Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Διαδικτυακή εφαρμογή για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα από το iMEdD Lab

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H διαδικτυακή εφαρμογή «Οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 έως σήμερα» δημιουργήθηκε και συντηρείται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας. Η εφαρμογή δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2021, σε συνέχεια προγενέστερης δημοσιογραφικής ανάλυσης από το iMEdD Lab τον Ιούνιο 2021, και ενημερώνεται, με τα νεότερα στοιχεία, σε τακτική βάση.

Περισσότεροι από 46.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 10 Οκτωβρίου 2021. Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, εκτιμάται ότι το 75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Περισσότεροι από 5.200 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022.

Επισκεφθείτε την Εφαρμογή

Οι διαθέσιμες αναλύσεις

  • η εξέλιξη των πλειστηριασμών στον χρόνο
  • η κατανομή των πλειστηριασμών ανά είδος περιουσίας
  • η γεωγραφική κατανομή των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται
  • η κατάταξη των δήμων της χώρας ανάλογα με το πλήθος των κατοικιών που πλειστηριάζονται εντός των συνόρων τους
  • οι 20 κορυφαίοι επισπεύδοντες
  • τα μερίδια των τραπεζών, των εξωχώριων εταιρειών ειδικού σκοπού και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην επίσπευση των πλειστηριασμών
  • εκτίμηση για το ποσοστό των οφειλών που δύνανται να έχουν εξοφληθεί, με βάση, αφενός, τις συνολικές απαιτήσεις των επισπευδόντων και, αφετέρου, τις τιμές εκκίνησης σε δείγμα ολοκληρωμένων πλειστηριασμών

 

Τα δεδομένα

Όλες οι αναλύσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην εφαρμογή βασίζονται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, eauction.gr. Το iMEdD Lab έχει μελετήσει σχεδόν το σύνολο των πλειστηριασμών των οποίων η ανάρτηση στην πλατφόρμα χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο 2017 και εφεξής, ενώ συνεχίζει να μελετά τους νέους πλειστηριασμούς που αναρτώνται καθημερινά και ενημερώνει την εφαρμογή σε μηνιαία βάση.

Διαβάστε αναλυτικά τη μεθοδολογία για τη δημιουργία της εφαρμογής
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή
H επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων γίνεται με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python. Όλες οι αναλύσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή έχουν γίνει με προγραμματιστικό τρόπο και, επομένως, υπάρχει περιθώριο λάθους. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων και πριν από την αποθήκευσή τους σε βάση δεδομένων, πραγματοποιείται ανωνυμοποίησή τους με τη μέθοδο του κατακερματισμού («hashing»), σύμφωνα με τις οδηγίες του Open Web Application Security Project (OWASP) για την αποθήκευση κωδικών ή ευαίσθητων δεδομένων. Η εφαρμογή του iMEdD Lab δεν περιέχει κανενός είδους δημογραφικό ή προσωπικό δεδομένο επισπευδόντων, οφειλετών ή άλλων εμπλεκομένων με τις μελετώμενες υποθέσεις. Τα μοναδικά μη ανωνυμοποιημένα στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφαρμογή είναι οι επωνυμίες τραπεζών, εταιρειών ειδικού σκοπού και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που εμπλέκονται στην επίσπευση πλειστηριασμών.

Έρευνα-Ανάλυση: Κέλλυ Κική, Θανάσης Τρομπούκης

Ανάπτυξη: Δημήτρης Παπαευαγγέλου (CVCIO)

Συντονισμός έργου: Κέλλυ Κική

Μεταφράσεις: Τίνα Κατούφα

-//-

Το iMEdD πιστεύει στην ανοιχτότητα και στην ελεύθερη διάθεση της πληροφορίας. Το σύνολο του περιεχομένου που παράγεται από το iMEdD Lab είναι ανοιχτό και ελεύθερα διαθέσιμο με Creative Commons άδεια χρήσης και φέρει την αντίστοιχη σήμανση.

Προς το παρόν, η εφαρμογή λειτουργεί σε beta έκδοση. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε σφάλμα ή εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το iMEdD Lab στο lab@imedd.org ή χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας με το iMEdD.



  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου