Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Οικονομικά συμφέροντα και «ηθική αυτουργία» Μητσοτάκη σε «ιδιότυπο μισογυνισμό» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια από τον Τσίπρα

 Σε υψηλότατους τόνους και με μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ίδιου του πρωθυπουργού προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αναφορικά με το εκτρωματικό νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ζήτησε απαντήσεις για το «ποιοί επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα», αναπαράγοντας τις αναφορές της βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως νομοθετεί κατ' εντολήν οικονομικών συμφερόντων. «Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» προκάλεσε τον πρωθυπουργό.


«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό και επικίνδυνο».

«Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» αναρωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο επίκεντρο του νομοθετήματος τον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε πως «αποφάσισε να “ρυθμίσει” εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας», βάζοντας και μία σειρά επιπλέον ερωτημάτων προς το πρόσωπό του.

«Γιατί ο πρωθυπουργός με το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ των γονέων; Γιατί, ενώ ο νομοθέτης διεθνώς θέλει να είναι ο δικαστής που θα αναζητεί σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού, έρχεται ο νομοθέτης του κ. Μητσοτάκη να τον δεσμεύσει και να του πει τι “πρωτίστως” ή “ιδίως” θα θεωρεί συμφέρον του παιδιού; Γιατί, εφόσον το σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό και ηθικό συμφέρον του τέκνου το επιβάλλουν, να μην μπορεί ο δικαστής να εκδώσει την ανάλογη κρίση και να δεσμεύεται από απαράδεκτες επιταγές; Γιατί το “από κοινού” της γονικής μέριμνας διαστρεβλώνεται σε “εξίσου”, λες και έχουμε να κάνουμε με κάποια περιουσιακή διαφορά; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμη μισθολογικά και εργασιακά στη θέση που θα τους επέτρεπε να συμβάλουν εξίσου σε πολλές ανάγκες του παιδιού; Αλλά και οι ανάγκες του παιδιού δεν είναι όλες μετρήσιμες για να μπορεί να βρεθεί το ½ που θα πρέπει να συμβάλει ο καθένας. “Ισότιμα”, ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα. Αλλά όχι “εξίσου”. Γιατί εισάγοντας αυτό τον όρο, εισάγετε την υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας. Και επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό όμως αντιμετωπίζει το παιδί σαν να είναι βαλίτσα» τόνισε ακόμα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την τοποθέτησή του, συνεχίζοντας για το νομοσχέδιο.

«Εδώ δεν έχουμε μια σύγκρουση ανάμεσα σε μπαμπάδες και μαμάδες. Εδώ έχουμε μια επιλογή που απαξιώνει και ισοπεδώνει το παιδί. Το αντιμετωπίζετε σαν να είναι ένα κοινό υλικό απόκτημα, ένα παράρτημα των γονέων του. Το παιδί θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών του, και όχι οι γονείς στις ανάγκες του παιδιού τους. Αυτό ψηφίζετε σήμερα κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παραγνωρίζοντας όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κων/πολης το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα» δήλωσε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον για αναχρονισμό, αλλά και για μία επικίνδυνη για το παιδί και την οικογένεια νομοθέτηση.

«Διαπράττετε ένα λάθος χειρότερο από έγκλημα. Φοβάμαι ότι πίσω από την εμμονή σας κρύβεται μεταξύ άλλων και ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας. Και κυρίως αγνοείτε τον αφανή χαρακτήρα πολλών κακοποιητικών συμπεριφορών εις βάρος τους. Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος αλλά αναχρονισμός και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια» υπογράμμισε παρακάτω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Είναι προσωπική του επιμονή και δέσμευση σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων. Το λιγότερο που θα περίμενα είναι να μη κρυφτεί πίσω από τον υπουργό του. Να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αλλιώς να τροποποιήσει ριζικά το νόμο, όπως του ζητάνε βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων» δήλωσε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται πως στην αρχή της τοποθέτησής του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνησή του, κρατώντας τη Βουλή σε καραντίνα και με περιστολή των λειτουργιών της, ανακοινώνοντας το «σπάσιμο» του κοινοβουλευτικού lockdown από το κόμμα του, το οποίο στο εξής θα βρίσκεται στη Βουλή με όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες. Το γάντι των αναφορών του σήκωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, που επέλεξε σήμερα να μην συντονίζει τη συζήτηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, και στήνοντας τείχος μπροστά από τον πρωθυπουργό.

«Κρύβεται και περιφρονεί τη Βουλή ο Μητσοτάκης» – «Σπάει» το κοινοβουλευτικό lockdown ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κρύβεται και περιφρονεί τη Βουλή ο Μητσοτάκης» – «Σπάει» το κοινοβουλευτικό lockdown ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού για το καθεστώς υπό το οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί εδώ και μήνες, με απολύτως πλημμελείς διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και και με περιφρόνηση στη Βουλή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης και της ψήφισης του εκτρωματικού νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. «Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής» ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπει «εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής».

Σε ολομέτωπη επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με βαριές κατηγορίες, για κακοποίηση της Δημοκρατίας, περιφρόνηση της Βουλής και πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποφύγει ακόμα και τις εσωκομματικές διαδικασίες, προχώρησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας πως στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στη Βουλή, διαμαρτυρόμενος έντονα για την καραντίνα στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες η κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο. Σταματήστε να κακοποιείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλους περιορισμούς της δημοκρατίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας του κόμματός του, με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

«Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής. Όταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη για αυτή την κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς τον ακόμα και «κακοποιητή της Δημοκρατίας».

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο (σ.σ. κακοποιητής), γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ακολούθως που συντελείται η κακοποίηση αυτή.

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας» υπογράμμισε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

«Απαξιώνετε τη Βουλή, ακυρώνετε τον ελεγκτικό ρόλο των ΜΜΕ μοιράζοντας δημόσιο χρήμα και διαμορφώνετε ένα καθεστώς μονοφωνίας και αφωνίας. Μοιράζετε περαιτέρω ανενόχλητοι χρήμα σε ημέτερους και υλοποιείτε μια πολιτική που συνθλίβει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να ωφεληθεί μια μικρή επιχειρηματική ελίτ. Κακοποίηση της Δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός να κρύβεται, να περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και να μην απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις, που αφορούν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε. Με ποιο σκεπτικό; Έχετε δικαίωμα; Έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε, πως θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής. Και από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τη Βουλή. Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας» κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση, καταλήγοντας στην ανακοίνωση της απόφασης του κόμματός του.

«Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο. Σταματήστε να κακοποιείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλους περιορισμούς της δημοκρατίας» τόνισε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας τέλος τις αποφάσεις του κόμματός του, πριν περάσει στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου.

«Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής. Όταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Δικαιολογίες και τείχος προστασίας στον Μητσοτάκη από τον Τασούλα

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος επιχείρησε να στήσει τείχος προστασίας στον Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στη Βουλή αποτελούν δική του ευθύνη και όχι του πρωθυπουργού. Σε μία τοποθέτηση με αναφορές στην πανδημία για την οποία «δεν είχε προετοιμαστεί» πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, υποστήριξε πως την αντιμετώπισε επειδή δεν είναι «απροσάρμοστος». Απαντώντας και στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τον εμβολιασμό των υπολοίπων βουλευτών που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, υποστήριξε πως θα το κάνουν ως πολίτες, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε «υγειονομική βόμβα» στο πλαίσιο της απάντησής του.

Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε έναντι του προέδρου, κατηγορώντας τον πως καλύπτει τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς και πως χρησιμοποιεί τον ιό ως πρόσχημα «προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή το κοινοβούλιο». Ακόμα, υπενθύμισε πως η χώρα μπήκε σε Lockdown με 200 κρούσματα και άνοιξε με 3.000, και κάλεσε για αντίστοιχο άνοιγμα της Βουλής.

«Η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν είναι υγειονομική βομβα; Το να ψηφίζει με webex είναι υγειονομική βόμβα;» αναρωτήθηκε ο Α. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως εκτός από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει να βρεθεί και εμβόλιο κατά της υποκρισίας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου