Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μουσική Παρασκευή - Θανάσης Κλεώπας ~ Ὁ Σπόρος τῆς Ὑπομονῆς


Kλεώπας
 είναι ένας Έλληνας αυτοδίδακτος κοσμοπολίτης μουσικός. Έχει ταξιδέψει, ζήσει και παρουσιάσει τις μουσικές του εκτός απο την χώρα του, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϋλάνδη, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία ,η Πορτογαλία, η Κύπρος και
 αλλού.                               


                                                                             Πηγή εικόνας

  Συνθέτει , τραγουδάει παίζει Αρχαία Ελληνική λύρα του Απόλλωνακιθάρα και μπουζούκι. Στις μελωδίες του μπορεί κανείς να διακρίνει την Ελληνική του καταγωγή αλλά και την έντονη αγάπη του για τις μουσικές του κόσμου.


Πηγή


Το τραγούδι


Πηγή εικόνας (συνιστώ να πατήσετε τον υπερσύνδεσμο)

Το τραγούδι στέλνει ένα μήνυμα πνευματικής αφύπνισης, δια της προσευχής και δια της ακολουθίας ενός λιγότερο κοσμικού τρόπου ζωής. Καλεί τους ανθρώπους να θυμηθούν της ουράνια καταγωγή τους και μέσω αυτής να ξαναβρούν την Αγάπη. «Ο Σπόρος της Υπομονής», με το φτωχό μυαλό που διαθέτω, μάλλον είναι η προσδοκία για μια πνευματική αναγέννηση των αθρώπων, μέσω της επιστροφής τους Στον Θεό. Έτσι, θα πάψουν να τρέφουν μίσος για τους συνανθρώπους, οι πόλεμοι θα πάψουν και θα επικρατήσει η Ειρήνη. Αυτό θα φέρει την χαρά του ποιητή, του οποίου η προσευχή θα έχει εισακουστεί, έχοντας εκπληρώσει την επιθυμία του ιδίου, αλλά πρωτίστως Εκείνου.

Η Δύση και η Ανατολή, ανέκαθεν, είχαν τεράστιες πολιτισμικές διαφορές και, ακόμη και σήμερα, συγκρούονται. Αν υπάρχει μία γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές, αυτή είναι σίγουρα η Ελλάδα. Μέσω της αρχιτεκτονικής θέλετε; Μέσω της Ορθοδοξίας; Μέσω της Φιλοσοφίας; Μέσω της Μυθολογίας; Ακόμη και τα αλφάβητά τους, στο Ελληνικό βασίζονται. Όλο το πνεύμα τους είναι η Ελλάδα. Και αυτό το πνεύμα σήμερον λησμονείται όχι μόνον από τους Έλληνες, αλλά, γενικότερα, από τον παγκόσμιο πληθυσμό, με καταστροφικά αποτελέσματα για όλη την Ανθρωπότητα. 

Ίσως «Ο Σπόρος της Υπομονής» να είναι και οι λιγοστοί άνθρωποι που θα φέρουν μια νέα Αναγέννηση σε όλον τον κόσμο (μέσω της Ορθοδόξου Πίστεως και μέσω της επιστροφής στα Αρχαία Ελληνικά Ιδεώδη, άρα έτσι θα έχουμε την γεφύρωση του χάσματος Ανατολής και Δύσης) και απλώς περιμένουν τις συνθήκες για να «ευδοκιμήσουν». 

Αποστολή των Ελλήνων είναι να διαδώσουν το Ευαγγέλιο και τ' Αρχαία Ελληνικά σε κάθε άκρη της Γης.

                                                                                                 

Ο «Ήλιος» που θα φωτίσει την Δύση και την Ανατολή είναι η Ελλάδα, η οποία θα δοξαστεί σε όλη την οικουμένη.


Αυτή είναι η δικιά μου ερμηνεία, η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη και να την αγνοήσετε.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Εν πάση περιπτώσει, τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο ίδιος ο Θανάσης Κλεώπας. Ο ίδιος το ερμηνεύει, παίζοντας, παραλλήλως, αρχαία ελληνική λύρα, ενώ η Χριστίνα Κυριακίδου, λύρα Καππαδοκίας.  Στα φωνητικά, ο Παναγιώτης Αλεπίδης, ο οποίος, επίσης, παίζει και στάμνα.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Κάστρο του Ακρωτηρίου (πιθανώς [;] στον πύργο «Γεφύρι» ή ιταλιστί «Λα Πόντα» [;]), στην Σαντορίνη, ενώ γυρίσματα έγιναν, γενικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νησιού. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου (;) «Συμπόσιον».



Ἀπάνω στὰ ψηλὰ βουνά 
Ἀνέβη ἡ ψυχή μου 
Τοὺς ἄγγελους παρακαλεῖ 
Πᾶρτε τὴν προσευχή μου 

Καὶ πᾶτε της τοῦ οὐρανοῦ 
Τὴν μακρινὴ πατρίδα 
Ἀπ' τῆς Ἀγάπης τὴν πηγή 
Νὰ στάξει ἡ Ἐλπίδα 

Σὲ Δύση καὶ σ' Ἀνατολή 
Ὁ Ἥλιος νὰ φωτίσει 
Κι ὁ Σπόρος τῆς Ὑπομονῆς 
Μὲς στὶς καρδιὲς ν' ἀνθίσει 

Καὶ τὸ ποτάμι τῆς χαρᾶς 
Νά 'ρθει καὶ νὰ κυλήσει 
Τῆς διψασμένης μου ζωῆς 
Τὰ χείλη νὰ φιλήσει 

Κι οἱ ἄνεμοι ὅταν φυσοῦν 
Τὰ λόγια σου νὰ φέρνουν 
Νὰ μοῦ γλυκαίνουν τὴν καρδιά 
Τὶς θλίψεις νὰ μαραίνουν 

Σὲ Δύση καὶ σ' Ἀνατολή 
Ὁ Ἥλιος νὰ φωτίσει 
Κι ὁ Σπόρος τῆς Ὑπομονῆς 
Μὲς στὶς καρδιὲς ν' ἀνθίσει 





 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου