Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Μήνυση κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών

 Εκπρόσωποι πέντε φιλοζωικών οργανώσεων και μίας οικολογικής περιφερειακής παράταξης κατέθεσαν μήνυση κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνταν με την απάνθρωπη αιχμαλωσία των δελφινιών ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία και τη Γαλλία και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων και οργανώσεων ήταν έντονες.


Την Τετάρτη 14 Απριλίου, εκπρόσωποι της ομάδας My Dolphin Club της οικολογικής περιφερειακής παράταξης Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής, της ομοσπονδίας Dolphinaria-free Europe (DFE), των οργανώσεων Sea Shepherd Greece και iSea και του φιλοζωικού σωματείου O Άργος κατέθεσαν μήνυση κατά της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», για την παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών.

Οι οργανώσεις στη μηνυτήρια αναφορά περιγράφουν όλα όσα έχουν συμβεί από το 2010 που ήρθαν τα δελφίνια στην Ελλάδα μέχρι σήμερα: Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία και τη Γαλλία και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων και οργανώσεων ήταν έντονες αλλά ατελέσφορες, καθώς δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ή πολιτική βούληση για την απαγόρευσή τους. Μετά την ψήφιση του Ν.4039/12 του Υπ.Α.Α.Τ. (στα άρθρα 12 &13 του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον του κοινού) ωστόσο, πρώην μέλη του κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν καταγγελία στο Υπ. Περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της καταγγελίας, τον Νοέμβριο του 2016 το σώμα των επιθεωρητών του Υπουργείου προέβη σε επί τόπου αυτοψία, από την οποία προέκυψε απόφαση βεβαίωσης της παράβασης, βάσει της οποίας επιβλήθηκε στο ΑΖΠ πρόστιμο 44.300 Ευρώ και σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.

Παρά την εκτενή αναφορά των επιθεωρητών στις παραστάσεις και πειστήρια όπως βίντεο και φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος του ΑΖΠ, Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, τον Σεπτέμβριο του 2020 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λόγω μη νόμιμης ποινικής δίωξης καθώς στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκε το άρ.20 του Ν. 4039/2012 που προβλέπει την ποινική κύρωση για την παραβίαση των άρθρων 12&13 του ίδιου νόμου. Πρακτικά, το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης.

Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, η Περιφέρεια Αττικής – αρμόδια για την έκδοση της άδειας του ΑΖΠ – προέβη σε δύο επιπλέον αυτοψίες μετά από επιστολή της DFE και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, και συναντήσεις με μέλη των DFE, Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club, ενώ τον Μάρτιο του 2020 προχώρησε στην ανάκληση της άδειας του δελφιναρίου κατόπιν εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», οπότε σταμάτησαν οι παραστάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2020, σε συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών, οι εκπρόσωποι των πέντε οργανώσεων και της περιφερειακής παράταξης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης προκειμένου να κληθεί εκ νέου σε απολογία ο εκπρόσωπος του ΑΖΠ για την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, ακόμα και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, το ΑΖΠ συνέχιζε – κατά τα διαστήματα που δεν ήταν κλειστό λόγω των μέτρων – να ταΐζει τα δελφίνια παρουσία κοινού, παρά τις οδηγίες της περιφέρειας Αττικής και να παραπλανά το κοινό ανακοινώνοντας πως οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου