Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Εμείς συγγνώμη Κυριάκο Μητσοτάκη

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη σημερινή του τοποθέτηση σε προσωπικό και απολογητικό τόνο: «Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.». Εδώ είμαστε λες, ο Μωυσής κατέβηκε από το Όρος Σινά, ο Τσόρτσιλ ξεπέζεψε από το περήφανο άτι του, το Τσιτάχ, έκοψε ταχύτητα για να ξεκουραστεί, είναι τέλειος αλλά παραμένει ανθρώπινος, κάνει και αυτός λάθη.


του Δημήτρη Τσίρκα

Αμέσως μετά μπαίνει κατευθείαν στο ψητό, στις ευθύνες. Όχι όμως τις δικές του, αλλά των… άλλων: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο… Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις».

Αλλά αυτός δεν μασάει, τους έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι:

«Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό…».

Στη συνέχεια εμβαθύνει: «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά…»

Ούτε εδώ υπάρχουν υπεύθυνοι από την κυβέρνησή του, μόνο προβλήματα και πράγματα που δεν πήγαν καλά. Μείνετε όμως ήσυχοι, εμείς (αυτός και ο Σκέρτσος δηλαδή):

«Θα εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση» (η οποία, μην ξεχνάμε, απλώς προέκυψε) «και θα αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλα καλά!

Κατόπιν γίνεται γενναιόδωρος και μεγαλόψυχος μοιράζοντας ευχαριστίες στα στελέχη της πολιτείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους υγειονομικούς. Αλλά και στους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ που παλεύουν με μισό μέτρο χιόνι για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Για να ευλογήσει αμέσως μετά τα γένια του για μια ακόμη φορά αφού «…στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Έτσι έχει κάθε δικαίωμα να ζητά «την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών» στις «ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό». Άλλη μια επιτυχία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του!

Ύστερα προχωρά σε μια κρίσιμης σημασίας διαπίστωση: «Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα.»

Ορίστε! Φταίνε οι μεσογειακές υποδομές, αλλά και μεσογειακές να μην ήταν, ήταν πολύ το χιόνι Άρη! Τι να κάνουν και αυτοί μπροστά σε τόσο χιόνι; Με υποδομές μάλιστα, που αράζουν όλη μέρα στη μεσογειακή λιακάδα και πίνουν τσίπουρα;

Για να είμαστε όμως δίκαιοι αναγνώρισε ότι και ο «κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης». Από πού άραγε κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα; Εμείς δεν πήραμε είδηση κάποια κρατική αδυναμία, πόσο μάλλον ανικανότητα.

Αλλά και πάλι, «αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.». Ξανά, εκείνος πουθενά στο κάδρο, φταίνε όλοι οι άλλοι που δεν συντονίζονται. Συντονιστείτε ρε, τι σας ζητάμε!
Και όχι μόνο δεν ευθύνεται, αλλά, σε μια επίδειξη της σπάνιας ευφυίας και αναλυτικής ικανότητας που τον διακρίνουν, εντοπίζει μόνος του τη λύση σε αυτό το δύσκολο και επίμονο πρόβλημα που ταλανίζει κυβερνήτες και φιλοσόφους ανά τους αιώνες:

«…σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού. Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο…»

Στις κρίσεις δηλαδή πρέπει οι επικεφαλής των υπηρεσιών να συντονίζονται και να αποφασίζουν από κοινού, στον ίδιο χώρο… Να κάτι που δεν έχει σκεφτεί κανένας άλλος, ποτέ ξανά στην ιστορία!
Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε ο Ευριπίδης όταν ανακάλυψε την αρχή της άνωσης και αναφώνησε «εύρηκα εύρηκα»! Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Κυριάκο! Να γιατί μας τον ζητάνε και από το εξωτερικό για να τους κυβερνήσει!

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας εξηγεί ότι:

«..μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.»

Εδώ οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, πράγματι, μέσα σε 30 μήνες, που κυβερνά αυτός και το κόμμα του, δεν διορθώνονται τα προβλήματα που δημιούργησαν σε 30 χρόνια ο πατέρας του και το κόμμα του. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας.
Και πάλι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, αλλά με τις ανάγκες του σήμερα.»

Για αυτό παρότι «ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστεί ως δικαιολογία»! Όχι, δεν θα το κάνει, μην επιμένετε.

Γιατί φυσικά «Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν». Αλλά αυτές τις αντιμετωπίζει ήδη (αν και δεν είναι υποχρεωμένος) με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που δημιούργησε. Πραγματικά, τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, δεν έχουμε ξαναδεί!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη σύντομή παρέμβασή του το ίδιο λυρικά και απολογητικά, όπως ξεκίνησε:

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε.»

Εδώ όσοι δεν δακρύσατε από συγκίνηση, συγγνώμη είστε εντελώς αναίσθητοι.

Δεν έχει ξανά-υπάρξει τόσο ειλικρινής, τόσο ακέραια ανάληψη ευθύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού μας απέδειξε ότι για όλα όσα ζήσαμε αυτές τις μέρες φταίνε οι μετεωρολόγοι που έκαναν τζούφιες προβλέψεις, το χιόνι που ήρθε πιο νωρίς και ήταν περισσότερο από ότι μας υποσχέθηκε, οι υποδομές μας που είναι μεσογειακές και δεν φτουράνε στα δύσκολα, οι άχρηστοι φορείς που δεν συντονίζονται, όλοι οι άλλοι τέλος πάντων, εκτός από αυτόν και την κυβέρνησή του.

Και αφού μας είπε ότι για όλα τα προβλήματα που είναι δεκαετιών ο ίδιος δουλεύει νυχθημερόν επί τριάντα μήνες για να τα λύσει, και ας μην τα δημιούργησε ο ίδιος. Αφού λοιπόν τα έκανε όλα αυτά, μας ζήτησε και συγγνώμη από πάνω!
Πραγματικά δεν μας αξίζει ένας τέτοιος ηγέτης, αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη αυτοί είμαστε εμείς.

Συγγνώμη Κυριάκο Μητσοτάκη που σε απογοητεύσαμε, συγγνώμη που αποδειχτήκαμε κατώτεροι των προσδοκιών σου, συγγνώμη που δεν σταθήκαμε στο ύψος σου.

Και να του υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε ξανά. Και ας αποτύχουμε ξανά, ας αποτύχουμε καλύτερα.

Αλλά δεν θα το κάνουμε, γιατί αυτοί είμαστε. Μας χάρισαν Μητσοτάκη και μεις τον κοιτάμε στα δόντια…


Πηγή

«Όχι άλλος νεκρός άστεγος από το κρύο» – Απαιτούνται εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισής τους

 Με αφορμή το θάνατο του «κύριου Κώστα» από το κρύο στην οδό Αριστοτέλους, συλλογικότητες αλληλεγγύης και οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.


«Μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω», έγραφε χθες για τον άστεγο που πέθανε στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Λίγες ώρες πριν, είχε δώσει στον 60χρονο άστεγο ένα ζεστό ρόφημα και γάντια που ο ίδιος τού είχε ζητήσει για να μην παγώνουν τα χέρια του. Αυτό το «παραπάνω» ζητούν για τους άστεγους, συλλογικότητες και οργανώσεις που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης παρέχοντάς τους τα βασικά για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες, πόσο μάλλον όταν το κρύο είναι αβάσταχτο.

Για περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στην περίθαλψη των αστέγων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και συντονίστρια της κοινωνικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Νανά Μιχαλοπούλου. Όπως διαπιστώνει, μέσα και από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, πολλοί άστεγοι παλεύουν με την τοξικοεξάρτηση και προβλήματα ψυχικής υγείας, παράγοντες που εντείνονται και αναπαράγονται από την καθημερινή έκθεση στις συνθήκες του δρόμου. Έτσι, διαθέσιμες λύσεις όπως το Υπνωτήριο Αστέγων δεν είναι αρκετές από μόνες τους για την στήριξη και επανένταξη αυτών των ανθρώπων.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους και γέφυρες επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους ταιριάζει το συγκεκριμένο μοντέλο φιλοξενίας αλλά απαιτείται μια άλλου είδους προσέγγιση και υποστήριξη», εξηγεί η κ. Μιχαλοπούλου. Ειδικά για τον αδικοχαμένο άστεγο στην οδό Αριστοτέλους υπήρξε μέριμνα, όπως η φιλοξενία του σε δομή για κάποιο διάστημα, μέτρο που όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές για την υπέρβαση της δύσκολης κατάστασής του. Μάλιστα, ο «κύριος Κώστας» -όπως φώναζαν τον 60χρονο άστεγο-, ο οποίος έμενε κατά βάση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους, έπαιρνε και μία σύνταξη που θα τού επέτρεπε να νοικιάσει ίσως κάποιον χώρο, όμως τα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό αποτελούσαν τροχοπέδη για να μπορέσει μόνος του να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι οι άστεγοι εκφράζουν έντονη άρνηση να στραφούν στο Υπνωτήριο Θεσσαλονίκης, ακόμη και όταν επικρατούν συνθήκες ακραία χαμηλών θερμοκρασιών, προτιμώντας «να μείνουν στο δρόμο», όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενισχυθούν οι δομές φροντίδας των αστέγων στην πόλη και να υπάρξει μέριμνα με την αξιοποίηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών προκειμένου να πεισθούν οι άστεγοι για την αναγκαιότητα των δομών φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θάνατο του αστέγου, η Τομεακή Οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των γυναικών και της νεολαίας να διεκδικήσουν σταθερά τη δημιουργία υποδομών και την οργανωμένη μέριμνα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου, ειδικού προσωπικού, τη σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα την επανένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις καθημερινές εικόνες συμπολιτών μας να μένουν στο δρόμο, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν καν τα βασικά για να ζήσουν, πόσο μάλλον κάτω από μία στέγη, είναι ότι πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο, το οποίο είναι δομικά συνυφασμένο με την κοινωνική ανισότητα που μεγαλώνει διαρκώς, ειδικά σε περιόδους κρίσεις. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από δομές περίθαλψης, προγράμματα στήριξης και ασφάλιση στο πλαίσιο της πλήρους επανένταξης τους στην κοινωνία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.



Πηγή

Καταγγελία για απουσία θέρμανσης στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα – Διαψεύδει η φυλακή

 Καταγγελία που έφτασε στο TPP αναφέρει ότι από την Τρίτη 25/1 το απόγευμα τα κελιά των φυλακισμένων παραμένουν χωρίς θέρμανση.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με την αναμενόμενη -όπως εδώ και μέρες είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι- κακοκαιρία «Ελπίς», με χιλιάδες προβλήματα να αντιμετωπίζουν εγκλωβισμένοι οδηγοί, ταξιδιώτες, πολίτες εντός των σπιτιών τους και άστεγοι, καταγγελία που φτάνει στο TPP κάνει λόγο για προβλήματα θέρμανσης στις γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει ότι από την Τρίτη 25/1 το απόγευμα τα κελιά των φυλακισμένων παραμένουν χωρίς θέρμανση.

Σε επικοινωνία με το τμήμα Κράτησης και την αντικαταστάτρια του Αρχιφυλακείου, η απάντηση ήταν «θέρμανση υπάρχει πρωί, μεσημέρι, βράδυ».

Πρόκειται για μία σχετικά καινούργια φυλακή, όμως το ζήτημα της θέρμανσης παραμένει από πέρυσι με τις κρατούμενες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Βέβαια, κι άλλα περιστατικά για τη συγκεκριμένη φυλακή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2020 είχε επέλθει εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από τον θάνατο κρατούμενης που βρέθηκε νεκρή στην Ε’ πτέρυγα, με τις συγκρατούμενές της να καταγγέλλουν ότι είχε όλα τα συμπτώματα κορονοϊού.


Πηγή

Μισές και υποκριτικές συγγνώμες από Μητσοτάκη χωρίς ανάληψη ευθύνης για την κακοκαιρία καταλογίζει η αντιπολίτευση

 Νέο κάλεσμα στον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές, ώστε «να αποφευχθούν νέα δεινά για τον τόπο», απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην κακοκαιρία «Ελπίς» και τη συγγνώμη του Κ. Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο αρκέστηκε σε μία συγνώμη χωρίς ουσιαστικά να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη» τόνισε το ΜέΡΑ25. Για «μισή συγγνώμη», κατόπιν εορτής εγκαλεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ και το ΚΚΕ κάνει λόγο για «υποκριτικές "συγγνώμες"».


«Ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από τρεις μέρες πρωτοφανούς παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωση του μετά τη «συγγνώμη» Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Γεννά διαρκώς ανασφάλεια και φόβο. Με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει, με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας, με την εκτεταμένη διαφθορά» σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προσφύγει το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία πριν επιφέρει και νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από τρεις μέρες πρωτοφανούς παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες. Δεν έφταιξε το ανίκανο επιτελικό κράτος. Δεν έφταιξαν οι υπουργοί του που δεν είχαν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Έφταιξαν μόνο οι ιδιώτες, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Γεννά διαρκώς ανασφάλεια και φόβο.

Με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει. Με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας. Με την εκτεταμένη διαφθορά. Η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, πριν επιφέρει και νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο».

Για «μισή συγγνώμη», κατόπιν εορτής εγκαλεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε δήλωσή του, αναφέρει πως “ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες”, ενώ ζητεί να γίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρισης “ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας”.

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη:

«Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής. Πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι νέες εξαγγελίες προσπαθούν απλά να καλύψουν την κραυγαλέα προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες.

Μιλώντας για “επιτελικό κράτος” εννοεί την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Δε νοείται όμως, επιτελικό κράτος με τόσες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπου οι υπεύθυνοι κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Και επίσης δε νοείται σύγχρονη χώρα, να δείχνει πιο ανέτοιμη μετά από τόσες κρίσεις. Είναι η ώρα το αρμόδιο Υπουργείο, να γίνει ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας».

ΜέΡΑ25: «Οι στρατηγικές υποδομές της χώρας να επανέλθουν στον δημόσιο έλεγχο»

«Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο αφού αρκέστηκε σε μία συγνώμη χωρίς ουσιαστικά να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη, μιας και πάντα του φταίει κάτι ή κάποιος άλλος, τόλμησε να αναφερθεί και στον ψηλό πήχη που έχει θέσει η Κυβέρνηση του, χωρίς να ερυθριά ή να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην εξυπηρέτηση παρασιτικών, κρατικοδίαιτων ολιγαρχών», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Οι ολιγάρχες κύριε Μητσοτάκη, στους οποίους μαζί με τον κύριο Τσίπρα και τους προκατόχους σας έχετε παραδώσει όλες τις στρατηγικές υποδομές της χώρας (δρόμους, τρένα, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια κ.α.) όχι μόνο παρασιτούν βγάζοντας υπέρογκα κέρδη, όπως παραδεχτήκατε μέχρι και εσείς στην εισήγηση σας, αλλά δεν κουνούν και το παραμικρό τους δαχτυλάκι την κρίσιμη στιγμή», συνεχίζει και καταλήγει: «Πέρα λοιπόν από κατόπιν εορτής και υποκριτικές συγνώμες, αλλά ακόμα και την παραδοχή, ότι ο κρατικός μηχανισμός τελικά δεν ήταν έτοιμος, όπως διαβεβαίωναν οι επιτελάρχες της Μητσοτάκης Α.Ε., πρέπει όλες οι κρίσιμες, βασικές, στρατηγικές υποδομές της χώρας να επανέλθουν στον δημόσιο έλεγχο, άλλωστε το κράτος καλείται στο τέλος της μέρας να τις διαχειριστεί».

ΚΚΕ: «Οι υποκριτικές “συγγνώμες” δεν μπορούν να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση»

«Ούτε οι υποκριτικές “συγγνώμες”, ούτε οι προκλητικές δικαιολογίες, ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής μπορούν να κατευνάσουν τη δίκαιη οργή, να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, του οποίου οι «ανεπάρκειες» εμφανίζονται μόνο όταν είναι να προστατευτεί ο λαός» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα για την κακοκαιρία».

«Όταν η ζωή του λαού κινδυνεύει στους αποκλεισμένους δρόμους, στα σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, στα απομονωμένα νοσοκομεία, καμία υπομονή και καμία κατανόηση δεν μπορεί να υπάρχει. Εδώ και τώρα χρειάζεται να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση όλων των προβλημάτων, όπως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, που παραμένουν ακόμη και μετά από τρεις μέρες!», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή μιας εγκληματικής διαχρονικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως «κόστος», που παραδίδει κρίσιμα έργα και υποδομές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τελικά θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους και των προτεραιοτήτων του σημερινού σάπιου κράτους», κατέληξε.



Πηγή

Συμπολίτες μου, σόρρυ

 Βγήκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη». Δηλαδή, στο περίπου, γιατί δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το χιόνι ήρθε νωρίτερα, ότι η Ελλάδα είναι Μεσογειακή χώρα,, ότι φταίει μόνο ο εργολάβος για την Αττική Οδό, ότι «παντού στον κόσμο τα ίδια γίνονται». Το κρίσιμο, μας είπε, είναι να γίνουν Επιτροπές για να είναι «στον ίδιο χώρο όλοι οι προϊστάμενοι» αλλά και ότι ο ίδιος από ότι φαίνεται, δεν το βάζει κάτω. «Διδάσκεται και προχωράει».


του Θάνου Καμήλαλη

Μια που μάλλον το πρωθυπουργικό επιτελείο ασχολήθηκε για πάρα πολλές ώρες με τη συγκεκριμένη ομιλία, ως μόνο επίπεδο διαχείρισης κρίσης, αξίζει ο σχολιασμός αρκετών σημείων:

«Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό».

Μία ανθρώπινη στιγμή, με πολλούς αστερίσκους όπως φάνηκε στη συνέχεια. Μία «συγγνώμη» που αφορά μόνο όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Όχι αυτούς της Κατεχάκη, της Μεσογείων, των τρένων, ή όσους έμειναν ένα 24ωρο χωρίς ρεύμα. Η «συγγνώμη», όταν δεν συνοδεύεται από παραιτήσεις, είναι κενή. Επίσης είναι αρκετά βολική απέναντι στο αίτημα της αντιπολίτευσης να καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες. Κλείνει κάθε συζήτηση πριν καν ανοίξει.

Αν σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί ξαναείδαμε το έργο το καλοκαίρι, όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες». Δεν ήξερε ποιες τότε, τις «όποιες» είπε.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα».

Καταρχάς, γιατί να διαχειρίζονται τους δρόμους, με όχι ευκαταφρόνητο κέρδος ιδιωτικοί φορείς; Ούτε τώρα θα μας απασχολήσει αυτό το ερώτημα; Οι πολίτες πληρώνουν ξανά και ξανά το κόστος του οδικού δικτύου της χώρας, για απαραίτητες για αυτούς μετακινήσεις, ενώ ο ιδιώτης, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας, έχουν δεδομένα και προαποφασισμένα κέρδη. Οι περιβόητες αποζημιώσεις, αποφασίστηκαν αυθαίρετα, με ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα φεουδαρχικό σύστημα που μένει να δούμε το πώς θα εφαρμοστεί. Δηλαδή, από πού θα φύγουν τα λεφτά, το τι θα σημαίνει αυτό για τις υπόλοιπες αποζημιώσεις και το πώς θα διεκδικήσει το Δημόσιο χρήματα από τον παραχωρησιούχο.

Ο Μητσοτάκης εδώ λέει πως η αποζημίωση ισχύει «ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό». Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση υποσχέθηκε διεκδίκηση αποζημιώσεων από μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, ήταν με τη Νοvartis και 14 μήνες μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει γίνει τίποτα, εκτός από διώξεις δημοσιογράφων και αρχειοθέτηση των φακέλων Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη.

«Θέλω να ευχαριστήσω και τους υγειονομικούς μας, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας. Να ευχαριστήσω επίσης και τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δική τους προσπάθεια. Κάθε δέντρο που κόβει μία γραμμή μέσης τάσης ρεύματος είναι μία ξεχωριστή πρόκληση, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν με μισό μέτρο χιόνι. Και για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ναι φυσικά. αν βγάλεις το γεγονός ότι τουλάχιστον τρία νοσοκομεία (Παίδων Πεντέλης, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ) ήταν απροσπέλαστα γιατί κανείς δεν προνόησε να κρατήσει τις εισόδους τους ανοικτές, το ότι ασθενείς έμειναν χωρίς φαγητό στο «Σωτηρία» και το ότι κατέρρευσε ο χώρος αναμονής παιδιών με Covid στο «Αγία Σοφία», καμία δυσλειτουργία δεν παρατηρήθηκε.

Αξίζουν μπράβο στην κυβέρνηση που πήρε τα μαθήματα της Μήδειας και έχουν μείνει σπίτια στην Αττική μόνο τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα. Σε πολλές περιοχές της Αθήνας, το ένα 24ωρο ήταν η κανονικότητα. Βελτιωθήκαμε από τη «Μήδεια», όπου είχε βρεθεί χωρίς ρεύμα για μέρες η Εκάλη και φώναζε ο θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού, Στέφανος Μάνος, έξαλλος, «πού είναι το κράτος». Aν δεν σπάσουμε το ρεκόρ των 106 ωρών του πρώην Υπουργού, τότε ναι, γίναμε καλύτεροι.

«Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα»

Συνεχίζουμε με δυο ατράνταχτα επιχειρήματα. Μεσογειακή χώρα ναι, αλλά πέρσι είχαμε την κακοκαιρία «Μήδεια» και κανένας υπέυθυνος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι υποδομές βελτιώθηκαν στο μεσοδιάστημα. Επίσης, «μεσογειακή χώρα» είμαστε και το καλοκαίρι, με πολλές πυρκαγιές, αλλά τότε ψάχνουμε τα εναέρια μέσα και περιμένουμε να μας σώσουν Ρουμάνοι πυροσβέστες. Η πραγματικότητα δυστυχώς λέει πως οι απαξιωμένες και διαλυμένες από τις πολιτικές κυρίως της ΝΔ υποδομές της χώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες δωματίου, μεταξύ 15 και 30 βαθμών Κελσίου.

Το «παντού στον κόσμο» είναι πολυφορεμένο την εποχή της πανδημίας ως «παντού στον κόσμο πεθαίνουν από Covid». Για να καλύψεις τους χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά και ως ψέμα, όπως στα «PCR που πληρώνονται παντού» ή «παντού στον κόσμο υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία». Η στατιστική λέει ότι όταν ακούτε ένα στέλεχος της ΝΔ να επικαλείται την κατάσταση σε άλλες χώρες, λέει ψέματα. Επίσης, ναι, σε πολλά μέρη του κόσμου μία σφοδρή χιονόπτωση προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα, απλώς δεν εγκλωβίζονται άνθρωποι σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας ή σε τρένα για 20 ώρες.

«Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού. Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο»

Θα κάνει Επιτροπές. Και δεν το λέει για αστείο. Μετά την προηγούμενη καταστροφή, έφτιαξε ένα νέο Υπουργείο, που ονομάστηκε «Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης». Όλες τις προηγούμενες μέρες εντωμεταξύ, διαβάζαμε για συσκέψεις επί συσκέψεων, ποιοι ήταν παρόντες και πόσο έτοιμοι είναι. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν, μαζί συνεννοούνταν, μαζί τα έκαναν πάλι μπάχαλο.

«Πράγματι, μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Όμως, θα το ξαναπώ, έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα».

Οι προσδοκίες μας αυτήν τη στιγμή είναι να μην καίγεται 1 εκατ. στρέμματα το καλοκαίρι, να μη βουλιάζουν λεωφορεία στην Ποσειδώνος, να μη μένουν μία μέρα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και να μην εγκλωβίζονται οδηγοί στην Κατεχάκη. Ο πήχης ειναι πολύ χαμηλά, η κυβέρνηση περνάει μονίμως από κάτω και όλη αυτή η έπαρση και η αυταρέσκεια μόνο εξοργίζουν.

«Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία».

Αν δεν θες να επικαλεστείς κάτι ως δικαιολογία, δεν το λες. Επίσης, οι «αιτιολογίες» δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση, για να τις επικαλείται και να αυτοαθωώνεται η κυβέρνηση. Και το χιόνι ήρθε όποτε προέβλεψαν οι ειδικοί, όπως έγραψε ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς, διαψεύδοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Μητσοτάκης εδώ προσπαθεί να πει ότι η διαφορά ήταν ότι περίμεναν χιόνι το μεσημέρι και ήρθε το πρωί. Τόσο καλός ήταν ο σχεδιασμός τους, που για λίγες ώρες κατέρρευσαν τα πάντα.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε».

Εδώ τα σχόλια περιττεύουν. Σηκωνόμαστε λοιπόν και χειροκροτάμε. Απότυχε ξανά, απότυχε καλύτερα Κυριάκο Μητσοτάκη.



Πηγή


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ