Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Έφυγαν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες – Πυροβολισμοί και πανηγυρισμοί από τους Ταλιμπάν

 Σύνταξη:Η-Β Παπαϊωάννου

Έχει κερδίσει επάξια την προσωνυμία “Νεκροταφείο των Αυτοκρατοριών”. Από τον μοναδικό Άγγλο γιατρό που κατάφερε να εγκαταλείψει σώος την Καμπούλ το 1842, μέχρι το Στρατηγό Μπόρις Γκρομώφ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σοβιετική αποχώρηση το 1989, και τον Υποστράτηγο Κρις Ντόναχιου, τον Αμερικανό στρατιωτικό που επιβιβάστηκε στο τελευταίο C17 στις 30 Αυγούστου του 2021, η διεθνής κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας της στρατιωτικής ιδιομορφίας του Αφγανιστάν.

 

Τον 19ο αιώνα άρχισε ο πρώτος από τους τρεις πολέμους μεταξύ Αφγανών και Άγγλων. Η άνιση αναμέτρηση θα λήξει τελικά το 1919 όταν οι Αφγανοί καταφέρνουν να νικήσουν τους Άγγλους και να τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους.

Η απόφαση του Μπρέζνιεφ να εισβάλει στο Αφγανιστάν με πολυάριθμα στρατεύματα το 1979 για να εγκαθιδρύσει εκεί ένα κομμουνιστικό καθεστώς κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

15.000 Σοβιετικοί στρατιώτες και ένα εκατομμύριο Αφγανοί θα χάσουν την ζωή τους. Ο αόρατος εχθρός όπως αποκαλούν τους μουτζαχεντίν εξοπλίζονται από τις ξένες δυνάμεις και μετά από 9 χρόνια συγκρούσεων αναγκάζουν τελικά σε αποχώρηση τον πανίσχυρο κόκκινο στρατό.

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους έδωσε την εντολή για στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, μια απόφαση που θα στοίχειωνε την αμερικανική πολιτική σκηνή για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 δεν στάθηκε ικανή να προκαλέσει την αποχώρηση και τα φέρετρα με την αμερικανική σημαία συνεχίζουν να καταφτάνουν.
Η πολυαναμενόμενη απόφαση ελήφθη τελικά από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά από διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν δεσμεύεται ότι μέχρι το Μάιο του 2021 όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα γυρίσουν στην πατρίδα τους

Η παταγώδης αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να φέρουν σε πέρας μία πετυχημένη αποχώρηση θα στοιχειώνει τη μετέπειτα θητεία του Προέδρου Μπάιντεν. Το Αφγανιστάν παραμένει σήμερα μία χώρα-παρίας, με τους πολίτες της έως 42 ετών να μην γνωρίζουν τι σημαίνει ειρήνη και ευημερία.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου