Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Nüwa: Μια βιώσιμη πόλη στον Άρη

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Το σχέδιο μιας αυτάρκης και βιώσιμης πόλης στον Άρη παρουσίασε το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο ABIBOO, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mars city” του Mars Society, μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων και ακαδημαϊκών.

Η πόλη Nüwa, όπως την ονόμασαν, θα βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους βράχους του Άρη που βρίσκεται στο Tempe Mensa. Το μέρος επιλέχτηκε επειδή πιστεύεται ότι έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό. Η Nüwa έχει σχεδιαστεί ως μια «κάθετη πόλη», ώστε να προστατευεται από την ακτινοβολία και τους μετεωρίτες, έχοντας παράλληλα πρόσβαση στο ηλιακό φως.

«Συνεργαστήκαμε με τους επιστήμονες για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε εκεί», δήλωσε ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου, Alfredo Muñoz, στο Euronews, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που είναι πολύ συγκεκριμένες, όπως είναι η βαρύτητα, η οποία είναι κατά 62% μικρότερη από τη γήινη».

(ABIBOO)

Η πόλη, με προβλεπόμενο πληθυσμό 250.000 ατόμων, αναπτύχθηκε έχοντας κατά νου την αειφορία και την αυτάρκεια. Σύμφωνα με το ABIBOO, μετά από μια σύντομη αρχική φάση που θα βασίζεται σε επενδύσεις κεφαλαίου και προμήθειες από τη Γη, η πόλη θα πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξή της με τοπικούς πόρους στον Άρη. Δεδομένου ότι υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα και νερό στην επιφάνεια του Άρη, το ABIBOO θέλει να το χρησιμοποιήσει για να παράγει χάλυβα στον πλανήτη.

«Το νερό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο Άρης γιατί έτσι θα έχουμε τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή. Βασικά, με το νερό και το Co2, μπορούμε να παράγουμε άνθρακα και με τον άνθρακα, μπορούμε να παράγουμε χάλυβα», είπε ο Muñoz.

Οι επιτόπιες καλλιέργειες θα παρέχουν το 50% της διατροφής, ενώ τα μικροφύκη θα είναι το κύριο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής, καθώς είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τη χρήση χώρου και πόρων. Οι αρχιτέκτονες έχουν επίσης σχεδιάσει περιοχές καλλιέργειας για ζώα και έντομα. Μια τακτική υπηρεσία μεταφοράς θα πρέπει επίσης να μπορεί να λειτουργεί για τη μετάβαση από τη Γη στον Άρη. Τα παράθυρα εκτόξευσης ανοίγουν περίπου κάθε 26 μήνες και διαρκούν μεταξύ ενός και τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον Muñoz, η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει έως το 2054 και να ολοκληρωθεί έως το 2100. «Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς. Αυτό που χρειάζεται χρόνο αφορά περισσότερο τη διασφάλιση ότι υπάρχει αρκετή βούληση και ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό πρέπει προέλθει από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποικιλομορφία».

Προηγουμένως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Elon Musk, είχε δηλώσει ότι η κατασκευή μια λειτουργικής και βιώσιμης αποικίας στον Άρη θα απαιτούσε χίλιες πτήσεις προς τον πλανήτη και αυτό δεν θα γίνει τις ερχόμενες δεκαετίες.

 

ΠΗΓΗ: Sputniknews

Πηγή: ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου