Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Η πτώση του μετεωρίτη του Winchcombe – Αποκλειστική συνέντευξη της Sara Russell, καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

 Σύνταξη: Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στα τέλη Φεβρουαρίου, στα Δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε ένας μετεωρίτης έπειτα από έκρηξη στον ουρανό. Χάρη στην επέμβαση και έρευνα της Καθηγήτριας Πλανητικών Επιστημών, κα Sara Russell και της ερευνητικής ομάδας της, πολλά θραύσματα του εν λόγω μετεωρίτη συλλέχθηκαν. Μάθαμε λοιπόν πως πρόκειται για έναν σπάνιο μετεωρίτη, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό μελέτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum) του Λονδίνου. Για αυτό το επιστημονικά αξιοσημείωτο γεγονός συνομιλήσαμε με την Καθηγήτρια Sara Russell, η οποία και μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες της ertnews.gr

Καθ. Russell, στα τέλη Φεβρουαρίου ένας μετεωρίτης έπεσε στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μια εκπληκτική πορεία της πύρινης σφαίρας και της ηχητικής έκρηξης που προηγήθηκε στον ουρανό. Πώς εντοπίστηκαν τα θραύσματα του μετεωρίτη;

Ο μετεωρίτης έπεσε λίγο πριν τις 10 μ.μ. στις 28 Φεβρουαρίου (2021), πρώτα παρατηρήθηκε ως πύρινη σφαίρα στον ουρανό της Αγγλίας και της Ουαλίας και καταγράφηκε επίσης στις ειδικές κάμερες πυρκαγιάς που παρακολουθούν τον ουρανό. Από αυτές τις παρατηρήσεις μπορέσαμε να υπολογίσουμε πού ήταν πιθανό να πέσει ο μετεωρίτης στο έδαφος. Το επόμενο πρωί κάποιος ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα του σπιτιού του βρέθηκε μπροστά σε ένα σωρό από μαύρα βότσαλα και σκόνη, ο μετεωρίτης είχε συντριβεί στο δρομάκι του.

Λίγο μετά την πτώση του μετεωρίτη, πήγατε με συναδέλφους στο Gloucestershire για να μαζέψετε τα θραύσματα. Τι βρήκατε;

Εκτός από τη συλλογή των θραυσμάτων του μετεωρίτη που έπεσαν στο δρόμο, μια ομάδα επιστημόνων έψαξε τα κοντινά χωράφια και βρήκε άλλη μια πέτρα σε ένα βοσκοτόπι. Αρκετοί άλλοι ιδιοκτήτες σπιτιών ανέφεραν επίσης ότι είχαν βρει μικρά κομμάτια του μετεωρίτη στους κήπους τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης είχε πέσει σαν πέτρινη βροχή σε μια περιοχή λίγα μίλια απέναντι, γύρω από τη μικρή πόλη Winchcombe στο Gloucestershire. Επειδή οι μετεωρίτες ονομάζονται πάντα από το μέρος που έπεσαν, αυτός πιθανόν να είναι και ο λόγος της μετονομασίας του ως Winchcombe.

Πόσο υλικό καταφέρατε να συλλέξετε και γιατί ήταν τόσο σημαντικό να φτάσετε το συντομότερο δυνατό;

Τώρα συλλέξαμε περίπου 500 γραμμάρια μετεωρίτη, κυρίως σε πολύ μικρά κομμάτια ακόμα μέχρι και κομμάτια σκόνης που έπρεπε να συλλέξουμε χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα για να τα αφαιρέσουμε από το δρόμο! Ήμασταν πραγματικά τυχεροί που το μεγαλύτερο μέρος του υλικού συλλέχθηκε πολύ γρήγορα μετά την πτώση του στη Γη. Μόλις προσγειωθεί ένας μετεωρίτης, αρχίζει να μολύνεται, από νερό εάν βρέξει ή από ζωύφια που αρχίζουν να αναπτύσσονται πάνω του. Εάν μπορούμε να συλλέξουμε τον μετεωρίτη και να τον διατηρήσουμε καθαρό και στεγνό, τότε αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πολύ περισσότερη έρευνα, γιατί μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο ίδιος με εκείνον που βρισκόταν στο διάστημα.

Τι γνωρίζουμε για αυτόν τον μετεωρίτη μέχρι στιγμής, και ποιά είναι η επιστημονική του σημασία;

Η προκαταρκτική μας εργασία δείχνει ότι αυτός ο μετεωρίτης είναι ανθρακούχος χονδρίτης, ένας πολύ σπάνιος τύπος μετεωρίτη. Αυτοί είναι και οι αγαπημένοι τύποι μετεωρίτη της ερευνητικής μας ομάδας, επειδή σχηματίστηκαν από την πρώτη στιγμή της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος, πριν ακόμα σχηματιστούν οι πλανήτες και μπορούν να μας πουν πώς ήταν το περιβάλλον τότε. Επίσης, μετεωρίτες όπως αυτός συνήθως περιέχουν μικρό ποσοστιαία οργανικό υλικό. Εάν τέτοιοι μετεωρίτες έπεφταν στην πρώιμη Γη, τότε θα μπορούσαν να παρέχουν τα πρώτα συστατικά για να ξεκινήσει και να ανθίσει η ζωή. 

Τα δείγματα βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου και φιλοξενούνται αξιόλογες συλλογές. Τι μελέτες σκοπεύετε να κάνετε τώρα; Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους μεγάλους διαστημικούς οργανισμούς (δηλαδή ESA, NASA, JAXA);

Σχεδιάζουμε μια πλήρη ανάλυση του μετεωρίτη που θα απασχολήσει δεκάδες ερευνητών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο. Θα χαρακτηρίσουμε την ορυκτολογία και την περιεκτικότητά του σε νερό και θα εξετάσουμε το οργανικό υλικό του μετεωρίτη. Θα ερευνήσουμε επίσης τις μαγνητικές του ιδιότητες. Η πτώση του μετεωρίτη είναι πολύ επίκαιρη επειδή μια διαστημική αποστολή από την Ιαπωνία, που ονομάζεται Hayabusa 2, επέστρεψε με ένα δείγμα από τον αστεροειδή Ryugu τον Δεκέμβριο του 2020. Ο μετεωρίτης του Winchcombe μοιάζει αρκετά με το υλικό που επέστρεψε από αυτό το διαστημικό σκάφος, οπότε ίσως να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ανάλυσης υλικού της διαστημικής αποστολής.

Σκοπεύει το μουσείο να παρουσιάσει κάποια δείγματα στο μέλλον;

Ναι! Δυστυχώς, το μουσείο τώρα είναι κλειστό για το κοινό λόγο της πανδημίας. Αλλά ελπίζουμε να ανοίξει τον Μάιο και στοχεύουμε να έχουμε μια μικρή έκθεση για να παρουσιάσουμε τον μετεωρίτη ώστε να τον δείξουμε στους επισκέπτες όταν ανοίξουν οι πύλες.

Μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη δεν είναι κάτι που ακούει κανείς καθημερινά. Πόσο σπάνιο είναι ένα τέτοιο γεγονός για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τη Γη συνολικά;

Περίπου 40.000 τόνοι εξωγήινης ύλης εκτιμάται ότι έρχονται στη Γη κάθε χρόνο, αλλά σχεδόν όλο αυτό είναι υπό την μορφή μικρών σωματιδίων σκόνης που καίγονται καθώς περνούν μέσα από την ατμόσφαιρα – όταν βλέπετε διάττοντες αστέρες, είναι ένας από αυτούς τους μικρούς κόκκους που έρχονται στη Γη. Ένα αντικείμενο που είναι αρκετά μεγάλο για να επιβιώσει στο πέρασμα μέσα από την ατμόσφαιρα και να αγγίξει την επιφάνεια της Γης είναι πολύ πιο σπάνιο, γιατί τα περισσότερα που δεν συλλέγονται είναι επειδή πέφτουν στη θάλασσα ή δεν γίνονται αντιληπτά. Αυτή η πτώση μετεωρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για εμάς. Την τελευταία φορά που ένας μετεωρίτης παρατηρήθηκε να πέφτει και συλλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πριν από 30 χρόνια, οπότε αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή!



Εδώ το βίντεο της πύρινης σφαίρας στον ουρανό (πηγή: Richard Fleet of the UK Meteor Observation Network/Natural History Museum)

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου