Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Μουσική Παρασκευή - Χάρις Αλεξίου & Δήμητρα Γαλάνη ~ Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει

Στιγμιότυπο από τις κοινές συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου και της Δήμητρας Γαλάνη τον χειμώνα του 2012 στο Θέατρο Παλλάς.


 Haris Alexiou 2080202.JPGDimitra Galani performing in Athens in Greece 1991 photographed by Ithaka Darin Pappas.jpg

   Η Χάρις Αλεξίου (αριστερά) και η Δήμητρα Γαλάνη (δεξιά)

Λίγα λόγια για τις τραγουδίστριες

Η Χάρις Αλεξίου

Η Χάρις Αλεξίου (πραγματικό όνομα: Χαρίκλεια Ρουπάκα) (Θήβα27 Δεκεμβρίου 1950) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού τραγουδιού. Η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια σε πωλήσεις δίσκων στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Είναι μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του 1970. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά είτε σε μουσικές σκηνές, πίστες και συναυλίες: Μάνο ΛοΐζοΒασίλη ΠαπακωνσταντίνουΑντώνη ΒαρδήΓιάννη ΠάριοΔήμητρα ΓαλάνηΓιώργο ΝταλάραΆννα ΒίσσηΒίκυ ΜοσχολιούΓιάννη ΣπανόΆλκηστη ΠρωτοψάλτηΕλευθερία ΑρβανιτάκηΜίκη ΘεοδωράκηΜάνο ΧατζιδάκιΝικόλα ΆσιμοΑντώνη ΜιτζέλοΓιώργο ΖαμπέταΘάνο ΜικρούτσικοΛευτέρη ΠαπαδόπουλοΜάνο ΕλευθερίουΛίνα ΝικολακοπούλουΚώστα ΧατζήΜανώλη ΡασούληΣωκράτη ΜάλαμαΑλκίνοο ΙωαννίδηΓιάννη ΣπάθαΝίκο ΠορτοκάλογλουΑφροδίτη ΜάνουΑθηναϊκή ΚομπανίαΛαυρέντη ΜαχαιρίτσαΓιάννη Κότσιρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Αντύπα, Νίκο Μωραΐτη, Στάθη Δρογώση και πολλούς άλλους. Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Παρότι η ίδια δε συνηθίζει να αναφέρεται στις πωλήσεις των δίσκων της, σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Δραγουμάνου (2009),[1] η Χάρις Αλεξίου είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών και συνολικά στην τρίτη πίσω από τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο στην κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως το 2009. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ από τους προσωπικούς της δίσκους έχουν ξεπεράσει τις 11.000.000 πωλήσεις, ούσα η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια που το έχει καταφέρει στην ελληνική δισκογραφία. Το γεγονός ότι οι προαναφερόμενοι προσωπικοί δίσκοι χαρακτηρίζονται από διαφορετικά μουσικά στυλ (δημοτικά, ρεμπέτικα, παλιά, σύγχρονα και έντεχνα λαϊκά, μπαλάντες), εμπεριέχουν τραγούδια διαφόρων συνθετών και έχουν εκδοθεί μεταξύ σχεδόν σταθερών χρονικών διαστημάτων από το 1977 έως το 2003 αποδεικνύει αφενός την αδιαμφισβήτητη προσφορά της Αλεξίου στα μουσικά πράγματα του τόπου και αφετέρου τη συνεπή και αδιάλειπτη επαφή της με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Καθολική είναι και η αποδοχή της από τους συναδέλφους της στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Ο Στέλιος Καζαντζίδης στη συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα στην εκπομπή "Φάρμα των Ανθρώπων" στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το 1993 είχε χαρακτηρίσει τη φωνή της Αλεξίου ως μεγάλη φωνή, ό,τι καλύτερο έχει βγάλει αυτός ο τόποςη Χαρουλα κάνει τα τραγούδια ιστορία προσωπική του καθενός, την φωνή της Χάρουλας την λάτρευω. Για μένα είναι η καλύτερη φωνή που έχουμε στο τραγούδι σήμερα, την ακούς να τραγουδάει και νιώθεις το τραγούδι να έχει γραφτεί για σένα προσωπικά. Αυτός είναι μέγαλος ερμηνευτής, κάνει με την φωνή του το γενικό προσωπικό, σε κάνει να ταυτίζεσαι,να σε αφορά αυτό που ακούς. Ο Μάνος Χατζιδάκις θα δηλώσει για εκείνη «Η Αλεξίου είναι πολύ μεγάλη καλλιτέχνις και οπωσδήποτε είχε τη θέση της σ’ αυτό το χώρο. Μου θυμίζει την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, δεν είναι ντόπια υπόθεση», η Ελένη Βιτάλη θα δηλώσει στον Τάσο Τρύφωνος στην εκπομπή Τετ α τετ "είναι μεγάλη καλλιτέχνις , δώρο θεού" , ο Θάνος Μικρούτσικος έχει δηλώσει "έγινε η συνισταμένη της συνείδησης του νεοέλληνα". Ο Γρηγόρης Μπιθικωτσης όταν πρώτοακουει την Αλεξίου θα πει στον Μάκη Ματσα "αυτή η φωνή έχει στασιδι στην εκκλησία"


Περισσότερα εδώ



Η Δήμητρα Γαλάνη

Η Δήμητρα Γαλάνη (14 Νοεμβρίου 1952) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από την παιδική της ηλικία ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τέλος της δεκαετίας του 1960 σε ηλικία 16 ετών. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1969 ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα Χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου.

Δήμητρα Γαλάνη: "Ένα Χαμόγελο" και η γνωριμία μου με τον Δήμο Μούτση. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στη φωνή μου. Παράλληλη ήταν και η γνωριμία μου με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Δήμος γνώρισε μια κοπέλα, που με την κιθαρούλα της τραγουδούσε στις μπουάτ, στο στιλ της δεκαετίας του 1960. Νέο κύμα. Τότε το ρεπερτόριό μου αυτό ήταν. Συν κάτι από Θεοδωράκη, Ντίλαν και Μπαέζ. Και κατάφερε να μου αποσπάσει μια φωνή που την έκρυβα. Τραγουδούσα ως τότε χαμηλά, απαλά. Και έβγαλε από μέσα μου μια φωνή πιο δυνατή, πιο δυναμική. Η επαφή μου με τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Γκάτσο ήταν το θεμέλιο[2].

Από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 1980 οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μουσικότητα της φωνής της, άρχισαν να γράφουν τραγούδια για εκείνη. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι από τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε η Δήμητρα Γαλάνη: Δήμος Μούτσης, Σταύρος ΞαρχάκοςΜάνος ΧατζιδάκιςΕλένη ΚαραΐνδρουΓιάννης ΣπανόςΒασίλης ΤσιτσάνηςΜίκης ΘεοδωράκηςΜάνος ΛοΐζοςΧριστόδουλος ΧάλαρηςΓιώργος ΧατζηνάσιοςΘάνος Μικρούτσικος κ.ά.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει τραγουδήσει τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.

Το 1976, πραγματοποίησε το πρώτο της ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά, όπου ήρθε σε επαφή με τον απόδημο ελληνισμό στη Νέα ΥόρκηΣικάγοΦιλαδέλφειαΤορόντοΒοστώνη και Μόντρεαλ. Στη συνέχεια έδωσε συναυλίες στην Αυστρία (Βιέννη). Το 1978, πραγματοποίησε τη δεύτερη περιοδεία της σε Η.Π.Α. και Καναδά δίνοντας συναυλίες σε μεγάλα θέατρα.

Το 1980, ερμήνευσε τους Χαιρετισμούς του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε μαζί με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους σε παραγωγή της France Culture. Επίσης, απέσπασε το α' βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Ρικάρντο Κοτσάντε) στο φεστιβάλ γαλλικού τραγουδιού “Rose d'Or” που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα.

Το 1981, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983. Το διάστημα αυτό έδωσε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, είτε μόνη της, είτε με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς.

Το 1985, πραγματοποίησε περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αυστραλία (ΣίδνεϊΜελβούρνηΠερθ κ.α.). Το 1988 έδωσε συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ελσίνκι. Το 1989 τραγούδησε σε ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στις Βρυξέλλες με τον Θάνο Μικρούτσικο, στα πλαίσια ενός τετραήμερου αφιερώματος στην ελληνική μουσική.

Το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7ο φεστιβάλ μεσογειακού τραγουδιού στη Μαγιόρκα. Τη δεκαετία του 1990, η Δήμητρα Γαλάνη συστήθηκε για πρώτη φορά και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών αλλά και ως συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1993, περιόδευσε για δεύτερη φορά σε Αμερική και Καναδά με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1996 παρακολούθησε ένα τρίμηνο σεμινάριο μουσικής στο Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι Berklee College of Music στη Βοστώνη. Το 1998 ήταν μία χρονιά με σημαντικές εμφανίσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Βερολίνο, ΜόναχοΦραγκφούρτηΝτίσελντορφΛυώνΜασσαλία και Βρυξέλλες.

Στην μακρόχρονη καριέρα της, η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.


Περισσότερα εδώ


Περιγραφή του τραγουδιού ''Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει''

 

Μουσική: Μάνος Λοΐζος Στίχοι: Φώντας Λάδης Πρώτη εκτέλεση: Μάνος Λοΐζος & Δήμητρα Γαλάνη ( Ντουέτο )

Παίζουν οι μουσικοί: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ - πιάνο, keyboards ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - πιάνο, keyboards, harmonica ΘΑΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΤΖΗΣ - βιολί ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ - τρομπόνι, ευφώνιο, τρομπέτα ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ- μπουζούκι, κιθάρα ακουστική, λαούτο ισπανικό ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ηλεκτρική κιθάρα ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΚΟΛΗΣ - μπουζούκι, κιθάρα ακουστική ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - μπάσο ηλεκτρικό/ ακουστικό ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - τύμπανα

Ακολουθεί το τραγούδι «Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει».




Η μέρα κείνη δε θ' αργήσει που μπρος μου θα σε ξαναδώ το φως του ήλιου θα ραγίσει και συ θα τρέχεις προς τα δω (x2) θε να σκορπά το μέτωπό σου χρυσή βροχή στον ουρανό και θα 'ν' τ' ωραίο πρόσωπό σου κι απ' το φεγγάρι πιο χλωμό (x2) Κι όταν θα σμίξουν οι καρδιές μας όλα θα λάμψουνε αλλιώς και θα χαθεί μες τις σκιές μας όλος ο κόσμος ο παλιός (x2) Η μέρα κείνη δε θ' αργήσει κυνηγημένο μου πουλί σε πήρε κάποτε η δύση σε ξαναφέρνει η ανατολή (x2)




Ολόκληρη η συνέντευξή τους στη ΝΕΤ (25/6/2012). Παρατηρήστε τι λέει η κυρία Γαλάνη στο 23:27.





Καλή Συνέχεια σε όλες και όλους!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου