Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει το ΚΚΕ το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 Ερώτηση σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξιοποιώντας τη νομοθεσία της ΕΕ, η κυβέρνηση επικαλείται ότι το αντεργατικό νομοσχέδιό της εφαρμόζει το πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ και «τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», με βάση τις οποίες στο 54% των επιχειρήσεων στην ΕΕ η κατάργηση του 8ωρου και η απλήρωτη εργασία αποτελούν ήδη πραγματικότητα.

Ερώτηση σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σωματεία, ατομικότητες και πολιτικός κόσμος έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν τις εργασιακές υπερωρίες. Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων επικαλείται τακτικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί απόρροια ευρωπαϊκών οδηγιών, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ωρου και η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας, με εργαλείο τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που θα επιβάλλεται με ατομικές «συμφωνίες», προϊόν των εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών. Καθιέρωση περισσότερων και πιο φθηνών υπερωριών, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και υποβάθμισή του σε δήθεν «ανεξάρτητη αρχή», με απόσυρση κάθε κρατικής ευθύνης.

Αξιοποιώντας τη νομοθεσία της ΕΕ, η κυβέρνηση επικαλείται ότι το αντεργατικό νομοσχέδιό της εφαρμόζει το πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ και «τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», με βάση τις οποίες στο 54% των επιχειρήσεων στην ΕΕ η κατάργηση του 8ωρου και η απλήρωτη εργασία αποτελούν ήδη πραγματικότητα.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– Με τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου διαπιστωμένα αποδεικνύεται ότι οι Οδηγίες της ΕΕ (όπως οι 2003/88 και 2019/1158) οδηγούν στη γενίκευση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων;

– Οι παραπάνω αντεργατικές ανατροπές, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν όρους των “εθνικών σχεδίων ανάκαμψης”, ως προαπαιτούμενα της εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας;

– Η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η άρση κάθε στοιχειώδους κρατικής ευθύνης με περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν ευρωενωσιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων;».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου