Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Μετά το τσιμέντωμα δεν αφήνουν αρχαιολόγους να κάνουν αυτοψία: «Τι ακριβώς ανησυχείτε ότι θα δούμε στην Ακρόπολη;»

 Επιχείρηση αποκλεισμού από την πρόσβαση στην Ακρόπολη καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Αν και ήδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με του αρχαιολόγους, έχουν ζητήσει να πραγματοποιήσουν αυτοψία για τα όσα καταγγέλλονται με την τσιμεντοποίηση στον ιερό βράχο, εντούτοις με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει επιτραπεί.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(ΣΕΑ) καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του ότι παρά το γεγονός ότι έχει κάνει όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε να αιτηθεί αυτοψία στην Ακρόπολη με παρέμβαση του υπουργείου δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.

«Όπως γνωρίζετε, τα έργα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες των εργασιών που παρουσιάζουν τη χρήση βαρέoς τύπου μηχανικών μέσων επί των μνημείων της Ακρόπολης κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας επεμβάσεων σε μνημεία» εξηγούν.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από πολύ νωρίς, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη τόσο για τις ίδιες τις εργασίες, όσο και για όσα επικριτικά λέγονται για αυτές στο δημόσιο διάλογο, ζήτησε να πραγματοποιήσει αυτοψία στην Ακρόπολη. Η αυτοψία, αν και είχε προγραμματιστεί για τις 13/12/2020, κατόπιν άδειας της Εφορείας Πόλης Αθηνών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έκτοτε, παρά τα συνεχή, προφορικά και γραπτά, αιτήματα, δεν έχει επιτραπεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΑ να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Πρόκειται για ευθύ αποκλεισμό του ΣΕΑ από το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με υψηλό συμβολισμό για τη Δημοκρατία, αποκλεισμός, ο οποίος απευθύνεται στο σύνολο του κλάδου των υπηρετούντων αρχαιολόγων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ, η πολιτική παρέμβαση, δεν περιορίστηκε στην απαγόρευση πραγματοποίησης αυτοψίας, αλλά προχώρησε στην απαγόρευση διαλόγου μεταξύ του ΣΕΑ και της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου. Η απάντηση που δέχθηκε ο ΣΕΑ από την προϊσταμένη της ΕΦΑΠΑ σε πρόσκληση που της απευθύνθηκε για προφορική ενημέρωση ήταν ότι για τον χώρο της Ακρόπολης και τα έργα σε αυτόν πρέπει ο σύλλογος να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Κατόπιν τούτων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ρωτά το υπουργείο τι ακριβώς το ανησυχεί ότι θα δουν στην Ακρόπολη.

Παράλληλα ερωτά:

α. Εάν έχει αλλάξει πρόσφατα ο Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις. Από πότε την άδεια επίσκεψης σε οποιοδήποτε μνημείο δεν τη δίνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, αλλά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ; Η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων έχει εκχωρηθεί από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου;

β. Για ποιο λόγο εσείς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που δηλώνετε τόσο βέβαιοι για την ποιότητα του έργου που γίνεται στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα εσείς με τις ενέργειές σας ως πρόεδρος του ΚΑΣ, δεν επιτρέπετε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να δουν από κοντά τον χώρο, ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη;

«Θεωρούμε απαραίτητο να επιτραπεί όχι μόνο στο ΔΣ του ΣΕΑ, αλλά και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες να επισκεφτούν τον χώρο της Ακρόπολης, η οποία δεν μπορεί να μείνει ανοιχτή μόνο για την ΕΣΜΑ που έσπευσε προχθές να εκδώσει πολυσέλιδη ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τις εργασίες που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου. Η Ακρόπολη, ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, φέρει πανανθρώπινες αξίες οι οποίες δεν δύνανται να απολεσθούν. Ο αποκλεισμός μας από την Ακρόπολη συντείνει στην σκανδαλώδη εικόνα μίας υπόθεσης, για την προώθηση της οποίας έχουν χαθεί τα επιστημονικά και διοικητικά ερείσματα» καταλήγει.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου