Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Μουσική Παρασκευή - Μιχάλης Χατζηγιάννης ~ Γένεσις



Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά από τα δέκα του χρόνια. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου (Royal Academy of Music‎‎), του Λονδίνου, με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων. Είχε ήδη τρεις πλατινένιους δίσκους, ενώ ακολούθησαν ακόμα δύο στη Μεγαλόνησο. Ήταν κρυωμένος σε όλες τις πρόβες, στον δε τελικό αναγκάστηκε να φωνάζει, διότι η ένταση του ήχου ήταν – αδικαιολόγητα – αυξημένη. [...] To «Γένεσις» στάθηκε τυχερό εκείνη τη χρονιά: με μόλις 37 βαθμούς (12 από την Ελλάδα και εννέα ακόμα χώρες που έδωσαν από 1 έως 5) κατάφερε να φτάσει στην 11η θέση. Αντιθέτως, η Ελλάδα πήρε το 12άρι της Κύπρου και τίποτε άλλο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει…

Η συνεργασία του με τον Γιώργο Χατζηνάσιο (συνθέτης της συμμετοχής της Ελλάδας το 1977) στο «Άγγιγμα Ψυχής» του άνοιξε δρόμους. Μετά τη σούπερ-επιτυχία Μόνο στα όνειρα, έχει καθιερωθεί πλέον σε Ελλάδα και Κύπρο. 23 δίσκοι στην Ελλάδα, εκ των οποίων πολλοί έγιναν πολύ-πλατινένιοι, κυκλοφορίες στην Ευρώπη και πλήθος βραβεία, σε μια καριέρα που συνεχίζεται αδιάκοπα. Σχεδόν κάθε χρόνο ακουγόταν το όνομά του ως πιθανού υποψηφίου (όπως και της Άννας Βίσση, εξάλλου). Επανήλθε, τελικά, χωρίς επιτυχία, στην κλειστή επιλογή του 2013, μετά από πολυετείς προσπάθειες του ΡΙΚ να τον πείσει, ως συνθέτης, γράφοντας ένα τραγούδι για την Βαλάντω Τρύφωνος (4η το 2007-υποψήφια για την Ελλάδα το 2011). 

[...]

Ο εθνικός τελικός

Η επιλογή της 1ης Μαρτίου, στο Μόντε Καπούτο (Monte Caputo), παρουσιάστηκε από την Μαρίνα Μαλένη και τον Λουκά Χάματσο. Προηγήθηκε προεπιλογή από 11μελή επιτροπή για τις 53 συμμετοχές που εστάλησαν. Καλεσμένη στην επιλογή, όπου ψήφισε επιτροπή ειδικών, ήταν η Ευρυδίκη. Στους υποψηφίους συναντάμε τον Κυριάκο Ζυμπουλάκη και τον Δήμο Μπέκε (Κύπρος 1993), τον πρώτο ως τραγουδιστή και τον δεύτερο ως ενορχηστρωτή στο τραγούδι του Γιώργου Σταματάρη. Δύο ακόμα γιούροσταρ ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο Άλεξ Παναγή (Κύπρος 1995, 2000) και η Μαρλαίν Αγγελίδου (Κύπρος 1999). Αίσθηση προκάλεσε η Άννυ με την ξεχωριστή φωνή.

[...]

Το φιλμάκι, η εμφάνιση, το θέμα του τραγουδιού

Η αγγλική εκδοχή, με τίτλο Genesis, είναι σε στίχους Σταύρου Σιδερά (Κύπρος 1983). Ο Κώστας Κακογιάννης, που έκανε την εκπληκτική ενορχήστρωση, έμελλε να είναι ο τελευταίος μαέστρος για την Κύπρο, αφού από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε η αυτοματοποιημένη μουσική (full play-back), στη θέση της ορχήστρας. Στα φωνητικά του είχε πέντε κοπέλες, όλες στα μαύρα, όπως και εκείνος, εκτός από το ατλαζένιο, γαλάζιο πουκάμισο. Από πάνω φορούσε πέτσινο. Συμβατικότατο το φιλμάκι, με τον καλλιτέχνη να ερμηνεύει σε παραλίες και αρχαία. Φωτιά, γη, αέρας και νερό κυριαρχούν. Με έξυπνο τρόπο, το τραγούδι με τον αρχαιοπρεπή τίτλο, προβάλει μια ερωτική ιστορία, ενώ το τραγούδι είναι αμιγώς πολιτικό και αναφέρεται στην κατάσταση της Μεγαλονήσου.


Πηγή



Παράξενη κι ἀλλόκοτη ἀγάπη
Ἐλπίδα στῶν ἀνέμων τὸ χορό
Πανέμορφη θεὰ στὸ σταυροδρόμι
Ἀρχαίων παντοδύναμων φυλῶν

Στὸ στόμα τοῦ λαοῦ, μὶκρὴ πατρίδα
Φιλεύεις μία λέξη τρομερή
Τὸ ξέρω κάπου μέσα σου ἀντέχει
ἡ ἀσύνορη παγκόσμια ἀρετή

Γένεσις
Ἀλήθεια τοῦ παντός
Ἀνάσταση Φωτός
Τῆς Ἄνοιξης χορὸς ἡ Ἐλευθεριά

Γένεσις
Στὴ προαιώνια τὴ Γῆ
Γιὰ τὴν ἀρχέγονη κραυγή
Τῆς νιότης ἡ γιορτὴ ἡ Ἐλευθεριά
Γένεσις
Γένεσις...

Στὴ δύση τοῦ αἰῶνα μιὰ ἀπάτη
Ὑψώνεται, χωρίζει, διαιρεῖ
Μὰ κάποια ἄλλη ἀλήθεια μᾶς ἑνώνει
ἡ πίστη στὴν Εἰρήνη, ἀντοχή

Γένεσις
Ἀλήθεια τοῦ παντός
Ἀνάσταση Φωτός
Τῆς Ἄνοιξης χὸρὸς ἡ Ἐλευθεριά

Γένεσις
Στὴ προαιώνια τὴ Γῆ
Γιὰ τὴν ἀρχέγονη κραυγή
Τῆς νιότης ἡ γιορτὴ ἡ Ἐλευθεριά

Γένεσις
Στὴ προαιώνια τὴ Γῆ
Γιὰ τὴν ἀρχέγονη κραυγή
Τῆς νιότης ἡ γιορτὴ ἡ Ἐλευθεριά

Γένεσις
Γένεσις... 


* Εδώ η εκδοχή του εθνικού τελικού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου