Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

The AfroGreeks: Βίντεο με όλες τις δράσεις για την ποίηση και ενάντια στον ρατσισμό

 Σύνταξη: Τάσος Οικονόμου

H Αθήνα έγινε το σκηνικό για να στεγαστεί το συλλογικό έργο – σε εξέλιξη – “the AfroGreeks” που οργάνωσε μια ολοήμερη δράση την Κυριακή 21/3 τιμώντας τα σημαντικά μηνύματα της μέρας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ της 21/3/21 (2+1=3 /3 /2+1=3, η μέρα που αποτελείται από 3 τριάρια)

        9.30  Πεδίο Άρεως

Θεατρικό παιχνίδι με ποιήματα και μουσικές από την Αφρική και την Θράκη από τον ηθοποιό Σαμουήλ Ακίνολα, την ηθοποιό & σκηνοθέτη Ελένη Μαυρίδου, τον μουσικό Γιώργο Μαυρίδη και 6 μικρούς Αφροέλληνες μαθητές των σχολείων της Κυψέλης.

       11.30  Δημαρχείο Αθήνας 

Θρησκευτικά τραγούδια gospels από τον τραγουδιστή Στήβεν Αντερίντο που παίζει πιάνο και τραγουδάει.

       13.00 Πλατεία Μοναστηρακίου 

Street dance από τους χορευτές Μικέλ Εργκάρ και Κόφι Γιαντόμ.

       15.00  Περιστύλιο Ζαππείου

Προφορική ποίηση, body percussion και χορός afrobeats από ομάδα 4 κοριτσιών (Τζέσικα Ανοσίκε, Γκρέις Νουόκε, Ντεμέλζα Οκότζι, Μαρία Σακέι,) και την ανθρωπολόγο χορού Νατάσα Μάρτιν.   

       16.30  Ταράτσα βιβλιοπωλείου Literature House στην Κυψέλη

Mουσικό δρώμενο με τραγούδια και ποίηση από τον συνθέτη McYinka.

       18.00  Αίθριο Μουσείου Μπενάκη (video)

Τραγούδια με τις Αφροελληνίδες Ελένη Νζάνγκα και Γκρέης Νουόκε και τον Στήβεν Αντερίντο στο πιάνο. «Εισβάλλει» αιφνιδιαστικά ο McYinka.

20.00

       Διαδικτυακή συζήτηση με τους καλλιτέχνες του έργου και κοινό· θέμα η ζωή και οι δυσκολίες των καλλιτεχνών στην εποχή των περιορισμών του Covid19.

 Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εγγύτητα σε μια στιγμή που είναι παραπάνω από αναγκαίο να τηρούνται οι αποστάσεις και οι περιορισμοί λόγω Covid-19; Πώς μπορεί κανείς να νιώσει αυτόπτης και παρών σε δράσεις όπου απαγορεύεται να υπάρχουν θεατές; Πώς μπορεί η Αθήνα να πρωταγωνιστήσει και να γίνει πυρήνας δράσεων με φωνές που διεκδικούν την ισότητα και αντιμάχονται τον ρατσισμό όταν απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις;

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποκαθιστά τη διαταραγμένη ισορροπία στα παραπάνω δημιουργώντας εναλλακτικές και διαδραστικές συνδέσεις που θα κάνουν τους έγκλειστους Αθηναίους (και όλους τους Έλληνες) να συμμετάσχουν στον μαζικό εορτασμό της μέρας σαν να μπορούν να περιφέρονται ελεύθεροι στην πόλη συμμετέχοντας σε μουσικά δρώμενα και συζητήσεις.

  Η δράση αυτή ακυρώνει τις αποστάσεις με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και λειτουργεί ως ένα παράδειγμα που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις.

 Το έργο the AfroGreeks” ξεκίνησε το 2015, ως µέρος ενός δηµόσιου διαλόγου, στην Κυψέλη, για την Αφρικανική κοινότητα στην Αθήνα και συνεχίζεται µε την παρουσία του σε εκθέσεις τέχνης ως εγκατάσταση βίντεο και εργαστήριο που συνοδεύεται από ζωντανές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Οι 140 Αφροέλληνες που πρωταγωνιστούν στα βίντεο της εγκατάστασης του έργου ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, διεκδικούν το δικαίωµα να είναι καλλιτέχνες και πασχίζουν µε κάθε τρόπο να εκφραστούν.

Η παρουσία τους σε ένα µουσείο/χώρο σύγχρονης τέχνης μέσα από μια εγκατάσταση με ζωντανές εκδηλώσεις (που θα γίνονται στη διάρκεια της έκθεσης) τούς δίνει τη δυνατότητα να βρουν ένα βήµα έκφρασης συνδέοντας -µέσω της τέχνης- το µουσείο µε την πόλη, κάνοντας ορατούς τους αόρατους και σχηματοποιώντας μια ηχηρή αντίδραση εναντίον κάθε ρατσισμού μέσα από ένα έργο τέχνης.

 

 Η δράση γίνεται από τον σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την ομάδα Døcumatism, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το ΥΠΠΟΑ, τον Δήμο Αθηναίων και την Humanrights360.  

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου