Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Χειραγώγηση κοινής γνώμης με ανεξέλεγκτες δημοσκοπήσεις

 


 

Εδώ και τρεις μήνες παραμένει αναπάντητη στη Βουλή ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τσίπρα, για τον έλεγχο και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα για έλεγχο των δημοσκοπήσεων και των πορισμάτων επί της μεθοδολογίας των εταιρειών, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συζητήθηκε η ένταξη οκτώ νέων εταιρειών στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, για τις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

 

Ανάμεσα στις υποψήφιες προς ένταξη στο μητρώο εταιρείες υπάρχουν κάποιες με την εταιρική μορφή Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, χωρίς κανένα στοιχείο διαφάνειας για το καταστατικό τους ή την εγγραφή τους σε επιμελητήριο, μία εταιρεία διασυνδεδεμένη με εκδοτικό συγκρότημα που πτώχευσε αλλά και εταιρείες που λειτουργούν τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης (call centers) ή έχουν πελάτες εταιρείες ενέργειας. Μία εταιρεία βρίσκεται στην Κοζάνη και άλλη μία, συνεταιριστικής μορφής, στα Χανιά Κρήτης.

Στο Μητρώο του ΕΣΡ είναι εγγεγραμμένες συνολικά 47 εταιρείες που, κατά δήλωσή τους, διενεργούν έρευνες κοινής γνώμης. Εντυπωσιακό είναι πως από αυτές μόλις οι 20 δηλώνουν μέλη του ΣΕΔΕΑ. Ο χώρος των δημοσκοπήσεων είναι στην ουσία ανεξέλεγκτος αφού ποτέ δεν τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι υποχρεωτικές από τον ν. 3603/2007 «αναλυτικές καταστάσεις των φορέων του Δημοσίου» για τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργήσει. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τόσο για τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους όσο και για τον μεθοδολογικό έλεγχο ακρίβειας των στοιχείων που δημοσιοποιούνται, δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποτέλεσμα εποπτείας και ελέγχου των εκατοντάδων πλέον δημοσκοπήσεων που διενεργούνται.

Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν εισχωρήσει σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, συχνά χρησιμοποιούνται τόσο από φορείς του Δημοσίου, ειδικά όταν επίκειται ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του φορέα, όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες για τον επηρεασμό της αγοράς. Οι φορείς του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχουν την υποχρέωση εκ του νόμου να αναρτούν δημόσια το θέμα των δημοσκοπήσεων που διενεργούν και την αμοιβή για αυτές, δεν το έχουν πράξει ποτέ. Η δε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εταιρειών ερευνών δεν συζητείται από τα αρμόδια όργανα, όπως είναι το ΕΣΡ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου