Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Σαρηγιάννης και Παυλάκης κατά της άρσης του lockdown, κατακεραυνώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης

 Tην έντονη αντίθεσή τους στη προγραμματισμένη για την Παρασκευή άρση του lockdown εξέφρασαν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο ερευνητής-γιατρός Γιώργος Παυλάκης. Λάθος στο μοντέλο εμβολιασμού και λάθος με την άρση του lockdown, χρεώνει στην κυβέρνηση ο Γ. Παυλάκηςς και επεσήμανε ότι τα μέτρα άρσης του lockdown το Πάσχα οδηγούν σε έκρηξη των κρουσμάτων. Όσο για το άνοιγμα του τουρισμού, τόνισε πως η Ελλάδα έχασε το περσινό πλεονέκτημα που είχε. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και τονίζοντας πως δε θα έπρεπε να έχουμε ανοίγματα σε αύτη την λυπηρή κατάσταση που είμαστε. Βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων. και οι δύο υποστήριξαν πως μέλημα της κυβέρνησης τώρα α έπρεπε να είναι η μείωση των κρουσμάτων κι όχι τα ανοίγματα δραστηριοτήτων.

Απανωτά λάθη όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας χρεώνει στην κυβέρνηση ο ερευνητής γιατρός, Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Mega, κατέστρεψε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «όλα βαίνουν καλώς και επιστρέφουμε στην κανονικότητα», υπογραμμίζοντας πως όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει είναι λάθος. «Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν υπάρχει μια ηγεσία που εμπνέει και γίνονται τα σωστά, ο ελληνικός λαός τ’ ακολουθεί. Δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ήταν κουρασμένος», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι λυπηρή και η απόφαση για ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων λανθασμένη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέτρα άρσης του lockdown κατά την περίοδο του Πάσχα οδηγούν σε έκρηξη των κρουσμάτων με νέο αρνητικό ρεκόρ σε Μεσολόγγι, Ιόνιο και νησιά του Αιγαίου.

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού επεσήμανε πως η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα που είχε πέρσι και τόνισε ότι τα εμβόλια δεν είναι θαυματουργά και θέλουν χρόνο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην επίτευξη της ανοσίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, λάθος το μοντέλο εμβολιασμού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Βρετανίας που επέλεξε έναν εμβολιασμό για όλους μέχρι να αρχίσει η ροή των εμβολίων. Σχετικά με το πότε θεωρεί ο ίδιος ότι θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, είπε ότι «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο τουρισμός, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό. Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι να ρίξει τα κρούσματα. Λέγαμε προσοχή στο Πάσχα, να εφαρμοστεί η περσινή συνταγή. Δεν εφαρμόστηκε. Σε μερικές περιοχές έγιναν τρελά πράγματα, και αυτά θα πληρωθούν. Ο ιός δεν ξεχνά, ο ιός τιμωρεί, αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Τώρα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερες επαφές. Τα εμβόλια θέλουν καιρό να δουλέψουν, και θα δουλέψουν όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας προστατευτεί. Αν δεν γίνουν γρήγοροι και συντονισμένοι εμβολιασμοί, δε γίνεται αυτό».

Την έντονη ανησυχία του για την άρση του lockdown εξέφρασε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και υπογράμμισε πως βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων δεν έπρεπε να γίνει άρση του lockdown. «Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο. Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ.. Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-tests», είπε μιλώντας στο Mega. Ο καθηγητής εξηγώντας πως ο μοναδικός λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν ανοίγματα, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, επεσήμανε πως «η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς».

«Χαίρομαι που ο κ. Σαρηγιάννης τα λέει όπως τα βλέπει, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα, αλλά καλύτερα δε σημαίνει καλά. Τον τελευταίο καιρό χάνει έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία περίοδος είναι λυπηρή. Όλοι ευχόμαστε να τα πάει η Ελλάδα καλά στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να βλέπουμε την πραγματικότητα. Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε. Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο θα το πληρώσουμε, ο ιός δε συγχωρεί», είπε από την πλευρά του ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

«Το 1/5 του πληθυσμού της Γης είναι ελεύθερο από κορονοϊό, το έκαναν χωρίς εμβόλια, χωρίς φάρμακα, χωρίς καν τεστ. Εμείς τα έχουμε όλα αυτά, γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα;» είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής, σημειώνοντας πως θα ήθελε να δει τα κρούσματα να μείνουν τουλάχιστον τα μισά, με τον καθηγητή Σαρηγιάννη να αναφέρει από την πλευρά του ότι «για να χαρούμε, και να γίνει το άνοιγμα όπως πρέπει, θα πρέπει να δείξουμε εξαιρετική σύνεση. Κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται».

«Η λύση είναι σύνεση, προσωπική. Ο κίνδυνος είναι εδώ και φαίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τον κόσμο να κρατήσουν και εκείνοι τα μέτρα, και να προφυλάξουν τους πελάτες τους υγειονομικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μέτρα για την εστίαση πρέπει να εντάξει τις συσκευές απολύμανσης του αέρα. Τώρα κάνουμε διάκριση στους επαγγελματίες που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων χωρίς συσκευές απολύμανσης του αέρα. Βασική οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι σταγονίδια από κοντινή απόσταση, και αερογενώς σε κλειστούς χώρους», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα κρούσματα. Ο Γιώργος Παυλάκης από την πλευρά του σημείωσε πως «μπαίνουν πολύ περισσότερα επιτακτικά καθήκοντα και στην κυβέρνηση και στους πολίτες, για να συγκρατηθούν τα κρούσματα. Αυτό σημαίνει λιγότερες επαφές, με μάσκες, σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε συγκεντρώσεις. Έγιναν πολλές συγκεντρώσεις το Πάσχα».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου