Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

80.000 ελατάκια στα αζήτητα

 του Άρη Χατζηγεωργίου


Ανεξήγητο γιατί δεν εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ώστε να υλοποιηθεί η φύτευση ● Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιοί να απαντήσει στις εκκλήσεις του Φορέα, την ώρα που μιλά για ιδιώτες χορηγούς αναδάσωσης μετά τις καταστροφές του πρόσφατου καλοκαιριού ● Τι συμβαίνει όταν δώδεκα φορείς κωφεύουν, κι ενώ υπάρχουν τα κονδύλια;

Γενοκτονία ελάτων στην Πάρνηθα! Ογδόντα χιλιάδες μικρά ελατάκια, που μεγαλώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια σε δασικό φυτώριο για να φυτευτούν και να αποκαταστήσουν μέρος της καταστροφής από την πυρκαγιά του 2007, κινδυνεύουν να καταλήξουν στη χωματερή καθώς εδώ και έναν χρόνο οι αρμόδιοι δεν εγκρίνουν την προγραμματική σύμβαση για τα έργα αναδάσωσης.

Η φύτευση των μικρών δέντρων μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών και αποκλειστικά την περίοδο του φθινοπώρου μέχρι τον Νοέμβριο. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, παρήγαγε μελέτες που εγκρίθηκαν αλλά κανείς δεν του απαντά από τον Σεπτέμβριο του 2020 για τις Προγραμματικές Συμβάσεις Αναδάσωσης που θέλει να υπογράψει ώστε να υλοποιηθεί η φύτευση, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στα χρόνια έως το 2019, όταν φυτεύτηκαν συνολικά 201.278 φυτάρια Κεφαλληνιακής Ελάτης.

Ο Φορέας Διαχείρισης εκπέμπει «φωνή βοώντος», όχι στην έρημο αλλά στην κάποτε κατάφυτη Πάρνηθα, όπου το δάσος παλεύει να αναγεννηθεί μετά από όσα συνέβησαν το σημαδιακό καλοκαίρι του 2007 που ξεκίνησε με τον αφανισμό 20.000 στρεμμάτων με έλατα δίπλα στην Αθήνα και έκλεισε με τους δεκάδες νεκρούς στην Ηλεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μιλά για ιδιώτες χορηγούς αναδάσωσης μετά τις καταστροφές του πρόσφατου καλοκαιριού, απαξιοί να απαντήσει στις εκκλήσεις, ενώ σε επιτόπου επίσκεψή του πριν από δέκα μέρες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς υποσχέθηκε να ξεκινήσουν «πιλοτικές αναδασώσεις», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ενα έγγραφο, με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2021 που έστειλε ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας σε 12 αποδέκτες, δίνει μια απάντηση. «...Εφόσον δεν λάβαμε καμία απάντηση ούτε από σας ούτε από άλλον εμπλεκόμενο, καθίσταται σαφές ότι δεν επιθυμείτε να υπογράψετε προγραμματική σύμβαση», αναφέρει το έγγραφο που απευθύνεται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων - Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Το έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», κοινοποιείται ταυτόχρονα σε 5 αποδέκτες εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γραφείο Υφυπουργού, Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Δασικών Εργων και Υποδομών, Γενική Διεύθυνση ΟΦΥΠΕΚΑ) και άλλους 6 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Συντονιστή Αποκεντρωμένης, Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, Δασαρχείο Πάρνηθας, Δασαρχείο Καπανδριτίου).

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δώδεκα φορείς κωφεύουν; Αποκαλυπτικά είναι και τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται ο Φορέας. Το πρώτο από αυτά είναι σταλμένο από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020, «με το οποίο προωθήθηκαν στο Δασαρχείο Πάρνηθας προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση τριών έργων».

Ο αντιπρόεδρος του Φορέα Πάρνηθας, Γιάννης Στάμου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας εξηγεί ότι εκτός από τη σύμβαση για τη φύτευση των μικρών ελάτων υπάρχουν ακόμη δυο συμβάσεις: μία για έργα «Ανάδειξης Χώρων Αναψυχής του Εθνικού Δρυμού» με προϋπολογισμό 206.703 ευρώ και μία για τη «Συντήρηση Πινακίδων Σήμανσης», προϋπολογισμού 57.410 ευρώ.

Μήπως δεν υπάρχουν χρήματα; ρωτάμε τον κ. Στάμου. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Φορέας της Πάρνηθας έχει ακόμη υπόλοιπο από τις δωρεές 1 εκατομμυρίου ευρώ που συλλέχθηκαν μετά την καταστροφή του 2007. Τα προηγούμενα χρόνια είχε επίσης ετήσια ανταποδοτικά έσοδα από το καζίνο», απαντά. «Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτεί συνεχώς μελέτες και έργα τα οποία εκτελεί πάντοτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τα δασαρχεία, που εγκρίνονταν πάντοτε χωρίς καθυστέρηση», προσθέτει.

Ολα αυτά τα χρόνια έχουν φυτευτεί πάνω από 200.000 νέα έλατα σε έκταση σχεδόν 5.000 στρεμμάτων από τα 20.000 που κάηκαν το 2007. Επίσης έχουν φυτευτεί περίπου 193.000 μικρά πευκάκια (είναι απαραίτητα για να αναπτυχθούν στη σκιά τους τα μικρά έλατα) και 1.200 φυτά χνοώδους δρυός. Αρα, τι συμβαίνει τώρα; Περιμένουμε τους χορηγούς αναδάσωσης ή τις πιλοτικές αναδασώσεις;

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν απαντά γραπτώς σε ένα αίτημα για έτοιμα έργα», απαντά ο κ. Στάμου. Ο όρος «πιλοτικές αναδασώσεις» δεν είναι κατανοητός, αφού ο Φορέας πάντοτε εκπονούσε συγκεκριμένες μελέτες όπως αυτές που εκκρεμούν. «Υπάρχει ένα απόθεμα 150.000 μικρών ελάτων από τα οποία πάνω από τα μισά ξεπερνούν το όριο ηλικίας για φύτευση. Δεν γνωρίζω αν περιμένουν χορηγούς αναδάσωσης, αλλά ξέρω ότι η Πάρνηθα διαθέτει ταμείο, το οποίο μάλιστα είναι δεσμευμένο από δωρεές για έργα αναδάσωσης».


Μήπως υπάρχει πρόβλημα με το ποιος θα είναι «κύριος του έργου της αναδάσωσης»; Ρωτούμε αυτό τον κ.Στάμου επειδή μέσα στο έγγραφο ο Φορέας λέει στους δώδεκα αποδέκτες ότι δεν επιθυμούν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για αυτό τον λόγο. «Προφορικά, υπάρχουν τέτοιες αιτιάσεις», μας απαντά. Δηλαδή, φοβούνται οι άλλοι φορείς ότι κάνοντας αυτό το έργο ο Φορέας αποκτά δικαιώματα στις δασικές εκτάσεις; «Ο Φορέας είναι κύριος του έργου επειδή βάζει τα χρήματα και αυτό γίνεται δεκτό από το υπουργείο», μας απαντά ο αντιπρόεδρος. «Αλλωστε πάντα υπάρχει αναφορά στις συμβάσεις ότι η εκτέλεση του έργου δεν δημιουργεί δικαιώματα».

Η συζήτηση περί δικαιωμάτων από εκείνον που εκτελεί έργα αναδάσωσης προκαλεί ακόμη μία ερώτηση: Εάν οι αρχές του κράτους φοβούνται ότι ο Φορέας της Πάρνηθας (τελεί υπό κατάργηση – η κυβέρνηση τον αντικαθιστά με τον ΟΦΥΠΕΚΑ) θα εγείρει δικαιώματα στο δάσος, δεν φοβούνται το ίδιο για τους ιδιώτες χορηγούς αναδάσωσης; «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτά περιγράφονται ξεκάθαρα στις συμβάσεις. Τι θα γίνει με τις συμβάσεις που θα υπογράψουν με τους ιδιώτες δεν το γνωρίζω», απαντά ο κ. Στάμου, ο οποίος πριν αναλάβει το 2019 αντιπρόεδρος υπηρέτησε ως δασολόγος σε δημόσιες δασικές υπηρεσίες από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου