Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Φινέας και Φερμπ ~ Τίτλοι Αρχής (στα ελληνικά)


Εκατό είναι οι μέρες για τις διακοπές μας
Κι αμέσως αρχίζει το σχολείο
Και αυτό που συνήθως χαλά τις καρδιές μας
Είναι πως θα περνάμε λαχείο
ΔΙΑ ΚΟ ΠΕΣ

 
Πύραυλο φτιάξτε, παλέψτε με μούμιες
Του Άιφελ πιάστε την κορφή
Ή πλάσματα βρείτε μυθολογικά ή βάλτε μαϊμού να πλυθεί
Σέρφινγκ στα κύματα ή φτιάξτε ένα ρομπότ
Του Φρανκενστάιν βρες το μυαλό (Εδώ είναι!)
Βρείτε έναν κόνδορα, βάψτε όλους τους αγρούς
Κάντε τον κόσμο τρελό (Φινέα!)

 
Σκέψου και εσύ, γιατί υπάρχουν πολλά
Να κάνεις μες τις διακοπές (έλα Πέρυ)
Μπες στην παρέα του Φινεα και Φέρμπ
Που έχουν ιδέες τρελέεες! (x2)

 
"Μαμά! Ο Φινέας και ο Φερμπ φτιάχνουν το τραγούδι των τίτλων!"


*Σημείωση: Οι παραπάνω, εξελληνισμένοι, τίτλοι αρχής προβλήθηκαν μόνο στον 1ο κύκλο. Από τον 2ο και μετά προβάλλονταν οι αυθεντικοί (δηλαδή οι αγγλικοί) τίτλοι αρχής, με μοναδικά λόγια στα ελληνικά τα λόγια της Κάντας στο τέλος. Μελλοντικά σε κάποια ''Μουσική Παρασκευή'' θα ανεβάσω και το αυθεντικό τραγούδι των τίτλων. Περισσότερες πληροφορίες για την παιδική σειρά ''Φινέας και Φερμπ'' εδώ , εδώ κι εδώ .

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών από Σεπτέμβριο και κλειστοί χώροι «μόνο για εμβολιασμένους»

 Ο πρωθυπουργός μίλησε για αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την τουριστική βιομηχανία, η οποία φτάνει το 50% αυτής τους 2019. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό ως όχημα «ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγειονομικών από τον Σεπτέμβριο, ενώ για την ώρα -όπως είπε- θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την έκκληση του να «φοράμε μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω» παρά τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις. «Δεν θα υπάρξουν μεικτοί χώροι» είπε, και ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 16/7 μέχρι τα τέλη Αύγουστου εφαρμόζεται μέτρο για την πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εμβολιασμένους.


Σε δύο πυλώνες ως αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων στάθηκε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας. Από τη μία μίλησε για το παράγοντας της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του σε όσους δεν εμβολιάζονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την τουριστική βιομηχανία, η οποία φτάνει το 50% αυτής τους 2019. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό ως όχημα «ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που εμφανίζονται διστακτικοί στον εμβολιασμό να ακούσουν την εκκλησία, τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που θέλουν να ζήσουν, και τους νέους, φέρνοντας ως παράδειγμα το freedom pass που χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  1. Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων τονίζοντας ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής από τις 16 Αυγούστου αν δεν το πράξουν
  2.  Ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 
  3. Μίλησε για ειδική πρόνοια στις ένοπλες δυνάμεις (μόνιμοι, στρατεύσιμοι) με τον εμβολιασμό τους μέσα στις μονάδες.
  4. Από την Παρασκευή 16/7 μέχρι τα τέλη Αύγουστου εφαρμόζεται μέτρο για την πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εμβολιασμένους (με την υλοποίηση της ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί ότι ο πολίτης έχει εμβολιαστεί). «Δεν θα υπάρξουν μεικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους» πρόσθεσε.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί από τα δισεκατομμύρια των δόσεων παγκοσμίως. Δύο σκιές επιβραδύνουν την έξοδο μας από την πανδημία: η μετάλλαξη Δ και λίγοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Η λύση είναι μία: Αυτό το τέλος να έλθει χωρίς άλλο πόνο. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα προσφέρει ελευθερίες σε πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες – Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “ κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενους στους ανεμβολιάστους παρότρυνε: «Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία:

«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αποψινών του ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού».

«Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “ κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας.

Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων».



Πηγή

Εκτόξευση της θετικότητας και αύξηση κρουσμάτων με λιγότερα τεστ

 Ραγδαία κλιμάκωση της θετικότητας αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν και πάλι τις 2.000, ενώ τα τεστ που διενεγήθηκαν είναι αισθητά λιγότερα από αυτά των προηγούμενων ημερών. Σε διψήφιο ανήλθε και πάλι ο αριθμός των ημερησίων απωλειών από κορονοϊό στη χώρα, ενώ οι εμβολιασμοί που διενεργούνται καθημερινά παραμένουν συστηματικά λιγότεροι από αυτούς που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα, με την εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού να ξεπερνά οριακά το 40%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065 σε σύνολο 36.790 τεστ (PCR: 6.008, RAPID: 30.782) ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 5,61% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 34,37%. Δώδεκα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 10 το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 12.802. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30,77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Κυριακή (11/7) ανήλθε σε 74.721, με 5.246.110 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.258.610 άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 40,9%



Πηγή

Καταγγελία και αίτημα έρευνας για την πολιτική απορρήτου του WhatsApp και στην Ελλάδα

 Ενώσεις Καταναλωτών καταγγέλλουν το WhatsApp και ζητούν έρευνα στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «βομβαρδισμό ειδοποιήσεων που απορούν στην αποδοχή νέων όρων και την πολιτική απορρήτου», ενώ αναφέρουν πως οι πρακτικές αυτές πιέζουν τους καταναλωτές.



Καταγγελία, σε συνεργασία με άλλες οκτώ Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Καταναλωτών κατέθεσαν τη Δευτέρα στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και η ΠΟΜΕΚ « Η Παρέμβαση», ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για την πολιτική απορρήτου του WhatsApp.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, η καταγγελία αφορά «στις μη σύννομες, επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, με εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρώπη, λόγω πολλαπλών παραβάσεων της νομοθεσίας του καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, έρευνα, με τίτλο «Τι συμβαίνει με το WhatsΑpp;» (What’s up with WhatsApp?), από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC), στην οποία είναι μέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Δικτύου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network).

Σημειώνεται ότι, τυχόν ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στα πλαίσια του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), δεν αποτελούν μέρος της καταγγελίας, λόγω ότι, ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα στη Γερμανία και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές.

«Βομβαρδισμός ειδοποιήσεων για αποδοχή νέων όρων στην πολιτική απορρήτου»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταγγελία βασίζεται στις συνεχείς και ενοχλητικές ειδοποιήσεις, μέσω των οποίων η εν λόγω εφαρμογή βομβαρδίζει καθημερινά τους χρήστες εδώ και κάποιο διάστημα, ώστε να αποδεχτούν τους νέους όρους και την πολιτική απορρήτου, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι, εάν δεν το κάνουν, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις λειτουργίες του συστήματος. Οι συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές και ιδιαίτερα το περιεχόμενό τους, ως προς τη φύση, τον χρόνο και την επανάληψή τους, ασκούν αδικαιολόγητη ψυχολογική πίεση στους χρήστες, είναι παραπλανητικές, επιθετικές και επηρεάζουν εν ολίγοις την ελευθερία επιλογής τους, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως τονίζεται στην καταγγελία.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η καταγγελία αναφέρει διεξοδικά την έλλειψη διαφάνειας στους νέους όρους, την περίπλοκη και μη κατανοητή γλώσσα ως προς τις τροποποιήσεις που το WhatsApp έχει προβεί. «Οι καταναλωτές/χρήστες είναι αδύνατο να κατανοήσουν με ακρίβεια και σαφήνεια τις συνέπειες που θα έχουν οι εν λόγω τροποποιήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους, ιδίως σε σχέση με τη διαβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων στο Facebook και σε τρίτους. Δεδομένης αυτής της ασάφειας συνίσταται παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας της προστασίας του καταναλωτή, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν σαφείς, ακριβείς και μη παραπλανητικούς όρους στις συμβάσεις και στις εμπορικές επικοινωνίες τους» σημειώνεται.

Η μη σύννομη πρακτική της αποδοχής των νέων όρων ενισχύεται και από το γεγονός ότι, το WhatsApp συνεχίζει να πιέζει τους χρήστες να αποδεχθούν τη νέα πολιτική απορρήτου, για την οποία διεξάγεται σχετική έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) για παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Η Γερμανική Αρχή μάλιστα θα επιδιώξει μέσω του ελέγχου που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) μια δεσμευτική απόφαση σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και οι Ε.Κ. μέλη της ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση» καλούν τη γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πρακτικές του WhatsApp και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και τις Ευρωπαϊκές Αρχές στον τομέα της προστασίας καταναλωτών, να συνεργαστούν στενά στα εν λόγω επείγοντα και ιδιαίτερα ευαίσθητα, ως προς την προστασία του καταναλωτή/ χρήστη, ζητήματα.

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε: «Το WhatsApp βομβαρδίζει τους χρήστες εδώ και μήνες με τη μορφή ιδιαίτερα επιθετικών και επαναλαμβανόμενων αναδυόμενων μηνυμάτων, ώστε να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τους νέους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου. Αναφέρει δε στους χρήστες ότι, θα προβεί σε διακοπή της πρόσβασής τους στη συγκεκριμένη εφαρμογή και στις λειτουργίες της, εάν δεν αποδεχτούν τους νέους όρους. Ωστόσο, οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι πραγματικά αποδέχονται. Το WhatsApp συνεχίζει να μην δίνει σαφείς εξηγήσεις στους χρήστες ως προς το αποτέλεσμα της αποδοχής και οι ίδιοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μία άνευ προηγουμένου εκτεταμένη και καθ’ όλα νόμιμη επεξεργασία δεδομένων χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους. Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές, και λόγω του μεγάλου αριθμού των χρηστών που η εν λόγω εφαρμογή αφορά, να λάβουν άμεσα μέτρα κατά του WhatsApp, έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των χρηστών».



Πηγή

Στους δρόμους ο λαός της Κούβας, λόγω των κυρώσεων και της πανδημίας

 Οι ελλείψεις στο νησί είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο το λαό της Κούβας εν μέσω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Κούβα, η οποία έχει αναπτύξει το εξαιρετικό εμβόλιο Αμπντάλα - που το διαθέτει και στις μη έχουσες χώρες της Λατινικής Αμερικής - δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εμβολιασμούς καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να παράγει η ίδια σύριγγες και οι κυρώσεις δεν επέτρεπαν την προμήθεια.


Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των αστικών κέντρων της Κούβας, με μεγαλύτερη όλων την πορεία στην γνωστή λεωφόρο Μαλεκόν της Αβάνας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την αύξηση των τιμών πολλών προϊόντων εν μέσω πανδημίας. Άλλοι πολίτες, από τα μπαλκόνια, χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές. Μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, κατέληξαν σε άγνωστο αριθμό συλλήψεων διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, κάνοντας λόγο για «Ενότητα» και φωνάζοντας «Αρκετά». Περίπου δύο ώρες αργότερα, στους ίδιους δρόμους οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις, από υποστηρικτές της κυβέρνησης, που φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ» και «Ζήτω η Κούβα».

Οι ελλείψεις στο νησί είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο το λαό της Κούβας εν μέσω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Κούβα, η οποία έχει αναπτύξει το εξαιρετικό εμβόλιο Αμπντάλα – που το διαθέτει και στις μη έχουσες χώρες της Λατινικής Αμερικής – δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εμβολιασμούς καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να παράγει η ίδια σύριγγες και οι κυρώσεις δεν επέτρεπαν την προμήθεια.

Η Κούβα αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των παράνομων μονομερών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εις βάρος τους και που εντάθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, με την επιστροφή της Κούβας στην αμερικάνικη λίστα «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», και παραμένουν αυτούσιες και με την προεδρία Μπάιντεν. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, σε ψηφοφορία του ΟΗΕ για την άρση των δολοφονικών μονομερών κυρώσεων κατά της χώρας, η μόνη χώρα που στήριξε τις ΗΠΑ ήταν το Ισραήλ, ενώ απήχαν η Κολομβία («το Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής») , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουκρανία. Όλες οι υπόλοιπες, 184 τον αριθμό, χώρες ψήφισαν κατά των κυρώσεων, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο επειδή οι κυρώσεις είναι επιβεβλημένες από τις ΗΠΑ, που δεν επηρεάζονται από τη διεθνή διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο, η απόφαση δεν έχει καμμία πρακτική αξία και η ηθική της αξία δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το λαό της Κούβας.

Την απόλυτη υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις δήλωσαν οι αμερικάνικες αρχές, αν και το Στέητ Ντηπάρτμεντ παραδέχθηκε στην άνακοίνωσή του ό,τι οι διαδηλώσεις αποτελούν προϊόν της πανδημίας. Για «υποκριτική δήθεν ανησυχία [των ΗΠΑ] για κάτι στο οποίο στοιχημάτιζαν» έκανε λόγο ο υπεύθυνος Αμερικανικών υποθέσεων της Κούβας, Κάρλος ντε Κόσσιο, τονίζοντας ότι «η Κούβα παραμένει μια ειρηνική χώρα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ». Για «προκλήσεις από ξένο παράγοντα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Αν όντως θέλετε να ζήσει ο λαός [της Κούβας] καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» πρόσθεσε, παραδεχόμενός ότι «οι πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους» και χαρακτηρίζοντάς τους «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».




Πηγή

Νοθεία στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που έφερε την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης που εισηγήθηκε την πρόσφατη «μεταρρύθμιση» για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια» ισχυρίστηκε δημοσίως ότι τα σχόλια των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση κυμάνθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ και αποτελούν απόδειξη ότι η κοινωνία συντάχθηκε με τον νέο νόμο. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ωστόσο ότι η δημόσια διαβούλευση νοθεύτηκε, καθώς περισσότερα από 7.000 ή το 63% των σχολίων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο είναι προϊόντα αντιγραφής και επαναλαμβάνονται ως και εκατοντάδες φορές το καθένα.



Στη δημοσιότητα έφεραν οι Reporters United ρεπορτάζ του The Manifold και του Θανάση Τρομπούκη σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια αλλά και των -όπως φαίνεται παρακάτω- ψευδών ισχυρισμών του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την αποδοχή του εν λόγω νομοσχεδίου. Από την έρευνα που εκπονήθηκε προκύπτει ότι το 63% των σχολίων στη διαβούλευση υπέρ του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια είναι copy-paste.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου, αγνοώντας επιδεικτικά όχι μόνο τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά ακόμη και τις ενστάσεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Το νομοσχέδιο που σύμφωνα με κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θέτει σε κίνδυνο επιζήσαντες ενδοοικογενειακής βίας, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν θηλυκότητες και παιδιά, συνιστά πλέον επίσημο νόμο του κράτους, ευνοώντας επί της ουσίας κακοποιητικούς γονείς.

Ολόκληρο του ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκε στους RU:

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, πιο γνωστή ως νόμος Τσιάρα για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια», υπήρξε εξαιρετικά πολωτική. Από τη μία, πληθώρα φορέων, επιστημόνων ειδικών στο οικογενειακό δίκαιο, εγχώριων και διεθνών ΜΚΟ, υπηρεσίες του ΟΗΕ, αλλά ακόμα και διακεκριμένα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, άσκησαν οξεία κριτική στο νομοσχέδιο. Από την άλλη, οργανωμένες ομάδες πίεσης, με ρητορική που κυμαινόταν από την υποστήριξη της «γονεϊκής ισότητας» ως την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» των διαζευγμένων ανδρών, όχι μόνο δημιούργησαν κλίμα αποδοχής για το νομοσχέδιο με διαφημιστικές καμπάνιες και έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά έφτασαν να διεκδικούν ακόμη πιο δραστικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο από αυτές που επέφερε τελικά ο νέος νόμος.

Ένα από τα επιχειρήματα των ομάδων που υποστήριξαν το νομοσχέδιο και εξακολουθούν να ζητούν την περαιτέρω μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου ήταν ότι η κοινή γνώμη, όπως εκφράστηκε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ήταν κατά συντριπτικό ποσοστό υπέρ των προτεινόμενων αλλαγών. Χαρακτηριστικά, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου, ο σύλλογος «Ενεργοί Μπαμπάδες» σημείωσε: «Η διαβούλευση, κυρίες και κύριοι, μίλησε ηχηρά και έδωσε την λαϊκή εντολή για την αυτονόητη αλλαγή. Από τα 15.230 σχόλια που υπεβλήθησαν, τα 12.289 ήταν ΥΠΕΡ της συνεπιμέλειας κατά νομικό τεκμήριο.»

Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόσο σε συνέντευξή του όσο και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο έχει τύχει «της θετικής αποδοχής σε έναν αριθμό ρεκόρ σχολίων στη δημόσια διαβούλευση».

Την ορθότητα του επιχειρήματος αυτού αμφισβήτησε στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι βάσει ανάλυσης την οποία έκαναν οι συνεργάτες της προκύπτει ότι μεγάλο ποσοστό των σχολίων στη διαβούλευση ήταν προϊόν αντιγραφής-επικόλλησης. «Κύριε Τσιάρα, αυτή ήταν η αθρόα στήριξη;» ρώτησε η κ. Αδαμοπούλου. «1.200 φορές το ίδιο σχόλιο και 8.000 επαναλήψεις των ίδιων φράσεων; Από τα 15.000 σχόλια μίνιμουμ τα 9.200, το 61%, είναι αντιγραφή-επικόλληση!»

Αποφασίσαμε να ελέγξουμε τόσο το επιχείρημα του υπουργού και του συλλόγου «Ενεργοί Μπαμπάδες» όσο και την καταγγελία της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25. Το αποτέλεσμα της δικής μας ανάλυσης όχι μόνο καταρρίπτει το επιχείρημα του υπουργού, καθώς βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε όσα υποστήριξε η κ. Αδαμοπούλου παρά στους ισχυρισμούς περί «θετικής αποδοχής με ρεκόρ σχολίων», αλλά εγείρει ερωτήματα που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφορούν τη διαβλητότητα του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης εν γένει.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώσαμε με μηχανικό τρόπο (scraping) τα σχόλια επί των 23 άρθρων του νομοσχεδίου που έχουν δημοσιευθεί στη διαβούλευση — 14.814 σχόλια συνολικά, τα οποία συντάχθηκαν από τις 18 Μαρτίου ως και την 1η Απριλίου. Στη συνέχεια, εκπαιδεύσαμε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης (machine learning) με σκοπό να κατηγοριοποιήσουμε ποια από τα σχόλια είναι υπέρ και ποια κατά του νομοσχεδίου. Διαβάσαμε αρκετές εκατοντάδες σχόλια και, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, καταφέραμε να κατηγοριοποιήσουμε σε υπέρ και κατά κάποιες χιλιάδες σχολίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εκπαιδευτεί ο αλγόριθμος.

Σύμφωνα με το μοντέλο μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήσαμε, και έχοντας ένα περιθώριο λάθους +-3%, φαίνεται εν πρώτοις ότι από τα 14.814 σχόλια, το 77% (περίπου 11.500) πράγματι είναι υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το 23% (περίπου 3.400) είναι κατά.

Ωστόσο, από τα 14.814 συνολικά σχόλια, μόνο το 47% (6.920) είναι πρωτογενή, ενώ το 53% (7.894) αποτελεί αντιγραφή άλλων σχολίων.

Η εικόνα λοιπόν αλλάζει αρκετά αν υπολογίσουμε μόνο τα πρωτογενή σχόλια στη διαβούλευση και όχι τις πολλαπλές αντιγραφές. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των σχολίων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο πέφτει στο 60% και αντίστοιχα το ποσοστό όσων το απορρίπτουν ανεβαίνει στο 40% (πάντα με περιθώριο λάθους +-3%).

Πιο αναλυτικά, από τα περίπου 11.500 σχόλια που εκτιμάμε ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, το 63% (περισσότερα από 7.200) είναι αντιγραφές άλλων σχολίων και μόλις το 37% πρωτογενή σχόλια (περισσότερα από 4.100).

Τα περίπου 7.200 σχόλια υπέρ του νομοσχεδίου ουσιαστικά αντιστοιχούν σε μόλις 658 πρωτογενή σχόλια, τα οποία αντιγράφονται και επικολλώνται πολλαπλές φορές. Χαρακτηριστικά, ένα μόνο από αυτά τα 658 σχόλια έχει αντιγραφεί και επικολληθεί 343 φορές, ενώ άλλες δύο παραλλαγές του έχουν αντιγραφεί και επικολληθεί 358 φορές (συνολικά 701 αντιγραφές).

Στον αντίποδα, από τα περίπου 3.400 σχόλια που εκτιμάμε ότι είναι κατά του νομοσχεδίου, το 80% (περισσότερα από 2.700) είναι πρωτογενή και το 20% (περίπου 670) αντιγραφές. Τα 670 σχόλια που αποτελούν προϊόν αντιγραφής, προέρχονται από 225 πρωτογενή σχόλια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια πιο κοντινή ματιά σε όσα έχουν γραφτεί στα σχόλια της διαβούλευσης. Για παράδειγμα, ένα από τα σχόλια που έχουν αντιγραφεί τις περισσότερες φορές, είναι ένα εκτενές κείμενο που ζητάει να συμπεριληφθούν εκφράσεις και διατυπώσεις που θα σκλήραιναν ακόμα περισσότερο τον νόμο – όπως η απαίτηση να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα (και όχι απλά πρωτόδικα) ο γονέας από τον οποίο μπορεί να αφαιρεθεί η επιμέλεια. Οι 345 πρώτες αντιγραφές αυτού του σχολίου έχουν γίνει όλες την ίδια μέρα (1/4/2021) με διαφορά μισού με ένα λεπτό ανάμεσα σε κάθε δημοσίευση. Στους δε χρήστες που το έχουν δημοσιεύσει, συγκαταλέγονται άτομα που έχουν γράψει το «όνομά» τους λάθος («Λεβαντεία», «Βάσσω»), πολλαπλές δημοσιεύσεις με τα ίδια επώνυμα, ονόματα που δεν επιστρέφουν κανένα αποτέλεσμα στο google, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις, όπως οι δύο χρήστες που τυχαίνει να είναι συνονόματοι του τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα και του ηθοποιού Γιώργου Παρτσαλάκη. Το σύνολο των σχολίων, μάλιστα, με τις χιλιάδες αντιγραφές τους έχουν συμπεριληφθεί κανονικά, χωρίς κανένας να θεωρήσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, στην επίσημη Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης.

Από την ανάλυσή μας προκύπτει συνεπώς ότι όχι μόνο το αποτέλεσμα ανάμεσα στα υποστηρικτικά και τα απορριπτικά σχόλια είναι πολύ πιο ισόρροπα μοιρασμένο από ό,τι αβάσιμα ισχυρίστηκε ο υπουργός, αλλά και ότι:

Πρώτον, πάνω από τα μισά σχόλια στη διαβούλευση είναι πλασματικά.

Δεύτερον, ότι στην πλειονότητά τους τα πλασματικά αυτά σχόλια είναι υποστηρικτικά του νομοσχεδίου.

Τρίτον, ότι η παρέμβαση στη συγκεκριμένη διαβούλευση ήταν εξαιρετικά εκτεταμένη, καθώς ο όγκος των αντιγραφών των υποστηρικτικών σχολίων (πάνω από 7.200 ή 63%) είναι τεράστιος.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτήματα που δεν περιορίζονται στην αλλοίωση της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για το οικογενειακό δίκαιο, αλλά θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα όλης της διαδικασίας. Η δημόσια διαβούλευση υποτίθεται πως αποτελεί μία από τις δυνατότητες της κοινωνίας των πολιτών να εκφράσει το δημοκρατικό της δικαίωμα λόγου σχετικά με ένα σχεδιαζόμενο νομοθέτημα. Υποτίθεται επίσης ότι οι συντάκτες του νόμου, η κυβέρνηση αλλά και το κοινοβούλιο μπορούν να σχηματίσουν εικόνα του αντικτύπου ενός νομοθετήματος στην κοινωνία και να βγάλουν συμπεράσματα που θα επηρεάσουν την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τι σημαίνει λοιπόν γι’ αυτή την τόσο κομβική φάση της νομοθετικής διαδικασίας το να διαφθείρεται η δημόσια διαβούλευση σε τόσο ακραίο βαθμό; Και τι σημαίνει για την ίδια τη δημοκρατικότητα της νομοθέτησης η πιθανότητα ομάδες πίεσης — λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες ή και με επαγγελματική βοήθεια — να μπορούν να αλλοιώνουν το αποτέλεσμά της; Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ρητή αναφορά της κυβερνητικής βουλεύτριας Μαριέττας Γιαννάκου στη διεξαγωγή άκρως επαγγελματικής καμπάνιας υπέρ του νομοσχεδίου Τσιάρα: «Είδαμε απίθανες οργανώσεις, ΓΟΝ.ΙΣ., Συνεπιμέλεια, Ενεργοί Μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ, και μία πανομοιότυπη επιστολή, η οποία αποστέλλεται και σε μας με mail, με διάφορα ονόματα, χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή ψευδή. Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους αυτοί ώστε δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή να μας στείλουν για το προκείμενο θέμα; Ή μήπως είναι ένα γραφείο, το οποίο διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά με ψευδή ονοματολογία; Γιατί εγώ πιστεύω αυτό το δεύτερο».

Καθώς επίκειται η συζήτηση για το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τα λόμπι στη χώρα μας, τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και η ανάγκη απάντησής τους άμεση.

Μια εκτενής καταγραφή των πολιτικών συγκρούσεων γύρω από τον νόμο Τσιάρα για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια» περιλαμβάνεται στον αγγλόγλωσσο φάκελο / έρευνα για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, με τίτλο “The Children and the State”, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα The Manifold Files.





Πηγή

Διαρροή λυμάτων σε παραλίες της Μυκόνου

 Το σκηνικό μίας προδιαγεγραμμένης και εξευτελιστικής περιβαλλοντικής καταστροφής εκτυλίχθηκε στη Μύκονο, όπου το δίκτυο αποχέτευσης φέρεται να κατέρρευσε μολύνοντας τις παραλίες Μεγάλη Άμμος και Πλατύς Γιαλός με λύματα, με το Λιμεναρχείο του νησιού να διατάσσει την απαγόρευση χρήσης της δεύτερης παραλίας από λουόμενους.


Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δύο περιοχές της Μυκόνου, με την εκροή μη επεξεργασμένων λυμάτων στις παραλίες του Πλατύ Γιαλού και της Μεγάλης Άμμου, προδίδουν οι αναφορές για έντονη δυσοσμία στην περιοχή, με αποτέλεσμα η πρώτη πολυδιαφημισμένη παραλία να σημανθεί με κόκκινη σημαία, ώστε να αποτραπούν τουρίστες και ντόπιοι να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του συστημικού Τύπου, αιτία για τα παραπάνω είναι η κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης και αποδίδεται στην υπερβολική δόμηση της περιοχής, με αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για σωλήνα που πετάει λύματα βαθιά στη θάλασσα και έχει σκεπαστεί με άμμο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ως υπεύθυνη για τη βλάβη δείχνουν την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης της Μυκόνου, με τον πρόεδρο του ΔΣ και τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ να παρουσιάζονται αυτοβούλως στην αστυνομία και να συλλαμβάνονται στα πλαίσια του αυτοφώρου.

«Σε συνέχεια ενημέρωσης για τη θαλάσσια ρύπανση από εκροή αστικών μη επεξεργασμένων λυμάτων που παρουσιάστηκε την 8/7/21 στις περιοχές Μεγάλη Άμμος και Πλατυς Γιαλός νήσου Μυκόνου, λόγω βλάβης αντλιοστασίων που ανήκουν στη ΔΕΥΑ Μυκόνου παρουσιάστηκαν αυθόρμητα στο ΛΧ Μυκόνου και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου» αναφέρει μεταξύ άλλων το Λιμεναρχείο Μυκόνου.

«Η εκροή λυμάτων έπαυσε σε αμφότερες περιοχές, ενώ η πολυσύχναστη παραλία Πλατύς Γιαλός, κατόπιν διαταγής της Λιμενικής Αρχής, σημάνθηκε με κόκκινη σημαία από τον ναυαγοσώστη, προκειμένου να αποτραπεί η λήψη θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους» καταλήγει η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η έντονη δυσοσμία στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τουρίστες τα καταλύματά τους και να μεταφέρονται σε κοντινά ξενοδοχεία.




Πηγή

Να δοθούν απαντήσεις για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της 18χρονης ζητά η αντιπολίτευση

 Ολοένα και περισσότερα νέα, ανατριχιαστικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση της 18χρονης έρχονται στη δημοσιότητα ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κοπέλα αφού κατήγγειλε το περιστατικό αντί να οδηγηθεί σε νοσοκομείο και ιατροδικαστή, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε κακή ψυχοσωματική κατάσταση και χωρίς να της επιτραπεί η πρόσβαση σε συνήγορο, ως είχε δικαίωμα. Ενώ ο δράστης, προσήχθη χωρίς να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην διαδικασία του αυτοφώρου. Άμεσες απαντήσεις για τη στάση των αρχών ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με παρεμβάσεις τους.


Ερωτηματικά και κενά προκύπτουν από τη στάση που κράτησαν οι αστυνομικές αρχές στην υπόθεση της 18χρονης με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις για μια σειρά από θέματα. Συγκεκριμένα, το κόμμα της Κουμουνδούρου με ανακοίνωση του και το ΜέΡΑ25 μέσω ερώτησης του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη ζητούν απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως «ο κ. Χρυσοχοΐδης που αντί να ζητάει και τα ρέστα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, οφείλει να απαντήσει άμεσα για την νέα προσπάθεια συγκάλυψης:

1. Γιατί δεν επέτρεπαν στην 18χρονη να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους της και το έκαναν μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή στα social media;

2. Γιατί αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την 18χρονη να αλλάξει δικηγόρο;

3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να δοθούν τα στοιχεία και η φωτογραφία του αστυνομικού στη δημοσιότητα ώστε να αναγνωριστεί και από τυχόν άλλα θύματα trafficing;

4. Ποιους προσπαθούν να καλύψουν;»

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Κρίτων Αρσένης τονίζοντας ότι το θύμα «απέδρασε από το σπίτι του εγκλήματος, μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Ηλιουπόλεως και από εκεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου και κρατήθηκε από τη 1 μμ έως την επόμενη ημέρα» αλλά «η αστυνομία αρνήθηκε την επαφή με τη δικηγόρο της καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης».

Ο βουλευτής ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει ο τελευταίος αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που η 18χρονη μεταφέρθηκε στο Α.Τ. έως  την αποδέσμευσή της.

«Πόσην ώρα κράτησε η κατάθεση της 18χρονης; Γιατί παρέμεινε τόσην ώρα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων; Έγινε κατά αντιπαράθεση εξέταση της 18χρονης με τους βιαστές της, και αν ναι, με βάση ποιο νόμο; Τι ώρα ήρθε σε επαφή με τους δικηγόρους της και για πόσην ώρα; Εξετάστηκε από γιατρό; Τι ώρα έγινε η εξέταση και που; Ποιος συνόδευε τη 18χρονη στην εξέταση και γιατί; Πώς εφαρμόστηκε η Οδηγία 2011/36/ΕΕ στην συγκεκριμένη περίπτωση; Εντόπισε παρεκκλίσεις; Πώς τις δικαιολογεί και τι μέτρα θα πάρει για να μην επαναληφθούν;» ρωτάει και προσθέτει:

«Η οδηγία 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4198/2013, προβλέπει την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και διαδικασίας Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση σε νομικές συμβουλές και, ανάλογα με τον ρόλο των θυμάτων στο οικείο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σε νομική εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων και για την απαίτηση αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης που αποβλέπει στην αποτροπή επακόλουθης θυματοποίησης, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τα ακόλουθα:

  • α) κάθε άσκοπη επανάληψη συνεντεύξεων κατά το στάδιο της διερεύνησης, δίωξης και εκδίκασης·
  • β) κάθε οπτική επαφή μεταξύ θυμάτων και εναγομένων συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης, όπως π.χ. σε συνεντεύξεις και σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα, μεταξύ των οποίων και η χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας επικοινωνιών·
  • γ) κάθε κατάθεση σε δημόσια συνεδρίαση, και
  • δ) άσκοπες ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική ζωή των θυμάτων».




«Ένας άνθρωπος 26 ετών προτίμησε την αυτοκτονία από την επιστροφή στην κόλαση»

 Άλλος ένας πρόσφυγας έχασε τη ζωή του σε μία από τις δομές φιλοξενίας και κράτησης της Ελλάδας. Ο 26χρονος Αφγανός άνδρας, μόλις έμαθε πως απορρίφθηκε και η τρίτη αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα, έβαλε τέλος στη ζωή του. καθώς το να απελαθεί στην Τουρκία φάνταζε χειρότερο για εκείνον. Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραία καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19:00 στο καμπ του Σχιστού, ενώ καταγγέλλει την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που δολοφονεί τους πρόσφυγες καταργώντας τους το δικαίωμα στο άσυλο και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στις Δομές που κρατούνται.


Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η τρίτη συνεχής απόρριψη της αίτησης του για άσυλο οδήγησαν τον 26χρονο πρόσφυγα που διέμενε στη δομή του Σχιστού να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο νέος άνδρας είναι άλλος ένας άνθρωπος που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του σκληρού προσώπου και της αδιαφορίας του κράτους, καθώς το ενδεχόμενο της απέλασής του στην «ασφαλή» Τουρκία, και, επομένως της επιστροφής στην κόλαση, ήταν κάτι που τον έκανε να μην αντέχει άλλο να ζει.

Η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πειραία, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19:00 στο καμπ του Σχιστού. Παράλληλα, καταγγέλλει την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που δολοφονεί τους πρόσφυγες καταργώντας τους το δικαίωμα στο άσυλο και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στις Δομές που κρατούνται. Τα στρατόπεδα είναι παγίδες θανάτου καταλήγει πριν απαριθμήσει τους θανάτους νέων προσφύγων λόγω όλων των παραπάνω.

Ολόκληρη η ανακοίνωση και το κάλεσμα:

Αυτοκτονία 26χρονου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν στο καμπ του Σχιστού.
Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης δολοφονεί.
Συγκέντρωση διαμαρτυρία στο καμπ του Σχιστού την Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 7μμ
Ακόμα μία αυτοκτονία ενός νέου ανθρώπου στο καμπ στο Σχιστό. Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξαν πρόσφυγες δείχνει την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες στη ζωή αλλά και στον θάνατό τους. Παρουσία αστυνομικών, μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών ο άνθρωπος πετιέται σε ένα φέρετρο που έχει και σταυρό επάνω.
Η ζωή των προσφύγων για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μετράει.
Ο 26χρονος αδερφός μας από το Αφγανιστάν έδωσε τέλος στην ζωή του μέσα στο κοντέινερ στο οποίο ζούσε στο Καμπ του Σχιστου, μετά από την τρίτη απόρριψη στην αίτηση του για άσυλο και υπό τον φόβο της απέλασης.
Ένας άνθρωπος 26 ετών προτίμησε την αυτοκτονία από την επιστροφή στην κόλαση.
Πραγματικός ένοχος που οδήγησε σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, για ακόμα μια φορά, η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα με σκοπό να κάνει μαζικές απελάσεις.
Αυτή θα ήταν και η τύχη του νεαρού πρόσφυγα που δεν άντεξε να του στερούν κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αλλά και τις άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων – κολαστηρίων.
Το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί καθώς εκτός από πολλά επιδόματα που έχουν κοπεί εντελώς, δεν προσφέρεται καν φαγητό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού του στρατοπέδου.
Η ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων είναι εντελώς παραμελημένη και τα χαρτιά που πολλοί πρόσφυγες δικαιούνται ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν καθυστερούν μήνες να εκδοθούν.
Τα στρατόπεδα είναι παγίδες θανάτου. Ο Ιμπραήμ Εργκούν αυτοκτόνησε στο κολαστήριο της Κορίνθου όταν του ανακοίνωσαν ότι θα τον κρατήσουν φυλακισμένο περισσότερο από 18 μήνες.
Ο Μάκι Ντιαμπάτε πέθανε από ειλεό μετά από τρεις μέρες φριχτών πόνων στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω, γιατί κανείς δεν τον πήγε στο νοσοκομείο.
Η 37χρονη Mimi Mukaye πέθανε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας γιατί δεν είχε ιατρική περίθαλψη.
Είναι ώρα να βάλουμε φρένο στις ρατσιστικές δολοφονίες των προσφύγων και των μεταναστών.
Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά καλεί σωματεία, φορείς, κινήσεις της αριστεράς και τον κόσμο που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό των προσφύγων να στηρίξει την κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7μμ στο καμπ του Σχιστού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ασφαλής τρίτη χώρα. Η απόφαση αυτή σημαίνει πως «όλοι οι αιτούντες διεθνή προστασία από τα κράτη αυτά, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 70% όσων ζητούν διεθνή προστασίαστην Ελλάδα, δεν θα εξετάζονται στην ουσία των αιτημάτων τους στη χώρα μας, θα θεωρούνται απαράδεκτες όλες αυτές οι αιτήσεις και θα διατάσσεται η επανεισδοχή των αλλοδαπών στην Τουρκία». Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που κινδυνεύουν με θάνατο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται να επαναπροωθούνται εκεί, με το μέλλον τους να είναι τουλάχιστον αβέβαιο.

Το ThePressProject επικοινώνησε με τη Δομή του Σχιστού για το περιστατικό, ωστόσο, δεν λάβαμε κάποιο σχόλιο.




Πηγή

«Δόθηκαν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ για ακόμα τρία άτομα, με ονοματεπώνυμα και τι δουλειά έκανε ο καθένας»

 Συγκεκριμένα στοιχεία για «ακόμα τρία άτομα, με τα ονοματεπώνυμά τους και τι δουλειά έκανε ο καθένας σε αυτήν τη ιστορία» έχουν δοθεί στην Αστυνομία για την υπόθεση της Ηλιούπολης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η υπόθεση της νεαρής κοπέλας που δραπέτευσε από τα χέρια του αστυνομικού που την κακοποιούσε και την εξέδιδε δεν βρίσκεται στο τέλος, αλλά στην αρχή της, παρά τις δύο συλλήψεις, του πατέρα της κοπέλας και του αστυνομικού, που πραγματοποιήθηκαν μετά τον σάλο. Η δικηγόρος της νεαρής κοπέλας, Αντωνία Λεγάκη, αναφέρει επίσης στο ΤPP ότι ήδη δέχθηκε «συγκεκριμένες πληροφορίες και για άλλα θύματα», ενώ πολύ σοβαρά είναι τα ερωτήματα γύρω από την στάση της ΕΛ.ΑΣ, που έφτασε στο σημείο να προτείνει στη νεαρή κοπέλα να αλλάξει δικηγόρο, αλλά και να της συμπεριφέρεται «ως κρατούμενη» στο νοσοκομείο όπου τη μετέφερε εν κρυπτώ, μετά τη «12ωρη απομόνωσή της».


του Θάνου Καμήλαλη

Η υπόθεση της νεαρής κοπέλας στην Ηλιούπολη, που κατήγγειλε από το μεσημέρι του Σαββάτου την κακοποίηση και την αιχμαλωσία της από αστυνομικό, αλλά βρέθηκε μόνη της σε μία πολύωρη κατάθεση στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων μέχρι τα χαράματα της Κυριακής, προκάλεσε ομοβροντιά κοινωνικών αλλά και πολιτικών αντιδράσεων.

Το απόγευμα του Σαββάτου, δύο δικηγόροι, η Αντωνία Λεγάκη και ο Γιάννης Μυκωνιάτης, κατήγγειλαν στο ΤPP το γεγονός ότι μία κοπέλα, 18-19 ετών δραπέτευσε από το σπίτι του αστυνομικού που την κρατούσε αιχμάλωτη και την εξέδιδε στην Ηλιούπολη, αλλά, προσπαθώντας να κάνει μήνυση στο κοντινό Αστυνομικό Τμήμα, τελικά βρέθηκε για πολλές ώρες απομονωμένη από τους συνηγόρους της στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. «Tο συγκεκριμένο συμβάν όφειλε να αντιμετωπιστεί ως αυτόφωρο» τόνιζαν, ενώ έκαναν και λόγο για χειρισμούς που αποτελούσαν «ξεκάθαρο δείγμα προσπάθειας συγκάλυψης από μέρους της αστυνομίας, που δεν πρέπει να περάσει».  Ρεπορτάζ με τις καταγγελίες φεμινιστικής οργάνωσης γύρω από τη υπόθεση και τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ δημοσίευσε το απόγευμα του Σαββάτου και το TVXS.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο, με δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις να κατακλύζουν το διαδίκτυο σε λίγες ώρες, γεμάτες αγανάκτηση για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε ένα τραυματισμένο και σοκαρισμένο θύμα ειδεχθούς κακοποίησης. Ο ένας εκ των συνηγόρων της, Γιάννης Μυκωνιάτης, περιγράφει αναλυτικά στο ΤPP τι συνέβη το Σάββατο:

«Εγώ στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης έφτασα κατά τις 2 περίπου. Η κοπέλα ήταν εκεί ήδη, μαζί με τη μάρτυρα. Εμφανιστήκαμε ενώπιον του διοικητή του Α.Τ. και έγινε σαφές ότι η κοπέλα επιθυμεί να υποβάλει μήνυση. Οι αστυνομικοί προφορικά φαίνονταν πολύ υποστηρικτικοί και με το θέμα της μήνυσης και με του θέμα του νοσοκομείου, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι η κοπέλα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο μας ανακοινώνουν ότι η κοπέλα θα πρέπει να πάει στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Θα μπορούσαμε σε εκείνο το σημείο να διαμαρτυρηθούμε, αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν έχεις μία κοπέλα σε σοκ, η οποία έχει υποστεί όλα αυτά, θα ήταν λάθος να κάνουμε φασαρία. Οπότε δείξαμε καλή πίστη στην Αστυνομία και λες ότι “στη χειρότερη θα πάμε σε άλλη Υπηρεσία, θα καθυστερήσουμε μία ώρα”. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι θα συμβεί όλο αυτό

Με το που πηγαίνουμε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, εκεί οι αστυνομικοί μας λένε ότι “δεν μπορείτε να ανέβετε”. Πάλι εκεί δώσαμε τόπο στην οργή, τους είπαμε να κάνουν τη διαδικασία και να καταθέσει η κοπέλα. Οι ώρες περνούσαν και οι αστυνομικοί δεν μας άφηναν να επικοινωνήσουμε μαζί της

Τότε, ήταν το σημείο που οι δικηγόροι κατήγγειλαν επώνυμα τα γεγονότα, ενώ σε προσπάθειες επικοινωνίας από το ΤPP το Εσωτερικών Υποθέσεων απαντούσε με υπεκφυγές. «Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, μας επετράπη για λίγα λεπτά να τη δούμε. Ωστόσο εν συνεχεία πάλι είχαμε τα ίδια» συνεχίζει ο κ.Μυκωνιάτης. «Και μάλιστα, ενώ έλεγαν αργά το βράδυ στην κ. Λεγάκη ότι μόλις τελειώσει η κατάθεσή της θα τη δούμε, λίγα λεπτά μετά, την παίρνουν με ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας, χωρίς διακριτικά και την πηγαίνουν σε νοσοκομείο. Χωρίς να μας ενημερώσουν σε ποιο».

«Η πολλή δημοσιότητα βλάπτει», «κρατούμενη» στο νοσοκομείο και αστυνομική πρόταση για αλλαγή δικηγόρου

Καθόλη τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, από το Α.Τ Ηλιούπολης όπου δεν κατατέθηκε η μήνυση και στη συνέχεια, τα ερωτήματα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ αυξάνονται. Με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Κυριακής, το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προσπάθησε να απαντήσει στις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν προβλέπεται παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα» και πως «η συνεχής παρουσία του Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθημα ασφάλειας». Απέρριψε «κάθε υπόνοια ή αμφιβολία για συγκάλυψη, αποσιώπηση ή υποβάθμιση των καταγγελλομένων» ενώ έκανε επίσης λόγο για «αδιάβλητο πλαίσιο λειτουργίας».

«Η περιγραφή των κανόνων λειτουργίας, εν είδει πιστοποιητικού καλής λειτουργίας, της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν αποτελεί απάντηση στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει η πραγματικότητα που ζήσαμε. Δεν αποτελεί απάντηση στο γιατί το κορίτσι στερήθηκε την επικοινωνία με τους συνηγόρους, δεν αποτελεί απάντηση στο γιατί κρατήθηκε απομονωμένο, δεν αποτελεί απάντηση στο γιατί, όταν την πήγαν στο νοσοκομείο, απομάκρυναν μέχρι ακι τους γιατρούς και έμπαιναν στα εξεταστήρια λέγοντας ότι το κορίτσι είναι κρατούμενη. Αυτά αποτελούν μετατροπή του θύματος σε κατηγορούμενο και περιμένουμε ακόμα το Εσωτερικών Υποθέσεων αναπαντήσει για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών» σχολίασε σχετικά στο TPP η Αντωνία Λεγάκη, απαντώντας στην ανακοίνωση

Ενώ σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ζητώντας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να περιγράψει αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που η 18χρονη μεταφέρθηκε στο Α.Τ. έως την αποδέσμευσή της. Στην ερώτησή του, ο βουλευτής αναφέρει ότι η Οδηγία 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4198/2013, προβλέπει την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και διαδικασίας. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση σε νομικές συμβουλές και, ανάλογα με τον ρόλο των θυμάτων στο οικείο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σε νομική εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων και για την απαίτηση αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης που αποβλέπει στην αποτροπή επακόλουθης θυματοποίησης»

«Είναι σαφές ότι η άρνηση πρόσβαση σε δικηγόρο αλλά και εξέτασης από ιατροδικαστή, παραβιάζουν τον νόμο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όλα όσα είδαμε, από το μεσημέρι του Σαββάτου ως τα χαράματα της Κυριακής δημιούργησαν την αίσθηση της προσπάθειας συγκάλυψης. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αν δώσει απαντήσεις για το ποια νομοθεσία εφάρμοσε, αλλά και το πώς όλα αυτά που έγιναν συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και γιατί δεν τηρήθηκε ο νόμος, τόσο ο εθνικός όσο και ο ευρωπαϊκός» δήλωσε σχετικά ο βουλευτής στο ΤPP.

Έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν και από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κουκούλωμα στην υπόθεση της 18χρονης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ τα στοιχεία του αστυνομικού ζητάει επιτακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας «νέα προσπάθεια συγκάλυψης».

Αντί λογοδοσίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προτίμησε για μία ακόμη φορά να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αναγκάζεται να παρέμβει λόγω της χυδαίας στάσης του ΣΥΡΙΖΑ». «Η υπόθεση ύστερα από τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης» σημείωσε επίσης, ενώ υποστήριξε ότι «περιστατικά σαν το χθεσινό, με το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας που μάλιστα εποπτεύεται από τον Αντιεισαγγελέα Εφετών να κάνει με αποτελεσματικότητα την δουλειά του για την εξιχνίαση των βαρέων αυτών αδικημάτων, με σεβασμό στο θύμα, από κανένα σοβαρό κόμμα, πουθενά στον κόσμο δεν θεωρούνται ευκαιρίες πολιτικής εκμετάλλευσης».

Πέρα από τη μη κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, με κατάθεση μήνυσης από το θύμα και πέρα από την άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρο μετά τη μεταφορά της υπόθεσης στο Εσωτερικών Υποθέσεων, εντύπωση προκαλούν και άλλα σημεία που μεταφέρονται από τους δικηγόρους. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, οι δικηγόροι άκουσαν προφορικά τη φράση πως «η πολλή δημοσιότητα βλάπτει». Όπως αποδειχθηκε ωστόσο, συνέβη το αντίθετο.

«Ακριβώς για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει καμία σκέψη για οποιουδήποτε τύπου κωλυσιεργία ή οτιδήποτε άλλο, ως δικηγόροι δώσαμε δημοσιότητα. Το κάναμε και για την εξασφάλιση και της ασφάλειας της κοπέλας. Θεωρούμε ότι το γεγονός πως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία στηρίζει αυτήν την κοπέλα είναι ένα εχέγγυο ότι κανένας δεν θα τολμήσει να την πειράξει. Κι εννοείται πως καλούμε την Αστυνομία να εγγυηθεί και γι αυτό, θα είναι υπεύθυνη αν ο οποιοσδήποτε πειράξει έστω μία τρίχα από τα μαλλιά της κοπέλας.Κι εμείς σαν δικηγόροι θα συμβάλουμε ώστε να δεθεί αυτή η υπόθεση» τονίζει ο Γιάννης Μυκωνιάτης. Πρόσθεσε πως «είμαστε γενικά καχύποπτοι, λόγω των πρακτικών της ΕΛ.ΑΣ. Έχουμε δει τι συμβαίνει με συλλήψεις και αυτόφωρα, μετά από πορείες για παράδειγμα, με στημένα κατηγορητήρια βγαλμένα από το μυαλό τους, είναι λογικό να μη υπάρχει εμπιστοσύνη. Κι αυτές οι περιπτώσεις είναι απλά ένα παράδειγμα»

Ενώ εντύπωση προκαλεί και το ότι η Αστυνομία πρότεινε στη νεαρή κοπέλα  να αλλάξει νομική εκπροσώπηση, συνεχίζοντας μάλλον το προβληματικό επιχείρημα της «δημοσιότητας που βλάπτει» και ενοχλημένη από τις καταγγελίες. Πρόταση που τελικά δεν έγινε δεκτή. Τις σχετικές πληροφορίες που μεταφέρθηκαν χθες επιβεβαίωσαν σήμερα οι δικηγόροι. «Πολλές φορές, ένας δικηγόρος μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε συνέχεια στην καθημερινότητά μας. Δεν μας εκπλήσσει» αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ.Μυκωνιάτης.

 Συνελήφθησαν δύο, υπάρχουν στοιχεία για ακόμα τρεις

Η αστυνομία τελικά προχώρησε σε δύο συλλήψεις, του πατέρα της κοπέλας, που κατηγορείται ότι τη βίαζε από τα 11 της χρόνια μέχρι τα 17, αλλά και του αστυνομικού, που βαρύνεται και αυτός με βαριά κακουργήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης εναντίον τρίτου προσώπου. Η υπόθεση όμως φαίνεται ότι έχει ανοικτά πολλά κεφάλαια ακόμα.

«Το ίδιο το κορίτσι έχει μιλήσει για άλλους τρεις. Όταν λέμε έχει μιλήσει, έχει δώσει ονοματεπώνυμα, τι δουλειά έκανε ο καθένας σε αυτήν την ιστορία. Όλα.. Ποιος τη μετέφερε, στον πελάτη, ποιος έκανε το ένα, ποιος έκανε το άλλο. Έχει δώσει αυτά τα στοιχεία στην αστυνομία» δηλώσει στο ΤPP η Αντωνία Λεγάκη, που νωρίτερα μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς έκανε λόγο για «οργανωμένο κύκλωμα trafficking το οποίο πρέπει να “ξηλωθεί”».  Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δεχθεί ήδη πληροφορίες για άλλα θύματα, «του ίδιου αστυνομικού», με τα στοιχεία να πρόκειται να κατατεθούν στον ανακριτή.

Το συγκινητικό παράδειγμά της κοπέλας στην καφετέρια

Φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης, μέσα σε όλη αυτήν την υπόθεση, είναι το πρόσωπο της σερβιτόρας στην καφετέρια της Ηλιούπολης, όπου προσέτρεξε η κοπέλα για να γλυτώσει. Η κοπέλα που δεν «κοίταξε τη δουλειά της» κι έκανε υποδειγματικά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βοηθήσει, καταθέτοντας και αυτή στην Αστυνομία. «Ήταν συγκινητικό το παράδειγμά της. Το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή επέλεξε να εκτεθεί και η ίδια, με κίνδυνο όχι μόνο να χάσει τη δουλειά της, αλλά και να κινδυνεύει η ίδια, είναι συγκινητικό» σχολίασε ο Γιάννης Μυκωνιάτης. Οργανώσεις και συλλογικότητες οργανώνουν σήμερα, Δευτέρα, κινητοποίηση και πορεία, στους δρόμους της Ηλιούπολης, για την υποστήριξη της επιζώσας.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικά τα αντανακλαστικά που έδειξε το φεμινιστικό κίνημα, με τη συλλογικότητα Witches of the South που από την πρώτη στιγμή ήταν αυτή που ανέλαβε το ζήτημα της νομικής βοήθειας. Όλα αυτά δείχνουν τι μπορεί να κάνει η αλληλεγγύη, η κοινότητα αγώνα μέσα στις γειτονιές μας, όταν αυτές είναι δυνατές».



Πηγή