Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Αποπομπή Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη και Βουλή τον Δεκαπενταύγουστο ζητά η Γεννηματά

 Να πέσουν κεφάλια και ειδικά των αρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά αντίστοιχα ζητά η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση «η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».


«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών» δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «εξηγώντας» ακολούθως πως «Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. Καμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, η ίδια τόνισε πως «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Και στο «δια ταύτα», «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν -σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Επιπροσθέτως, η Φ. Γεννηματά αντιτείνει ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής «έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ» επιτέθηκε έτσι και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά προτείνει, να δεχθεί ο πρωθυπουργός «διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007 από τη ΝΔ και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο το διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση», καταλήγει η δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Προ ημερησίας τον Δεκαπενταύγουστο

Στο μεταξύ, επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα, «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας».





Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου