Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Όταν λέει ο πολίτης «άντε να κολλήσω να τελειώνουμε», τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά

Ο Γολγοθάς δεν ξεκινάει όταν διαγνωστείς θετικός. Τότε έρχεται η ανακούφιση. Ο Γολγοθάς ξεκινάει όταν μία στενή επαφή διαγνωστεί θετική. Διότι ακολουθεί το πενθήμερο της παράνοιας. Ένα τσουβάλι λεφτά στα self και rapid test, απομόνωση και απουσία από τις υποχρεώσεις μας, σπάσιμο νεύρων, η αγωνία στα ύψη και… οσκαρικές ερμηνείες για ένα PCR, αν δεν έχεις 60 ευρώ για πέταμα. Σε όλα αυτά, η πολιτεία άφαντη. Και η κλήση μας στον ΕΟΔΥ; Ολημερίς προωθείται…

της Νεκταρίας Ψαράκη

Αναλογιζόμενοι τη σημερινή κατάσταση, με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά, θα ήταν αδύνατο να μην επαναφέρουμε στη μνήμη μας, με ελαφρύ ειρωνικό μειδίαμα και λύπη, για την κατάντια μας, την ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας όταν οι θετικοί συμπολίτες μας ήταν 7. Καλώς υπήρχαν, φυσικά. Ωστόσο δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε την κρατική απραξία σήμερα, που ο ιός καταγράφει τη μέγιστη ενδοοικογενειακή διασπορά μέχρι στιγμής.

Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, που ο κοινωνικός μας κύκλος έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο. Γλιτώνεις από την μία έκρηξη και κινδυνεύεις από την επόμενη, καθώς δε γνωρίζεις πού εν τέλει είναι ασφαλές για να πατήσεις. Λίγο πολύ, όλοι μας, φτάσαμε στο σημείο να λέμε «ας κολλήσω, και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει».

Μιας και οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε σε βίλα με έντεκα κρεβατοκάμαρες και έξι ιδιωτικά WC, κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μία σύντομη αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα, και πώς αυτά παίρνουν σάρκα και ζωή στην καθημερινότητά μας, καθιστώντας τις λεγόμενες ημέρες «επώασης του ιού», θρίλερ για σκληρά νεύρα.

Τι με rapid, τι χωρίς…

Στις 21/12/2021 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση δύο δωρεάν self test στους πολίτες άνω των 5 ετών, χωρίς να εξαιρέσει τους εμβολιασμένους πολίτες. Φυσικά, αυτό συνέβη μετά το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που πυροδότησαν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος άφησε αιχμές για καθολικό, υποχρεωτικό rapid testing, με τα έξοδα δικά μας.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» ωστόσο, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο FDA, στις 29/12/2021 ανακοινώνει ότι τα rapid test έχουν μειωμένη ευαισθησία στη μετάλλαξη «Όμικρον». Κοινώς, ένα αρνητικό rapid test, δεν μας λέει απολύτως τίποτα, διότι είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να είναι ψευδές. «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός. Η εξήγηση, είναι ιδιαίτερα απλή. Το rapid test, εντοπίζει το αντιγόνο στην επιφάνεια του ιού, ενώ το PCR, εντοπίζει το γενετικό του υλικό. Οι ειδικοί, ακόμη, προσθέτουν ότι τα γρήγορα τεστ θεωρούνται χρήσιμα από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι αν γίνονται συχνά, στο σπίτι, με μικρό κόστος, βοηθούν να ελεγχθεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση λοιπόν, με γνώμονα τα παραπάνω, εμμένει στο να διαθέτει αυτά τα δύο δωρεάν self test στους πολίτες. Τα οποία, όπως εξηγήσαμε, αφενός, δεν είναι αρκετά, αφετέρου δεν είναι αξιόπιστα. Ο πολίτης μόλις έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, σαν άλλος Βασιλακόπουλος, αρχίζει να φτιάχνει τις δικές του θεωρίες για την πιθανότητα μόλυνσής του. Μετράει αντίστροφα, λες και περιμένει να σιτέψει ο χοχλιός. «Την είδα την Πέμπτη και σήμερα είναι Κυριακή. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή… να κάνω rapid; Ή μήπως πρέπει να αρχίσω να μετράω από Παρασκευή; Το σωστό είναι στις τρεις ή τις τέσσερις μέρες; Και αν με δείξει αρνητικό; Είμαι; Με πιάνει το τεστ; Μήπως να κάνω κάθε μέρα; Πότε είδα τον παππού; Ήταν Πέμπτη. Άρα τότε δεν κολλούσα; Ή κολλούσα; Να πάω στη δουλειά; Να φύγω από το σπίτι;».

Περιμένοντας για PCR: Ώ τάφε μου, κρεβάτι νυφικό…

Ένα κάρο σκέψεις. Η αγωνία για τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο ζενίθ, και η κρατική μέριμνα στο ναδίρ. Οι πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα ορθή ενημέρωση, και το τηλέφωνο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ είναι μονίμως κατειλημμένο. Όποιος πολίτης αποφασίσει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο, συνειδητοποιεί ότι ακόμα και το αρνητικό αποτέλεσμα του rapid test δε λέει τίποτα. Οι υπόλοιποι, συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, κι αν εν τέλει είναι θετικοί στον ιό, έχει καλώς. Τότε λοιπόν, έρχεται το δεύτερο στάδιο της παράνοιας: η μάχη για ένα δωρεάν PCR. Οι δημόσιες δομές υγείας, δεν διενεργούν εύκολα PCR στους πολίτες, παρά το γεγονός ότι ο FDA διευκρινίζει ότι μόνο με PCR έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν 60 ευρώ για ξόδεμα, μετά από μία πολύωρη αναμονή έξω από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, ακολουθεί μία εξονυχιστική συνέντευξη, κατά την οποία γιατροί και νοσηλευτές ρωτούν το ύποπτο κρούσμα για τα συμπτώματά του. Η στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και συμπτώματα όπως καταρροή και ξηρός βήχας, δεν είναι αρκετά επιχειρήματα για να διενεργηθεί μοριακός έλεγχος. Οι υγειονομικοί παραπέμπουν τους πολίτες ξανά σε rapid test, το οποίο εξακολουθεί να είναι αναξιόπιστο. Όχι αδίκως. Τα PCR τεστ δεν είναι απεριόριστα. Ήδη εξαντλήθηκαν στην Αγγλία και στην Β. Ιρλανδία εξαιτίας των μεγάλων ροών στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Οι πιο ψαγμένοι πολίτες, έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση, με αποτέλεσμα να ξεκινά το θέατρο του παραλόγου, δηλώνοντας ψευδή συμπτωματολογία και δίνοντας οσκαρικές ερμηνείες, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους γιατρούς να τους κάνουν το τεστ, ώστε να προστατεύσουν τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Και πάλι όμως, όχι αδίκως.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του iatronet.gr, η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid test, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid test.

Ο γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, μίλησε στο TPP και συγκεκριμένα στη Γεωργία Κριεμπάρδη, μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αρχικά θα είχαν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες. Εξέφρασε την άποψη, ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, θα έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν, όπως ακριβώς και τα PCR τεστ, εφόσον είναι τόσο αναγκαία: «Η κυβέρνηση έπρεπε να παρέχει δωρεάν το μοριακό τεστ στους συμπτωματικούς, όπου είναι μία διαγνωστική εξέταση και έπρεπε ήδη από πέρυσι να την έχουν στη συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ και δε θα κόστιζε παραπάνω από 5-0 ευρώ. Έπρεπε επίσης για τους ασυμπτωματικούς τα τεστ να είναι δωρεάν. Έτσι γίνεται σωστά έλεγχος και ιχνηλάτηση».

Όλα τα μέτρα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα είτε είσαι επιχειρηματίας είτε απλός πολίτης, και αυτό το συνειδητοποίησε, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στις 28 Δεκεμβρίου 2021, που έμαθε ότι οι μάσκες FFP2 – Ν95 είναι μίας χρήσης. Μιλώντας στο Ant1, ο Μάκης Βορίδης ήρθε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα, ανέφερε ότι το πλαφόν των 60 ευρώ στα PCR τεστ θεσπίστηκε κατόπιν εισήγησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ δεσμεύτηκε για επανεξέταση της τιμής. Ο πρόεδρος ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, έσπευσε αμέσως μετά να ξεκαθαρίσει ότι ο ισχυρισμός του υπουργού είναι καθόλα ψευδής, εξηγώντας ότι τάσσεται υπέρ της συνταγογράφησης των pcr test αλλά και της δωρεάν χορήγησής τους στους ανασφάλιστους μέσω των δημόσιων δομών υγείας.

Της ατομικής ευθύνης το κάγκελο…

Ψυχική οδύνη. Αγωνία. Ανυπόφορη αναμονή. Ανησυχία. Άγχος. Ο πολίτης, είναι υπεύθυνος να φροντίσει για τον αυτοπεριορισμό του και για την προστασία των αγαπημένων του, για τουλάχιστον πέντε ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις του. Στη συνέχεια, να φροντίσει να εφοδιαστεί με τα self test του, δεδομένου μάλιστα ότι τα δύο δωρεάν διατέθηκαν από 22 έως 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, αν υπάρχουν συμπτώματα και δικαιολογημένες υποψίες νόσησης, θα πρέπει να φροντίσει να ενημερωθεί για το πότε είναι η κατάλληλη ημέρα για να προβεί σε rapid testing, πάλι με δικά του έξοδα, και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος να μην εφησυχάσει. Αν είναι δυνατόν να προβεί σε PCR τεστ, εάν του επιτραπεί, και στη συνέχεια να παραμείνει σε καραντίνα για… wait. Πόσες μέρες είπαμε;

Δεν είναι όλα Ο-ΜΙ-ΚΡΟΝ

Το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ μειώνει την κατ’ οίκον απομόνωση σε 5 ημέρες, κατά τα πρότυπα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Όπως έγραψε ωστόσο ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης, οι εμπνευστές αυτής της επιλογής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παραδέχονται πως κριτήριο τους είναι τα κέρδη των ομίλων πάνω από την υγεία των ανθρώπων. Υποτίθεται, ο ΕΟΔΥ επικαιροποίησε τις οδηγίες του για την καραντίνα, δεδομένου ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι μεταδοτική μία – δύο ημέρες πριν τη διάγνωση, και μία – δύο ημέρες μετά. Ωστόσο, στις επικαιροποιημένες οδηγίες, δεν αναφέρεται πουθενά ότι η μείωση της καραντίνας αφορά σε κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον». Αντιθέτως. Οι αλλαγές αφορούν κρούσματα πάσης μετάλλαξης, με τη δικαιολογία ότι η Όμικρον θα επικρατήσει.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, διαβεβαίωσε χθες, 2/01/2022, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η μετάλλαξη Δέλτα «καλά κρατεί», αφού όλες οι νέες διασωληνώσεις αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, και όχι στην Όμικρον. Όπως εξήγησε επίσης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, η Δέλτα είναι εδώ. Αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες.

Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας. «Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο πολίτης, συν τοις άλλοις, σε περίπτωση που το θελήσει, δεν μπορεί να ενημερωθεί για το ποια μετάλλαξη «κουβαλάει». Σε επικοινωνία που είχα με ιολογικό εργαστήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με σκοπό να ενημερωθώ για κοντινό μου πρόσωπο που νοσεί, ώστε να εξάγουμε από μόνοι μας συμπεράσματα για το πόσες μέρες είναι φρόνιμο να βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, η απάντησή ήταν ότι ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να μάθει με ποια μετάλλαξη νοσεί, καθώς οι αλληλουχίσεις στα ιολογικά εργαστήρια γίνονται για ερευνητικούς σκοπούς.

Επομένως τι Δέλτα, τι Όμικρον, όλοι όξω την πέμπτη μέρα. Αρκεί βέβαια να είμαστε ασυμπτωματικοί και άρα μη μεταδοτικοί έτσι; Η πολιτεία βέβαια αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει, αλλά, μεγάλα παιδιά είμαστε.

Μπέσα για μπέσα.

Η Γκάγκα, η ΚΥΑ και ο Δήμος Αθηναίων

Αν και στις 31 Δεκεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είχε ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα είχε εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προέβλεπε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους με θετικό rapid τεστ και όχι μοριακό, η ΚΥΑ φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αλαλούμ με αποτέλεσμα όπως κατήγγειλε εργαζόμενος του δήμου Αθηναίων στον ΑΝΤ1, να μην γίνει δεκτό το θετικό rapid test προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του από τη διοίκηση του δήμου μετά τη νόσησή του από κορωνοϊό.

Η κ. Γκάγκα, βέβαια, υποσχέθηκε στον Γιώργο Παπαδάκη σήμερα το μεσημέρι ότι το θέμα θα λυθεί, ελπίζοντας να δοθούν και απαντήσεις σχετικά με το πώς θα εκδίδονται από εδώ και πέρα τα πιστοποιητικά νόσησης, αφού αφενός, απαγορεύεται πλέον οι εμβολιασμένοι να προχωρούν σε PCR αμέσως μετά το θετικό rapid, και αφετέρου, αφού μέχρι πρότινος απαγορευόταν η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης χωρίς PCR.

 

Άντε να κολλήσουμε λοιπόν, να τελειώνουμε.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου