Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Μία ΕΡΤ να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς

 BBC News at Six and Ten shows could be axed on TV and head online instead |  Bucks Free Press


 του Λάμπη Τσιριγωτάκη

Η ΕΡΤ φαίνεται να δίνει τώρα προτεραιότητα στη μυθοπλασία, αποβλέποντας φυσικά να κερδίσει τηλεθέαση και να είναι ανταγωνιστική με τα ιδιωτικά κανάλια χωρίς να το έχει πετύχει.

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει η επιλογή της εκάστοτε διοίκησης της ΕΡΤ να γίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είναι σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση να δοθεί ένα τέλος στην πρακτική που ισχύει και σήμερα, η διοίκηση της ΕΡΤ να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση με πολιτικά και κομματικά κριτήρια.

Φυσικά εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιούσε αυτή την αλλαγή όταν είχε την εξουσία. αλλά αντίθετα κάλυπτε ορισμένες κομματικές εκπομπές στην ΕΡΤ, οι οποίες τελικά τον ζημίωσαν στην εμπιστοσύνη του κόσμου και εκλογικά. Εν πάση περιπτώσει να σταθούμε και να καλωσορίσουμε την συγκεκριμένη τροπολογία. Το ερώτημα είναι εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μπορεί να εγγυάται την επιλογή των καταλλήλων και των ικανών ατόμων για να διοικούν και να διαχειρίζονται την ΕΡΤ.

Προσωπικά πιστεύω πως όχι, για δύο λόγους. Πρώτα γιατί τα μέλη της επιτροπής είναι λογικό να μη γνωρίζουν το δύσκολο και περίπλοκο αντικείμενο της τηλεόρασης και, δεύτερο, είναι αναπόφευκτο να επηρεάζονται στην κρίση τους από προσωπικά και πολιτικά κριτήρια. Μπορεί όμως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να έχει τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μιας αντικειμενικής και αξιόπιστης διοίκησης για την ΕΡΤ.

Να διενεργεί αυτή έναν διαφανή διαγωνισμό, που θα δίνει την ευκαιρία σε νέους και σε έμπειρους επιστήμονες που θα γνωρίζουν τη διαχείριση της τηλεόρασης να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και να παίρνουν μέρος. Και είναι βέβαιο ότι έτσι θα βρίσκονται τα αξιοκρατικά ικανά πρόσωπα για τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Παράλληλα θα είναι ένας θεσμός - «δικλίδα ασφαλείας» η δημιουργία μέσα στον οργανισμό της ΕΡΤ μιας πραγματικά ανεξάρτητης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει την οικονομική διαχείριση της ΕΡΤ, την ποιότητα των προγραμμάτων της και τα νούμερα της τηλεθέασης, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Εκφράζουν τα ποσοστά εμπιστοσύνης του κόσμου στα τηλεοπτικά προγράμματα και κανάλια.

Μέχρι τώρα, διαχρονικά, οι διοικήσεις της ΕΡΤ έχουν την πολυτέλεια και την ευχέρεια να δαπανούν τα χρήματα της ΕΡΤ όπως θέλουν, να δίνουν εκπομπές σε όποιους θέλουν, αδιαφορώντας εάν έχουν ασήμαντη τηλεθέαση, να εξυπηρετούν φίλους και πολιτικά ρουσφέτια, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτούν σε κάποια υπηρεσία.

Στους ανθρώπους που έχουν διοικήσει και διοικούν την ΕΡΤ θα πρέπει να τους τεθεί το ερώτημα εάν θα έκαναν τις ίδιες επιλογές σε πρόσωπα και εκπομπές εάν η ΕΡΤ ήταν οικογενειακή τους επιχείρηση και λειτουργούσε με δικά τους χρήματα.

Συχνά γίνεται αναφορά στο BBC ως πρότυπο δημόσιας τηλεόρασης. Θα υπενθυμίσω σχετικά ότι το τρίπτυχο της αποστολής του BBC, σύμφωνα με τον καταστατικό του χάρτη, είναι ενημέρωση, μόρφωση, ψυχαγωγία, με έμφαση στην ενημέρωση. Το πρότυπο αυτό το ακολουθούν οι περισσότερες δημόσιες τηλεοράσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Η ΕΡΤ φαίνεται να δίνει τώρα προτεραιότητα στη μυθοπλασία, αποβλέποντας φυσικά να κερδίσει τηλεθέαση και να είναι ανταγωνιστική με τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν το έχει όμως πετύχει, καθώς ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά κανάλια είναι δύσκολος. Το ποσοστό της συνολικής τηλεθέασης της ΕΡΤ είναι μόνο 5,9% και η συνολική τηλεθέαση για τα τρία κανάλια της ΕΡΤ είναι κάτω από το 10%.

Πιστεύω ότι θα πρέπει, επίσης, η διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ, που την αποτελούν έμπειροι δημοσιογράφοι οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από την ΕΡΤ, να αλλάξουν τη συνταγή του κεντρικού της ειδήσεων στις 9 το βράδυ, γιατί το ποσοστό της τηλεθέασης που έχει σήμερα είναι πολύ μικρό, νομίζω γύρω στο 4-5%, τελευταίο σε τηλεθέαση από όλα τα δελτία ειδήσεων των βασικών τηλεοπτικών καναλιών.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο CBS μου ανάθεσε να καλύψω τα δραματικά γεγονότα της ισλαμικής επανάστασης στην Περσία, γιατί τότε ήταν απαγορευμένη η είσοδος στην Περσία για τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Οταν μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή ο διευθυντής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου μού είπε: «Θα σου δώσουμε ένα πολύ καλό και έμπειρο τηλεοπτικά συνεργείο, θα δαπανήσουμε μεγάλα χρηματικά προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη.

Ο ανταγωνισμός με τα άλλα αμερικανικά κανάλια, για την κάλυψη των γεγονότων στην Περσία, είναι πολύ κρίσιμος για την επιβίωση μας. Από την επιτυχία της αποστολής σας θα εξαρτηθεί και η δική μου θέση. Οι απαιτήσεις της εταιρείας μου είναι πολύ μεγάλες». Ανέφερα το γεγονός αυτό για να υπογραμμίσω ότι οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμη και οι δημόσιοι, στις προηγμένες χώρες, λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, Οι υπεύθυνοι κρίνονται ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Πηγές: 

efsyn.gr

bucksfreepress.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου