Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Το «Ελλάδα 2.0» ως σχέδιο για τους λίγους που θα μπορούσε να ονομάζεται «Μνημόνιο 5.0»

 «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης «Ελλάδα 2.0». Νέα καθημερινότητα για τους πολίτες μέσω του σχεδίου που παρουσιάστηκε βλέπει και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο. «Ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ» σημειώνει το ΚΚΕ.


«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα «ανάκαμψης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αντίπερα όχθη όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας «Ελλάδα 2.0» κάνουν λόγο για «σχέδιο για λίγους» που αφήνει έξω την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Μεγαλοστομίες και πρόθεση για «ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις» στην παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

«Αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα»

Σε κοινή ανακοίνωση τους η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζουν όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου», αναφέρουν.

«Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του», τονίζουν, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας». «Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην έκθεση Πισσαρίδη», συμπληρώνουν.

«Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κρίσιμο κενό στο οποίο συνειδητά η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει», καταλήγουν.

«Ελλάδα των δύο ταχυτήτων»

«Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» επειδή υποτίθεται ότι παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας. Ωστόσο η παρουσίαση σήμερα ήταν μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση» αναφέρει από πλευράς του το ΚΙΝΑΛ.

«Ακούσαμε χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισ. ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ. Ακούσαμε αόριστα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς να δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, χωρίς να υιοθετείται η πρότασή μας για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων. Ακούσαμε τη συσχέτιση του προγράμματος με τις συντηρητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη» δηλώνει, προσθέτοντας ακόμα ότι «θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τα άγνωστα ακόμα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, όταν κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες). Τότε θα το αντιπαραβάλουμε και με το δικό μας πρόγραμμα που είναι προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας».

 «Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το “Ελλάδα 2.0” θα ήταν το “Μνημόνιο 5.0″»

Ως «Μνημόνιο 5.0» χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο το ΚΚΕ, ενώ προσθέτει ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση».

«Η “Ελλάδα 2.0”, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο “νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το “Ελλάδα 2.0” θα ήταν το “Μνημόνιο 5.0″».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα» προσθέτει.

«Τις ”ευρύτερες συναινέσεις”, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις αναζητήσει στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωενωσιακού τόξου, που στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δις στο χρέος του πτωχευμένου κράτους»

Σε σχόλιο του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνει λόγο για θριαμβολογίες Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμα 21,7 δις στο χρέος του ήδη πτωχευμένου κράτους.

«Τον Ιούνιο, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα 72 δις ευρώ που εξασφάλισε για τη χώρα. Σήμερα αυτά έγιναν “σχεδόν” 60 δις σε διάρκεια εξαετίας. Από αυτά, τα 12,7 δις είναι νέα δάνεια που θα εγγυηθεί το κράτος εκ μέρους μεγάλων εταιρειών, τα 9 δις τα χρωστά το κράτος στην Κομισιόν, ενώ τα υπόλοιπα 28,3 δις είναι χρήματα που (υποτίθεται!) θα δανειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από μόνες τους για να τα “ρίξουν” στην οικονομία» σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε στο yanisvaroufakis.eu και προσθέτει:

«Πίσω, λοιπόν, από τα ωραία λόγια για την «Ελλάδα 2.0» και τις παρομοιώσεις με την… Επανάσταση του 21, κρύβεται η πικρή αλήθεια: Ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δις στο χρέος του πτωχευμένου κράτους (του οποίου το χρέος είναι ήδη πάνω από το 210% του ΑΕΠ) και ελπίζουν ότι ο πτωχευμένος ιδιωτικός τομέας (με χρέη ήδη πάνω από το 150% του ΑΕΠ) θα δανειστεί άλλα 28,3 δις.

Πουθενά, βέβαια, δεν αναφέρονται στο καθαρό όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 10 δις για την εξαετία – ακριβώς όπως το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε από τον περασμένο Ιούνιο.

Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση παραδέχεται τη γύμνια του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» του κ. Μητσοτάκη εγγράφοντας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021… 2,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης – κι αυτό σε μια χρονιά που το κράτος πρέπει να πληρώσει 11,5 δις στους δανειστές και να μπει «μέσα» άλλα 15 δις ώστε να καλύψει τα ελλείμματά του!

Ακόμα και τα φύκια έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις μεταξωτές κορδέλες που τόσο επιδέξια παρουσίασε σήμερα στο σόου του ο κ. Μητσοτάκης».


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thepressproject.gr την 1η Απριλίου του 2021.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου