Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

«Από τον αγώνα του δρόμου, στον δρόμο του αγώνα»: Οι διανομείς γιορτάζουν μία μεγάλη νίκη και συνεχίζουν

 «Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», «από τον αγώνα του δρόμου, στον δρόμο του αγώνα» και «νίκη, νίκη, νίκη» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην απεργιακή κινητοποίηση των διανομέων. Μία μέρα μετά από μία μεγάλη τους νίκη, με την μετατροπή από την e-food όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, οι διανομείς συνεχίζουν τον αγώνα τους, ζητώντας μεταξύ άλλων την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, το τέλος του καθεστώτος του «freelancing» σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά και την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που θεσμοποίησε τέτοιες πρακτικές με το άρθρο 69.


ρεπορτάζ από την κινητοποίηση: Γεωργία Κριεμπάρδη

Εργαζόμενοι της e-food, της Wolt, των ΚFC και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην πανηγυρική κινητοποίηση της Παρασκευής, μίλησαν στην κάμερα του ΤPP, για τη μεγάλη νίκη των διανομέων, τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στο θέμα αλλά και τη συνολική κατάσταση στον κλάδο.

Εκτός από τα αιτήματα που ικανοποίησε η εταιρεία, οι διανομείς διεκδικούν επίσης: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο).

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά τη νέα ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία υπόσχεται να μετατρέψει τις συμβάσεις 2.016 εργαζόμενων διανομέων σε αορίστου χρόνου.

«Είμαστε στο πλευρό των διανομέων» ξεκαθάρισε η Δ.Μπρέκου, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα γραφεία της efood, μιλώντας στο ΤPP. «Αν κοπτόταν τόσο πολύ η εταιρεία για τις συνθήκες, θα είχε υπογράψει εξαρχής συλλογικές συμβάσεις και δεν θα έπαιρνε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» πρόσθεσε, ενώ ζήτησε επίσης να μπει μπλόκο σε κάθε αρθρο του αντεργατικού νόμου. «Πόσα θα πουνε ότι γίνονται για το καλό μας;» αναρωτήθηκε.

Ο Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν.Αττικής τόνισε πως «αυτός είναι ο δρόμος για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τέτοιες συμβάσεις, σε ξενοδοχεία σε εργοστάσια, μέσα σε δουλεμπορικά γραφεία. Οργάνωση παντου για να έρθουν τα πάνω κάτω». «Είχαμε πολύ καιρό να χαμογελάσουμε σαν εργαζόμενοι» συμπληρωσε ο Χρήστος Γκογκώνης, διανομέας της e-food.

Ο Μιχάλης Μαυρογιώργης είνα εργαζόμενος της Wolt, εταιρείας που λειτουργεί μόνο με το καθεστώς του «freelancing». Μιλώντας στο TPP τόνισε πως «αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο των εργαζομένων της efood. Αυτός ο αγώνας είναι ένας αγώνας όλου του κλάδου».

Εξήγησε αναλυτικά το καθεστώς της «ελεύθερης απασχόλησης» με τον οποίον λειτουργεί αποκλειστικά η Wolt, καταγγέλλοντας πως «αυτός είναι ο εργασιακός Μεσαίωνας, που έχουν επιβάλει και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες να οργανωθούν και οι διανομείς της Wolt για τα δικαιώματά τους.

«Εμείς περιμένουμε την απόλυσή μας, απλά δεν μας το έχουν γνωστοποιήσει» ανέφεραν εκπρόσωποι των διανομέων της ΚFC. Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η εταιρεία προχώρησε σε 13 απολύσεις από το κατάστημα του Παγκρατίου προκειμένου να συνεργαστεί με πλατφόρμες διανομής. «Η απάντηση που πήραμε είναι ότι θα πρέπει να πάμε να συνεργαστούμε με τις πλατφόρμες ως ελεύθεροι επαγγελματίες» πρόσθεσαν. «Εμείς αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο κατάστημα του Ρέντη και ξέρουμε ότι μπορεί αύριο, με μία συνάντηση, να μείνουμε χωρίς δουλειά» συνέχισαν. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στον αέρα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».

Δόθηκε απάντηση στον νόμο Χατζηδάκη, το μήνυμα της αντιπολίτευσης

«Ξεκίνησε στην πράξη να ξηλώνεται ο νόμος Χατζηδάκη. Αυτό είναι τεράστιο πράγμα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στο ΤPP. «Νομίζω ότι μετά την ακύρωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ειναι η δεύτερη κεντρική ήττα της κυβέρνησης. Τώρα το ζήτημα είναι, αυτό που κερδήθηκε στην e-food να γίνει καθολικό για όλον τον κλάδο, γιατί μιλάμε για μισθωτή εργασία, τελεία και παύλα, όχι για συνεργάτες που δεν έχουν ασφάλιση και ωράριο. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να ξηλωθεί εντελώς ο νόμος Χατζηδάκη» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε επίσης ότι «στην Ευρώπη ο μέσος όρος κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, στην Ελλάδα είμαστε στο 14%»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, έκανε λόγο στο ΤPP για «μία πρώτη πολύ μεγάλη νίκη για τους διανομείς, μία νίκη με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του κόσμου, μία νίκη των δυναμικών κινητοποιήσεων που έκαναν από τον πρώτη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι».

Συνέχισε λέγοντας πως «το ζήτημα είναι να μην σταματήσουν εδώ, να συνεχίσουν να διεκδικούν και τα υπόλοιπα αυτονόητα δικαιώματά τους, να συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με την κοινωνία και για τις άλλες πλατφόρμες της τεχνοφεουδαρχίας. Γιατί δεν είναι μόνο η efood, είναι και η Wolt, είναι και άλλες εταιρείες, που ουσιαστικά χρησιμοποιεί η ολιγαρχία για να προλεταριοποιεί ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και εκτός» Ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε, ότι ο νόμος Χατζηδάκη, όπως και η προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι, και της κ.Αχτσιόγλου κ.α., πραγματικά μπορούν στην πράξη να καταργηθούν, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τον λαό, από τη νεολαία, από την ίδια την κοινωνία».

«Ως ΚΚΕ συμπαραστεκόμαστε, στηρίζουμε με κάθε τρόπο, έναν αγώνα δίκαιο, ο οποίος στρέφεται ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που τον έχουμε χαρακτηρίσει έκτρωμα και έχουμε καλέσει την εργατική τάξη να τον ακυρώσει στην πράξη με τους αγώνες της» δήλωσε στο ΤPP ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. «Η πρώτη ακύρωση ήρθε με αυτόν τον αγώνα. Το άρθρο 69, με αξίωση των μεγάλων ομίλων, για να αλλάξουν την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι υποχρέωσαν τον επιχειρηματικό όμιλο της efood αλλά και την κυβέρνηση, να κάνουν πίσω. Είναι μία νίκη του κινήματος και πρέπει να συνεχίσει ο αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων τον κλάδων, εναντία σε αυτόν τον νομο που θέλει να βάλει στον γύψο το κίνημα και να περάσουν όλες οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου» πρόσθεσε.

«Πάντα το κίνημα είχε κατακτήσεις, διαχρονικά, μέσα από σκληρούς αγώνες. Κι αυτός είναι ένας αγώνας σκληρός, που έχει αυτήν την κατάκτηση. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι εργαζόμενοι, γιατί απέναντι υπάρχουν οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων και πρέπει να απαντούν συλλογικά σε κάθε προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο» ανέφερε επίσης ο κ.Κατσώτης.

H ανακοίνωση των σωματείων:

Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

σήμερα γιορτάζουμε, κατακτούμε, προχωράμε….

Εδώ και μια εβδομάδα, τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι στραμμένα πάνω μας. Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα. Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων:

1. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην e–food;

Μετά την μεγαλειώδη στάση εργασίας και την απόφαση των απεργών για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την Παρασκευή, η e-food ανακοίνωσε πως θα προσλάβει τους 2.016 διανομείς με  συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και θα αναθεωρήσει το καθεστώς της αυθαίρετης αξιολόγησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δέσμευση αλλά όχι πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των απεργιών μας.

Α. Δεν αναφέρει με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους της. Ως freelancer ή με συμβάσεις εργασίας αορίστου;

Β. Με ποια κριτήρια  θα αντικαταστήσει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης;

Γ. Θα δοθεί τέλος στην ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που θέτει σε κίνδυνο την εργασία μας και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα;

Επίσης, να σημειώσουμε πως εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναλυθεί από τα σωματεία μας και βρίσκονται στο νου και την καρδιά των συναδέλφων.

α) παροχή εταιρικού κινητού

β) δημιουργία χώρων στέγασης για τους διανομείς

γ) απόδοση ταμείου

δ) ορθολογική οριοθέτηση των ζωνών

Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε όσο ποτέ, να υπογραμμίζουμε την πάγια θέση μας, ότι η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται.

Ο ν. Χατζηδάκη σημαίνει: απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος

Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο.

Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει..

Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος.

Δ)Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.

Συνάδελφοι η αυριανή απεργία είναι ακόμη μια στάση στην πορεία που διεξάγουμε με συνέπεια, πείσμα και σταθερότητα για την ικανοποίηση των αναγκών μας και αγκαλιάζει όλη την εργατική τάξη.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου