Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Πυρκαγιά σε ουρανοξύστη του Μιλάνου: Ένα παρολίγο Ιταλικό “Grenfell Tower”, με πολλές ομοιότητες

 Σύνταξη:Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Κυριακή 29 Αυγούστου, περίπου στις 5μμ τοπική ώρα, μια ξαφνική πυρκαγιά ξέσπασε στον ουρανοξύστη Torre del Moro στην Via Antonini, στην περιοχή μεταξύ Morivione και Vigentino στα Νότια προάστια του Μιλάνου.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες ξεκίνησαν από τον τελευταίο όροφο, τον 15ο του κτιρίου, και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλους τους άλλους ορόφους. Ουσιαστικά είχε την συμπεριφορά ενός σπίρτου και έκαψε τα πάντα, από πάνω προς τα κάτω. Όλοι οι ένοικοι εκκενώθηκαν πολύ γρήγορα και δεν αναφέρονται τραυματίες ή θύματα από την πυρκαγιά, αν και δυστυχώς δεν γλίτωσαν από τις φλόγες μερικά κατοικίδια που παρέμειναν εγκλωβισμένα στα διαμερίσματα. 

Ο υλικός απολογισμός είναι τεράστιος: περίπου 60 κατεστραμμένα διαμερίσματα, με 150 ενοίκους να έχουν μείνει χωρίς κατοικία. Ανάμεσά τους και ο τραγουδιστής Mahmood, νικητής του Festival di Sanremo του 2019. 

Οι πρώτες πληροφορίες που μεταφέρουν σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ είναι πως τώρα ενδέχεται να υπάρχει και κίνδυνος για την σταθερότητα της ίδιας της δομής του κτιρίου, γι αυτό και ξεκίνησαν σχετικές έρευνες και μελέτες.

(AP Photo/Luca Bruno)

Η εφημερίδα Corriere della Sera κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην τραγωδία του Grenfell Tower του Λονδίνου στις 14 Ιουνίου 2017, μια καταστροφική πυρκαγιά που κόστισε την ζωή σε 72 άτομα, ανάμεσά τους και ένα νεαρό ζευγάρι Ιταλών. Οι τότε εικόνες είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη παγκοσμίως, και η πυρκαγιά του Μιλάνου ξύπνησε τις χειρότερες εν λόγω αναμνήσεις. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ένας ένοικος στην ίδια εφημερίδα “αν ήμασταν στο κρεβάτι και κοιμόμασταν, όλοι μας θα πεθαίναμε”.

Με την φωτιά να έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο αργά το βράδυ, η επόμενη μέρα φέρνει λοιπόν κυρίως ένα μεγάλο ερωτηματικό: πως είναι δυνατόν οι φωτιές να περιτύλιξαν ένα κτίριο χτισμένο το 2011 μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας;

Εδώ λοιπόν ξεκινούν οι αναλύσεις των εικόνων αλλά και των μαρτυριών που αναφέρουν ότι τα πάνελ της πρόσοψης έλιωναν κάτω από την πίεση της φωτιάς “σαν βούτυρο”. Η εφημερίδα Il Giorno υπενθυμίζει πως “η καταστροφή στο Λονδίνο (Grenfell Tower) ξέσπασε επειδή η εταιρεία που ανακαίνισε τον ουρανοξύστη πέρασε τα πάνελ επένδυσης της πρόσοψης ως “πυρίμαχα”, αλλά αντιθέτως αυτά κάηκαν”. Ένας ένοικος του κτιρίου υπογράμμισε πως οι ίδιοι είχαν λάβει διαβεβαίωση ότι “τα πάνελ ήταν ανθεκτικά στη φωτιά”. Παρόλα αυτά, γείτονες και μάρτυρες μιλούν για κομμάτια φλεγόμενων πάνελ “μεγέθους έως και 2 μέτρα να αιωρούνται” ενώ ο ουρανοξύστης ήταν περιτυλιγμένος στις φλόγες.

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, κ. Angelo Lucchini, διευκρινίζει πως η σχετική νομοθεσία δεν υποχρεώνει αλλά απλά συνιστά τον κατασκευαστή την χρήση πυρίμαχων υλικών στα πάνελ επένδυσης των προσόψεων. Επίσης, αναφερόμενος στην “ισχυρή αναλογία” μεταξύ του Ιταλικού ουρανοξύστη και του Grenfell Tower, ο καθηγητής τόνισε πως η διαφορά “στην περίπτωση του Μιλάνου” είναι πως εδώ “δεν υπήρξαν προβλήματα εκκένωσης χάρη στην πιθανή συμμόρφωση με τους κανόνες κατασκευής της διαμερισματοποίησης που απέτρεψαν τις φλόγες να επιτεθούν στα εσωτερικά δάπεδα”. Έτσι λοιπόν αποφεύχθηκε μια Ιταλική τραγωδία.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου