Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων για το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ

 Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.


Η Γερουσία συμπεριέλαβε τη χρηματοδότηση σε μια συμφωνία για την έγκριση κονδυλίων ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία των 2.741 σελίδων έδωσε επίσης στο Ισραήλ 3,8 δισ. δολάρια σε ετήσια αμυντική βοήθεια, σύμφωνα με ένα δεκαετές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο συμμάχων. Η νομοθεσία ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό τμήμα που αποσκοπεί στην προώθηση της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ. Προορίζεται επίσης να στηρίξει τις συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών, τις οποίες δρομολόγησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Συνολικά, οι δαπάνες των ΗΠΑ που σχετίζονται με την άμυνα θα αυξηθούν κατά 42 δισ. δολάρια ή 5,6% στα 782 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με πέρυσι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια χούφτα προοδευτικών Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων διαφώνησαν με μια διάταξη που θα περιλάμβανε τη χρηματοδότηση του Iron Dome ύψους 1 δισ. δολαρίων στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Οι εν λόγω Δημοκρατικοί κατηγόρησαν το “Ισραήλ” για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων. Σταμάτησαν με επιτυχία το να συμπεριληφθούν τα χρήματα στο νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση. Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο για την παροχή στο “Ισραήλ” 1 δισ. δολαρίων για την ανανέωση του αντιπυραυλικού συστήματος. Η ψηφοφορία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, με 420 μέλη να ψηφίζουν υπέρ και μόνο εννέα κατά. Εκείνη την εποχή, αρκετοί νομοθέτες και προοδευτικές ομάδες επέκριναν το αυτόνομο νομοσχέδιο.

Το “Ισραήλ” χρησιμοποιεί το Iron Dome για την αναχαίτιση βλημάτων. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης κλιμάκωσης με τη Χαμάς τον περασμένο Μάιο, είχε ποσοστό αναχαίτισης περίπου 90%. Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εκείνον τον Μάιο, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά, 39 γυναίκες και 17 ηλικιωμένοι. Περισσότεροι από 1.900 τραυματίστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων 380 παιδιών, 540 γυναικών και 91 ηλικιωμένων. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, οι ΗΠΑ είχαν παράσχει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ για Iron Dome, αναχαιτιστές, δαπάνες συμπαραγωγής και γενική συντήρηση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου.


Πηγή

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες σίγουρα αυξήσεις στο ψωμί»

 Για άνοδο 60% στην τιμή των σιτηρών, που σύντομα θα ανεβάσει κατά πολύ την τιμή του ψωμιού στην αγορά, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.


«Οι πρώτες παραλαβές την προηγούμενη εβδομάδα των μαλακών σιτηρών έχει φτάσει η τιμή τους 60% πάνω. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Γενάρη μία ανοδική τάση στα σκληρά σιτηρά που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ», ανέφερε, ο μιλώντας στο Μega ο κ. Μούσιος.

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», πρόσθεσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. Εξήγησε ότι «υπάρχουν και εισαγωγές από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, όλες αυτές όμως έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών».

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες σίγουρα αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις»

«Από τον Νοέμβρη, αρκετοί συνάδελφοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν λεφτά για να πληρώσουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο» ανέφερε επίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο από 1.000 ευρώ που πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έχει φτάσει να πληρώνει 3.000 ευρώ.



Πηγή


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ