τόνισε και αναφέρθηκε σε «υπερεκτίμηση των αλλεργιών».

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστήριξε ότι έχουν σήμερα πραγματοποιήθηκαν 26.000 εμβολιασμοί και από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 1.630.000 εμβολιασμοί, «1.065.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως μόνο 565.000  μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις.

Υποσχέσεις για «νέα φάση» στον εμβολιασμό τον Απρίλιο

Σε «νέα φάση» υποστήριξε ο Μ. Θεμιστοκλέους πως θα μπει ο εμβολιασμός τον Απρίλιο, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000 και προγραμματίζεται να διενεργηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Δήλωσε, επίσης, πως την Παρασκευή 3 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών και σημείωσε πως από τις 26 Μαρτίου, 230.000 άτομα ηλικίας 70-74 ετών έχουν κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία νέου μηχανισμού αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις, με λίστα αναμονής, που διενεργείται ήδη πιλοτικά σε διάφορες περιοχές.

«Όταν ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα θα μπορεί να επιλέξει αν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής. Όσοι πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους σε ΚΕΠ, σε φαρμακεία, είτε με την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα και με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να επιλέξουν να μπουν στη λίστα αναμονής  μπαίνουν. Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού (συνήθως είναι ραντεβού μετά από 15 ημέρες), έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS στο κινητό τους, με το οποίο θα ενημερώνονται σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο πρέπει να μεταβούν και θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα» τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Ακόμη, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η ένταξη των εκπαιδευτικών στον μηχανισμό αναπλήρωσης. «Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε αδιάθετες δόσεις, τότε παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης που έχουμε από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε πλέον σε αυτή τη διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στη Λίστα Αναπλήρωσης αυτή την εβδομάδα» ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ανέφερε ότι το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna επιβεβαίωσε 100.000 δόσεις (αναμένεται ακόμη μία δόση μέχρι το τέλος Απριλίου) και η Johnson & Johnson έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων των επόμενων τριών μηνών με 70.000 τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.00 τον Ιούνιο.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου