Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του ΕΟΔΥ να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων

Προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή αλλαγής του συστήματος καταγραφής ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημία κι ενώ η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, μετά την έκρηξη θανάτων.

«Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους» σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Απαντώντας για την αύξηση των θανάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, δήλωσε πως το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες. Όπως είπε, η Ελλάδα ακολουθεί τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καταγράφει ως νεκρούς από κορονοϊό όλους όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε άλλες χώρες, είπε, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφονται ως νεκροί covid όσοι πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση ενώ η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. «Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους στην καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου