Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Πάνω από 1.500 οι άνεργοι δημοσιογράφοι

 

Υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι που δεν πιστοποιούνται ως «άνεργοι» και δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αλλά στην ΕΣΗΕΑ δεν βρίσκουν χρόνο για παρέμβαση. Μόλις τελειώνει ο χρόνος επιδότησης του Ταμείου Ανεργίας του ΤΣΠΕΑΘ οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα για κάποιο από τα επιδόματα που εγκρίνει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της ΕΣΗΕΑ, οι άνεργοι δημοσιογράφοι είναι πλέον περισσότεροι από 1.500 και αυτοί δεν μπορούν να λάβουν κάποιοι επίδομα για την επιβίωσή τους. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που συγκρότησαν ετερόρρυθμες εταιρείες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το 2% επί των εσόδων τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά ο φορέας δεν τους ασφαλίζει για κάποιον ανεξήγητο λόγο και είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις.

Πηγή: typologies.gr

Θεσμικό χάος στην περιφερειακή TV, υπό την ανοχή κράτους και ΕΣΡ

 

Μια ανοιχτή υπόθεση ελέγχου τηλεοπτικού σταθμού από το 2003 μέχρι και σήμερα καταδεικνύει το απαράμιλλο χάος που διέπει τη λειτουργία των περιφερειακών καναλιών με ανοχή του κράτους, του πολιτικού συστήματος αλλά και του ΕΣΡ. Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό RISE TV, με εμβέλεια σε όλη την Αττική, πρώην κανάλι MTV Greece, πρώην Smart TV, πρώην TV Πειραιάς.

Την περίοδο του TV Πειραιάς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε, το 2003, την ποινή της οριστικής διακοπής του σταθμού με το σκεπτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του ήταν τα παιχνίδια απάτης και γραπτών μηνυμάτων γνωριμιών με σεξουαλικό κι άλλο περιεχόμενο. Το κανάλι ωστόσο δεν έκλεισε, αντιθέτως άλλαξε πρόγραμμα και φυσιογνωμία και την ίδια χρονιά το ΕΣΡ ανακάλεσε την απόφαση διακοπής, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του προστίμου το 2003, ενώ το Πρωτοδικείο Πειραιά ακύρωσε το πρόστιμο του ΕΣΡ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, με την απόφαση 354/2011 απέρριψε την αίτηση ακύρωσης προστίμου του τηλεοπτικού καναλιού ως αβάσιμη. Σημαντικό είναι ότι στο σκεπτικό εκείνης της απόφασης αναφέρεται πως ενδεδειγμένη ποινή για τους σταθμούς που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας είναι η διακοπή της μετάδοσής τους!

Παρά το γεγονός αυτό, το 2018, το ΕΣΡ αποφάσισε πως η υπόθεση θα πρέπει να επανακριθεί σε ό,τι αφορά το ύψος του προστίμου. Με αιτιολογικό τον υποβαθμισμένο ποιοτικά χαρακτήρα προγράμματος, το ΕΣΡ αποφάσισε τελικά τον Μάιο του 2019 την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Δεκαοκτώ μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2021, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση επιβολής προστίμου.

Πηγή: typologies.gr



ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ