Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

«Όχι άλλος νεκρός άστεγος από το κρύο» – Απαιτούνται εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισής τους

 Με αφορμή το θάνατο του «κύριου Κώστα» από το κρύο στην οδό Αριστοτέλους, συλλογικότητες αλληλεγγύης και οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.


«Μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω», έγραφε χθες για τον άστεγο που πέθανε στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Λίγες ώρες πριν, είχε δώσει στον 60χρονο άστεγο ένα ζεστό ρόφημα και γάντια που ο ίδιος τού είχε ζητήσει για να μην παγώνουν τα χέρια του. Αυτό το «παραπάνω» ζητούν για τους άστεγους, συλλογικότητες και οργανώσεις που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης παρέχοντάς τους τα βασικά για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες, πόσο μάλλον όταν το κρύο είναι αβάσταχτο.

Για περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στην περίθαλψη των αστέγων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και συντονίστρια της κοινωνικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Νανά Μιχαλοπούλου. Όπως διαπιστώνει, μέσα και από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, πολλοί άστεγοι παλεύουν με την τοξικοεξάρτηση και προβλήματα ψυχικής υγείας, παράγοντες που εντείνονται και αναπαράγονται από την καθημερινή έκθεση στις συνθήκες του δρόμου. Έτσι, διαθέσιμες λύσεις όπως το Υπνωτήριο Αστέγων δεν είναι αρκετές από μόνες τους για την στήριξη και επανένταξη αυτών των ανθρώπων.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους και γέφυρες επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους ταιριάζει το συγκεκριμένο μοντέλο φιλοξενίας αλλά απαιτείται μια άλλου είδους προσέγγιση και υποστήριξη», εξηγεί η κ. Μιχαλοπούλου. Ειδικά για τον αδικοχαμένο άστεγο στην οδό Αριστοτέλους υπήρξε μέριμνα, όπως η φιλοξενία του σε δομή για κάποιο διάστημα, μέτρο που όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές για την υπέρβαση της δύσκολης κατάστασής του. Μάλιστα, ο «κύριος Κώστας» -όπως φώναζαν τον 60χρονο άστεγο-, ο οποίος έμενε κατά βάση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους, έπαιρνε και μία σύνταξη που θα τού επέτρεπε να νοικιάσει ίσως κάποιον χώρο, όμως τα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό αποτελούσαν τροχοπέδη για να μπορέσει μόνος του να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι οι άστεγοι εκφράζουν έντονη άρνηση να στραφούν στο Υπνωτήριο Θεσσαλονίκης, ακόμη και όταν επικρατούν συνθήκες ακραία χαμηλών θερμοκρασιών, προτιμώντας «να μείνουν στο δρόμο», όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενισχυθούν οι δομές φροντίδας των αστέγων στην πόλη και να υπάρξει μέριμνα με την αξιοποίηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών προκειμένου να πεισθούν οι άστεγοι για την αναγκαιότητα των δομών φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θάνατο του αστέγου, η Τομεακή Οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των γυναικών και της νεολαίας να διεκδικήσουν σταθερά τη δημιουργία υποδομών και την οργανωμένη μέριμνα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου, ειδικού προσωπικού, τη σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα την επανένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις καθημερινές εικόνες συμπολιτών μας να μένουν στο δρόμο, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν καν τα βασικά για να ζήσουν, πόσο μάλλον κάτω από μία στέγη, είναι ότι πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο, το οποίο είναι δομικά συνυφασμένο με την κοινωνική ανισότητα που μεγαλώνει διαρκώς, ειδικά σε περιόδους κρίσεις. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από δομές περίθαλψης, προγράμματα στήριξης και ασφάλιση στο πλαίσιο της πλήρους επανένταξης τους στην κοινωνία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου