Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Συγκλονιστικά στοιχεία για το εμπόριο και την εκμετάλλευση ανθρώπων – Aποκλειστικό ρεπορτάζ (video)

 Σύνταξη:Νάσος Μπράτσος

Πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο είναι τα στοιχεία που αφορούν στα θύματα trafficking και στην αποτρόπαια αλυσίδα βασανισμού του σώματος και της ψυχής τους. Η Κάτια Νιάκαρη βρέθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία στήριξης των θυμάτων ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Μέσα σε αυτόν τον χώρο στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οδηγούνται τα θύματα trafficking, γυναίκες, κορίτσια, παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις και άνδρες.

Θύματα όχι μόνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και εργασιακής, άτομα τα οποία εξαναγκάζονται σε παράνομες εγκληματικές πράξεις, επαιτεία, ακόμα και εμπορία οργάνων.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Μηλιώτης, προϊστάμενος υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων: «Το θύμα πρέπει να συνεργαστεί απόλυτα με την αστυνομία. Στην δική του κατάθεση στα δικά του στοιχεία που θα μας δώσει, τότε και μόνο θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τους ανθρώπους που την φέρανε, την κρατούν σε κάποιο διαμέρισμα, της κρατούν τα ατομικά της ταξιδιωτικά έγγραφα και για να προσχωρήσουμε στη σύλληψη».

Τα θύματα αρχικά προσέρχονται σε αυτόν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου συναντούν τους ψυχολόγους της ελληνικής αστυνομίας, στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία της κατάθεσης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ώρες.

Ο Χρήστος Μηλιώτης προϊστάμενος υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, αναφέρει πως: «θέλουμε να το κάνουμε να νιώσει ότι είναι σε ένα ιδιωτικό, προσωπικό του χώρο, να μπορέσει να ηρεμήσει, να νιώσει άνετα, να μας εμπιστευτεί και όποτε νιώσει κατάλληλα ότι πρέπει να συζητήσουμε, θα ξεκινήσουμε μια πρώτη συνέντευξη, παρουσία ειδικού ψυχολόγου όπου και αυτός θα κάνει το ψυχολογικό προφίλ, θα κοιτάξει την ικανότητα αντίληψης του θύματος και μετά όταν θα είναι έτοιμη πάλι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μία κατάθεση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 7μηνο του 2021, οι αρχές ασχολήθηκαν με:

-10 υποθέσεις (μεταξύ των οποίων 4 για γενετήσια εκμετάλλευση και 2 για εργασιακή)
-Το σύνολο των θυμάτων ήταν 16 (5 άντρες και 11 γυναίκες -κυρίως από την Βουλγαρία-)
-Οι δράστες που συνελήφθησαν ήταν 31 (ανάμεσα τους και 7 γυναίκες)

Οι δράστες ασκούν έλεγχο στα θύματα τους με απειλές, βία αλλά και με ψεύτικες υποσχέσεις εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη χρημάτων και του υποστηρικτικού περιβάλλοντος των θυμάτων τους, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να μην αποτυπώνουν την ακριβή πραγματικότητα αφού πολλά θύματα φοβούνται να αποκαλύψουν τον εφιάλτη τους.

Κλοπή κινητού μέσα στο τμήμα

Ακόμα και το κινητό τηλέφωνο αστυνομικού μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας είχε αρπάξει ένας 28χρονος ληστής, ο οποίος προσήχθη από την Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου ο 28χρονος προσήχθη στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων καθώς κρίθηκε ύποπτος. Ούτε εκεί ωστόσο δεν έκατσε… φρόνιμος, καθώς έκλεψε το κινητό τηλέφωνο δόκιμου αστυνομικού και τράπηκε σε φυγή διαφεύγοντας της προσοχής των αστυνομικών.

Για ένα 24ωρο οι αστυνομικοί τον αναζητούσαν ενώ εκείνος πρόλαβε μέσα στο διάστημα αυτό να κάνει ακόμα δύο επιθέσεις.

Έκλεψε τη μοτοσικλέτα πολίτη τον οποίο απείλησε με μαχαίρι και στη συνέχεια με το κλεμμένο όχημα επιτέθηκε σε πεζό για να τον ληστέψει.

Τελικά εντοπίστηκε μία ημέρα μετά από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, όπου και συνελήφθη. Πάνω του βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο που είχε κλέψει από τον αστυνομικό στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 28χρονος είχε απασχολήσει κατ` επανάληψη στο παρελθόν τις Αρχές για τα ίδια αδικήματα.

Ρεπορτάζ: Kάτια Νιάκαρη, Αλέξανδρος Καλαφάτης



Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου