Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Καταργούνται δικλείδες ασφαλείας για την ψήφο των αποδήμων με νέο νόμο Βορίδη

Tην κατάργηση δικλείδων ασφαλείας για την ψήφο των αποδήμων ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με νέο νόμο που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αλλάζοντας τον νόμο που είχε ψηφιστεί από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευρεία πλειοψηφία, το 2019. Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργούνται δύο περιορισμοί: Να πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές, κατά τα δύο τελευταία έτη, αν είναι πάνω από 30 ετών.

«Υπάρχουν πράγματι περιορισμοί που πολλούς και ειδικά τους ιστορικούς μας αποδήμους, αυτούς που έχουν αποδημήσει πιο παλιά, δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» τόνισε σε συνέντευξή του στο Μega ο Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας την ξαφνική κατάθεση του νέου νόμου, σήμερα, Δευτέρα.

Για να υποστηρίξει τη θέση του μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Θεοδώρας Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Σε σχετική της απάντηση για τους περιορισμούς, η Θεοδώρα Τζάκρη καταδικάσε αυτούς τους περιορισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους άδικους και υποτιμητικούς, υποσχόμενη ότι το κόμμα της θα τους καταργήσει. Αναλυτικά η απάντησή της:

Ερώτηση:Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;

Θεοδώρα Τζάκρη: Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.

Πατώντας πάνω σε αυτή τη δήλωση της αρμόδιας Τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού υποστήριξε ότι προετοίμαζε τη διάταξη «όλο το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ότι περιμένει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι 200 ψήφοι ώστε να ισχύσει ο νόμος από τις ερχόμενες εκλογές. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουμε αυτούς τους περιορισμούς», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Για άθλιο μικροπολιτικό παιχνίδι» κατηγόρησε το υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, που βρισκόταν στην τηλεοπτική εκπομπή μαζί του. «Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Μάλιστα, το real.gr δημοσιεύει το σχετικό προσχέδιο νόμου, ενώ επικαλείται  ασφαλείς πληροφορίες, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητούσε εδώ και καιρό τρόπο για άρση των περιορισμών διαβλέποντας  ότι το σχέδιο νόμου ως είχε ψηφιστεί από τη Βουλή θα είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσει μόνο ένας  περιορισμένος αριθμός αποδήμων, πολύ χαμηλότερος από αυτόν των αρχικών εκτιμήσεων. Όπως προανήγειλε ο Υπουργός, με τον νέο νόμο καταργούνται όλοι οι περιορισμοί και συγκεκριμένα η διαμονή τουλάχιστον δυο ετών κατά την τελευταία 35ετία εντός της ελληνικής επικρατείας  και η υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά τα δύο τελευταία έτη για όσους είναι πάνω από 30 ετών.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ μετά το «φάουλ» Τζάκρη

Με κοινή δήλωση των Γ.Κατρούκαλου, Θ.Τζάκρη και Κ.Ζαχαριάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Υπουργό Εσωτερικών ότι πατάει πάνω σε αποσπασματικές δηλώσεις της Τομεάρχη απόδημου Ελληνισμού, Θεοδώρας Τζάκη, που χαρακτήρισε ωστόσο «άδικους» και «υποτιμητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, υποσχόμενη σε μία απάντησή της ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα τους καταργήσει». Επικαλούμενος αυτήν την τοποθέτηση, ο Μάκης Βορίδης καταθέτει σήμερα σχετικό νομοσχέδιο, για ολοκληρωτική άρση των δικλείδων ασφαλείας στην ψήφο των αποδήμων.

«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει επίσης ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού»

Στην κοινή δήλωση των Γ.Κατρούκαλου, Θ.Τζάκρη και Κ.Ζαχαριάδη, περιλαμβάνεται τροπολογία που προβλέπει τα εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

«Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμπαιγνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την άρση δικλείδων ασφαλείας στην ψήφο των αποδήμων καταγγέλλει το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων».

Προσθέτει ότι «Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…»

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου