Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

8 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ (ή μαύρο στην ΕΡΤ) και 6 χρόνια από την επαναλειτουργία της ~ 1ο μέρος

Αναδρομή στην παλιά ΕΡΤ (παλιά λογότυπα + κάποιες προσόψεις των εγκαταστάσεών της)...

 


Η «ελεύθερη» Ελληνική Ραδιοφωνία της περιφέρειας στο διαδίκτυο | Ραδιόφωνο

Εισαγγελείς στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να διώξουν τους απολυμένους; -  Newsbomb - Ειδησεις - NewsΔυνάμεις των ΜΑΤ στα στούντιο της ΕΤ3 - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα OnlineΜΑΤ έξω από το στούντιο της ΕΡΤ στη Μουρούζη και σε απόσταση 500μ. από το  ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή- ΦΩΤΟ


Ποια είναι η ΕΡΤ ;

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας. Είναι Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Λειτουργεί με 3 τηλεοπτικούς σταθμούς και 7 διαδικτυακά αθλητικού περιεχομένου τηλεοπτικά προγράμματα, 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έναν ιστότοπο, 2 πολυπλέκτες, ένα περιοδικό, ένα αρχείο, μία υβριδική υπηρεσία, μία χορωδία, 2 ορχήστρες και 13 συμβούλια κοινωνικού ελέγχου, ενώ μαζί με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, έχει υπό την επίβλεψή της, τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Συστάθηκε ως ανώνυμη εταιρεία στα τέλη του 1975, και έκλεισε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 για να αντικατασταθεί μεταβατικά από τη Δημόσια Τηλεόραση και λίγο αργότερα από τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.[2] Άνοιξε ξανά στις 11 Ιουνίου του 2015. Ακριβώς δύο χρόνια μετά το κλείσιμο με τη μετονομασία και την αλλαγή καταστατικού του νεοϊδρυθέντος δημοσίου φορέα.[3]


Ιστορία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1975-1987[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ιδρύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1975 με το νόμο 230/1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, αντικαθιστώντας το ΕΙΡΤ. Προκάτοχος της ήταν το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1938 και διαχειριζόταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό από το 1966 έως το 1970.

Η έκθεση που συνέταξε το 1975 ο επί πολλά χρόνια διοικητής του BBC, Χιου Γκριν (Hugh Greene), έκανε προτάσεις αναδιοργάνωσης, όπως μετατροπή του φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και συγχώνευσή της με την ΕΡΤ, ενώ ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν όλες υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου.[4]

Παράλληλα, το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης». Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, και ενώ είχε ήδη εμφανιστεί έντονο το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, στη μεταπολίτευση έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση του ραδιοφωνικού προγράμματος.

Μια ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα διαφορετικό μοντέλο ραδιοφώνου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Μάνο Χατζιδάκι όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της ραδιοφωνίας και αργότερα του Τρίτου Προγράμματος, το οποίο απέκτησε ευρύτερη πολιτιστική διάσταση παράγοντας ποιοτικό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο οι συγκρούσεις του Χατζηδάκη με την γραφειοκρατία του ΕΙΡΤ οδήγησαν το εγχείρημα σε σύντομο τέλος το 1980.[5] Στις 9 Ιανουαρίου 1979[6] πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις με το γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών.[7]

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΡΤ έγιναν την επόμενη δεκαετία, η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται, όμως, από έντονη παρεμβατικότητα στη λειτουργία και συχνές αλλαγές διευθυντών στην τηλεόραση.[8] Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 1982, η ΕΡΤ πήρε υπό τον έλεγχό της την ΥΕΝΕΔ, την οποία μέχρι τότε διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

1987-2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Αυγούστου 1987, με το νόμο 1730 η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε. με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία μετονομάζονται σε ΕΤ1 και ΕΤ2 αντίστοιχα. Με τον ίδιο νόμο ιδρύεται η Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης, η Ελληνική Ραδιοφωνία και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ τρεις μήνες μετά (στις 30 Νοεμβρίου), ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα στεγάσει την επερχόμενη ΕΤ3 (η οποία ξεκινάει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές δύο μήνες πριν) και τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυξήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το 1987, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και άλλων φορέων, επιτράπηκε η ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών από ιδιώτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι σταδιακά περιόρισαν την ακροαματικότητα των κρατικών σταθμών. Στις 24 Οκτωβρίου 1988 η ΕΡΤ για πρώτη φορά ξεκίνησε την αναμετάδοση έξι δορυφορικών καναλιών: CNN International των ΗΠΑΠρώτο Πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης μέσω του δορυφόρου Χοριζόντ, Super Channel του Ηνωμένου ΒασιλείουRai 2 της Ιταλίας, Sat1 της Γερμανίας και TV5 Monde της Γαλλίας.[9]

Κάτω από την πίεση του αιτήματος για την ιδιωτική τηλεόραση, και αφού η ΕΡΤ είχε αρχίσει τη αναμετάδοση ραδιοφωνικών δικτύων, στα τέλη του 1988 ξεκίνησε να εκπέμπει με τρίωρο καθημερινό δοκιμαστικό πρόγραμμα η ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη η οποία ως επί το πλείστον παρείχε πρόγραμμα επικεντρωμένο στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο η ΕΤ3 ήταν για χρόνια άμεσα εξαρτημένη από την ΕΡΤ για το πρόγραμμα και τον εξοπλισμό της.

Το 1990 δημιουργείται δίαυλος μεταξύ του ΡΙΚ και της ΕΡΤ και ξεκινάει εκπομπές το Cyprus Sat, ενώ την ίδια χρονιά γίνεται αλλαγή της έγχρωμης μετάδοσης για τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, με το χρωματικό σύστημα PAL. Δύο χρόνια αργότερα (1992) μεταδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Σημαντικότερες επιπτώσεις είχε για την ΕΡΤ, η είσοδος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που ξεκίνησε το 1989.

Το μερίδιο τηλεθέασης των τριών σταθμών της ΕΡΤ συρρικνώθηκε αμέσως μετά την λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών δικτύων, τα διαφημιστικά της έσοδα μειώθηκαν και έμπειρο τεχνικό προσωπικό μετακινήθηκε στους νέους σταθμούς.[10] Στις 15 Οκτωβρίου του 1994, άρχισε να εκπέμπει το πρώτο συνδρομητικό δίκτυο (Filmnet) σε συχνότητες που ενοικίασε από την ΕΡΤ, με πρόγραμμα που επικεντρώνονταν στις ταινίες πρώτης προβολής και τα αθλητικά.

Το 1996, η ΕΡΤ εγκαινίασε το δορυφορικό της πρόγραμμα και στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η ζωντανή μετάδοση από το στούντιο της ΕΡΤ της πρώτης για την ελληνική τηλεόραση δημόσιας συζήτησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κώστα Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ και του Μιλτιάδη Έβερτ από τη Νέα Δημοκρατία, σε συντονισμό του δημοσιογράφου Πέτρου Ευθυμίου και σχολιασμό από τους Θεόδωρο ΡουσόπουλοΠαύλο Τσίμα και Γιώργο Παπουτσάνη, στο πλαίσιο των τότε βουλευτικών εκλογών.

Το 1997 έγινε μια αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού προγράμματος. Η ΕΤ1 έγινε ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι, η ΕΤ2 μετονομάστηκε σε ΝΕΤ και μετετράπη στο κυρίως δημόσιο ενημερωτικό κανάλι και η ΕΤ3, παρόλο που μεταδιδόταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βορείου Ελλάδος.

Στις αρχές του 2000 η ΕΡΤ αγόρασε τα πρώτα επαγγελματικά ψηφιακά βίντεο Digital Betacam και DVCpro. Ήταν ο εθνικός χορηγός και ο επίσημος φορέας που μετέδωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα, με 1000 συνολικά ώρες προγράμματος και ανανεωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς του 1968 που διεξήχθησαν στο Μεξικό, ενώ μετέδιδε αγώνες από την Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου από το 1970.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου του 2006, η ΕΡΤ ξεκίνησε τη μετάδοση σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, εγκαινιάζοντας την ΕΡΤ Ψηφιακή και τα κανάλια πρίσμα+ στις 20 Μαρτίου προσφέροντας υπηρεσίες πρόσβασης για κωφούς και τυφλούς, σινέ+ στις 25 Απριλίου με κινηματογραφικές ταινίες, και σπορ+ στις 29 Μαΐου με αθλητικά.

Στις 7 Ιουνίου 2008 άλλαξε ολοκληρωτικά την εμφάνισή της σε όλους τους τομείς με την αιγίδα της Red Bee Media ενώ παράλληλα ξεκίνησε να μεταδίδει το Euro 2008 μιας και ήταν χορηγός.

Στις 27 Απριλίου 2011 η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα ονόματι ΕΡΤ HD. Ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε τέσσερις μήνες αργότερα (11 Αυγούστου)[11] στο οποίο τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ η ΕΤ1 θα έκλεινε για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας, και τα προγράμματά της θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς, κάτι που δεν έγινε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2012.[12] Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους (κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 2012) και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Τον Δεκέμβριο του 2012 προκηρύσσονται απεργίες με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο του 2013 να οργιάζουν φήμες για το κλείσιμο της ΕΡΤ κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους.


Περισσότερα στο 2ο μέρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου